Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też 4 inne zasady
Adobe Stock
Newsy

Ile czasu gotować ziemniaki, żeby ich nie rozgotować? Czas to jedno, ale ważne są też inne zasady

Lubicie ziemniaki? Podpowiadamy, jak je ugotować, żeby były idealne i jaki czas jest odpowiedni do tego, by były ugotowane w sam raz.

Ziemniaki, pyry, grule to warzywa, które w Polsce jada się codziennie. Są smaczne, tanie i mogą być składnikiem bardzo wielu potraw. Gotujemy je, smażymy, pieczemy, grillujemy i w każdej postaci uwielbiamy. Czy spotkaliście kiedyś kogoś, kto nie lubiłby ziemniaków? Lubią je w każdym rejonie naszego kraju, a w wielu nawet nazywają je po swojemu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Ile czasu gotować ziemniaki?

Czas gotowania ziemniaków zależy od kilku zmiennych czynników. między innymi gatunku, czy tego czy roślina jest młoda, czy nie. Nie da się więc określić czasu gotowania ziemniaków tak precyzyjnie, jak podaje się na opakowaniu czas gotowania makaronu. Można jednak kierować się pewnymi, sprawdzonymi wytycznymi i od nich uzależnić, kiedy w gotującego się ziemniaka wbić widelec i sprawdzić czy łatwo wchodzą w bulwę i czy kartofel pokruszy się po nakłuciu. Bo „test widelca” zawsze jest najlepszym sprawdzianem stanu ugotowania ziemniaka.

Kiedy zacząć sprawdzać, czy ziemniaki są dobrze ugotowane?

  • Ziemniaki mączyste – po 10 minutach od zagotowania wody. To gatunki, które najszybciej stają się miękkie
  • Ziemniaki młode – po 15 minutach od zagotowania wody. Jeśli młode ziemniaki są do tego bardzo małe, czas gotowania będzie najkrótszy
  • Twarde ziemniaki sałatkowe i ogólnoużytkowe – po 15-20 minutach
Zobacz także
Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe?  Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo

Czy rozgotowane ziemniaki są zdrowe? Wiedząc to, już nigdy nie będziecie ich gotować tak długo

Kaufland sprzedawał niemieckie ziemniaki jako polskie. Teraz zapłaci za to potężną karę

Kaufland sprzedawał niemieckie ziemniaki jako polskie. Teraz zapłaci za to potężną karę

Ważne zasady gotowania ziemniaków

Wiele osób gotując ziemniaki popełnia błędy, których łatwo można uniknąć. Prawidłowo ugotowane kartofle będą miały nie tylko najwięcej wartości odżywczych, ale też najwięcej smaku.

Nie popełniajcie tych 4 błędów gotując ziemniaki:

  1. Nie zaczynajcie gotować w gorącej wodzie, to psuje smak. Ziemniaki należy zalać zimna wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia.
  2. Nie gotujcie ziemniaków w całości, szczególnie gdy mają różną wielkość. Pokrójcie je na miękkie, równej wielkości kawałki, żeby równomiernie się ugotowały.
  3. Nie gotujcie ziemniaków „na oko”. Odmierzenie konkretnego czasu także nie zawsze się sprawdzi. Żeby określić czy kartofle są gotowe, zawsze zróbcie „test widelca”
  4. Nie zostawiajcie ziemniaków w gorącej wodzie, stracą cały smak, jędrność, wartości odżywcze i nie będą nadawały się do jedzenia. Po ugotowaniu od razu należy je odlać.

Inne regionalne nazwy ziemniaków

Ziemniaki, znane też jako kartofle, to rośliny, które od tysięcy lat uprawiano w Ameryce Południowej. Do Europy przywieziono je dopiero w XVI w. Warzywo rozpowszechniło się tak, że dziś jest jednym z podstawowych składników pożywienia ludzi na całym świecie. Znajduje się w pierwszej czwórce pod względem wielkości produkcji wśród roślin uprawnych na świecie, zaraz po kukurydzy, ryżu i pszenicy.

W Polsce zadomowiły się tak, że nie tylko pojawiły się w recepturach regionalnych dań, ale także w gwarowych słownikach. Oto jak nazywamy ziemniaki w naszym kraju:

Kartofle (nazwa pochodzi od niemieckiego określenia Kartoffel) jest używana w całym kraju, szczególnie na Śląsku

  • Pyry – gwara poznańska
  • Barabole – gwara kresowa i Lwów
  • Grule – gwara góralska, wschodnie Podhale
  • Rzepy – zachodnie Podhale
  • Bulwy – język kaszubski
  • Kompery – język łemkowski
  • Perki – tak dawniej mówiono w wielu regionach. Nazwa pochodzi od nazwy kraju — Peru

Źródło: foodiosity.com, sites.google.com, wikipedia.org.pl, akademiasmaku.pl

Obieranie ziemniaków
Nieznany/Wikipedia Commons
Triki kulinarne
Prawie każdy Polak źle gotuje ziemniaki. Niby prosta sprawa, a niewielu wie, jak to robić
Co prawda na „normalnie” gotowanych ziemniakach wychowało się już mnóstwo pokoleń Polaków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wprowadzić w życie jedną cenną wskazówkę.

