smażona ryba rozpada się
anulkadh/Gotujmy.pl
Newsy

Jak idealnie usmażyć rybę, żeby się nie rozpadła? Znamy wspaniały sposób

Święta za pasem i niedługo będzie trzeba smażyć karpia! Co zrobić, jeśli filety się rozpadają? Mamy na to sposób!

Idą święta, a to czas na przygotowywanie sałatki śledziowej, pieczonego łososia, ryby po grecku i obowiązkowego smażonego karpia! Zwłaszcza smażona ryba często spędza sen z powiek adeptom gotowania. Zdarza się, że nagle w trakcie smażenia filety zaczynają się rozpadać i zamiast smakowitych kotletów rybnych pozostajecie z bliżej nieokreśloną rybną breją na patelni. A przecież nie o to chodziło! By uniknąć kulinarnej katastrofy w święta, zastosujcie tę jedną, prostą metodę. Dzięki niej smażona ryba już nigdy się wam nie rozpadnie!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego ryba się rozpada w trakcie smażenia?

  • Była kilkukrotnie rozmrożona i zamrożona ponownie – takie filety będą mieć matową teksturę.
  • Jest nieustannie przesuwana na patelni i obracana na drugą stronę – dajcie się jej w spokoju usmażyć! Ciągłe obracanie nie sprawi, że szybciej lub lepiej się usmaży. Ryby mają bardzo delikatne mięso, a jeśli będziecie stale je ruszać, to niechybnie filet się rozpadnie.
  • Wybraliście gatunek nieodpowiedni do smażenia – istnieją ryby, które mimo największych starań rozpadną się na patelni. Należy do nich na przykład dorsz, który nawet gdy jest świeży, to rozpada się na kawałki.

Jak smażyć ryby?

Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed smażeniem. Pamiętajcie o tych wskazówkach:

  • Filety przeznaczone do smażenia należy wcześniej rozłożyć, posypać solą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte.
  • Jeżeli macie zamrożoną rybę, to nie rozmrażajcie jej całkowicie! Jednym ze sposobów jest smażenie filetów pokrytych cieniutką warstwą lodu.
  • Smażenie zdecydowanie ułatwia przygotowanie panierki. Najlepiej obtoczyć filety w mące lub cieście – powinno się ono składać z żółtek i mąki.

Sposób na rozpadającą się rybę

Niezawodną metodą na to, by mrożona ryba nie rozpadła się podczas smażenia jest dokładne rozmrożenie! Filety należy włożyć do zimnej wody i odstawić na kilkanaście godzin, by całkowicie się rozmroziły. Następnie za pomocą grubej warstwy papierowych ręczników trzeba je odcisnąć z wody. Trzeba to robić bardzo delikatnie! Tak przygotowane filety są gotowe do obtoczenia w panierce i smażenia.  

Smażycie rybę? Z 2 powodów kładźcie ją na patelni zawsze tą stroną.
Adobe Stock
Newsy
Smażycie rybę? Kładźcie ją na patelni zawsze tą stroną. Są ku temu 2 powody
Lubicie smażoną rybę? Stosunkowo prosty proces jej przygotowania można zrujnować, nie przestrzegając pewnych prostych zasad.

Żeby ryby były nie tylko zdrowe, ale też smaczne, trzeba je umiejętnie przyrządzić. Szczególnie chude ryby nie jest prosto przygotować tak, żeby nie były wysuszone. Ryby mają delikatne mięso, najlepiej więc wykorzystywać do przygotowania potraw z nich takie techniki obróbki cieplnej, które pozwolą zachować ich subtelność i łagodność. Podpowiadamy jak smażyć, żeby ryba była idealna. Jak prawidłowo smażyć rybę ze skórą? Jeśli smażycie płat ryby ze skórą, do przyprawienia użyjcie ziół, a sól dodajcie, dopiero gdy ryba już będzie leżała na patelni. Ponieważ sól ma właściwości wyciągające wodę, nasolenie ryby przed smażeniem może spowodować, że podczas smażenia zostanie nadmiernie wysuszona. Przed położeniem ryby na patelni najpierw mocno rozgrzejcie tłuszcz. Ryba powinna być smażona bardzo krótko, tylko wtedy nie zdejmiecie na talerz płata suchego mięsa. Trzeba więc to robić krótko i na mocnym ogniu. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio gorący, kładźcie na niego rybę zaczynając smażenie od powierzchni ze skórą. Są dwa główne powody, dla których płat ryby należy zacząć smażyć od strony skóry: Ryba wchłonie mniejsza ilość tłuszczu Górna część z mięsem podczas przysmażania skóry zdąży się ściąć i nie puści wody. Dzięki temu danie będzie soczyste i mięso nie zostanie wysuszone Jak smażyć rybę w panierce? Jeśli obawiacie się wysuszenia mięsa ryby podczas smażenie, dobrym sposobem jest zatrzymanie wilgoci wewnątrz dzięki prawidłowo wykonanej panierce. Rybę można panierować: Samą mąką 3-składnikową panierką jak do kotletów schabowych, W nieco gęstszym cieście naleśnikowym Chwilę przed panierowaniem posólcie rybę i dodajcie wszystkie pozostałe przyprawy....

