Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci
własne
Newsy

Jak obrać jajko bez mozolnego skubania? Ten trik z taśmą was zachwyci

Obieranie jajek na twardo bywa mozolne i trudne, szczególnie gdy macie do czynienia ze świeżymi egzemplarzami. Warto zatem poznać niezawodny patent na szybkie i bezproblemowe pozbywanie się wierzchniej części jajka. 

Jajka na twardo doskonale nadają się do kanapek, past i sałatek. Są lekkostrawne, wartościowe i bardzo smaczne. Wydaje się, że nie ma nic prostszego, jak ugotowanie i obranie takich jajek. Jednak nie zawsze. Nawet jeżeli trafią się wam starsze, teoretycznie łatwiejsze okazy, to skorupka nie zawsze chce z nich schodzić, kruszy się i pozostaje na powierzchni białka.  

Dlaczego świeże jajka trudniej się obiera? 

Bardzo świeże, ugotowane jajka to prawdziwa zmora obierających. Błona, która znajduje się po wewnętrznej stronie skorupki takiej świeżynki, ściśle przylega do białka i dlatego gdy próbujecie oderwać wapienną otoczkę odrywacie również smakowite fragmenty wnętrza. Im starsze jajko, tym słabsza i łatwiej oddzielająca się błona. Warto zatem poczekać kilka dni po zakupie jajek i dopiero wówczas zabrać się za ich gotowanie. Nie martwcie się - wciąż będą świeże, a wy zaoszczędzicie sobie zbytecznego trudu i nerwów. 

Zobacz także
Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie zaskoczeni

Nie wyrzucajcie skorupek z jajek. Posypcie nimi grządki, a będziecie miło zaskoczeni 

Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu

Jajko sadzone na wodzie. Sprawdźcie, jak uzyskać pełnię smaku bez tłuszczu 

Jak obrać jajko za pomocą taśmy? 

Ten patent na obieranie jajek rzeczywiście działa. Jest to bodajże najskuteczniejsza i najczystsza metoda, jaką do tej pory wymyślono. Wystarczy dobra taśma i ugotowane jajko. Jak to zrobić? 

  1. Owińcie szeroką taśmą skorupkę ugotowanego jajka. 

  1. Delikatnie postukajcie w stół jajkiem ze wszystkich stron. 

  1. Odlejcie taśmę wraz z przyklejonymi do niej skorupkami.  

  1. Gotowe i banalnie proste, a do tego żadnego sprzątania.

Warto do tego celu użyć taśmy pakowej, która jest szeroka i dość mocna. Dzięki tym właściwościom łatwiej oderwie pokruszone skorupki. 

Jak obrać jajko przy pomocy słoika i wody? 

Inną znaną i popularną metodą na obieranie jajek jest robienie tego w słoiku z wodą. W tym celu musicie napełnić niewielki słój do połowy wodą, wrzucić do niego jajko i zakręcić, a następnie energicznie zacząć nim potrząsać. Po kilku chwilach skorupka popęka i zacznie odchodzić z jajka. 

Źródło: gotowanie.onet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Obieranie jajka
Adobe Stock
Newsy
Macie problem z obieraniem jajek na twardo? Wypróbujcie ten trik – 3 sekundy i gotowe. Szok
Skorupka odchodzi z białkiem, jajko czasem nawet nie chce pęknąć... Obieranie gotowanych na twardo jajek przysparza czasem kłopoty. Też je macie? Oto rozwiązanie.

