przechowywanie przypraw
Pixabay
Newsy

Jak prawidłowo przechowywać przyprawy? Wykorzystajcie ten trik, a będą świeże przez długi czas

Bez nich żadne danie nie miałoby właściwego smaku ani aromatu. Bowiem to właśnie w przyprawach tkwi sekret przepysznych obiadów. O te mielone specyfiki trzeba więc szczególnie dbać. Ich największymi wrogami jest wilgoć, ciepło i światło.
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Choć zapewne wydaje wam się to niemożliwe, przyprawy mogą stracić swój aromat, a nawet się zepsuć. Dlatego też powinniście szczególnie dbać nie tylko o sposób ich przechowywania, ale również o zabezpieczenie ich przed kilkoma czynnikami zewnętrznymi.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Prawidłowe przechowywanie przypraw

Jeśli wasze przyprawy nie mają w domu konkretnego miejsca i przechowujecie je w tysiącu oryginalnych, plastikowych opakowań popełniacie duży błąd! W takich warunkach z pewnością stracą nie tylko swój kolor, ale również smak i aromat. 

Najlepiej jeśli zainwestujecie w małe, szklane pojemniczki, bądź słoiczki i to właśnie w nich będziecie trzymać przyprawy. Takie opakowania możecie dostać za grosze nie tylko w internecie, ale również w Ikei, Pepco i innych sklepach sprzedających rzeczy do domu.

Z racji, że przyprawy nie lubią światła, nie powinniście przechowywać ich na półce znajdującej się naprzeciwko okna. Koniecznie powinniście przełożyć je do szuflady. Pomyślcie o funkcjonalności tego rozwiązania. Ważne, żeby produkty były zawsze pod ręką. 

Umieśćcie je w jednej z pierwszych wysuwanych szuflad w swojej kuchni, niedaleko kuchenki gazowej. To czy słoiczki będą ułożone w pozycji leżącej czy stojącej nie ma większego znaczenia. Aby gotowało wam się jeszcze wygodniej i łatwiej możecie również przykleić na każdym słoiczku nazwę przyprawy, która się w nim znajduje.

Po każdym użyciu przyprawy powinny zostać zamknięte

Zapewne często zdarza się, że używana przez was podczas gotowania przyprawa stoi na blacie, obok kuchenki gazowej, aż do momentu, w którym skończycie przyrządzanie dania. Nawet nie wiecie jaki błąd popełniacie! Oprócz tego, że narażacie swoje przyprawy na ciepło oraz wilgoć, to również sprawiacie, że tracą swój własny aromat. 

Te mielone cudeńka bardzo łatwo przechodzą zapachami gotowanego jedzenia. Dlatego też po każdym użyciu pamiętajcie o zakręceniu słoiczka z przyprawą i wstawieniu go do szuflady.

Przyprawy zmielone "na świeżo" są smaczniejsze

Aby zapewnić swoim przyprawom świeżość powinniście również kupować je w stosunkowo małych ilościach. Lepiej dokupić pieprz za kilka dni, niż narażać go na zepsucie. Pamiętajcie również, że przyprawy zmielone lub zmiażdżone „na świeżo” smakują o wiele lepiej i rzadziej się psują. Dlatego też postarajcie się kupować je w całości!

Komentarze
przyprawa do piernika przepis
Adobe Stock
Newsy Najlepsza przyprawa do piernika. Przygotujemy ją sami w domu
Przyprawa do piernika to podstawa świątecznych wypieków. Zdarza się, że w sklepach zostaje wyprzedana. Zamiast jeździć od marketu do marketu w jej poszukiwaniu, wróć do domu i przyrządź własną. Będzie nawet lepsza!
Weronika Kępa
grudzień 12, 2020

Grudzień smakuje mandarynkami oraz korzennymi przyprawami. Te ostatnie odgrywają ogromną rolę w przygotowywaniu wigilijnej kolacji, a w zasadzie deseru. Bowiem bez nich żadne pierniczki nie mogłyby istnieć. Okazuje się, że produkt nie tylko możesz kupić, ale również bardzo szybko i łatwo przyrządzisz go w swoim domu. Przepis na domową przyprawę do piernika Będziesz potrzebować 40 gramów laski cynamonu lub 4 łyżeczki zmielonej wersji przyprawy 3 łyżeczki mielonego imbiru 3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki całych goździków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu w ziarnach 1 gwiazdka anyżu Przygotowanie Tak naprawdę wystarczy, że wszystkie składniki będące w całości (pieprz, ziele angielskie, laska cynamonu, goździki) rozdrobnisz przy pomocy młynka do mielenia, moździerza lub blendera. Z gwiazdki anyżowej wyłuskaj ziarenka i również zmiel. Pozostałe przyprawy (imbir, kardamon, gałka muszkatołowa) umieść w małej miseczce i zmieszaj. Dodaj do nich rozdrobnione wcześniej składniki i ponownie zmieszaj. Gotowe! Tak przygotowaną przyprawę przesyp do niewielkiego, szklanego pojemniczka na przyprawy lub małego słoiczka. Z powodzeniem używaj do wszystkich świątecznych wypieków. Pamiętaj, że jeśli wśród wymienionych składników pojawił się jakiś, który szczególnie lubisz, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zwiększyć proporcje. Jeśli więc, na przykład uwielbiasz smak cynamonu, śmiało dodaj go więcej niż 4 łyżeczki. Tego nie można zepsuć!

Przeczytaj