Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też 4 inne zasady
Adobe Stock
Newsy

Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też inne zasady

Lubicie ziemniaki? Podpowiadamy, jak je ugotować, żeby były idealne i jaki czas jest odpowiedni do tego, by były ugotowane w sam raz.

Ziemniaki, pyry, grule to warzywa, które w Polsce jada się codziennie. Są smaczne, tanie i mogą być składnikiem bardzo wielu potraw. Gotujemy je, smażymy, pieczemy, grillujemy i w każdej postaci uwielbiamy. Czy spotkaliście kiedyś kogoś, kto nie lubiłby ziemniaków? Lubią je w każdym rejonie naszego kraju, a w wielu nawet nazywają je po swojemu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile czasu gotować ziemniaki?

Czas gotowania ziemniaków zależy od kilku zmiennych czynników. między innymi gatunku, czy tego czy roślina jest młoda, czy nie. Nie da się więc określić czasu gotowania ziemniaków tak precyzyjnie, jak podaje się na opakowaniu czas gotowania makaronu. Można jednak kierować się pewnymi, sprawdzonymi wytycznymi i od nich uzależnić, kiedy w gotującego się ziemniaka wbić widelec i sprawdzić czy łatwo wchodzą w bulwę i czy kartofel pokruszy się po nakłuciu. Bo „test widelca” zawsze jest najlepszym sprawdzianem stanu ugotowania ziemniaka.

Kiedy zacząć sprawdzać, czy ziemniaki są dobrze ugotowane?

  • Ziemniaki mączyste – po 10 minutach od zagotowania wody. To gatunki, które najszybciej stają się miękkie
  • Ziemniaki młode – po 15 minutach od zagotowania wody. Jeśli młode ziemniaki są do tego bardzo małe, czas gotowania będzie najkrótszy
  • Twarde ziemniaki sałatkowe i ogólnoużytkowe – po 15-20 minutach
Zobacz także
Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe?  Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo

Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe? Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo

Kaufland sprzedawał niemieckie ziemniaki jako polskie. Teraz zapłaci za to potężną karę

Kaufland sprzedawał niemieckie ziemniaki jako polskie. Teraz zapłaci za to potężną karę

Ważne zasady gotowania ziemniaków

Wiele osób gotując ziemniaki popełnia błędy, których łatwo można uniknąć. Prawidłowo ugotowane kartofle będą miały nie tylko najwięcej wartości odżywczych, ale też najwięcej smaku.

Nie popełniajcie tych 4 błędów gotując ziemniaki:

  1. Nie zaczynajcie gotować w gorącej wodzie, to psuje smak. Ziemniaki należy zalać zimna wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia.
  2. Nie gotujcie ziemniaków w całości, szczególnie gdy mają różną wielkość. Pokrójcie je na miękkie, równej wielkości kawałki, żeby równomiernie się ugotowały.
  3. Nie gotujcie ziemniaków „na oko”. Odmierzenie konkretnego czasu także nie zawsze się sprawdzi. Żeby określić czy kartofle są gotowe, zawsze zróbcie „test widelca”
  4. Nie zostawiajcie ziemniaków w gorącej wodzie, stracą cały smak, jędrność, wartości odżywcze i nie będą nadawały się do jedzenia. Po ugotowaniu od razu należy je odlać.

Inne regionalne nazwy ziemniaków

Ziemniaki, znane też jako kartofle, to rośliny, które od tysięcy lat uprawiano w Ameryce Południowej. Do Europy przywieziono je dopiero w XVI w. Warzywo rozpowszechniło się tak, że dziś jest jednym z podstawowych składników pożywienia ludzi na całym świecie. Znajduje się w pierwszej czwórce pod względem wielkości produkcji wśród roślin uprawnych na świecie, zaraz po kukurydzy, ryżu i pszenicy.

