pilne
Newsy

GIS ostrzega: ta mąką jest wyjątkowo niebezpieczna dla zdrowia. Sprawdź, czy masz ją w swojej kuchni

Za chwilę zaczniemy świąteczne wypieki. Niektórzy już zaczęli piec swoje pierniki. Warto przy tym uważać, by nie użyć do swoich ciast trefnej mąki amarantusowej.
Hubert Rój
grudzień 14, 2020

Dieta bezglutenowa podbija serca konsumentów. Jedni rezygnują z produktów zawierających gluten ze względu na zdrowie. Drudzy unikają mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej, a także produktów pochodnych na przykład po to, by zrzucić kilka zbędnych kilogramów.

Bez względu na to, Polacy coraz chętniej używają w swoich kuchniach innego rodzaju mąk, niż te tradycyjne.

Desery, naleśniki, placki – to wszystko można przygotować z pomocą takich produktów jak choćby mąka kokosowa, mąka ryżowa czy mąka kukurydziana.

Do grona alternatywnych mąk należy również ta wyprodukowana z nasion amarantusa, czyli szarłatu. Ta pochodząca z Ameryki Środkowej roślina zawiera w sobie wiele wartościowych mikroelementów.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Wadliwa partia

Nie przez przypadek podbiła podniebienia wegan, wegetarian i innych zwolenników zdrowego odżywiania. Ale w tym momencie mamy dla nich niezbyt dobrą wiadomość.

Okazuje się, że nie wszystko złoto, co się świeci. Główny Inspektorat Sanitarny podał 14 grudnia informację, że na polski rynek trafiła groźna dla zdrowia partia mąki amarantusowej.

Felerny produkt przybył do Polski z Holandii. Do kraju sprowadziła go firma Bio Planet sp. zoo. Przedsiębiorstwo zamówiło 1000 kg mąki, którą następnie przepakowano do 400 gramowych opakowań.

Tego unikajmy!

W amarantusie wykryto groźny dla zdrowia ludzi tlenek etylenu. Nie udało się zapobiec dopuszczenia opakowań produktu do obrotu, stąd apel GIS o unikanie spożywania mąki.

Należy wystrzegać się opakowań,  których 9-cio cyfrowe numery partii rozpoczynają się od cyfr „791” i są skonstruowane w następujący sposób: 791-xxxxxx.

Wadliwy produkt wygląda tak:

Mąka amarantusowa
GIS

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Komentarze
adwent
AdobeStock
Newsy Ostrzegamy: kalendarze adwentowe zawierają szkodliwy składnik. Lepiej nie kupuj ich swoim dzieciom
Podarowujesz dziecku co roku kalendarz adwentowy, by osłodzić mu czas czekania na Boże Narodzenie? Uważaj - może być bardzo niebezpieczny!
Katarzyna Wyborska
listopad 28, 2020

Tradycja adwentu wciąż jest kultywowana w wielu polskich domach. Szczególnie w formie kalendarzy z okienkami, w których znajdują się czekoladki. Ale czy zwracasz uwagę na to, jakiej jakości jest czekolada sprzedawana w takich kalendarzach? Złapiesz się za głowę! Słodka tradycja Odliczanie dni do świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze przyjemniejsze, jeśli skusimy się na kalendarz adwentowy. Najpopularniejszy ma formę otwieranych okienek na każdy dzień, gdzie w środku znajduje się czekoladka. Takie kalendarze bardzo lubią dzieci, jednak wiele firm wymyśliło swoje wersje kalendarzy „dla dorosłych”, które zamiast czekoladek zawierają kosmetyki i inne upominki. Jednak kupując dziecku taki prezent na adwent zastanawiałaś się czasem z czego są zrobione znajdujące się w nim czekoladki? Niebezpieczny składnik Przeprowadzono analizę czekoladek, które sprzedawane są wraz z kalendarzami adwentowymi. Okazało się, że te sprzedawane w popularnych supermarketach są niezwykle szkodliwe dla naszego zdrowia! Najczęściej czekolada znajdująca się w kalendarzach jest niskiej jakości i produkuje się ją z tanich składników. Wszystkie poddane badaniu czekoladki zawierały szkodliwy tłuszcz palmowy oraz bardzo niebezpieczny składnik E476! Dzieci absolutnie nie powinny go jeść i o ile nic się nie stanie, jeśli od wielkiego dzwonu zjedzą jedną czekoladkę z takim składem, to kategorycznie nie powinno im się dawać ich regularnie – a przecież otwierając codziennie okienka w kalendarzu adwentowym jedzą taką czekoladę przez miesiąc! Jaki kalendarz wybrać? Wobec tego możesz zacząć się zastanawiać, czy kupowanie kalendarza adwentowego ze słodyczami ma w ogóle sens. Oczywiście, że tak! Najważniejsze jednak to kupić kalendarz ze sprawdzonego źródła tak, by mieć pewność co do jego zawartości. Najlepiej po prostu sprawdzić...

Przeczytaj
jedzenie jakiego nie można łączyć
AdobeStock
Zdrowie Tych produktów nigdy nie spożywaj razem. Skutki mogą być katastrofalne!
Łączenie pewnych produktów może się naprawdę źle skończyć! Czy zwracasz uwagę na to, co jesz?
Katarzyna Wyborska
listopad 17, 2020

Płatki z mlekiem, mięso z ziemniakami i chleb z masłem. Pewne połączenia produktów od razu same się nasuwają! Aby jedzenie nie było monotonne, chętnie łączymy ze sobą różne składniki. Tak powstają znane połączenia jak oliwa z pomidorami lub łosoś z czosnkiem. Ale wiele z nich może być groźnych dla zdrowia! Sprawdź, czy ty też niewłaściwie łączysz ze sobą produkty! Hamburger z frytkami Pewnie dziwisz się widząc te produkty w naszym zestawieniu. W końcu to jedno z najpopularniejszych połączeń! A jednak – popularne nie znaczy zdrowe. Zarówno mięso w hamburgerze, jak i frytki, przygotowywane są w głębokim tłuszczu. Takie potrawy gwałtownie obniżają poziom cukru we krwi, co w efekcie sprawia, że stajemy się bardzo ospałe, zmęczone i bez energii. Kwaśne owoce ze słodkimi Nigdy, przenigdy nie powinno się łączyć ze sobą owoców, które są kwaśne i słodkie! Przykładowe połączenie to banan i pomarańcze albo jabłka i rodzynki. Dlaczego? Ponieważ są one bardziej ciężkostrawne dla organizmu i powodują różne nieprzyjemne dolegliwości, jak ból brzucha, odbijanie, zaparcia i wzdęcia. Mleko i banany To połączenie jest jednym z najgorszych dla naszego organizmu. Mleko jest ciężkostrawne dla wielu osób z powodu laktozy, której większość z nas nie trawi i już samo jego spożycie w dużych ilościach często powoduje ból brzucha, wzdęcia i biegunkę. Gdy spożywa się je razem z bananem, wówczas dochodzi do uwalniania się toksyn. Te są odpowiedzialne za uczucie ciężkości w żołądku, ospałość i zmęczenie. Herbata z cytryną Pewnie czytając to unosisz brwi ze zdziwienia. Jak to, nie można pić herbaty z cytryną? Otóż to! W czarnej herbacie znajduje się glin – to substancja, która nie jest przyswajana przez nasz organizm. Gdy dodamy do naparu plasterek...

Przeczytaj