Jak przygotować aksamitny sos? Sekret jedwabistości tkwi w 1 składniku
AdobeStock
Newsy

Jak przygotować aksamitny sos? Sekret jedwabistości tkwi w 1 składniku

Gęsty, lśniący i aksamitny sos to idealne wykończenie i ozdoba prawie każdej wytrawnej potrawy. Sprawia, że nawet niedoskonałe danie smakuje jak te podawane w najlepszej restauracji. Warto zgłębić tajniki sosów, by móc zabłysnąć kulinarnie przed rodziną i przyjaciółmi. 

Sosy doskonale pasują do mięs, ryb i warzyw. Sos biały i brunatny, smakowity beszamel i aromatyczny cebulowy. Jest ich wiele i każdy rodzaj ma swoich zagorzałych fanów. Restauracje doskonalą tę część dania, gdyż daje ona niezapomniane wrażenia smakowe i sprawia, że potrawy rozpływają się w ustach. Zobaczcie, co dodają do sosów najwięksi szefowie kuchni. 

W jaki sposób mieszać sos? 

Gładki sos bez jakichkolwiek grudek to podstawa, którą musi opanować każdy robiący ten element dania. Nie pomoże wam w tym na pewno mieszanie sosu za pomocą łyżki. Aby pozbyć się wszystkich bryłek mąki, warto sięgnąć po inne sztućce i narzędzia kuchenne. Możecie użyć do tego widelca, a jeszcze lepiej trzepaczki. Niektórzy uciekają się nawet do zastosowania blendera. Tymi sposobami otrzymacie jednolitą konsystencję w zaledwie kilka chwil. 

Zobacz także
Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu

Kotlety mielone w takim sosie to absolutny hit na całym świecie. Dodajcie 1 składnik, a posmakują każdemu

Tak Ewa Wachowicz robi mięso w sosie grzybowym. Używa tylko tych grzybów

Mięso w sosie grzybowym z przepisu Ewy Wachowicz. Gwiazda używa tylko tych grzybów

Co dodać do sosu, by był jedwabisty i lśniący? 

Sos, który spowija danie niczym szlachetny jedwab to marzenie każdego kucharza. Restauracje serwujące różnego rodzaju mięsa doskonale wiedzą, jak zrobić taki dodatek. Tajemnica tkwi w jednym jego składniku - maśle.  

Gotując w domu, zazwyczaj używa się masła w niewielkich ilościach, jednak w przypadku sosów trzeba pójść na całość. Im więcej, tym bardziej gładko i lśniąco. Jeżeli użyjecie do tego wysokiej jakości składników i zadbacie o właściwe proporcje, to wasz sos zachwyci wszystkich gości. 

Trzeba jednak pamiętać, że takie sosy nie są dla każdego. Osoby mające problem np. z wysokim cholesterolem – powinny postawić na innego rodzaju dodatki do obiadu. 

Przepis na aksamitny sos

Składniki: 

  • 2 szklanki dowolnego rosołu  
  • 4 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki 
  • przyprawy: sól, pieprz 

Sposób przygotowania: 

  1. Roztopcie masło i dodajcie do niego mąkę. Gdy zasmażka będzie gotowa, zdejmijcie ją z ognia. 
  2. Cienkim strumieniem wlejcie rosół. Pamiętajcie, by cały czas mieszać rózgą - do momentu, gdy sos zgęstnieje. 
  3. Doprawcie solą i pieprzem. Możecie również użyć gałki muszkatołowej. 
  4. Podawajcie z mięsem i ziemniakami. 

Smacznego! 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zagęszczanie sosu
Pixabay
Triki kulinarne
Jak zagęścić zbyt rzadki sos? To powinna wiedzieć każda gospodyni domu! Banalna wskazówka
Sos to podstawa każdego udanego dania. Powinien być aromatyczny, smaczny, a przede wszystkim… gęsty!

