Sosy doskonale pasują do mięs, ryb i warzyw. Sos biały i brunatny, smakowity beszamel i aromatyczny cebulowy. Jest ich wiele i każdy rodzaj ma swoich zagorzałych fanów. Restauracje doskonalą tę część dania, gdyż daje ona niezapomniane wrażenia smakowe i sprawia, że potrawy rozpływają się w ustach. Zobaczcie, co dodają do sosów najwięksi szefowie kuchni.
W jaki sposób mieszać sos?
Gładki sos bez jakichkolwiek grudek to podstawa, którą musi opanować każdy robiący ten element dania. Nie pomoże wam w tym na pewno mieszanie sosu za pomocą łyżki. Aby pozbyć się wszystkich bryłek mąki, warto sięgnąć po inne sztućce i narzędzia kuchenne. Możecie użyć do tego widelca, a jeszcze lepiej trzepaczki. Niektórzy uciekają się nawet do zastosowania blendera. Tymi sposobami otrzymacie jednolitą konsystencję w zaledwie kilka chwil.
Co dodać do sosu, by był jedwabisty i lśniący?
Zobacz także:
Sos, który spowija danie niczym szlachetny jedwab to marzenie każdego kucharza. Restauracje serwujące różnego rodzaju mięsa doskonale wiedzą, jak zrobić taki dodatek. Tajemnica tkwi w jednym jego składniku - maśle.
Gotując w domu, zazwyczaj używa się masła w niewielkich ilościach, jednak w przypadku sosów trzeba pójść na całość. Im więcej, tym bardziej gładko i lśniąco. Jeżeli użyjecie do tego wysokiej jakości składników i zadbacie o właściwe proporcje, to wasz sos zachwyci wszystkich gości.
Trzeba jednak pamiętać, że takie sosy nie są dla każdego. Osoby mające problem np. z wysokim cholesterolem – powinny postawić na innego rodzaju dodatki do obiadu.
Przepis na aksamitny sos
Składniki:
- 2 szklanki dowolnego rosołu
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Roztopcie masło i dodajcie do niego mąkę. Gdy zasmażka będzie gotowa, zdejmijcie ją z ognia.
- Cienkim strumieniem wlejcie rosół. Pamiętajcie, by cały czas mieszać rózgą - do momentu, gdy sos zgęstnieje.
- Doprawcie solą i pieprzem. Możecie również użyć gałki muszkatołowej.
- Podawajcie z mięsem i ziemniakami.
Smacznego!
Źródło: gotowanie.onet.pl