Ile minut gotuje się bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy
Adobe Stock
Newsy

Ile minut powinno się gotować bób? Wszystko zależy od 1 rzeczy

Dobrze ugotowane ziarenka bobu są miękkie i jednocześnie jędrne. Zbyt długo gotowany bób łatwo zamienić w miękką, niesmaczną masę. Sprawdźcie, ile minut powinniście gotować to warzywo, aby cieszyć się jego smakiem.

Bób ma swoich zwolenników, jak i przeciwników - co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy? Pierwsi z niecierpliwością czekają na sezon wiosenno-letni, gdy na straganach pojawiają się torebki wypełnione zielonymi nasionkami. Drudzy narzekają nie tylko na smak, ale i na przykry zapach podczas gotowania warzywa.

Poza sezonem możecie z łatwością kupić w każdym supermarkecie wersję mrożoną. Znajdziecie ją tuż obok mrożonego groszku czy marchewki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak długo gotować młody bób?

Młody bób ma miękką skórkę i o wiele drobniejsze ziarna niż ten starszy. Młode warzywa wystarczy gotować przez 10-15 minut, żeby były miękkie. Dzięki temu zachowają również wiele cennych substancji odżywczych. Nie musicie go obierać, możecie zjeść go razem ze skórką. Pamiętajcie, że bób możecie również ugotować na parze, dzięki czemu witaminy i minerały nie zostaną w wodzie.

Jak długo gotować starszy bób?

Taki bób charakteryzuje się wiele większymi ziarnami i grubszą skórką. Aby zmiękł, potrzebuje około 30-40 minut gotowania, warto sprawdzać w trakcie, czy jest już gotowy, ale bo go nie rozgotować. Niestety, długie gotowanie pozbawia starszy bób wielu wartości odżywczych.

Jak gotować mrożony bób?

Musicie sprawdzić, jak duże ziarna znalazły się w mrożonce – młodsze czy starsze. Od tego zależy czas gotowania. Zajmie wam to od 15 minut, w przypadku młodego bobu aż do 25-30 minut, jeśli trafiliście na starszy bób.

Z czym jeść bób?

Zdania są podzielone – jedni lubią go w wersji gotowanej wyłącznie z dodatkiem soli, inni dodają do gotującej się wody koperek, aby ziarenka nabrały charakterystycznego smaku.

Ugotowany bób można podawać z roztopionym masłem, czosnkiem, skropiony oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypany świeżym koperkiem albo np. z masłem i koperkiem. Wszystko zależy od waszych upodobań kulinarnych.

Doskonale nadaje się a warzywne kotlety, jako dodatek do makaronu albo risotto, pasta na kanapki i grzanki albo składnik sałatek. Bób jest bardzo zdrowy i jest doskonałym źródłem białka – w 100 gramach zawiera go aż 7,6g, dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa.

Zobacz także
brukselka na zimno przepis

Brukselka na zimno jako sałatka do obiadu. Przepis, dzięki któremu pokochacie brukselkę

Ogórki małosolne po rosyjsku. Przepis na ogórki bez wody

Ogórki małosolne po rosyjsku (na sucho). Przepis na ogórki bez wody

Przepis na bób z masłem i pietruszką

Składniki:

  • 1kg bobu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • Szczypta ostrej mielonej papryki
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Bób ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Do blendera wrzućcie umyta natkę pietruszki i obrane z łupin ząbki czosnku.
  3. Odsączcie dokładnie bób, przesypcie do dużej miski i dodajcie masło oraz powstałą masę pietruszkowo-czosnkową.
  4. Do smaku możecie dodać trochę soli i ostrą paprykę.
Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Adobe Stock
Newsy
Jak ugotować bób? Zwróćcie uwagę na jeden szczegół!
Chociaż gotowanie bobu nie należy do trudnych czynności, bardzo mało osób zwraca uwagę na jeden istotny detal, od którego wiele zależy!

