Bób ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. Pierwsi z niecierpliwością czekają na sezon wiosenno-letni, gdy na straganach pojawiają się torebki wypełnione zielonymi nasionkami. Drudzy narzekają nie tylko na smak, ale i na przykry zapach podczas gotowania warzywa.

Poza sezonem możecie z łatwością kupić w każdym supermarkecie wersję mrożoną. Znajdziecie ją tuż obok mrożonego groszku czy marchewki.

Jak długo gotować młody bób?

Młody bób ma miękką skórkę i o wiele drobniejsze ziarna niż ten starszy. Młode warzywa wystarczy gotować przez 10-15 minut, żeby były miękkie. Dzięki temu zachowają również wiele cennych substancji odżywczych. Nie musicie go obierać, możecie zjeść go razem ze skórką. W ten sposób tylko stracicie górę jego właściwości zdrowotnych i jednocześnie przepłacicie, wydając krocie na... skórkę, której nie jecie.

Pamiętajcie, że bób możecie również ugotować na parze, dzięki czemu witaminy i minerały nie zostaną w wodzie.

Zobacz także:

Jak długo gotować starszy bób?

Taki bób charakteryzuje się wiele większymi ziarnami i grubszą skórką. Aby zmiękł, potrzebuje około 30-40 minut gotowania, warto sprawdzać w trakcie, czy jest już gotowy, ale bo go nie rozgotować. Niestety, długie gotowanie pozbawia starszy bób wielu wartości odżywczych.

Jak gotować mrożony bób?

Musicie sprawdzić, jak duże ziarna znalazły się w mrożonce – młodsze czy starsze. Od tego zależy czas gotowania. Zajmie wam to od 15 minut, w przypadku młodego bobu aż do 25-30 minut, jeśli trafiliście na starszy bób.

Z czym jeść bób?

Zdania są podzielone – jedni lubią go w wersji gotowanej wyłącznie z dodatkiem soli, inni dodają do gotującej się wody koperek, aby ziarenka nabrały charakterystycznego smaku.

Ugotowany bób można podawać z roztopionym masłem, czosnkiem, skropiony oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, posypany świeżym koperkiem albo np. z masłem i koperkiem. Wszystko zależy od waszych upodobań kulinarnych.

Doskonale nadaje się a warzywne kotlety, jako dodatek do makaronu albo risotto, pasta na kanapki i grzanki albo składnik sałatek. Bób jest bardzo zdrowy i jest doskonałym źródłem białka – w 100 gramach zawiera go aż 7,6g, dlatego stanowi doskonały zamiennik mięsa.

Przepis na bób z masłem i pietruszką

Składniki:

  • 1 kg bobu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1/4 kostki masła
  • Szczypta ostrej mielonej papryki
  • Sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Bób ugotujcie do miękkości w osolonej wodzie.
  2. Do blendera wrzućcie umyta natkę pietruszki i obrane z łupin ząbki czosnku.
  3. Odsączcie dokładnie bób, przesypcie do dużej miski i dodajcie masło oraz powstałą masę pietruszkowo-czosnkową.
  4. Do smaku możecie dodać trochę soli i ostrą paprykę.