Zabieganie i roztargnienie sprawia, że coraz mniej osób na chłodno i ze spokojem planuje tygodniowy jadłospis co do joty, jak to jeszcze bywało kilkadziesiąt lat temu. Obecnie polskie gospodynie stawiają na wygodę, a w codziennym menu panuje większa dowolność - to oczywiście zasługa dobrobytu, w którym niewątpliwie się znaleźliśmy po ponad 30 latach od transformacji ustrojowej. Wizyty w sklepie nie kończą się dziś wystawaniem w ogonku po kilogram mięsa nieznanego pochodzenia i wątpliwej jakości jak kiedyś. Obecnie większość z nas wraca z supermarketu z całymi siatkami jedzenia, które potem trzeba jakoś zjeść. Przepełniona lodówka nie świadczy w końcu o tym, by takie jedzenie można było świadomie wyrzucać potem do kosza...

Pakowanie na wynos i zamrażanie

Oczywiście większość gospodarzy i gospodyń po rodzinnych imprezach pakuje swoim gościom jedzenie „na wynos”. Dla tych, którzy nie robią u siebie tego typu przyjęć, a jedynie jeżdżą po rodzicach, znajomych czy babciach, jest to zbawienne. W końcu przez kolejnych kilka dni nie trzeba się martwić o obiad.

Niektóre panie domu praktykują także zamrażanie nadmiaru jedzenia. To również bardzo dobry sposób na przedłużenie terminu jej przydatności do spożycia. Dzięki temu niekiedy przez kolejne kilka miesięcy nie trzeba kupować w sklepie wędliny. 

Jak można odświeżyć starą wędlinę z lodówki?

Niestety, w naszym kraju nie brakuje osób, które trzymają pozostałe z imprez jedzenie w lodówce. To, po zaledwie 3 dniach, zaczyna się psuć i w większości ląduje na śmietniku. Zważając na to, ile ludzi na świecie wciąż umiera z głodu, takie sytuacje nie powinny mieć w ogóle miejsca.

Zobacz także:

Jeśli więc wasza wędlina leży zbyt długo w lodówce, spróbujcie ją odświeżyć. Mamy na to trzy sposoby, jednak pierwszy jest najlepszy i zdecydowanie niezawodny.

Jak odgotować wędlinę?

Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw (selerem, porem, marchewką i pietruszką). Zamiast warzyw możecie też wykorzystać wegetę lub kostkę rosołową.

Drugi sposób jest równie prosty jak pierwszy. Wystarczy, że w misce umieścicie wodę i sól, a następnie wymyjecie w niej wędlinę. Tak przygotowaną powinniście pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i ulubionych przypraw. Powstałe skwarki możecie wykorzystać do ulubionych potraw, na przykład pierogów.

Po umyciu pod ciepłą wodą, wędlinę możecie również ponacinać i upiec w piekarniku. Ważne, by czas pieczenia był jak najdłuższy, wtedy będziecie mieć pewność, że po zjedzeniu nic wam się nie stanie.

Źródło: gotujmy.pl