Chcecie ugotować bób? Sprawdźcie, jaką odmianę posiadacie i czy bób jest młody, czy stary. Świeżemu, młodemu bobowi wystarczy zaledwie kilka (maksymalnie 5 minut) gotowania, aby był miękki i pyszny. Jeśli jednak kupiliście starszy bób, który zazwyczaj jest bardzo blady, możliwe, że konieczne będzie gotowanie go nawet przez 15 minut. Jak ugotować bób? Gotowanie bobu nie jest skomplikowane, jednak warto dodać do niego kilka składników, aby był pełen smaku. Z ugotowanego bobu można przygotować także różne inne potrawy np. sałatkę lub  zupę z bobu . Składniki: 0,5 kg bobu łyżeczka soli 1 l wody łyżka masła (do podania) pół ząbka czosnku (opcjonalnie do podania) Przygotowanie: Bób dokładnie opłuczcie w zimnej wodzie. W średniej wielkości garnku zagotujcie litr wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajcie do niej ziarna bobu. Gotujcie przez około 8 minut, a następnie dodajcie sól i sprawdźcie, jak miękki jest już bób. Jeśli ziarna dalej są twarde, przytrzymajcie je w garnku jeszcze przez ok. 4-5 minut.  Kiedy bób stanie się już idealnie miękki, odcedźcie go i podawajcie z łyżką masła i czosnkiem! Bób można jeść zarówno w skórkach, jak i w formie obranej – skórka jest źródłem wielu witamin i korzystnych dla zdrowia składników odżywczych, jednak warto pamiętać, że powinny jej unikać osoby, które nie powinny spożywać ciężkostrawnych produktów. Bób – składniki odżywcze Jako roślina strączkowa, tak samo jak fasolka szparagowa , bób zawiera bardzo wiele białka, dlatego jest szczególnie polecany osobom na dietach wegetariańskich i wegańskich. Warzywo to jest także niezwykle bogate w kwas foliowy – wyjątkowo ważny w...

Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu by był najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Nie tylko masło i sól. Co dodać do gotowanego bobu, by był najsmaczniejszy?
To najlepsze dodatki do gotowanego bobu. Podany w ten sposób będzie najsmaczniejszy.

Rozpoczyna się sezon na młody bób. Ta roślina strączkowa jest uwielbiana przez wiele osób w Polsce. Sezon na bób jest krótki, ale przez cały rok można dostać mrożony bób, który jest równie pyszny i wartościowy. Wiele osób twierdzi, że najlepsze dodatki do bobu to masło i sól . Okazuje się jednak, że jest wiele ciekawszych sposobów na podawanie gorącego bobu. Poznajcie te ciekawe propozycje i zainspirujcie się nimi. Jak podawać gotowany bób? Najbardziej tradycyjną metodą serwowania bobu, jest jego delikatne podgotowanie w osolonej wodzie, a następnie podanie z dodatkiem masła. Wiele osób robi to jednak w inny sposób. Okazuje się, że niektóre dodatki świetnie mogą podkreślić smak bobu i go wzmocnić. Koperek do gotowanego bobu Oprócz masła i soli, posypcie gotowany bób koperkiem. Ta delikatna przyprawa spowoduje odświeżenie dania. Bób nabierze lekkości i delikatnego posmaku, jednak koperek nie zdominuje go. Gotowany bób z masłem i czosnkiem Jeśli lubicie smak czosnku i preferujecie bardziej wyraźne smaki, możecie dodać do bobu ząbek czosnku rozgnieciony za pomocą wyciskarki do czosnku. Wymieszajcie jeszcze gorący, ugotowany bób z masłem i czosnkiem, a będzie smakował wybitnie. Bób na ostro Smak bobu doskonale wzmocni też papryczka chili. Wykorzystajcie świeże chili lub sproszkowaną ostrą paprykę. Mała ilość wystarczy, a bób będzie smakował nieprzeciętnie i zachwyci wszystkich. Bób z dodatkiem... mięty To już bardziej niestandardowy dodatek. Lekki, młody bób można podkreślić smakiem świeżej mięty . Oprócz tego, skropcie bób sokiem z cytryny i oprószcie gruboziarnistą solą. To niestandardowe połączenie, w którym możecie się zakochać. Bób w...

Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
AdobeStock
Newsy
Jak długo należy gotować rosół? To bardzo ważne
Jak długo gotujecie rosół? Kilka godzin, a może cały dzień? Czy istnieje idealny czas gotowania rosołu? Sprawdźcie.

