Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci
własne
Newsy

Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci

Obieranie jajek na twardo bywa mozolne i trudne, szczególnie gdy macie do czynienia ze świeżymi egzemplarzami. Warto zatem poznać niezawodny patent na szybkie i bezproblemowe pozbywanie się wierzchniej części jajka. 

Jajka na twardo doskonale nadają się do kanapek, past i sałatek. Są lekkostrawne, wartościowe i bardzo smaczne. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, jak ugotowanie i obranie takich jajek. Jednak nie zawsze. Nawet jeżeli trafią się wam starsze, teoretycznie łatwiejsze okazy, to skorupka nie zawsze chce z nich schodzić, kruszy się i pozostaje na powierzchni białka.  

Dlaczego świeże jajka trudniej się obiera? 

Bardzo świeże, ugotowane jajka to prawdziwa zmora obierających. Błona, która znajduje się po wewnętrznej stronie skorupki takiej świeżynki, ściśle przylega do białka i dlatego gdy próbujecie oderwać wapienną otoczkę odrywacie również smakowite fragmenty wnętrza. Im starsze jajko, tym słabsza i łatwiej oddzielająca się błona. Warto zatem poczekać kilka dni po zakupie jajek i dopiero wówczas zabrać się za ich gotowanie. Nie martwcie się - wciąż będą świeże, a wy zaoszczędzicie sobie zbytecznego trudu i nerwów. 

Zobacz także
Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 

Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu

Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu 

Jak obrać jajko za pomocą taśmy? 

Ten patent na obieranie jajek rzeczywiście działa. Jest to bodajże najskuteczniejsza i najczystsza metoda, jaką do tej pory wymyślono. Wystarczy dobra taśma i ugotowane jajko. Jak to zrobić? 

  1. Owińcie szeroką taśmą skorupkę ugotowanego jajka. 

  1. Delikatnie postukajcie w stół jajkiem ze wszystkich stron. 

  1. Odlejcie taśmę wraz z przyklejonymi do niej skorupkami.  

  1. Gotowe i banalnie proste, a do tego żadnego sprzątania.

Warto do tego celu użyć taśmy pakowej, która jest szeroka i dość mocna. Dzięki tym właściwościom łatwiej oderwie pokruszone skorupki. 

Jak obrać jajko przy pomocy słoika i wody? 

Inną znaną i popularną metodą na obieranie jajek jest robienie tego w słoiku z wodą. W tym celu musicie napełnić niewielki słój do połowy wodą, wrzucić do niego jajko i zakręcić, a następnie energicznie zacząć nim potrząsać. Po kilku chwilach skorupka popęka i zacznie odchodzić z jajka. 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...

Dlaczego czasem jajka tak trudno obrać? Zróbcie tę 1 rzecz i skorupka będzie sama odchodziła.
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego czasem jajka tak trudno obrać? Zróbcie tę 1 rzecz, a skorupka będzie odchodziła sama
Wiemy, dlaczego czasem z ugotowanego jajka tak trudno jest zdjąć skorupkę i co zrobić, żeby obrać jajka szybko i prosto. Nie chodzi tutaj o popularny trik z dodawaniem do wody soli.

Amerykański ekspert od naukowego podejścia do kulinariów zdradził jak gotować jajka, żeby łatwo było je potem obrać. Nie chodzi o popularny sposób gotowania jajek z dodatkiem soli czy wkładania ich do zimnej wody zaraz po ugotowaniu. Dlaczego świeże jajka są trudniejsze do obrania? Łatwo jest rozpoznać bardzo świeże jajka. W trakcie obierania takich jaj od razu widać, że błona ściśle przylega do białka i chcąc ją zdjąć, zdarza się oderwać ją razem z cennymi fragmentami jajka. To oczywiście bardzo dobrze, że macie w domu bardzo świeże jajka, jednak sami wiecie jak bardzo denerwujące i czasochłonne jest ich obieranie. W starszych jajkach błonka staje się cieńsza i łatwiej jest ją zdjąć razem ze skorupką nie rozrywając zawartości. To oznacza, że jeśli odłożycie jajka na tydzień czy 10 dni, błonka otaczająca białko będzie mniej przeszkadzać w obieraniu. Powodem trudnego obierania i zmiany w grubości błonki jest odczyn pH jajek. W świeższych jest on niższy, a z czasem rośnie. Wspomniana błonka składająca się z białka jest tym mocniejsza, w im bardziej kwaśnym środowisku istnieje. Staje się słabsza i delikatniejsza, gdy środowisko z kwaśnego przechodzi do zasadowego. Dzieje się to zawsze z czasem, bo z dnia na dzień rośnie pH, zbliża się do zasadowego, a z wnętrza zaczyna się ulatniać dwutlenek węgla. Jak gotować jajka, żeby łatwiej było je obierać? Pierwszą zasadą, od której warto zaczynać przygotowywanie dań z gotowanych jajek, jest więc zwrócenie uwagi, aby nie gotować bardzo świeżych, prosto od kury. Przed gotowaniem, odłóżcie je na minimum kilka dni. Dotyczy to szczególnie tych dań, w których ważne jest, aby ugotowane jajko nie miało poszarpanego białka, np.: Jajka na twardo podawane z majonezem jako przystawka Jajka faszerowane...

