pieczeń
gotujmy.pl
Newsy

Jak równomiernie upiec większe kawałki mięsa, by były kruche i soczyste? Cenne rady od doświadczonych kucharek

Soczyste, miękkie a przede wszystkim smaczne mięso, to cel każdej gospodyni domowej. Czasem jednak pieczenie w piekarniku, kończy się niepowodzeniem. Mięso jest suche, twarde i bez odpowiedniego smaku. Jak idealnie przygotować pieczeń, aby uniknąć wpadek? Zerknijcie na nasz mały poradnik!

Udka z kurczaka, duża soczysta pieczeń bądź kaczka pieczona w całości, to idealny pomysł na rodzinny obiad w większym gronie. Pieczenie mięsa jest w pewien sposób samą w sobie pewną sztuką kulinarną. Czasem trudno jest uzyskać zadowalający efekt, aby przygotowywana potrawa nie była zbyt sucha czy przypieczona. Jak upiec mięso wieprzowe, aby było pełne aromatu, kruche i zarazem soczyste? Skorzystajcie z cennych rad od doświadczonych kucharek! 

Zobacz także
rosół zdjecie

Co zrobić, żeby rosół pięknie pachniał? Nie wrzucajcie od razu tych 2 warzyw. Zróbcie to pod koniec

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwe marynowanie

Aby mięso po upieczeniu było soczyste, należy je wcześniej dobrze zamarynować, zawinąć w folię i odstawić na parę godzin. Najlepiej tą czynność wykonać dzień przed planowanym obiadem, aby mięso miało czas skruszeć. Dobra marynata powinna zawierać kwaśny składnik, jak na przykład ocet winny czy sok z cytryny. Niezbędne również będą aromatyczne przyprawy: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn czy majeranek. Czasami marynatę wzbogaca się alkoholem, aby wydobyć smak wszystkich składników. 

Obsmażanie, czyli zamykanie porów

Kiedy mięso odleży pewien czas w marynacie, należy je wyjąć, dokładnie osuszyć, a następnie krótko obsmażyć na patelni na smalcu, oleju czy maśle klarowanym. Taki zabieg pozwoli na zamknięcie porów, dzięki czemu soki z mięsa nie wypłyną podczas pieczenia, a pozostaną w środku. Dzięki temu pieczeń pozostanie soczysta, a skórka będzie rumiana.

Pieczenie w piekarniku

Usmażone mięso należy ułożyć w naczyniu żaroodpornym bądź w brytfannie. Tak przygotowaną pieczeń najlepiej jest piec w temperaturze od 150 do 180 stopni C. przez około godzinę. Im kawał mięsa jest większy, tym temperatura powinna być niższa, a czas pieczenia dłuższy. 

Dzięki tym kilku radom, upieczone mięso będzie odpowiednio soczyste, aromatyczne i idealnie upieczone!
 

Pieczone mięso
Pixabay/Larry White
Newsy
Jak prawidłowo określić czas pieczenia mięsa? Prosta metoda, którą znają tylko wasze babcie
Pieczone mięso można podawać gościom na różne okazje. W zależności od rodzaju, będzie się piekło określony czas. Najlepiej by nie było zbyt spieczone, ani za suche.

