Jak przygotować cappucino jak w kawiarni nawet jak nie macie ekspresu? Tajemnicą jest mleko
Adobe Stock
Newsy

Tak przygotujecie cappuccino jak w kawiarni, nawet gdy nie macie ekspresu. Tajemnicą jest mleko

Marzy wam się pachnąca kawa przygotowana po obiedzie w domu? Nie musicie mieć ekspresu ani specjalnego spieniacza do mleka. Sami zrobicie pyszne cappuccino.

Kawowi smakosze nie zadowalają się kawą mieloną zalaną wrzątkiem czy kawą rozpuszczalną. Nawet jeśli nie mają profesjonalnego sprzętu, potrafią zaparzyć kawę, której nie powstydziłby się utalentowany barista. Podpowiadamy jak zrobić kawę w domu, która będzie smakowała jak z kawiarni. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zaparzyć dobrą kawę nie mając ekspresu?

Najważniejszym krokiem w parzeniu dobrej kawy jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości surowiec, czyli ziarno. Bo najlepiej kupować kawę ziarnistą i mielić ja w domu w porcjach do spożycia w ciągu 1-2 dni. Zmielenie większej ilości kawy, podobnie jak kupowanie kawy mielonej, która zostaje otwarta, a następnie jest przechowywana w nieszczelnym opakowaniu aż do zużycia otwartej paczki powoduje, że kawa wietrzeje i traci smak.

Ziarnistą kawę możecie mielić w elektrycznym młynku do kawy lub pieprzu, a także w ręcznym młynku starego typu. W każdym przypadku świeżo zmielone dobrej jakości ziarna dadzą ten sam, doskonały efekt.

Nawet jeśli nie posiadacie profesjonalnego ekspresu do kawy, ciągle macie kilka możliwości zaparzenia kawy, która będzie dobrze smakowała:

  • Tani ekspres przelewowy. To urządzenie, które pozwoli wam wydobyć bogaty aromat ze zmielonych ziaren
  • Zaparzacz z tłokiem. To także niedrogie urządzenie, które da wam dostęp do dobrej jakości naparu
  • Kawiarka do kawy po włosku. To dwuczęściowy, metalowy zaparzacz, w którym do dolnego zbiorniczka wlewacie wodę, a do górnego, do sitka, zmieloną kawę. Kawa parzy się na palniku kuchenki, podczas parzenia woda z dolnego zbiorniczka przedostaje się przez sitko do górnej komory. Ten sposób wydobywa wyjątkowy aromat z ziaren
  • Tygielek do kawy po turecku. Drobno zmieloną kawę wsypujecie do tygielka zalewacie zimna wodą (możecie dodać cukier i przyprawy), a następnie zagotowujecie na małym ogniu. Gdy kawa się spieni zestawiacie z ognia. W ten sposób zagotowujecie jeszcze dwukrotnie, a następnie zestawiacie i jak nieco przestygnie – pijecie. Możecie ją przelać do kubka przez sitko
  • Papierowy filtr od ekspresu przelewowego. Umieśćcie filtr na sitku postawionym na kubku, i wsypcie do niego zmieloną kawę. Przelejcie przez filtr gorącą wodę i poczekajcie, aż napar spłynie do kubka
Zobacz także
Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?

Kawa z pomarańczą dodaje energii i obłędnie pachnie. Jak ją przygotować?

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większosć Polaków pije ją codziennie

Która kawa najbardziej podnosi cholesterol? Większość Polaków pije ją codziennie

Domowe cappuccino – tak dobrze spienicie mleko

Nazwa cappuccino nawiązuje do brązowych habitów kapucynów (cappuccino), czyli mnichów, którym przypisuje się stworzenie przepisu na ten rodzaj lekkiej kawy, z puszystym mlekiem.

Gdy już macie przygotowaną dobrą kawę, czas na spienienie mleka. Do kawy cappuccino możecie użyć dowolnego, ulubionego mleka. Cappuccino składa się w końcu z ledwie dwóch składników:

  1. 125 ml spienionego mleka, zrobionego ze 100 ml zimnego mleka, które ubija się na gęstą piankę.
  2. 25 ml mocno zaparzonej kawy tzw. espresso.

Aby ubić mleko, możecie wykorzystać specjalne urządzenia do spieniania mleka, lub zwykły blender, lub mikser. Mleko należy najpierw podgrzać do temperatury 65 st. Celsjusza, a następnie na wolnych obrotach blendera ubijać do uzyskania piany.

Spienianie blenderem przypomina ubijanie piany z białek czy ubijanie bitej śmietany. Po spienieniu przelejcie mleko do filiżanki, a następnie cienką strużką nalejcie gorącą, zaparzoną kawę. Inną opcją jest odwrócenie tych dwóch etapów i zalanie zaparzonej kawy spienionym mlekiem w rondelku lub w garnku.