twarda ryba po usmażeniu
AdobeStock
Newsy
Popełnicie ten jeden błąd i zepsujecie wszystkim Wigilię, bo karp będzie... twardy jak zelówka
Przygotowujecie w tym roku karpia na Wigilię? Jeżeli to wasz pierwszy raz, wystrzegajcie się jednego błędu - w przeciwnym razie karp wyjdzie niesmaczny!

Osoby doświadczone w gotowaniu mają swoje sposoby na to, by ryba na święta była aksamitna i rozpływająca się w ustach. Jednak początkujący kucharze, którzy nie posiadają takiej wiedzy są przerażeni, gdy pierwszy raz sami przygotowują karpia na wigilijną wieczerzę. Nic dziwnego, ponieważ łatwo można go zepsuć! A przecież nikt nie chce zaliczyć takiej wpadki przed całą rodziną. Dziś mamy dla was zestaw porad dotyczących tego, jak przygotować rybę na święta, by była smaczna i soczysta! Najczęstsze błędy w przygotowywaniu karpia Jeżeli rzadko gotujecie, a do tego ryby nie są dla was szczególnym przysmakiem i nie wiecie, jak je przyrządzać, to bez uzbrojenia się w wiedzę na ten temat, wigilijny karp może okazać się katastrofą. Uważajcie na te najczęstsze błędy: Przykrywanie patelni – smażenie ryby pod pokrywką sprawi, że konsystencja mięsa będzie gumowata i niezbyt zachęcająca. Przesuwanie ryb podczas smażenia – część osób odczuwa niepohamowaną potrzebę ciągłego poprawiania pozycji smażących się ryb. Takie działanie sprawia, że mięso się nie zarumieni, za to zacznie się rozpadać i zamiast smacznych filetów ściągniemy z patelni rybę w kawałkach. Smażenie mokrej ryby – jeżeli wrzucimy wilgotną rybę na rozgrzany tłuszcz, to w efekcie będziemy mieć olej w całej kuchni i na swoim ubraniu. Przed położeniem mięsa na patelni należy je wcześniej osuszyć – na przykład papierowym ręcznikiem. Uważajcie na ten błąd! Najbardziej musicie uważać na to, by przygotowywany karp nie wyszedł suchy i twardy jak podeszwa, bo wtedy nawet największy miłośnik tej ryby nie będzie chciał jej zjeść. Dlaczego karp się nie udaje? Winne temu jest… zbyt wczesne solenie mięsa! Nie można solić ryby długo przed smażeniem, ponieważ sól wyciągnie z niej całą wodę. W...

Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzecie inny, to zrujnujecie jego smak
Gotujmy
Newsy
Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Tylko 1 się nadaje. Wybierzecie inny, to zrujnujecie jego smak
Smażąc w tym roku karpia zwróćcie baczną uwagę na to, w jakim tłuszczu go smażycie! Ma to ogromne znaczenie.

