mięso mielone
Gotujmy.pl/olkaaa
Newsy

Jak smażyć mielone mięso, żeby było soczyste? Jeden błąd nowicjusza, a  wyjdzie suche i twarde

Smażenie mięsa na patelni wydaje się być prostą czynnością. Nic bardziej mylnego. Nawet podczas tej z pozoru banalnej czynności można popełnić błędy, które w następstwie popsują dany produkt. Sprawdźcie jak poprawnie smażyć mięso mielone!

Do jednych z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych mięs do przygotowywania potraw należy mięso mielone. Może być wykorzystane do tradycyjnych kotletów mielonych, włoskiego sosu bolońskiego, gołąbków, meksykańskiego chilli con carne czy greckiej mousaki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które mięso mielone jest najlepsze?

Przygotowując potrawę z udziałem mięsa mielonego, już podczas zakupów należy zwrócić uwagę na jego jakość. Najlepiej jest oczywiście kupować prosto od rzeźnika bądź w sklepie mięsnym, gdzie jest możliwość zmielenia całego kawałka na miejscu. To daje 100% pewność, iż mięso będzie świeże. Jeśli natomiast zdarza się Wam kupować taki produkt w marketach, warto wówczas zwrócić uwagę na etykietę, czy nie zawiera zbędnych dodatków lub wypełniaczy. Rodzaj wybranego mięsa zależy od własnych preferencji. Najzdrowsze mięso i zarazem najchudsze jest z indyka, zaś najbardziej kaloryczne wieprzowe. 

Zobacz także
Mięso z rosołu

Polacy nagminnie dodają to do rosołu. Ten składnik może prowadzić do wielu groźnych schorzeń

rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Właściwa obróbka termiczna

Aby mięso było odpowiednio wilgotne, soczyste i aromatyczne należy szczególną uwagę zwrócić na smażenie. Przede wszystkim patelnia wraz z tłuszczem muszą być dobrze rozgrzane. Po włożeniu mięsa nie należy mieszać go zbyt często. Powinien on dusić się delikatnie w swoim własnym sosie. Mimo wszystko należy uważać, aby się nie przypaliło. W kwestii przyprawiania mięsa to najlepiej jest to zrobić po jego ścięciu na patelni. Dzięki temu mięso mielone zachowa swój naturalny aromat.

Jak smażyć mielone mięso?

Wiele osób smażąc mięso mielone, wrzuca je na raz prosto z opakowania. To błąd kardynalny! Aby mięso dobrze, równomiernie się usmażyło, a przy tym zachowało wewnątrz swoje soki, należy je smażyć partiami. Każdą kolejną odkładać na talerz, a później razem wykorzystać w przygotowywanej potrawie. W przypadku smażenia mięsa za jednym razem można mieć pewność, iż będzie suche, twarde i po prostu niesmaczne!

mielone
Pixabay
Newsy
Jak odsmażyć kotlety mielone z wczoraj? Zróbcie tak, a będą tak soczyste jak te świeżo przygotowane
Odgrzewanie posiłków w kuchence mikrofalowej nie do końca jest zdrowe, a poza tym potrawy nie są już tak smaczne. Sprawdźcie, jak podgrzać kotlety mielone, aby były tak samo pyszne jak te na bieżąco przygotowane!

Kotlety mielone to jedno z popularniejszych polskich potraw. Występuje na stołach zamiennie razem ze schabowym. Wiele osób jednak nie wyobraża sobie weekendowego obiadu bez tego dania. Odpowiednio przyrządzone jest niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Jakość to podstawa Aby przygotować tą potrawę należy zaopatrzyć się przede wszystkim w dobrej jakości mięso. Zazwyczaj kotlety są wykonywane z mięsa wieprzowego, gdyż jest odpowiednio tłuste. Niektóre osoby jednak decydują się na wybór mięsa drobiowego czy nawet wołowiny. Najlepiej jest zaopatrzyć się w ten produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Dzięki temu będziecie mieć pewność iż mięso jest dobrej jakości, a przede wszystkim jest świeże. Jeśli jednak kupujcie je w markecie, warto wówczas przyjrzeć się etykiecie czy przypadkiem produkt nie zawiera zbędnych dodatków bądź ulepszaczy.  Klasyka polskiej kuchni Przyrządzenie mielonych nie jest zbyt skomplikowane, a składniki potrzebne do ich przygotowania są łatwo dostępne w każdym sklepie. Najważniejsze jest mięso. Jak wyżej wspomnieliśmy, powinno być dobrej jakości. Dodatkowo należy przygotować cebulę, jajko, bułkę tartą, sól oraz pieprz. Uformowane kotleciki smaży się na niewielkim ogniu na rozgrzanej patelni. Wiadomo, że najpyszniejsze są świeże, soczyste i ciepłe. Wówczas idealnie rozpływają się w ustach. Jak podgrzać mielone, które zostały na następny dzień, aby były równie smaczne? Sposób na idealne kotlety dnia następnego  Często obiad jest przygotowywany na dwa dni. To znacznie ułatwia życie, kiedy można wyciągnąć posiłek z lodówki i jedynie go podgrzać. Wydaje się to bardzo banalne, gdyż wiele osób korzysta najczęściej z kuchenki mikrofalowej. Niestety, odgrzewanie w niej jedzenia nie jest do końca zdrowe, a poza...

Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Pixabay
Newsy
Które mięso mielone jest zdrowsze? Jasne czy ciemne?
Wiedzieliście, że kolor mięsa mielonego ma ogromne znaczenie? Wpływa na jego wartość zdrowotną!

Mięso mielone jest bardzo popularne w kuchni. Wiecie, jakie mięso mielone jest najzdrowsze? Jeśli jecie mięso, na pewno często przygotowujecie dania, w których korzystacie z mielonego mięsa. Bardzo popularne są na przykład: Pierogi z mięsem Pulpety Spaghetti z sosem bolońskim z mięsa mielonego Faszerowana papryka z mielonym mięsem Kotlety mielone Burgery Najzdrowsze mielone mięso Jeśli zależy wam na jakości mięsa mielonego, najlepiej jeśli zmielicie je oczywiście sami w domu. W dzisiejszych czasach jednak mało kto ma maszynkę do mielenia mięsa w domu, a nawet ci, którzy ją posiadają, nierzadko nie mogą znaleźć czasu na jej użycie. Maszynka do mielenia mięsa ma przecież wiele części, które trzeba poskładać i dobrze umyć. Mieląc mięso samemu najłatwiej kontrolować jakość mięsa . W mięsie mielonym łatwo przecież ukryć nieapetyczne kawałki i tak właśnie często robią producenci. Pewnym kompromisem jest pójście do sklepu mięsnego, wybranie kawałka mięsa i poproszenie o jego zmielenie. Mielenie odbywa się wtedy na waszych oczach i wiecie dokładnie, jak powstaje mięso mielone. Jak wybrać zdrowe mięso mielone? Jeśli kupujecie mielone mięso z supermarketu, na tacce, nie możecie zobaczyć kawałka przed zmieleniem. Na szczęście, są metody oceny przydatności takiego mięsa. Zwróćcie uwagę przede wszystkim na kolor. Jasne mięso będzie miało więcej tłuszczu. Chodzi tu szczególnie o wieprzowinę i wołowinę. Mięśnie wołowe i wieprzowe, są przecież czerwone lub różowe, a tłuszcz biały. Bardzo jasne mięso mielone będzie tłustsze, a tym samym mniej zdrowe. Najlepiej wybierajcie mięso o różowawym kolorze. Powinno być różowo-czerwone. Takie mięso będzie charakteryzować się mniejszą zawartością tłuszczu i większą zawartością białka, dzięki...

panierowanie kotleta schabowego
Adobe Stock
Newsy
Jajko, mąka, bułka tarta. W jakiej kolejności tak naprawdę powinno się panierować schabowego?
Kotlety schabowe to nie tylko mięso, ale i odpowiednio przygotowana panierka, która nie odkleja się od schabu. Sprawdźcie, czy nie popełniacie błędu podczas jej przyrządzania!

Kotlety schabowe to jedno z najpopularniejszych polskich, tradycyjnych dań. Jest serwowane na co dzień, jak i od święta. Jednak wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego, rodzinnego obiadu bez tej potrawy.  Mięso na kotlety schabowe to podstawa Przygotowując kotlety wiele osób decyduje się na inny wybór mięsa, przykładowo pierś z kurczaka. Jednak prawdziwe schabowe to te, przygotowane z wieprzowiny, a dokładniej schabu. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę, aby mięso było jak najlepszej jakości. Wówczas będzie to gwarancja udanego obiadu. Najlepiej jest zaopatrzyć się w dany produkt bezpośrednio u rzeźnika bądź w sklepie mięsnym. Wtedy będziecie mieć pewność, że mięso jest świeże. Jednak jeśli zdecydujcie się na zakup w sklepie to zwróćcie uwagę na datę przydatności, która powinna być jak najdłuższa oraz na skład by produkt nie zawierał innych zbędnych składników. Przyrządzenie schabowych  Smażenie kotletów należy rozpocząć od delikatnego rozbicia plastrów mięsa, najlepiej pod folią spożywczą. Dzięki temu zachowa swoje struktury i nie będzie się rwać w kolejnych etapach. Następnie schab trzeba delikatnie przyprawić, wystarczy mąka oraz sól. One mają dodatkowo uwydatnić smak dania, a nie go stłumić. Mięso powinno chwilę poleżakować natarte przyprawami, aby mogły się połączyć. Po panierowaniu kotlety należy ułożyć na dobrze rozgrzanej patelni i większej ilości tłuszczu. To zapewni równomierne usmażenie. Najlepszym rodzajem tłuszczu do smażenia schabowych jest smalec. Dzięki niemu schabowe będą niezwykle delikatne, a zarazem kruche. Trzy kroki do idealnej panierki Przygotowanie dobrej panierki wbrew pozorom nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać. Wystarczy jeden błąd, by panierka nie trzymała się dobrze mięsa i...

mielone
Gotujmy.pl/Martyna239
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten nietypowy składnik. Zwariujecie, gdy ich spróbujecie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Wybór mięsa Mielone może być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość produktu. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Sekretny składnik Kotlety są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne oraz soczyste. Ten smak zdecydowanie podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Składniki: ½ kg mięsa mielonego 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz około pół szklanki bułki tartej. Wszystko razem dokładnie wymieszajcie. Doprawcie solą i pieprzem, ponownie wymieszajcie całość. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie olej. Z powstałej masy uformujcie niewielkie...