Bób ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Pierwsi z niecierpliwością czekają na sezon wiosenno-letni, gdy na straganach pojawiają się torebki wypełnione zielonymi nasionkami. Drudzy narzekają nie tylko na smak, ale i na przykry zapach podczas gotowania warzywa.
Poza sezonem możecie z łatwością kupić w każdym supermarkecie wersję mrożoną. Znajdziecie ją tuż obok mrożonego groszku czy marchewki.
Jak długo gotować młody bób?
Młody bób ma miękką skórkę i o wiele drobniejsze ziarna niż ten starszy. Młode warzywa wystarczy gotować przez 10-15 minut, żeby były miękkie. Dzięki temu zachowają również wiele cennych substancji odżywczych. Nie musicie go obierać, możecie zjeść go razem ze skórką. W ten sposób tylko stracicie górę jego właściwości zdrowotnych i jednocześnie przepłacicie, wydając krocie na... skórkę, której nie jecie.
Pamiętajcie, że bób możecie również ugotować na parze, dzięki czemu witaminy i minerały nie zostaną w wodzie.
Zobacz także:
Jak długo gotować starszy bób?
Taki bób charakteryzuje się wiele większymi ziarnami i grubszą skórką. Aby zmiękł, potrzebuje około 30-40 minut gotowania, warto sprawdzać w trakcie, czy jest już gotowy, ale bo go nie rozgotować. Niestety, długie gotowanie pozbawia starszy bób wielu wartości odżywczych.
Jak gotować mrożony bób?
Musicie sprawdzić, jak duże ziarna znalazły się w mrożonce – młodsze czy starsze. Od tego zależy czas gotowania. Zajmie wam to od 15 minut, w przypadku młodego bobu aż do 25-30 minut, jeśli trafiliście na starszy bób.
Z czym jeść bób?
Zdania są podzielone – jedni lubią go w wersji gotowanej wyłącznie z dodatkiem soli, inni dodają do gotującej się wody koperek, aby ziarenka nabrały charakterystycznego smaku.
Ugotowany bób można podawać z roztopionym masłem, czosnkiem, skropiony oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypany świeżym koperkiem albo np. z masłem i koperkiem. Wszystko zależy od waszych upodobań kulinarnych.
Doskonale nadaje się a warzywne kotlety, jako dodatek do makaronu albo risotto, pasta na kanapki i grzanki albo składnik sałatek. Bób jest bardzo zdrowy i jest doskonałym źródłem białka – w 100 gramach zawiera go aż 7,6g, dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa.
Przepis na bób z masłem i pietruszką
Składniki:
- 1 kg bobu
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 główka czosnku
- 1/4 kostki masła
- Szczypta ostrej mielonej papryki
- Sól do smaku
Przygotowanie:
- Bób ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie.
- Do blendera wrzućcie umyta natkę pietruszki i obrane z łupin ząbki czosnku.
- Odsączcie dokładnie bób, przesypcie do dużej miski i dodajcie masło oraz powstałą masę pietruszkowo-czosnkową.
- Do smaku możecie dodać trochę soli i ostrą paprykę.