Jak szybko obrać ugotowane jajka? Zanurzcie je w tym na 5 minut a skorupka sama odejdzie
AdobeStock
Newsy
Jak szybko obrać ugotowane jajka? Zanurzcie je w tym na 5 minut, a skorupka sama odejdzie
Obieranie jajek sprawia wam kłopot? Przetestujcie ten prosty trik, a na zawsze zapomnicie o tym problemie.

Ugotowaliście jajka na twardo i chcecie je szybko obrać? Zanurzcie je po ugotowaniu w tym płynie. Dzięki niemu w mig obierzecie jajka ze skorupki. Jak szybko obrać ugotowane jajka? Na pewno nie raz zdarzyło wam namęczyć i zrobić w kuchni bałagan podczas obierania jajek. Co zrobić, żeby obrać je szybko i w jak najbardziej estetyczny sposób i bez odłamków skorupki pod paznokciami? Znamy pewien prosty sposób. Pewna TikTokerka pokazała swoim obserwatorom, jak obiera jajka ze skorupek. Najpierw nalewa do garnka zimną wodę, następnie wkłada jajka i dodaje odrobinę soli. Pozostawia na około 2 minuty. Później gotuje jajka przez następne 10 minut. Na sam koniec przekłada je do miski z zimną wodą i włożonymi do środka kostkami lodu. Pozostawia jajka w lodowatej wodzie na 5 minut. Na opublikowanym w sieci filmiku widzimy, że po takim zabiegu, jajka z łatwością dają się obrać ze skorupki. @jenn.ofall.trades #kithcenhacks #perfectpeel #hardboiled #eggtip #fypシ #hardboiledegghack #theJOAT #perfectboiledeggs #nospoons ♬ Rick & Morty - Soulja Boy Tell 'em Jak jeszcze można obrać ugotowane jajka? To nie jedyny sposób na szybkie obranie ugotowanych jajek. Jak jeszcze można pozbyć się z nich skorupki? Użyjcie łyżki. Uderzcie dużą łyżką w końcówki ugotowanych jajek i delikatnie obierzcie je palcami. Wsuńcie łyżkę pod skorupkę tak, aby krzywizna łyżki podążała za krzywizną jajka. Obracajcie jajko i poruszajcie łyżką, aby zdjąć skorupkę. To świetna metoda, jeśli obieracie tylko kilka jajek.  Wykorzystajcie plastikowy pojemnik. Włóżcie kilka dokładnie schłodzonych jajek na twardo do małego plastikowego pojemnika z odrobiną zimnej wody, a następnie przykryjcie pojemnik pokrywką, po czym delikatnie...

Jajka gotowane
Pixabay/ivabalk
Newsy
Genialny trik, by jajka nie pękały podczas gotowania. Dzięki temu będą się też łatwo obierać
Jajka są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego przez organizm. Od lat mamy do nich słabość. Macie problemy z ich gotowaniem? Znamy rozwiązanie.

Jak gotować jajka, by nie pękały i łatwo się obierały? Posłuchajcie małej podpowiedzi. Ciekawe, czy wiecie o co chodzi... Jajko to białko wzorcowe, zawierające wszystkie niezbędne aminokwasy. Ludzki organizm nie potrafi ich sam wyprodukować w odpowiednich ilościach.  Jajka to również bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku oraz selenu. Dlaczego skorupki jajek pękają podczas gotowania? Fachowe gotowanie jajek wcale nie jest sprawą oczywistą. Jajka najczęściej pękają właśnie podczas gotowania. Cały proces może was kosztować sporo nerwów. Na szczęście istnieje kilka sposobów, żeby zrobić to sprawnie. Jedną z nieprzyjemnych rzeczy, jaka może zdarzyć się podczas gotowania jajek, jest pęknięcie skorupki i wypłynięcie zawartości do wody. Taki efekt powoduje wkładanie do wrzącej wody zimnych, dopiero co wyciągniętych z lodówki jajek. Duża różnica temperatur sprawia, że skorupka nie ma wyjścia i musi pęknąć pod naporem gorąca. Jeśli chcemy ugotować jajka np. na kolację, warto wyciągnąć je z lodówki co najmniej pół godziny przed gotowaniem.  Jak uniknąć pękania skorupek jaja podczas gotowania? Szefowie kuchni co i raz zdradzają sztuczki, dzięki którym nasze gotowanie staje się proste i przejrzyste. Jedna z nich dotyczy gotowania jajek. Nie uwierzycie! Polega ona na włożeniu jajka do gotującej się wody z pewnym specyficznym nakłuciem.  Wystarczy zaokrągloną część jajka przebić igłą lub pinezką. W miejscu tym znajduje się pęcherzyk powietrza. Przekłucie go pozwala zmniejszyć ciśnienie i tym samym zahamować pęknięcie skorupki. Sami przyznajcie, to banalnie proste! Gotowanie i obieranie jajek...