Źródło: medonet , orionagd.pl

kawa zaparzanie
Pixabay
Newsy
Zalewacie kawę wrzątkiem czy lekko ostudzoną wodą? Jedna z tych metod może być dla was szkodliwa
Czy temperatura parzenia kawy ma jakieś znaczenie? Tak, i to ogromne! Dowiedzcie się, jak parzyć kawę idealną.

Wielu z was pewnie każdy poranek zaczyna od filiżanki kawy. Wolicie mieloną czy rozpuszczalną? A może z ekspresu? Jeśli sami przygotowujecie kawę i zalewacie ją wodą, to koniecznie trzeba pamiętać o odpowiednej temperaturze parzenia. Wiecie, jaka jest właściwa? Ekspert od parzenia kawy wszystko wytłumaczył! Która lepsza? Prawdę mówiąc, smakosze kawy w ogóle nie uznają zalewania jej wodą do kubka. Uważają, że jedynym poprawnym sposobem parzenia kawy jest robienie tego z pomocą najlepszych ekspresów. Ale nawet jeśli nie jesteście tak ortodoksyjni w kwestii parzenia, to warto przyswoić sobie niektóre z zasad, którymi kierują się eksperci. Pierwsza mówi oczywiście o tym, że kawa rozpuszczalna to profanacja i można pić jedynie kawę mieloną, a najlepiej świeżo zmieloną w młynku lub ekspresie. Którą wy wolicie? Temperatura parzenia Polski ekspert w dziedzinie kawy - Jan Szurek - w rozmowie z jednym z portali internetowych opowiedział o tym, jak powinien wyglądać prawidłowy proces parzenia, dzięki któremu kawa będzie nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także pełna świetnych właściwości. Musimy wybrać dobrą kawę, zaopatrzyć się w dobry młynek i mieć dobrą wodę. To przede wszystkim. Potrzeba też uwagi. Kawę najlepiej kupować w ziarnach i mielić tuż przed parzeniem. Wystarczy jednak chwila, by podczas mielenia przerobić ziarna na drobny pył. Z kolei zbyt grubo zmielona kawa nie uwolni pełnego aromatu i smaku podczas parzenia. Kawy nigdy nie zalewamy wrzątkiem, to niszczy naturalny aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minuty. Optymalna temperatura to 95 stopni. Jak najlepiej parzyć kawę? Choć w słowach mistrza parzenia jest dużo racji, to nie oznacza to od razu, że zalewając kawę wrzątkiem zupełnie zniszczycie jej smak i właściwości. Prawdą jest jednak, że od temperatury wody zależy mocno...

jak parzyć kawę kawa ewa wachowicz
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Jak zaparzyć dobrą kawę? Ewa Wachowicz ma dla was pewną radę. Skorzystacie?          
Znana i lubiana Ewa Wachowicz, zna się nie tylko na gotowaniu. Gwiazda zachęca do parzenia prawdziwej włoskiej kawy we własnym domu. Z jej radami na pewno się uda!

Ewa Wachowicz się nie myli. Smaczna kawa niekoniecznie musi być zrobiona w profesjonalnym ekspresie. Można ją przygotować samodzielnie w domu z wykorzystaniem domowego ekspresu, czyli popularnej kawiarki. Ta rada jest fundamentem zaparzenia dobrej, aromatycznej kawy. Trzeba tylko odłożyć na bok swój lęk i obawę przed wpadką. Parzenie kawy w kawiarce nie jest bardzo trudnym zajęciem, ale jak wiele innych czynności, wymaga wprawy. Kiedy będziecie mieli już za sobą kilka, może kilkanaście prób, wasz czarny jak ziemia napój będzie już naprawdę smaczny tak samo, jak w kawiarni. Jak wybrać kawę do kawiarki? Zanim przystąpicie do parzenia kawy w kawiarce, spokojnie wybierzcie kawę, którą chcecie zaparzyć w ekspresie. Arabika to kawa bardziej zbalansowana i delikatna w smaku. Z kolei robusta, często sprzedawana w żółtych opakowaniach, jest mocniejsza i bardziej palona. Wybrać możecie także różnego rodzaju mieszanki obu tych rodzajów kaw. Wybór należy tylko i wyłącznie do was. Krótki poradnik parzenia kawy w kawiarce: Zacznijcie od zmielenia kawy. Eksperci są zdania, że kawa mielona dostępna w sklepach jest zbyt rozdrobniona do parzenia w domowym ekspresie. Można z tym śmiało dyskutować. Jednak jeśli macie kawę ziarnistą i swój własny młynek, zmielcie kawę tylko odrobinę grubiej. Podgrzejcie wodę w czajniku do temp. ok. 75-80 st. C. Oznacza to, że nie powinniście zagotowywać wody na kawę w kawiarce. W tym czasie nasypcie kawę do sitka – sitko powinno być pełne, ale nie kawy nie powinno się w nim ubijać. Zakręćcie kawiarkę i postawcie na niewielkim ogniu. Kiedy tylko z kawiarki przestanie sączyć się czarny napar, zakończcie parzenie kawy. Kawiarkę taką można nawet postarać się ochłodzić – blady, pryskający napar pod koniec...

Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Screen YouTube
Newsy
Dodajcie do kawy surowe jajko. Norweska kawa bije rekordy popularności
Czy słyszeliście kiedyś o Norwegian Egg Coffee? Ten dość niecodzienny sposób picia kawy zdobywa coraz więcej zwolenników na całym świecie.

Picie kawy jest dla wielu z nas wielką przyjemnością i porannym rytuałem, bez którego nie wyobrażamy sobie rozpoczęcia dnia. Kawa nie tylko wspaniale smakuje, ale też pobudza, dodaje energii i poprawia sprawność naszego umysłu. Kawę można pić na różne sposoby. Jedni preferują tradycyjną „małą czarną" bez dodatków. Drudzy piją kawę z mlekiem i z cukrem, a jeszcze inni z samym mlekiem lub samym cukrem. Czy wpadlibyście kiedyś na pomysł, żeby dodać do kawy surowe jajko ? W jakim celu się to robi? Przekonajcie się! Czym jest Norwegian Egg Coffee? Norweska kawa (nazywa się ją również szwedzką kawą jajeczną lub skandynawską kawą jajeczną) to popularny w Skandynawii, zwłaszcza w Norwegii i Szwecji, sposób przyrządzania kawy z jajkiem. Jest to metoda parzenia kawy polegająca na mieszaniu zmielonych ziaren kawy z surowym jajkiem. Mieszaninę dodaje się do wody i gotujce aż do zaniku piany. Mieszkańcy Norwegii są bardzo dumni z tego przepisu i twierdzą, że tak przyrządzona kawa jest po prostu najlepsza na świecie. Kawa z dodatkiem surowego jajka nabiera ładnej bursztynowej barwy i jest bardzo przyjemna w smaku. Ci, którzy ją pili twierdzą, że jest tak dobra, że w ogóle nie trzeba do niej dodawać cukru ani mleka. Jak ją przygotować? Przepis na norweską kawę Do przygotowania norweskiej kawy będziecie potrzebować 3 składników, które na pewno macie w kuchni. 3 filiżanki wody 3 łyżki świeżo zmielonej kawy dobrej jakości jajko niewielki garnek Przygotowanie: Przesypcie zmieloną kawę do niewielkiego naczynia i wbijcie do środka jajko. Całość dokładnie wymieszajcie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji (jeśli składniki nie chcą się połączyć warto dodać odrobinę wody). Gotujemy wodę i...

Kawa z cynamonem i pomarańczami
BSz/gotujmy.pl
Przepisy
Ta kawa powala wszystkich na kolana. Nikt jej nie odmówi
Późna jesień to pora, w której chętnie sięgamy po przyprawy korzenne, takie jak np. cynamon. Warto dodać je także do naszej codziennej kawy.

Wielu z nas zaczyna swój poranek od świeżo zaparzonej kawy . Często sam jej zapach pozwala nam na w miarę szybki rozruch i wejście w nowy dzień z odpowiednią dozą energii. Co jednak zrobić, gdy do gry wkracza rutyna? Warto przełamać ją ciekawym smakiem swojej porannej kawy! Sposobów na parzenie kawy jest całkiem sporo. Od najprostszej metody, zwanej powszechnie „zalewajką”, przez różnego rodzaju ekspresy ciśnieniowe, aż do parzenia kawy na sposób turecki. My z kolei zdradzimy wam, w jaki sposób smacznie można wykorzystać kawę rozpuszczalną. Co zrobić z kawy rozpuszczalnej? Niedoceniana często kawa rozpuszczalna często zalega nam na półkach. Dodając do naparu z granulek kawy kilka innych składników, możemy uzyskać niezwykle ciekawe efekty. Intensywny smak i zapach cynamonu, a także aromat pomarańczowej skorki w połączeniu z kawą pobudzą niejednego śpiocha! Lubicie kawę z mlekiem ? Dla większego efektu możemy jeszcze dodatkowo spienić mleko. W tym celu warto zaopatrzyć się w niedrogi, a przydatny przedmiot, jakim jest spieniacz mleka do kawy. Zasilany bateriami przyrząd w mig zrobi pianę na podgrzanym mleku. W ten sposób będziemy mogli cieszyć się kawą jak z kawiarni za grosze! Przepis na kawę cynamonowo-pomarańczową: Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej Pół łyżeczki cynamonu 1-2 łyżeczki brązowego cukru 50 ml mleka 150 ml wody Szczypta kakao Przygotowanie: W małym rondelku zagotowujemy wodę z dodatkiem cynamonu i skórki pomarańczowej. Kawę zaparzamy w szklance , zalewając ją przygotowanym naparem z przyprawami. Opcjonalnie słodzimy kawę brązowym cukrem (możemy śmiało posłodzić ją także cukrem białym). Do filiżanki lub kubka wlewamy gorące...