Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Gotujmy.pl/ziutula
Newsy

Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Dobrze ugotowane ziarenka bobu są miękki i jednocześnie jędrne. Zbyt długo gotowany bób łatwo zamienić w miękką, niesmaczną masę. Sprawdźcie, ile minut powinniście gotować to warzywo, aby cieszyć się jego smakiem.
Magda Borucińska
kwiecień 24, 2021

Bób ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Pierwsi z niecierpliwością czekają na sezon wiosenno-letni, gdy na straganach pojawiają się torebki wypełnione zielonymi nasionkami. Drudzy narzekają nie tylko na smak, ale i na przykry zapach podczas gotowania warzywa.

Poza sezonem możecie z łatwością kupić w każdym supermarkecie wersję mrożoną. Znajdziecie ją tuż obok mrożonego groszku czy marchewki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować młody bób?

Młody bób ma miękką skórkę i o wiele drobniejsze ziarna niż ten starszy. Młode warzywa wystarczy gotować przez 10-15 minut, żeby były miękkie. Dzięki temu zachowają również wiele cennych substancji odżywczych. Nie musicie go obierać, możecie zjeść go razem ze skórką.
Pamiętajcie, że bób możecie również ugotować na parze, dzięki czemu witaminy i minerały nie zostaną w wodzie.

Jak długo gotować starszy bób?

Taki bób charakteryzuje się wiele większymi ziarnami i grubszą skórką. Aby zmiękł, potrzebuje około 30-40 minut gotowania, warto sprawdzać w trakcie, czy jest już gotowy, ale bo go nie rozgotować. Niestety, długie gotowanie pozbawia starszy bób wielu wartości odżywczych.

Zobacz także

Jak gotować mrożony bób?

Musicie sprawdzić, jak duże ziarna znalazły się w mrożonce – młodsze czy starsze. Od tego zależy czas gotowania. Zajmie wam to od 15 minut, w przypadku młodego bobu aż do 25-30 minut, jeśli trafiliście na starszy bób.

Z czym jeść bób?

Zdania są podzielone – jedni lubią go w wersji gotowanej wyłącznie z dodatkiem soli, inni dodają do gotującej się wody koperek, aby ziarenka nabrały charakterystycznego smaku.

Ugotowany bób można podawać z roztopionym masłem, czosnkiem, skropiony oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypany świeżym koperkiem albo np. z masłem i koperkiem. Wszystko zalezy od waszych upodobań kulinarnych.

Doskonale nadaje się a warzywne kotlety, jako dodatek do makaronu albo risotto, pasta na kanapki i grzanki albo składnik sałatek. Bób jest bardzo zdrowy i jest doskonałym źródłem białka – w 100 gramach zawiera go aż 7,6g, dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa.

Przepis na bób z masłem i pietruszką

Składniki

  • 1kg bobu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • Szczypta ostrej mielonej papryki
  • Sól do smaku

Przygotowanie

  1. Bób ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Do blendera wrzućcie umyta natkę pietruszki i obrane z łupin ząbki czosnku.
  3. Odsączcie dokładnie bób, przesypcie do dużej miski i dodajcie masło oraz powstałą masę pietruszkowo-czosnkową.
  4. Do smaku możecie dodać trochę soli i ostrą paprykę.

Źródło: gotujmy.pl

Czytaj także:

Komentarze