Bez jajek na twardo nie obędzie się wiele potraw, które często goszczą na naszych stołach. Problem tkwi często w ich obraniu. Ta z pozoru prosta czynność dostarcza często problemów i frustracji. Skąd biorą się kłopoty z obieraniem ugotowanych na twardo jajek? O tym, czy jajka uda się obrać łatwo, czy napotkacie na trudności, decyduje świeżość jajka. Świeże jaja charakteryzują się wyższym stopniem kwasowości od jaj nieco starszych. Wyższe pH świeżych jajek utrudnia łatwe obranie ich ze skorupki. Ok. 10 dni od zniesienia jaja przez kurę, w między skorupką a białkiem dochodzi do procesów, które ułatwiają obranie jaja. Właśnie mniej więcej tyle dni mają jajka, które zazwyczaj kupujecie w sklepach. Mimo tego, problemy z obieraniem wciąż mogą się zdarzyć. Co robić, by łatwiej obrać jajka ze skorupki? Co wtedy robić? Jeżeli macie do obrania większą ilość jajek, warto pomóc sobie w pewien prosty sposób. Obieranie jajek ułatwi ugotowanie ich w wodzie z dodatkiem czubatej łyżki soli. Wcześniej należy doprowadzić jajka do osiągnięcia temperatury pokojowej . W tym celu wyjmijcie je z lodówki na minimum godzinę przed gotowaniem. Po ugotowaniu należy odlać z garnka ciepłą wodę i zalać jajka chłodną, która powoli powinna wypierać wrzątek. Po kilkuminutowym pobycie w zimnej wodzie jajka powinny obierać się dużo łatwiej. Dla niecierpliwych mamy jeszcze jeden trik. Trik dla niecierpliwych Obranie jajka gotowanego na twardo ze skorupki zajmie wam dzięki temu sposobowi ledwie 3 sekundy. Wcześniej musicie się jednak zastosować do powyższych uwag. Posólcie więc wodę na gotowanie i ostudźcie jajka w zimnej wodzie po ugotowaniu. Ugotowane jajko włóżcie do niewielkiego słoika i wlejcie do niego trochę wody (ok. 1/5 pojemności słoika). Potrząśnijcie słoikiem przez 3...

Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Adobe Stock
Newsy
Genialny trik, żeby szybko obrać gorące jajka. Przyda się przed Wielkanocą
Obieranie jajek to czynność znienawidzona przez wiele ludzi, a wszystko przez przywierającą skorupkę. Aby jaja za każdym razem idealnie się obierały, wystarczy zastosować jeden prosty patent!

Nie ma Wielkanocy bez jajek. To jeden z symboli tych świąt, które obowiązkowo muszą pojawić się na świątecznym stole. Niewdzięczną czynnością jest obieranie jajek, szczególnie kiedy skorupka nie chce ładnie odejść od białka. Brzydko obrane spędzają sen z powiek wielu gospodyń. Aby uniknąć tego problemu wystarczy zastosować jeden banalny trik! Jajka obowiązkowo na Wielkanoc Myśląc o świętach wielkanocnych na pierwszą myśl przychodzą jajka. To główny produkt, jaki wykorzystuje się podczas przygotowywania Wielkanocy. Są one podstawą większości potraw. Na świątecznym stole nie może zabraknąć takich dań jak: jajka faszerowane, sałatka jarzynowa, żurek z jajkiem i białą kiełbasą, babka, pasztet jajeczny czy mazurek. Wszystkie te potrawy zawierają w swoim przepisie jajko, a to ze względu na swoją symbolikę, czyli nowe życie.  Jajka na co dzień, jak i od święta Jajka nie są produktem typowo świątecznym, pojawiają się w kuchni również na co dzień. Są składnikiem wielu dań, a większość osób nie wyobraża sobie życia bez nich. Dzięki nim można przygotować sporo pyszności. Na talerzu goszczą w głównej mierze w porze śniadaniowej w postaci jajecznicy, jajek sadzonych, ugotowanych na twardo lub miękko, omletów czy naleśników. Propozycji potraw z tym produktem jest mnóstwo, zaś wykorzystanie leży już w kwestii wyobraźni oraz indywidualnych preferencji.  Cenne składniki jaj O wartościowych składnikach jajek wiadomo nie od dziś. Stanowią one ważny element każdego, dobrze zbilansowanej diety. W swoim składzie mają sporo cennych witamin oraz mikroelementów, takich jak witaminy A, D, E, K, żelazo, wapń, potas czy cynk. Wpływają one pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Wśród wielu właściwości jajek należy wyróżnić: dają uczucie...

Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
AdobeStock
Newsy
Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Lepiej tego nie lekceważcie
Zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu wklęsły czubek? Sprawdźcie, co to oznacza i czy na pewno można je jeszcze bez przeszkód jeść.

