Główny Inspektorat Sanitarny wydał we wtorek ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. GIS został poinformowany o tym, że firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. prowadzi właśnie wycofanie pewnych partii sera koziego Sainte Maure Chevre President 200 g. 

Wycofanie produktu z polskiego rynku spowodowane jest informacjami, jakie napłynęły od francuskiego producenta Société Fromagère de Riblaire. Dotyczą one możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie. Zobaczcie, które dokładnie sery pleśniowe znikają ze sprzedaży. 

Które sery są wycofywane z rynku? 

Obecnie sery z mleka koziego są coraz częściej i chętniej kupowane przez polskich konsumentów. Ich szeroki wybór sprawia, że każdy może znaleźć coś dla siebie. Sery twarde, do smarowania, a także pleśniowe rolady są ogólnodostępne w krajowych marketach. Wycofanie dotyczy jednego z bardziej znanych i lubianych serów pleśniowych z mleka koziego, którego bez wątpienia zna każdy smakosz tego rodzaju przetworów mlecznych.

Zobacz także:

Poniżej podajemy dane wycofywanych partii produktu:

  • Nazwa produktu: Sainte Maure Chevre President 200 g 

  • Producent: Société Fromagere de Riblaire 

  • Terminy przydatności do spożycia: 09.10.2022, 17.10.2022, 20.10.2022. 

Na stronie firmy LACTALIS Polska można przeczytać, że produkt był dostępny w sprzedaży od dnia 30.08.2022 roku.  

Działania, które zostały podjęte przez przedsiębiorców i GIS 

Główny Inspektorat Sanitarny przestrzega konsumentów przed spożywaniem wyżej wymienionych produktów. Lepiej je wyrzucić lub oddać do sklepu, w którym dokonaliście zakupu. 

Firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. rozpoczęła już wycofywanie zanieczyszczonych serów. Informacja o tym działaniu jest również dostępna na jej stronie internetowej firmy. W przypadku jakichkolwiek pytań i wątpliwości związanych ze sprawą istnieje możliwość kontaktu z zespołem ds. obsługi konsumenta LACTALIS Polska. 

  • Telefon: 222-708-500  

  • E-mail: bok@lactalis.pl 

Proces wycofywania wskazanych w komunikacie partii produktu jest monitorowany przez organy urzędowej kontroli żywności. 

Źródło: gov.pl