Do jednych z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych mięs do przygotowywania potraw należy mięso mielone. Może być wykorzystane do tradycyjnych kotletów mielonych, włoskiego sosu bolońskiego, gołąbków, meksykańskiego chilli con carne czy greckiej mousaki.

Które mięso mielone jest najlepsze?

Przygotowując potrawę z udziałem mięsa mielonego, już podczas zakupów należy zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest oczywiście kupować prosto od rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie jest możliwość zmielenia całego kawałka na miejscu. To daje 100% pewność, iż mięso będzie świeże. Jeśli natomiast zdarza się Wam kupować taki produkt w marketach, warto wówczas zwrócić uwagę na etykietę, czy nie zawiera zbędnych dodatków lub wypełniaczy. Rodzaj wybranego mięsa zależy od własnych preferencji. Najzdrowsze mięso i zarazem najchudsze jest z indyka, zaś najbardziej kaloryczne wieprzowe. 

Właściwa obróbka termiczna

Aby mięso było odpowiednio wilgotne, soczyste i aromatyczne należy szczególną uwagę zwrócić na smażenie. Przede wszystkim patelnia wraz z tłuszczem muszą być dobrze rozgrzane. Po włożeniu mięsa nie należy mieszać go zbyt często. Powinien on dusić się delikatnie w swoim własnym sosie. Mimo wszystko należy uważać, aby się nie przypaliło. W kwestii przyprawiania mięsa to najlepiej jest to zrobić po jego ścięciu na patelni. Dzięki temu mięso mielone zachowa swój naturalny aromat.

Jak smażyć mielone mięso?

Wiele osób smażąc mięso mielone, wrzuca je na raz prosto z opakowania. To błąd kardynalny! Aby mięso dobrze, równomiernie się usmażyło, a przy tym zachowało wewnątrz swoje soki, należy je smażyć partiami. Każdą kolejną odkładać na talerz, a później razem wykorzystać w przygotowywanej potrawie. W przypadku smażenia mięsa za jednym razem można mieć pewność, iż będzie suche, twarde i po prostu niesmaczne!