sposób na odświeżenie wędliny
Adobe Stock
Newsy

Jak odświeżyć zalegającą w lodówce wędlinę? Grzech ją wyrzucać. Jeden trik zdziała cuda

Nadmiar jedzenia w lodówce to najczęstszy poświąteczny problem wielu pań domu. Jeśli nie rozdaliście przyrządzonych wędlin rodzinie, istnieje ryzyko, że te się zepsują. Powinniście więc wiedzieć, jak je odświeżyć.
Weronika Kępa
styczeń 09, 2021

Przedświąteczna gorączka sprawia, że robione przez was w tym czasie zakupy są bardzo nieprzemyślane. Dzieje się tak szczególnie, kiedy gospodarz zawsze gościł na Wigilii wiele osób, a tych z roku na rok zamiast przybywać, ubywa. 

W końcu dorosłe dzieci jadą zazwyczaj na dwie kolacje w ciągu jednego dnia, co sprawia, że na każdej zaledwie skubną przyrządzonych potraw, a nie będą się nimi zajadać, jak przed laty. Te czynniki często nie są brane pod uwagę, co skutkuje przepełnioną lodówką. 

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Pakowanie na wynos i zamrażanie

Oczywiście większość gospodarzy pakuje swoim gościom jedzenie „na wynos”. Dla tych, którzy nie robią u siebie Wigilii, a jedynie jeżdżą po rodzicach czy babciach, jest to zbawienne. W końcu przez kolejnych kilka dni nie trzeba się martwić o obiad.

Niektóre panie domu praktykują także zamrażanie nadmiaru jedzenia. To również bardzo dobry sposób na przedłużenie terminu jej przydatności do spożycia. Dzięki temu niekiedy przez kolejne kilka miesięcy nie trzeba kupować w sklepie wędliny. 

Marnowanie jedzenia

Niestety, w naszym kraju nie brakuje osób, które trzymają pozostałe z Wigilii jedzenie w lodówce. To, po zaledwie 3 dniach, zaczyna się psuć i w większości ląduje na śmietniku. Zważając na to, ile ludzi na świecie wciąż umiera z głodu, takie sytuacje nie powinny mieć w ogóle miejsca.

Jeśli więc wasza wędlina leży zbyt długo w lodówce, spróbujcie ją odświeżyć. Mamy na to trzy sposoby, jednak pierwszy jest najlepszy i zdecydowanie niezawodny.

Gotowanie

Aby wędlina znowu stała się smaczna i soczysta wystarczy, że umyjecie ją pod bieżącą, ciepłą wodą, a następnie zagotujcie z dodatkiem świeżych warzyw (selerem, porem, marchewką i pietruszką). Zamiast warzyw możecie też wykorzystać wegetę lub kostkę rosołową.

Smażenie

Drugi sposób jest równie prosty jak pierwszy. Wystarczy, że w misce umieścicie wodę i sól, a następnie wymyjecie w niej wędlinę. Tak przygotowaną powinniście pokroić w kostkę, a następnie przesmażyć na patelni z dodatkiem tłuszczu i ulubionych przypraw. Powstałe skwarki możecie wykorzystać do ulubionych potraw, na przykład pierogów.

Pieczenie

Po umyciu pod ciepłą wodą, wędlinę możecie również ponacinać i upiec w piekarniku. Ważne, by czas pieczenia był jak najdłuższy, wtedy będziecie mieć pewność, że po zjedzeniu nic wam się nie stanie.

Źródło: gotujmy

Komentarze
schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy Nie ma nic pyszniejszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Zbliżające się święta to dobry czas, by wypróbować nieco bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Masz w domu alergików? Starasz się odżywiać zdrowo? Jeśli tak, to pewnie wiesz jak trudno jest kupić dobrą wędlinę bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką znajdziesz, to jest bardzo droga! Rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu masz pewność, że są one wolne od konserwantów  i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub powodujących alergię. Przygotowanie własnoręcznie robionego schabu nie jest bardzo trudne – sprawdźcie, jak to zrobić! Domowa szynka Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. Kiedyś był to w domach częsty widok, który dziś znamy tylko zza lady mięsnego sklepu. Warto wrócić do starych zwyczajów i zrobić suszony schab w domu! Potrzebny jest do tego tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji! Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały za pyszną szynkę móc powiedzieć „Sama ją zrobiłam”! Takim suszonym schabem z pewnością zaimponujecie gościom podczas świąt. Doskonale nada się także jako zimna przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół! Przepis na schab suszony w piekarniku Aby zrobić domowy schab suszony, przygotuj: 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Łyżka soli do peklowania Łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Natrzyj nimi schab, a pozostałą część wysyp na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Wstaw naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwaj wypływające ze schabu soki i obracaj mięso na drugą stronę podsypując je solą i pieprzem. Po trzech dniach wyjmij schab z...

Przeczytaj