Choć zapewne wydaje wam się to niemożliwe, przyprawy mogą stracić swój aromat, a nawet się zepsuć. Dlatego też powinniście szczególnie dbać nie tylko o sposób ich przechowywania, ale również o zabezpieczenie ich przed kilkoma czynnikami zewnętrznymi.

Prawidłowe przechowywanie przypraw

Jeśli wasze przyprawy nie mają w domu konkretnego miejsca i przechowujecie je w tysiącu oryginalnych, plastikowych opakowań popełniacie duży błąd! W takich warunkach z pewnością stracą nie tylko swój kolor, ale również smak i aromat. 

Najlepiej jeśli zainwestujecie w małe, szklane pojemniczki, bądź słoiczki i to właśnie w nich będziecie trzymać przyprawy. Takie opakowania możecie dostać za grosze nie tylko w internecie, ale również w Ikei, Pepco i innych sklepach sprzedających rzeczy do domu.

Z racji, że przyprawy nie lubią światła, nie powinniście przechowywać ich na półce znajdującej się naprzeciwko okna. Koniecznie powinniście przełożyć je do szuflady. Pomyślcie o funkcjonalności tego rozwiązania. Ważne, żeby produkty były zawsze pod ręką. 

Zobacz także:

Umieśćcie je w jednej z pierwszych wysuwanych szuflad w swojej kuchni, niedaleko kuchenki gazowej. To czy słoiczki będą ułożone w pozycji leżącej czy stojącej nie ma większego znaczenia. Aby gotowało wam się jeszcze wygodniej i łatwiej możecie również przykleić na każdym słoiczku nazwę przyprawy, która się w nim znajduje.

Po każdym użyciu przyprawy powinny zostać zamknięte

Zapewne często zdarza się, że używana przez was podczas gotowania przyprawa stoi na blacie, obok kuchenki gazowej, aż do momentu, w którym skończycie przyrządzanie dania. Nawet nie wiecie jaki błąd popełniacie! Oprócz tego, że narażacie swoje przyprawy na ciepło oraz wilgoć, to również sprawiacie, że tracą swój własny aromat. 

Te mielone cudeńka bardzo łatwo przechodzą zapachami gotowanego jedzenia. Dlatego też po każdym użyciu pamiętajcie o zakręceniu słoiczka z przyprawą i wstawieniu go do szuflady.

Przyprawy zmielone "na świeżo" są smaczniejsze

Aby zapewnić swoim przyprawom świeżość powinniście również kupować je w stosunkowo małych ilościach. Lepiej dokupić pieprz za kilka dni, niż narażać go na zepsucie. Pamiętajcie również, że przyprawy zmielone lub zmiażdżone „na świeżo” smakują o wiele lepiej i rzadziej się psują. Dlatego też postarajcie się kupować je w całości!