Bez względu na to czy polejecie nim mięso, czy zmieszacie go z makaronem, sos powinien mieć idealną konsystencję. Często zdarza się jednak, że jest za rzadki i zwyczajnie spływa z talerza. Wtedy warto zastosować jedną z poniższych wskazówek na zagęszczenie sosu . Bułka tarta, mąka lub płatki owsiane Sosy, szczególnie te ciemne, można zagęszczać na przykład bułką tartą. Należy jednak pamiętać, by dodawać ją stopniowo. Każdy tego typu składnik użyty w nadmiarze może sprawić, że sos szybko stanie się zbyt gęsty. Popularnym sposobem na zagęszczanie jest również użycie mąki lub skrobi ziemniaczanej. Wystarczy 1 łyżeczka, by sos w mgnieniu oka zmienił konsystencję. Zanim jednak to się stanie, nabierzcie niewielką ilość sosu i umieśćcie w małej miseczce. Dopiero wtedy dodajcie mąkę lub skrobię i dokładnie wymieszajcie. Tak przygotowaną miksturę połączcie z resztą sosu na patelni i gotowe! Kolejnym sypkim, a przy okazji zdrowym produktem do zagęszczania są płatki owsiane. Starajcie się ich jednak używać w ostateczności, kiedy w domu zabraknie bułki tartej, mąki lub skrobi. Płatki owsiane mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na smak potrawy. Jeśli jednak musicie ich użyć, najlepiej uprzednio je zmielcie, tak aby powstała sypka masa. Jeśli nie macie możliwości zmielenia, dodajcie płatki w całości, a następnie cały sos przelejcie przez sitko. Redukcja Najlepszym, choć najbardziej czasochłonnym sposobem na zagęszczanie sosu jest oczywiście redukcja. Polega ona na gotowaniu sosu na dużym ogniu aż do momentu, w którym nadmiar wody całkowicie z niego odparuje. Po kilku minutach gotowania powinniśmy zauważyć, że sos zaczyna naturalnie gęstnieć. Należy jednak pamiętać, żeby go mieszać, inaczej szybko się przypali i będziecie musieli robić go od nowa. Żółtko jajka Sosy, przede...

Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli
AdobeStock
Newsy
Co zrobić, żeby w sosie nie pojawiały się grudki? Na ten sposób w życiu byście nie wpadli
Nikt nie lubi, gdy w jego sosie pojawiają się grudki. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów, które pomogą nam tego uniknąć.

Grudki w sosie to zmora wszystkich gotujących. Ale nie ma co nad nimi płakać, tylko trzeba wyeliminować błędy, które przyczyniły się do ich powstania. Jak powstają grudki w sosie i jak można ich uniknąć? Skąd się biorą grudki w sosie? Grudki potrafią zepsuć nawet najlepszy sos. Nieestetycznie unoszą się na powierzchni sosu i odbierają nam chęć jego skonsumowania. Skąd się właściwie biorą? Grudki zwykle powstają, gdy w nieodpowiedniej kolejności dodajemy do sosu składniki, gotujemy sos w złej temperaturze, źle mieszamy sos lub używamy do tego nieodpowiednich narzędzi. Jak uniknąć grudek w sosie? Przede wszystkim pamiętajcie o odpowiedniej kolejności łączenia ze sobą składników. Na początku powinniście połączyć mąkę, sól i przyprawy, a dopiero później dolać wodę lub bulion. Pamiętajcie, żeby robić to powoli i stopniowo, cały czas mieszając sos. Zbyt szybkie dolanie do mąki wody może powodować powstawanie grudek. Odpowiednia temperatura także ma znaczenie. Pamiętajcie, że woda lub bulion nie mogą być gorące, ponieważ wówczas w waszym sosie powstaną małe kluseczki. Pamiętajcie też o tym, by nie używać do mieszania łyżki. Lepiej zróbcie to widelcem, dzięki któremu wasz sos będzie lepiej wymieszany i będzie miał o wiele gładszą konsystencję. Mieszajcie sos od środka, starannie łącząc ze sobą składniki. Dzięki tej metodzie konsystencja sosu będzie idealna. Chcecie zagęścić sos na patelni, ale boicie się, że powstaną na niej grudki? Wykorzystajcie stary sposób waszych babć, który polega na rozmieszaniu w oddzielnym kubeczku mąki z jogurtem lub śmietaną i dodaniu do tego niewielkiej ilości gorącego płynu. Dopiero, gdy zawiesina będzie odpowiednio ciepła, możemy zagęścić nią sos. Co zrobić, gdy grudki i tak powstaną?...

jak zagęścić sos bez mąki
Flickr
Newsy
Chcecie zagęścić sos, ale nie macie mąki? Znamy lepszy i o wiele zdrowszy sposób
Jak zagęścić sos bez mąki? Sposobów jest wiele, ale tylko jeden z nich jest szybki i praktycznie nie zmienia smaku potrawy!