W Polsce zadomowiły się tak, że nie tylko pojawiły się w recepturach regionalnych dań, ale także w gwarowych słownikach. Oto jak nazywamy ziemniaki w naszym kraju:

Kartofle (nazwa pochodzi od niemieckiego określenia Kartoffel) jest używana w całym kraju, szczególnie na Śląsku

  • Pyry – gwara poznańska
  • Barabole – gwara kresowa i Lwów
  • Grule – gwara góralska, wschodnie Podhale
  • Rzepy – zachodnie Podhale
  • Bulwy – język kaszubski
  • Kompery – język łemkowski
  • Perki – tak dawniej mówiono w wielu regionach. Nazwa pochodzi od nazwy kraju — Peru

Źródło: foodiosity.com, sites.google.com, wikipedia.org.pl, akademiasmaku.pl

Obieranie ziemniaków
Nieznany/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa, a niewielu wie, jak to robić
Co prawda na „normalnie” gotowanych ziemniakach wychowało się już mnóstwo pokoleń Polaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić w życie jedną cenną wskazówkę.

Ziemniaki, zwane w wielu częściach naszego kraju także kartoflami, to stały element jadłospisu polskich rodzin już od przełomu XVIII i XIX wieku. Na dobre rozgościły się w naszych kuchniach, spychając na dalszy plan tradycyjne kasze, które nasi przodkowie musieli jadać długimi wiekami.  Polska należy do grona największych producentów ziemniaka na świecie. Rocznie produkujemy ok. 9 mln ton tego warzywa, a w Europie pod względem wielkości produkcji ustępujemy jedynie Rosji, Niemcom i Ukrainie. Przekłada się to na nasze zwyczaje kulinarne. Teraz trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Jadamy ziemniaki smażone , pieczemy kartofle w piekarniku , a nawet grillujemy . I oczywiście - przede wszystkim - jadamy ugotowane ziemniaki. Kochamy ziemniaki, ale podczas ich gotowania popełniamy jeden mały błąd. Warto sprawić, by nasze ukochane warzywa były jeszcze bardziej wartościowe. Jak dobrze ugotować ziemniaki? Osiągniemy to jednym prostym trikiem. Zamiast wkładać obrane ziemniaki do zimnej wody i powoli zagotowywać je na ogniu, warto włożyć je od razu do wrzątku. W ten sposób ziemniaki zachowają o wiele więcej wartości odżywczych, bo krócej będą się gotować. Ważne jest też, żeby dodawać odpowiednio dużo wody do gotowania ziemniaków . Historia ziemniaków Początki ziemniaka w Europie nie były łatwe. Nieufne chłopstwo nie za bardzo chciało jeść dziwne bulwy pochodzące z Ameryki Południowej. Pyry, jak mawiają Wielkopolanie, jako pierwsze w Europie przyjęły się we Francji. Historia wejścia ziemniaków na francuskie stoły jest doprawdy niesamowita. Otóż chłopi do tego stopnia nie chcieli nawet uprawiać ziemniaków, że król Ludwik XVI i jego pomocnicy musieli uciec się do fortelu. Władca nakazał żołnierzom pilnować ogrodzonych poletek z ziemniakami na...

typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy. Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu. Różne typy ziemniaków i ich zastosowania Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości: Twarde ziemniaki do sałatek Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania. Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup. Miękkie ziemniaki do puree Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi. Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa,...

jak gotować ziemniaki
Flickr
Newsy
Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Banalny trik! Wystarczy, że dodasz do nich 1 rzecz
Wydaje się, że nie ma bardziej banalnego przepisu niż gotowane ziemniaki. Jednak i w tym przypadku można wykorzystać ciekawy trik, który ułatwi ci gotowanie!