Pieczone mięsa to także domowe wędliny, pasztety i mięsa, które można podawać na zimno. To przepisy na Święta Wielkanocne i Boże Narodzenie. Choć nie tylko!  Chrupiące, pieczone mięso Mięso można przygotowywać na wiele różnorodnych i ciekawych sposobów. Dania mogą być codzienne i wykwintne, wystarczy jedynie odrobina czasu i nietuzinkowy pomysł. Przyda się także wiedza o czasie pieczenie mięsa. Triki kulinarne dotyczące mięsa Jeśli chcecie aby skórka z kurczaka była chrupiąca, należy go wcześniej zamarynować. Wystarczy kilka godzin, a najlepiej noc. Mięso należy piec początkowo w dużej temperaturze, później w mniejszej i polewać sosem powstałym podczas pieczenia. Można posmarować je pod koniec pieczenia wodą z solą, śmietaną lub podlać piwem. Innym skutecznym sposobem jest dodanie do marynaty łyżki płynnego miodu, który karmelizuje się i tworzy chrupiącą powłoczkę. Kolejno, aby kotlety mielone nie były zbite, do masy przed wyrabianiem należy dodać do mięsnej łyżkę przegotowanej wody. Podczas przygotowywania kotletów schabowych należy naciąć białe włókna, łatwiej będzie je rozbić. To metody, które znają wasze babcie! Czas pieczenia mięsa Jeśli chcecie określić czas pieczenia mięsa na każdy kilogram jego wagi przeznaczcie około 1 godziny. Mięsa drobiowe pieką się szybciej, wieprzowe i wołowe potrzebują 10-15 minut dłużej na każdy kilogram. To łatwy przelicznik, a znacząco ułatwi wam kulinarną sztukę pieczenia mięsa.  Soczysta i krucha pieczeń Dla tych z was, którym zależy na soczystości pieczonego mięsa można polecić coś jeszcze. Przed pieczeniem daną porcję mięsną można obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu i piec w rękawie do pieczenia. Przed końcem pieczenia rękaw należy rozciąć i posmarować pieczeń wodą z...

Gęsina
Gotujmy.pl/KRISTOFE
Przepisy
Jak marynować gęś? Zdradzamy przepis na znakomitą marynatę. Mięso będzie mieć chrupiącą skórkę
Gęsi są bardzo odporne na choroby i mało wymagające w hodowli. Popularność zagwarantował im ponadprzeciętny smak. Marynowane mięso z gęsi to doskonała alternatywa dla kurczaka, czy indyka. Chcecie spróbować?

Gęś wymaga odpowiedniego traktowania. Może być nim marynata, która wydobędzie z mięsa to, co najlepsze. Ale zanim o marynacie, zapoznajcie się z kilkoma sekretami dotyczącymi obchodzenia się w gęsiną. Mrożona gęś Mrożenie jako proces nie wpływa negatywnie na jakość mięsa gęsi. Należy tylko pamiętać o tym, żeby rozmrażać ją w lodówce i nie zamrażać ponownie surowego mięsa. Będziecie potrzebować około 2 dni na rozmrożenie całej gęsi w lodówce. Gęś w marynacie Przed pieczeniem gęś najlepiej zamarynować. Można zrobić to dzień wcześniej. Do marynaty używamy najczęściej takich składników jak: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino, rozmaryn. Dla najlepszego aromatu i smaku gęś nacieramy ziołami od środka. Pieczenie gęsi Korzystana dla pieczenia gęsi temperatura to 160 stopni. Każdy kilogram tuszki gęsiej to około 45 min. pieczenia. Do pieczenia gęsi doskonała będzie gęsiarka, czyli idealne naczynie do pieczenia gęsi. Gęś możemy piec z farszami jak kasza, cielęcina, czy jabłka. Z dodatkami Pieczenie gęsi zabiera dużo czasu. Możemy go wykorzystać na przygotowywanie dodatków. Do soczystej gęsi pasują następujące propozycje: modra kapusta, pieczone jabłka, jabłka z żurawiną, ziemniaki pieczone z rozmarynem. Każde kolejne zależą jedynie od waszej inwencji.  Składniki marynaty idealnej do gęsiny: 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka miodu  Jak zrobić marynatę? Do niewielkiej miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki powinny się dobrze...

kurczak
Pixabay
Newsy
Marzy wam się kurczak z chrupiącą skórką? Znamy pewien prosty trik. Sprawdza się w 100% przypadków
Szybkie i w miarę łatwe danie na niedzielny obiad w gronie najbliższych? Zdecydowanie pieczony kurczak! Sprawdźcie sposób jak go przyrządzić, aby w środku był idealnie soczysty z chrupiącą skórką z wierzchu!