Większość dań smakuje o wiele lepiej, gdy doda się do nich aromatyczny sos. Ten powinien być gęsty i zawiesisty, ponieważ zbyt rzadki sos będzie tylko pływał po talerzu, a polane nim jedzenie będzie raczej przypominało zupę. Dlatego każda gospodyni wie, że sos przed podaniem trzeba zagęścić! Najczęściej w tym celu stosuje się pszenną mąkę . Należy do małego kubka lub filiżanki wsypać łyżkę mąki, wlać odrobinę zimnej wody i dokładnie wymieszać. Można też dodać trochę sosu, który chcecie zagęścić, ale trzeba uważać – płyn nie może być zbyt gorący, ponieważ mąka zmieni się w kluski! Dokładnie wymieszaną mąkę z wodą należy powoli wlewać do sosu cały czas mieszając. Innym sposobem jest zrobienie zasmażki , czyli wymieszanie mąki na patelni z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną zasmażkę wlewa się później do sosu. Smaczne, ale jakie tuczące! Jak zagęścić sos bez mąki? W sytuacji, gdy dbacie o linię lub po prostu zabrakło wam mąki podczas gotowania, możecie zagęścić sos innymi, prostymi sposobami. Są równie smaczne i skuteczne, choć oczywiście wówczas sos nieco zmieni swój smak lub kolor. Dowiedzcie się, jak zagęścić sos bez mąki : Żółtko jajka Ten sposób sprawdzi się w przypadku sosów, które mają jasny kolor i nie pływają w nim kawałki warzyw ani mięsa. Rozbijcie jedno jajko oddzielając żółtko od białka. Następnie do gotującego się na małym ogniu sosu wlejcie żółtko, cały czas mieszając. Zwróćcie uwagę na moc palnika – na zbyt wysokim ogniu żółtko się zetnie! Śmietana Do filiżanki wlejcie kilka łyżek śmietany oraz 1-2 łyżki gorącego sosu. Bardzo dokładnie wymieszajcie i wlejcie powoli do garnka. Dzięki temu śmietana się nie zetnie! Później należy gotować sos na średnim ogniu bez...

Sos pieczeniowy
Gotujmy.pl/WWWiola
Przepisy
Odmieni smak każdego mięsa. Znakomity przepis na sos pieczeniowy. Zachwyca smakiem i aromatem
Idealny z dodatkiem ziemniaków, kopytek, klusek, kaszy, czy makaronu. Jak zrobić domowy sos pieczeniowy?

Najlepsze sosy to te sporządzane z soków mięsnych, które naturalnie spływają do naczynia podczas gotowania. Można je zagęścić w celu uzyskania gęstszej tekstury lub smakować w ich równie pysznej, naturalnej wersji. Sos pieczeniowy nie z kostki W kwestii sosów możemy pójść na łatwiznę. Tylko po co? Domowy sos pieczeniowy jest tani i łatwy w przyrządzeniu. Niezastąpiony do dań obiadowych z ziemniakami, do klusek śląskich , do kopytek oraz makaronów. Najlepszy przygotowuje się z tego co zostaje na papierze po pieczeniu mięsa. Sos, który wam dziś podpowiadamy powstał po upieczeniu trzech kawałków łopatki wieprzowej, która wcześniej została zamarynowana w oliwie i przyprawach. Dobór ziół do marynaty jest bardzo ważny. Warto użyć: soli, majeranku, świeżego czosnku, pieprzu, kolendry, kminku, czy drobiny papryki. Do sosu można wykorzystać całe resztki z pieczenia łopatki , jeżeli wybierzecie akurat taki rodzaj mięsa. Składniki na domowy sos pieczeniowy: - trzy duże kawałki łopatki wieprzowej, - 1 szklanka tłuszczu po pieczeniu mięsa, - 1 szklanka wody, - ok. 2 łyżeczek mąki, - oliwa z oliwek, - przyprawy: sól, majeranek, świeży czosnek, pieprz, kolendra, kminek, papryka (wedle uznania). Przygotowanie: Mięso pieczemy w blaszce obtoczone marynatą z przypraw i oliwy. To co zostało po wypieczeniu przekładamy do garnka. Wlewamy szklankę wody i mieszamy aż wszystko się rozpuści. Całość gotujemy pod przykryciem około 5 minut. Mieszamy w miseczce 2 łyżki mąki z niewielką ilością wody i wlewamy do gotującego się sosu. Pamiętamy o tym, żeby zmniejszyć gaz. Gęstość sosu najlepiej regulować ilością mąki. Jeżeli zależy nam na gładkości sosu, przelewamy wszystko przez sitko. ...