Idą święta, a to czas na przygotowywanie sałatki śledziowej, pieczonego łososia, ryby po grecku i obowiązkowego smażonego karpia! Zwłaszcza smażona ryba często spędza sen z powiek adeptom gotowania. Zdarza się, że nagle w trakcie smażenia filety zaczynają się rozpadać i zamiast smakowitych kotletów rybnych pozostajecie z bliżej nieokreśloną rybną breją na patelni. A przecież nie o to chodziło! By uniknąć kulinarnej katastrofy w święta, zastosujcie tę jedną, prostą metodę. Dzięki niej smażona ryba już nigdy się wam nie rozpadnie!

Dlaczego ryba się rozpada w trakcie smażenia?

  • Była kilkukrotnie rozmrożona i zamrożona ponownie – takie filety będą mieć matową teksturę.
  • Jest nieustannie przesuwana na patelni i obracana na drugą stronę – dajcie się jej w spokoju usmażyć! Ciągłe obracanie nie sprawi, że szybciej lub lepiej się usmaży. Ryby mają bardzo delikatne mięso, a jeśli będziecie stale je ruszać, to niechybnie filet się rozpadnie.
  • Wybraliście gatunek nieodpowiedni do smażenia – istnieją ryby, które mimo największych starań rozpadną się na patelni. Należy do nich na przykład dorsz, który nawet gdy jest świeży, to rozpada się na kawałki.

Jak smażyć ryby?

Niezwykle ważne jest odpowiednie przygotowanie mięsa przed smażeniem. Pamiętajcie o tych wskazówkach:

  • Filety przeznaczone do smażenia należy wcześniej rozłożyć, posypać solą i odstawić na 15 minut. Dzięki temu mięso będzie bardziej zwarte.
  • Jeżeli macie zamrożoną rybę, to nie rozmrażajcie jej całkowicie! Jednym ze sposobów jest smażenie filetów pokrytych cieniutką warstwą lodu.
  • Smażenie zdecydowanie ułatwia przygotowanie panierki. Najlepiej obtoczyć filety w mące lub cieście – powinno się ono składać z żółtek i mąki.

Sposób na rozpadającą się rybę

Niezawodną metodą na to, by mrożona ryba nie rozpadła się podczas smażenia jest dokładne rozmrożenie! Filety należy włożyć do zimnej wody i odstawić na kilkanaście godzin, by całkowicie się rozmroziły. Następnie za pomocą grubej warstwy papierowych ręczników trzeba je odcisnąć z wody. Trzeba to robić bardzo delikatnie! Tak przygotowane filety są gotowe do obtoczenia w panierce i smażenia.