Jajka na twardo doskonale nadają się do kanapek, past i sałatek. Są lekkostrawne, wartościowe i bardzo smaczne. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, jak ugotowanie i obranie takich jajek. Jednak nie zawsze. Nawet jeżeli trafią się wam starsze, teoretycznie łatwiejsze okazy, to skorupka nie zawsze chce z nich schodzić, kruszy się i pozostaje na powierzchni białka.  

Dlaczego świeże jajka trudniej się obiera? 

Bardzo świeże, ugotowane jajka to prawdziwa zmora obierających. Błona, która znajduje się po wewnętrznej stronie skorupki takiej świeżynki, ściśle przylega do białka i dlatego gdy próbujecie oderwać wapienną otoczkę odrywacie również smakowite fragmenty wnętrza. Im starsze jajko, tym słabsza i łatwiej oddzielająca się błona. Warto zatem poczekać kilka dni po zakupie jajek i dopiero wówczas zabrać się za ich gotowanie. Nie martwcie się - wciąż będą świeże, a wy zaoszczędzicie sobie zbytecznego trudu i nerwów. 

Jak obrać jajko za pomocą taśmy? 

Ten patent na obieranie jajek rzeczywiście działa. Jest to bodajże najskuteczniejsza i najczystsza metoda, jaką do tej pory wymyślono. Wystarczy dobra taśma i ugotowane jajko. Jak to zrobić? 

Zobacz także:

  1. Owińcie szeroką taśmą skorupkę ugotowanego jajka. 

  1. Delikatnie postukajcie w stół jajkiem ze wszystkich stron. 

  1. Odlejcie taśmę wraz z przyklejonymi do niej skorupkami.  

  1. Gotowe i banalnie proste, a do tego żadnego sprzątania.

Warto do tego celu użyć taśmy pakowej, która jest szeroka i dość mocna. Dzięki tym właściwościom łatwiej oderwie pokruszone skorupki. 

Jak obrać jajko przy pomocy słoika i wody? 

Inną znaną i popularną metodą na obieranie jajek jest robienie tego w słoiku z wodą. W tym celu musicie napełnić niewielki słój do połowy wodą, wrzucić do niego jajko i zakręcić, a następnie energicznie zacząć nim potrząsać. Po kilku chwilach skorupka popęka i zacznie odchodzić z jajka. 

Źródło: gotowanie.onet.pl