Jajka towarzyszą nam niemal każdego dnia. Przygotowujemy z nich jajecznicę, omlety, ciasta, desery oraz wiele innych smacznych dań. Jak sprawdzić czy jajko na pewno jest świeże? Istnieje co najmniej kilka sposobów na sprawdzenie świeżości jaj. Jednym z często pomijanych symptomów świadczących o nieświeżości jajek jest wklęsły czubek po ugotowaniu jajka. Zwróciliście kiedyś na to uwagę? Jajko po ugotowaniu ma spłaszczony czubek? Jeśli zauważyliście, że jajka mają po ugotowaniu spłaszczony czubek, oznacza to, że nie były już one pierwszej świeżości. Dlaczego? W środku jajka w wyniku stopniowego rozpadu białek, pojawia się pęcherzyk gazu. Czym starsze jest jajko tym więcej gazu będzie produkowało się pod jego skorupką. Wystarczy, że obierzecie jajko po ugotowaniu i dokładnie przyjrzycie się jego kształtowi. Jeśli jajka będą miały spłaszczony, a nawet wklęsły czubek, oznacza to, że najprawdopodobniej były nieświeże. Jak jeszcze możemy sprawdzić świeżość jaj? Najlepszym sposobem na sprawdzenie, czy jajka są nadal dobre do spożycia, jest sprawdzenie daty na opakowaniu, w którym zostały one zakupione. Jeśli jednak macie już jajka w domu i nie macie pewności co do ich przydatności, najlepszym sposobem na przetestowanie tego, będzie umieszczenie jajka w misce lub szklance wypełnionej zimną wodą. Jak przetestować świeżość jaj? Włóżcie jajko do miski z wodą. Jeśli jajko leży na boku na dnie naczynia, jest nadal świeże. Jeśli jajko stoi pionowo na dnie, nadal można je jeść, ale powinno zostać zjedzone bardzo szybko lub ugotowane na twardo. Jeśli jajko unosi się na powierzchni wody, nie nadaje się już do jedzenia. Skorupki jajek są bardzo porowate. Z biegiem czasu powietrze przechodzi przez skorupkę do jaja, a jego okres przydatności do...

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą. Znaliście ten sposób?
Flickr
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Jest coś znacznie lepszego od testu z wodą
Sprawdzanie świeżości kupionych w sklepie jajek to często konieczność. Poniżej przedstawimy wam kilka sposobów, by upewnić się, że wasze jajka nadają się jeszcze do spożycia.

Problem sprawdzania świeżości jajek znają wszystkie „mieszczuchy”. W przeciwieństwie do osób żyjących na wsi z dostępem do świeżych jaj z kurnika, osoby kupujące jajka w wytłaczankach muszą dokładnie kontrolować produkt, który kupują. Nie od dziś wiadomo przecież, że kupno jajek w markecie, a nawet na targowisku przypomina nieco loterię. Z tego powodu zakup jajek należy zaczynać od przejrzenia dokładnie wszystkich sztuk – w celu sprawdzenia, czy nie są delikatnie rozbite lub pęknięte. Jeżeli jednak zdarzyło wam się kupić jajko z taką właśnie wadą, sprawdźcie, co można jeszcze zrobić z pękniętym jajkiem.  Nie trzeba od razu go wyrzucać. Czy można jeść jaja blisko terminu ważności? Kiedy skorupki jajek są już skontrolowane, warto przyjrzeć się dacie ważności produktu. Oczywiście w tej kwestii panują proste zasady – im data późniejsza, tym zdecydowanie lepsza. Czasem jednak nie ma wyboru i trzeba kupić jajka z krótkim terminem ważności. Co wtedy? Krótki termin ważności jajek wcale nie musi oznaczać ich szybkiego zepsucia i nieświeżości. Odpowiednio przechowywane jajka długo mogą zachowywać swoje właściwości. Zanim jednak wbijecie takie jajko na waszą patelnię, dokładnie je sprawdźcie. Jak sprawdzić świeżość jajka? Oto kilka podstawowych metod sprawdzania świeżości jaj: Zacznijmy od klasyki, czyli starego testu z wodą . Włóżcie nierozbite jeszcze jajko w skorupce do wody i sprawdźcie jego zachowanie. Jeżeli jajko osiądzie na dno naczynia, to oznacza, że jest świeże. Jeżeli lekko się unosi, wciąż nadaje się do spożycia, ale jest nieco starsze. Nie należy jeść jajka, jeżeli za to wznosi się tuż pod powierzchnią wody – wtedy wiadomo, że jest zepsute. Test potrząsania – potrząśnijcie jajkiem przy uchu i nasłuchujcie...