
Jak odświeżyć zalegającą w lodówce wędlinę? Grzech ją wyrzucać. Jeden trik zdziała cuda
Przedświąteczna gorączka sprawia, że robione przez was w tym czasie zakupy są bardzo nieprzemyślane. Dzieje się tak szczególnie, kiedy gospodarz zawsze gościł na Wigilii wiele osób, a tych z roku na rok zamiast przybywać, ubywa.
W końcu dorosłe dzieci jadą zazwyczaj na dwie kolacje w ciągu jednego dnia, co sprawia, że na każdej zaledwie skubną przyrządzonych potraw, a nie będą się nimi zajadać, jak przed laty. Te czynniki często nie są brane pod uwagę, co skutkuje przepełnioną lodówką.
Pakowanie na wynos i zamrażanie
Oczywiście większość gospodarzy pakuje swoim gościom jedzenie „na wynos”. Dla tych, którzy nie robią u siebie Wigilii, a jedynie jeżdżą po rodzicach czy babciach, jest to zbawienne. W końcu przez kolejnych kilka dni nie trzeba się martwić o obiad.
Niektóre panie domu praktykują także zamrażanie nadmiaru jedzenia. To również bardzo dobry sposób na przedłużenie terminu jej przydatności do spożycia. Dzięki temu niekiedy przez kolejne kilka miesięcy nie trzeba kupować w sklepie wędliny.
Marnowanie jedzenia
Niestety, w naszym kraju nie brakuje osób, które trzymają pozostałe z Wigilii jedzenie w lodówce. To, po zaledwie 3 dniach, zaczyna się psuć i w większości ląduje na śmietniku. Zważając na to, ile ludzi na świecie wciąż umiera z głodu, takie sytuacje nie powinny mieć w ogóle miejsca.
Jeśli więc wasza wędlina leży zbyt długo w lodówce, spróbujcie ją odświeżyć. Mamy na to trzy sposoby, jednak pierwszy jest najlepszy i zdecydowanie niezawodny.
Gotowanie
Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw (selerem, porem, marchewką i pietruszką). Zamiast warzyw możecie też wykorzystać wegetę lub kostkę rosołową.
Smażenie
Drugi sposób jest równie prosty jak pierwszy. Wystarczy, że w misce umieścicie wodę i sól, a następnie wymyjecie w niej wędlinę. Tak przygotowaną powinniście pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i ulubionych przypraw. Powstałe skwarki możecie wykorzystać do ulubionych potraw, na przykład pierogów.
Pieczenie
Po umyciu pod ciepłą wodą, wędlinę możecie również ponacinać i upiec w piekarniku. Ważne, by czas pieczenia był jak najdłuższy, wtedy będziecie mieć pewność, że po zjedzeniu nic wam się nie stanie.
Źródło: gotujmy