Wiele osób nie wyobraża sobie gotowania bez mięsa drobiowego. Przygotowanie kurczaka do obróbki termicznej nie jest zbyt kłopotliwe, jednak samo pieczenie czy duszenie, może spędzać sen z powiek. Najlepszy kurczak to ten z soczystym wnętrzem i chrupiącą skórką. O tą drugą wielu walczy przy stole, gdyż dosłownie rozpływa się w ustach. Perfekcyjne przygotowanie wymaga jednak wprawy. Chcąc sprostać temu zadaniu, należy zastosować jeden prosty trik. Premium zdrowia Mięso z kurczaka jest jednym ze zdrowszych mięs dostępnych na rynku. Zawiera sporą ilość białka, przy jednocześnie stosunkowo niskim poziomie tłuszczu. Samo mięso zawiera wiele wartościowych składników, takich jak cynk, selen, magnez, fosfor czy witaminy B3 bądź B6, a także niewielką ilość kalorii. Dzięki odpowiednim wartościom, jest zalecane dla osób dbających o sylwetkę. Aby mieć pewność iż produkt nie zawiera zbędnych dodatków, warto zaopatrzyć się w takie mięso bezpośrednio u rzeźnika czy w sklepie mięsnym. Ostatecznie wybierając taki produkt, należy przyjrzeć się etykiecie, czy aby w składzie nie ma niepożądanych składników. Trik na chrupiącą skórkę Chyba nie ma osoby, która nie lubi tej części kurczaka. Najlepsza jest chrupiąca, a jednocześnie rozpływająca się w ustach. Dzięki odpowiednim przyprawom, jakie wchłania z marynaty, samo mięso jest soczyste i aromatyczne, zaś skórka poprzez odpowiednią obróbkę termiczną, przyjemnie chrupie w ustach. Jak przyrządzić idealnego kurczaka? Zamarynowane bądź przyprawione mięso z kurczaka, najlepiej jest ułożyć w naczyniu żaroodpornym na warzywach, przykładowo ziemniakach i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Należy go wówczas piec przez około półtorej godziny na termoobiegu. Dzięki takiemu ustawieniu piekarnika, mięso w środku...

baranina przepisy
AdobeStock
Newsy
Pieczeń barania, jak z królewskiego stołu. Nie musisz być szefową kuchni, by ją zrobić
Znudziły ci się już pieczone kurczaki? Może czas spróbować zrobić... pieczeń baranią! To wcale nie jest trudne - i jak smakuje!

Jeżeli szukasz inspiracji na popisowe danie, które można podać gościom, to wypróbuj przepis na pieczoną baraninę! To soczyste mięso smakuje wyśmienicie i doskonale nadaje się na większe przyjęcia. Aromatyczne i rozpływające się w ustach – wszyscy będą cię pytać o przepis! Pieczenie mięsa – wskazówki Zanim zabierzecie się za pieczenie, pamiętajcie o podstawowych zasadach, których trzeba się trzymać, aby mięso wyszło idealnie! Mięso pieczemy przez jedną godzinę na każdy kilogram jego masy – to oznacza, że jeśli nasza baranina waży 3 kg, to należy ją piec przez 3 godziny Każde mięso powinno się piec w temperaturze od 150 do 180 stopni. Pieczenie zaczynamy od wyższej temperatury i w trakcie zmniejszamy. Jeśli sztuka mięsa, którą pieczemy jest naprawdę duża, to wówczas powinna się piec w niższej temperaturze. Przepis na pieczeń baranią Do przygotowania tej pysznej pieczeni potrzebujecie: 1 kilogram udźca jagnięcego 15 g smalcu 30 g margaryny 1 główkę czosnku 50 ml octu winnego Płaską łyżeczkę kolendry mielonej Łyżeczkę imbiru Sól Pieprz Przygotowanie Mięso myjemy, suszymy i nacieramy octem i przyprawami. Następnie wkładamy je do garnka, przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Czosnek siekamy na kawałki i nadziewamy nimi mięso – udziec należy ponakłuwać w wielu miejscach i umieścić tam czosnek. Na patelni rozgrzewamy smalec i margarynę, a następnie podsmażamy na tłuszczu udziec z każdej strony tak, by nabrał złotego koloru. Przekładamy udziec do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem z patelni, dodajemy odrobinę wrzątku i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około godzinę. Pamiętajcie, by wcześniej zważyć mięso! W trakcie pieczenia od czasu do czasu...