Ziemniaki, zwane w wielu częściach naszego kraju także kartoflami, to stały element jadłospisu polskich rodzin już od przełomu XVIII i XIX wieku. Na dobre rozgościły się w naszych kuchniach, spychając na dalszy plan tradycyjne kasze, które nasi przodkowie musieli jadać długimi wiekami.  Polska należy do grona największych producentów ziemniaka na świecie. Rocznie produkujemy ok. 9 mln ton tego warzywa, a w Europie pod względem wielkości produkcji ustępujemy jedynie Rosji, Niemcom i Ukrainie. Przekłada się to na nasze zwyczaje kulinarne. Teraz trudno wyobrazić sobie obiad bez ziemniaków. Jadamy ziemniaki smażone , pieczemy kartofle w piekarniku , a nawet grillujemy . I oczywiście - przede wszystkim - jadamy ugotowane ziemniaki. Kochamy ziemniaki, ale podczas ich gotowania popełniamy jeden mały błąd. Warto sprawić, by nasze ukochane warzywa były jeszcze bardziej wartościowe. Jak dobrze ugotować ziemniaki? Osiągniemy to jednym prostym trikiem. Zamiast wkładać obrane ziemniaki do zimnej wody i powoli zagotowywać je na ogniu, warto włożyć je od razu do wrzątku. W ten sposób ziemniaki zachowają o wiele więcej wartości odżywczych, bo krócej będą się gotować. Ważne jest też, żeby dodawać odpowiednio dużo wody do gotowania ziemniaków  - potrzeba jej tyle, by ziemniaki w garnku były w pełni przykryte. Mało kto obecnie decyduje się na gotowanie ziemniaków w mundurkach. To błąd, bo cała masa cennych składników odżywczych ziemniaka znajduje się właśnie tuż pod nią. Warto więc od czasu do czasu zrezygnować z obierania kartofli, a zamiast tego solidnie je przemyć i wyszorować szczoteczką lub gąbką i w takiej właśnie postaci ugotować na obiad. Historia ziemniaków Początki ziemniaka w Europie nie były łatwe. Nieufne chłopstwo nie za bardzo chciało...

pyry z gzikiem
Gotujmy.pl
Newsy
Danie dla wielbicieli ziemniaków. Przepyszne pyry z gzikiem. Proste, tanie a jakie smaczne
Kuchnia wielkopolska ziemniakami stoi. A właściwie, pyrami, jak by na pewno powiedzieli Poznaniacy.

Z kartoflami w Poznaniu je się niemal wszystko. To właśnie ziemniaki są podstawą gęstej zupy zwanej ślepymi rybami czy też rzadkimi pyrkami. Głównie z pyr składa się tradycyjny rumpuć, czyli jednogarnkowe, pożywne danie dla całej wielkopolskiej rodziny. Nie tylko pyry z gzikiem Czymże byłaby kuchnia Wielkopolan bez prażuchów, kulochów, nagusów i szkaplarków – wszystkie te regionalne kluski poznańskie robi się z użyciem ziemniaków. Oprócz tego znane także i pozostałej części kraju szare kluchy, pyzy z mięsem, czy placki ziemniaczane zwane plendzami – uwaga – często podawane na słodko, z cukrem! W Wielkopolsce pyry jada się także ze świeżym gzikiem, a więc twarogiem rozdrobnionym ze śmietaną i cebulką lub szczypiorkiem. Jest to charakterystyczne, postne danie, w sam raz na trwający właśnie okres Wielkiego Postu. Prosty przepis na post Tradycyjnie ziemniaki gotuje się do tego dania w mundurkach i tak też się je podaje. To właśnie im pyry zawdzięczają swój typowy smak. Całość niektórzy doprawiają jeszcze roślinnym olejem, tradycyjnie lnianym. Tak przygotowany posiłek poza Wielkim Postem jadano zwykle w piątki. Mimo swojej powierzchownej skromności, pyry z gzikiem do dzisiaj zajmują zaszczytne miejsce na kartach dań w poznańskich knajpach. Restauracje regionalne serwują swoim klientom przepyszne pyry jako przykład zdrowej, nietłustej i jakościowej chłopskiej kuchni. Spróbujcie przyrządzić je także w swoim własnym domu. To nic trudnego. Do dzieła! Pyry z gzikiem - przepis Składniki: Ok. 60 dag ziemniaków 30-40 dag twarogu półtłustego 15 dag śmietany 1 duża cebula Koperek Szczypiorek Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie w mundurkach....

typy ziemniaków rozpoznawanie
Newsy
Ten test ziemniaka znają tylko nieliczni. Przekrójcie go na pół a dowiecie się, do czego najlepiej się nadaje
Chcecie sprawdzić, jak najlepiej wykorzystać odmianę ziemniaka, którą macie w domach? Wykonajcie ten prosty test.