Masz cierpliwość i czas do stania nad garnkami przez cały czas gotowania? My też nie! Przecież nie można być cały czas w kuchni – dzieci i inne obowiązki skutecznie nas stamtąd wyganiają. Część potraw można gotować, rzucając na nie okiem, co jakiś czas, ale i tak zawsze może zdarzyć się niekontrolowany wypadek w kuchni. Na przykład wykipi nam woda z ziemniaków, zalewając całą kuchenkę trudną do usunięcia skrobią. Doskonale wie o tym każda, osoba, która chociaż raz miała taki wypadek w kuchni. Dużo łatwiej jest na kuchence gazowej, dużo trudniejsze zadanie mają osoby, które gotują na kuchenkach elektrycznych lub indukcyjnych. Co zrobić, żeby ziemniaki już nie kipiały? Sprawdźcie. Sposób na kipiące ziemniaki Mamy dla was 3 banalne sposoby na to, by zapobiec wykipieniu wody z gotujących się ziemniaków! Podnieś pokrywkę Chyba najbardziej oczywiste rozwiązanie. Podczas gotowania uchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Jeżeli możesz, to najzwyczajniej nie gotuj ziemniaków pod przykryciem. To znacznie łatwiejsze rozwiązanie niż ciągłe zaglądanie i pilnowanie garnka, w którym gotują się pyry. Nie lej za dużo wody do garnka To rozwiązanie również wydaje się oczywiste, ale niestety wiele osób zapomina o tej podstawowej zasadzie. Nadmiar wody w garnku praktycznie zawsze prowadzi do jej wykipienia. Ważna jest odpowiednia ilość wody do gotowania ziemniaków . Dodaj tłuszczu do gotujących się ziemniaków Olej, smalec lub masło w garnku to niezawodny sposób na to, by zapobiec wykipieniu wody. Do garnka z gotującymi się ziemniakami dodaj łyżkę jednego z tych tłuszczów i zapomnij o kłopocie. To wydaje się mało prawdopodobne, ale działa. Wystarczy tylko tyle. Jak prawidłowo gotować ziemniaki? Wydawałoby się, że gotowanie ziemniaków...

Nalesniki Justyny Żyły
ONS.pl/Flickr
Newsy
Justyna Żyła przygotowuje naleśniki w nietypowy sposób. Próbowaliście kiedyś takiej wersji?
Nietypowym pomysłem na naleśniki podzieliła się ostatnio Justyna Żyła. Osoby obserwujące jej profil w serwisie Instagram były zachwycone.

Jednego nie można odmówić Justynie Żyle. Była żona naszego świeżo upieczonego mistrza świata w skokach narciarskich ma… żyłkę do gotowania. Eks-małżonka Piotra Żyły raz po raz dzieli się w sieci swoimi nowinkami kulinarnymi. Tym razem zaserwowała fanom ciekawe „rwane naleśniki”. Prośbom o przepis od Justyny na niezwykłe, porwane naleśniki z truskawkową nie było końca. W końcu Justyna ugięła się i podała recepturę. Czujni fani Żyły dopatrzyli się w jej przepisie podobieństwa do tradycyjnego austriackiego i niemieckiego przepisu, czyli kaiserschmarrn.         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Skąd pochodzi przepis na rwane naleśniki Justyny Żyły? Ta groźnie brzmiąca z niemiecka nazwa to określenie na deser, który można po polsku określić jako omlet cesarski. W rzeczy samej więcej wspólnego ma kaiserschmarrn z naleśnikami niż z kojarzonym ze słonym śniadaniem omletem. Podaje się go z dżemami, galaretkami, konfiturami i innymi słodkimi dodatkami. A jak go przygotować? O tym w podanym przez nas poniżej oryginalnym przepisie na omlet cesarski prosto z południowych Niemiec i Austrii. Przepis na omlet cesarski (rwane naleśniki) Składniki: 6 jajek Szklanka mąki pszennej Szklanka mleka 2 łyżeczki cukru waniliowego lub starta laska wanilii Szczypta soli 4 łyżki masła Cukier puder Powidła śliwkowe, dżem truskawkowy, słodkie galaretki  i konfitury, prażone jabłka – opcjonalne dodatki jak do tradycyjnych naleśników Przygotowanie: W misce...