Na wigilijnym stole absolutnie nie może zabraknąć karpia! Ta tradycyjna ryba przygotowywana jest chyba we wszystkich polskich domach podczas świąt Bożego Narodzenia. Od blisko 50 lat kultywujemy tradycję spożywania karpia w Wigilię i nie wygląda na to, by w najbliższym czasie miało się to zmienić. Jak przygotować smacznego karpia? Przyrządzenie dobrego karpia istotnie jest sztuką. Wiele osób narzeka na jego smak i zniechęcone przygotowują go na święta tylko dlatego, że goście nie wyobrażają sobie Wigilii bez tej ryby. Ale po co się męczyć, skoro można łatwo poprawić smak karpia? Mamy dla was garść porad dotyczących przyrządzania tej ryby. Kupujcie wypatroszoną rybę lub gotowe filety – na szczęście liczba zwolenników kupowania żywego karpia zmniejsza się. To głównie zasługa rosnącej świadomości w społeczeństwie na temat koszmarnych warunków, w których przechowywane są żywe ryby przeznaczone na sprzedaż. Ponadto, jeśli nie mamy wędkarskiego doświadczenia, możemy zwyczajnie nie wiedzieć jak poprawnie wypatroszyć i obrać rybę, by była smaczna. Umyjcie – świeżo kupione mięso z karpia należy dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, a następnie obłożyć cebulą lub zanurzyć w mleku i odstawić do lodówki. Dzięki temu ryba nie będzie mieć tak intensywnego, niezbyt przyjemnego zapachu. Zróbcie smaczną panierkę – sekretem doskonałej panierki do ryby jest wymieszanie mikserem jajek z mąką! Piszemy o tym w tym artykule . Na jakim tłuszczu smażyć karpia? Szalenie ważne jest również użyjcie odpowiedniego tłuszczu – karpia smażymy tylko i wyłącznie na oleju rzepakowym! Jest odpowiedni do smażenia w tak wysokich temperaturach. Inne oleje zaczynają się palić i wydzielać rakotwórcze substancje, a niestety smażenie ryb wymaga wysokiej temperatury. Nie smażymy na...

Jak smażyć rybę, żeby nie była w środku sucha? Nie zapomnijcie o jednej ważnej rzeczy. Bez niej się nie uda
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć rybę, żeby nie była w środku sucha? Nie zapomnijcie o 1 ważnej rzeczy. Bez niej się nie uda
Niemal wszystkie ryby charakteryzują się delikatnym mięsem. Zaraz dowiecie się, jak sprawić, by po wysmażeniu nadal były soczyste.

Smażenie ryby to tylko jeden z możliwych wariantów obróbki termicznej ryby. Oprócz tego pozostaje wam do wyboru także popularne pieczenie i gotowanie w wodzie i na parze. Te dwa ostatnie sposoby są używane znacznie rzadziej. Jednak wydaje się, że to świetne rozwiązanie dla osób na diecie niskotłuszczowej. Decyzja o tym, jak daną rybę powinno się przygotowywać, powinna wynikać głównie z tego, jaką rybą dysponujecie.  Jakie ryby powinno się panierować? Wróćmy do smażenia. Zasadniczo smażenie może odbywać się na dwa główne sposoby. A więc – w panierce i bez panierki. O tym czy rybę powinno się zapanierować decydują jej właściwości. Warto obtoczyć filety rybne w cieście naleśnikowym wtedy, gdy kupiliście w sklepie rybę chudą Do takich zalicza się m.in. solę, dorsza, morszczuka, sandacza, tilapię, mintaja, szczupaka, mirunę, pangę czy leszcza. Czy ryby tłuste należy panierować? Panierka lub otoczka z ciasta chroni chude rybie mięso przed wysuszeniem. Jeśli nie macie czasu na zrobienie ciasta naleśnikowego, wystarczy wam tradycyjny zestaw złożony z jajka, mąki i bułki tartej. Jednak jeżeli przyrządzacie na obiad rybą tłustszą, panierowanie jest zbędne. Tak będzie między innymi w przypadku smażenia łososia, makreli (oczywiście tej jeszcze nieuwędzonej) czy pstrąga tęczowego. Co zrobić z rybami, które zwyczajowo nie należą ani do grupy ryb tłustych, ani chudych? Wtedy decyzja należy do was i od okazu, który macie w lodówce. Kiedy wasz karp czy pstrąg wykazuje znamiona posiadania dużej ilości tłuszczu, lepiej odpuśćcie sobie jego panierowanie. Kiedy powinno się solić rybę podczas smażenia? Niezależnie od tego, czy panierujecie swoją rybę, czy też smażycie ją bez tego rodzaju dodatków, koniecznie musicie stosować się do kilku...