Wokół gotowania rosołu krąży wiele teorii. Jedni twierdzą, że powinien się gotować możliwie jak najkrócej, inni gotują go przez wiele godzin. Rekordziści poświęcają na gotowanie rosołu nawet dwie doby! A jak powinno się go naprawdę gotować, by wyszedł dobry w smaku? Jak długo gotować rosół? Ilu kucharzy, tyle teorii. Jednak zasada jest prosta – dobry rosół wyjdzie wam już po 2 godzinach gotowania. Jeżeli gotujecie rosół drobiowy , to będzie dobry nawet po 1,5 godziny. Ważne jest, by nie gotować go zbyt długo, ponieważ bardzo długo gotowany rosół może się zrobić po prostu niesmaczny. Optymalny czas gotowania tej zupy to 2-3 godziny. Starajcie się nie przekraczać tego czasu, jeśli zależy wam na dobrym smaku rosołu! Przepis na bulion wołowy Do przygotowania rosołu z mięsa wołowego , potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 70 dag mięsa wołowego 2 pietruszki 2 marchewki Kawałek selera 1 cebula Por Świeża natka pietruszki Kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe Pieprz ziarnisty Sól Przygotowanie: Opłuczcie mięso w zimnej wodzie, włóżcie do garnka i zalejcie 2 litrami zimnej wody. Zagotujcie. Gdy woda się zagotuje, zbierzcie powstałe szumowiny. Zmniejszcie moc palnika na minimalną, przykryjcie garnek i gotujcie przez pół godziny. Umyjcie warzywa. Pietruszkę, marchew i selera pokrójcie w kawałki. Cebulę opalcie nad palnikiem kuchenki lub podsmażcie ją na suchej patelni albo wstawcie do piekarnika. Wrzućcie warzywa do garnka, dodajcie ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz i sól. Przykryjcie garnek i gotujcie na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania dodajcie natkę pietruszki. Kiedy rosół się już ugotuje, wyjmijcie wszystkie warzywa oraz mięso, a zupę przelejcie przez sito. I gotowe! Tak przygotowany...

Wyrzucacie łupiny po bobie? Nie róbcie tego! To naturalne lekarstwo
Adobe Stock
Newsy
Wyrzucacie łupiny po bobie? Nie róbcie tego! To naturalne lekarstwo
Wiele osób jada bób bez skórki. Chociaż smak jest kwestią dyskusyjną, walory prozdrowotne bobu w skórce są nieporównywalnie większe.

Sezon na bób dopiero się zaczyna, jednak wielu entuzjastów tego warzywa już teraz przygotowuje pierwsze potrawy takie jak kotlety czy zupa z bobu . Wiele osób jednak lubi jeść bób prosto z garnka w formie przekąski.  Nie da się ukryć, że bób jest niezwykle korzystnym dla zdrowia warzywem. Zawiera duże ilości kwasu foliowego (który jest wyjątkowo ważny dla kobiet planujących ciążę), a także witaminy A, K, C i B6 oraz wiele innych korzystnych składników takich jak ryboflawina, niacyna, fosfor, żelazo czy potas i wapń. Regularne jedzenie bobu może obniżać nadciśnienie i zwalczać anemię. Pamiętajcie jednak, aby unikać tego warzywa, jeśli cierpicie na niektóre choroby takie jak m.in. cukrzyca. Chociaż surowy bób ma niski indeks glikemiczny (zaledwie 40), ugotowany posiada już dwukrotnie większy wynik. To samo tyczy się liczby kalorii, która rośnie w trakcie gotowania bobu do 110 kcal na 100 g. Czy można jeść bób ze skórką? Młody bób ma wyjątkowo cienką skórę, a ten starszy nieco grubszą. Warzywo to może być jedzone zarówno na surowo, jak i w formie ugotowanej. Warto jednak pamiętać, że to właśnie skórka bobu zawiera najwięcej składników odżywczych. Jest ona wyjątkowo bogata m.in. w witaminy A, B6 i C, które mogą zapobiegać wielu chorobom, a także wspomagają leczenie infekcji. To słynne przeciwutleniacze, które neutralizują negatywne działanie wolnych rodników i zatrzymują procesy starzeniowe.  Po miękkości i strukturze skórki rozpoznacie „wiek” bobu, który kupiliście. Ten najmłodszy będzie niemalże sam wychodził z łupinek. Wysokie ceny bobu Obecnie ceny bobu na skupie w Broniszach są kosmiczne i dochodzą nawet do 42 zł za kilogram . Chociaż jest to dopiero początek...