Na pewno wiecie, że jest wiele odmian ziemniaka. Wszystkie smakują dość podobnie, ale różnią się głównie zastosowaniem. Jeśli chcecie gotować naprawdę dobrze, musicie nauczyć się też takich szczegółów, jak dobieranie rodzaju ziemniaka do przygotowywanej potrawy. Na szczęście nie jest to trudne. Nie musicie pytać sprzedawców na targu o odmiany czy rodzaje ziemniaków i szukać ich w ten sposób. Sami nauczcie się rozpoznawać odmiany ziemniaków dzięki prostemu testowi, który łatwo wykonacie w domu. Różne typy ziemniaków i ich zastosowania Typy ziemniaków będą różniły się przede wszystkim tym, w jakich potrawach najlepiej będzie je zastosować. Dzielimy ziemniaki na trzy typy w zależności od ich przeznaczenia i twardości: Twarde ziemniaki do sałatek Dobry ziemniak do sałatek jest bardzo twardy i się nie rozpada. Pozwala to zachować kształt ziemniaków w sałatkach, które trzeba będzie wymieszać. Takie ziemniaki mają dużą wilgotność, ale stosunkowo małą zawartość skrobi. Sprawdzą się też do pieczenia i grillowania. Średnio twarde ziemniaki idealne do smażenia Odmiany ziemniaków o średniej twardości idealnie sprawdzą się do wszystkich potraw smażonych i zup. Te ziemniaki po gotowaniu nie rozsypują się, ale stają się przyjemnie kruche pod koniec gotowania. Sprawdzą się do przygotowania frytek i chipsów, ale też nadają się doskonale do zup. Miękkie ziemniaki do puree Ziemniaki, które łatwo się rozpadają i mają sypki, bardzo jasny miąższ, też mają swoje zastosowanie. To one najlepiej sprawdzą się do puree, zup krem i wszystkich klusek. Szybciej się gotują i mają wyższą zawartość skrobi. Test ziemniaka – jak rozpoznać typ ziemniaka O typ ziemniaka możecie zapytać sprzedawcę, choć duża szansa,...

Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania
Własne
Newsy
Pierogi ruskie z młodych ziemniaków? Sprawdźcie, czy farsz nie rozpadnie się wam podczas gotowania
Stęskniliście się już za pierogami ruskimi? Przed ich przygotowaniem warto zastanowić się, czy ziemniaki które macie w spiżarni się do nich nadadzą.

Lato w pełni, a stragany na targowiskach uginają się pod ciężarem młodych ziemniaków. Wszyscy dobrze znają ich zalety – są delikatne, lekko słodkie i po prostu przepyszne. Idealnie pasują do wszelkich letnich, lekkich dań – na przykład w nierozłącznym duecie z mizerią z ogórków gruntowych. Oprócz tego młode kartofelki wcale nie są tak kaloryczne, jak zwykło się o nich myśleć. Małym minusem może być dość wysoki indeks glikemiczny tych gotowanych warzyw, a także to, że niekoniecznie nadają się ponoć do takich dań jak placki ziemniaczane czy pierogi ruskie. Czy młode ziemniaki rzeczywiście nie nadają się na pierogi ruskie? Czy to jednak zupełna prawda? Wszystkie oświadczone gospodynie na pewno mają na swoim koncie eksperymenty z farszem na pierogi z udziałem młodych ziemniaków. Wiele z nich przypłaciła to rozpadającym się nadzieniem, innym z kolei się udawało. Skąd te różnice? Przygotowując pierogi ruskie z dodatkiem młodych ziemniaków, warto… spojrzeć na kalendarz. Tak, to nie żart. Chodzi oczywiście o „wiek” kartofli. Inne właściwości mają bulwy wykopane na samym początku sezonu, a inne choćby już w połowie lipca. Ziemniaki dojrzewają, a wraz z tym procesem zwiększa się udział w ich składzie skrobi. To ona odpowiada później za „profil” kartofla. Najwcześniejsze ziemniaki zawierają odpowiednio mniej skrobi, co z kolei przekłada się na ich swojego rodzaju wodnistość. O czym należy pamiętać, przygotowując farsz na pierogi z młodych ziemniaków? Jeśli jednak dysponujecie już młodymi ziemniakami, które wcale nie są już tak… młode, nie obawiajcie się za bardzo tym, jak wyjdą pierogi. Wykopane w lipcu, a już na pewno w sierpniu ziemniaki powinny zdać egzamin nawet w plackach ziemniaczanych....