pilne
Newsy

GIS ostrzega: nie używajcie tego produktu. Został skażony i jest niebezpieczny dla zdrowia

Uważajcie na zakupach i w swoich kuchniach! Kolejny produkt, którego używamy w kuchni został uznany za niebezpieczny dla zdrowia!
Hubert Rój
styczeń 07, 2021

Złą passę mają za sobą akcesoria kuchenne z sieci sklepów Auchan. Po tym jak Główny Inspektorat Sanitarny przestrzegał przed trefnymi łyżkami cedzakowymi, teraz przyszedł czas na chochle.

Zwykle nie przykładamy zbyt wielkiej wagi do wyboru kuchennych narzędzi. Częściej na decyzję wpływa cena, a nie materiał, z którego zostały one wykonane.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Chochelka z sieci Auchan

Tymczasem wydaje się, że lepiej zaufać łyżkom metalowym i drewnianym. Te plastikowe mogą być źródłem nieprzyjemnych niespodzianek.

Jak choćby chochelka sprzedawana do niedawna we francuskiej sieci sklepów Auchan.
Spójrzcie, czy przypadkiem takie oto narzędzie nie znalazło się ostatnio w waszych kuchniach.

Chochelka
GIS

Według informacji Państwowej Inspekcji Sanitarnej, takie oto właśnie chochle mogą grozić przedostaniem się do żywności niebezpiecznych substancji.

Sprawdźcie swoje kuchnie

Mowa tu o niejakich pierwszorzędnych aminach aromatycznych. To właśnie ich obecność stwierdzili laboranci z państwowego urzędu.

Wadliwe okazały się produkty oznaczone kodem kreskowym 3245676703573 o numerze partii 08/2019.

Wiemy już, że firma Auchan wycofała nieszczęsne chochle ze sprzedaży i zobowiązała się do ostrzeżenia klientów w swoich sklepach przed używaniem niebezpiecznych akcesoriów.

Źródło: gov.pl

Komentarze
Newsy GIS wycofuje kolejny skażony produkt. Macie go w kuchni?
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące talerzy dekorowanych z sieci handlowej TEDi. Badania wykazały, że zawarty w produkcie ołów migruje do żywności, co może stanowić zagrożenie dla życia ludzkiego. Jeśli macie go w swojej kuchni, koniecznie zwróćcie go do sklepu!
Weronika Kępa
grudzień 18, 2020

Migrujący ołów w talerzach dekoracyjnych Jak informuje GIS, talerze były dostępne w sprzedaży przez niemal 4 miesiące. Klienci, którzy kupili produkt w dniach 21 lipca – 18 listopada zostali narażeni na niemałe problemy zdrowotne. Bowiem badania wykazały, że zawarty w talerzach ołów migruje do umieszczanej na nich żywności. Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez TEDi (…) wycofaniu talerzy płaskich z motywem kwiatów ze względu na stwierdzoną w badaniach laboratoryjnych migrację ołowiu z talerzy do żywności. Spożywanie żywności zanieczyszczonej ołowiem ma szkodliwy wpływ na zdrowie ludzi – czytamy w komunikacie GIS. Objawy zakażenia ołowiem Ołów to jedna z najgroźniejszych dla ludzkiego organizmu trucizn. W fazie początkowej zatrucie tym pierwiastkiem chemicznym może przejawiać się w ślinotoku, bólach głowy i brzucha, zaparciach, nudnościach oraz słodkawym smaku w ustach.  Z godziny na godzinę objawy nasilają się coraz bardziej. W drugiej fazie zatrucie wywołuje spadek ciśnienia krwi, wymioty oraz obniżoną temperaturę ciała.  Z kolei przewlekłe zatrucie ołowiem rozpoznacie po żółtoszarym zabarwieniu skóry, bólach mięśni, osłabieniu oraz objawach świadczących o uszkodzeniu układu nerwowego, takich jak niedowłady, zaburzenia pamięci, bezsenność, bóle i zawroty głowy.  Zatrucie ołowiem jest szczególnie groźne w przypadku  najmłodszych. Bowiem w dzieciństwie podatność na wchłanianie tego związku chemicznego jest o wiele większa niż w życiu dorosłym. Różnice są na poziomie aż 40 proc. W młodym organizmie ołów może wyrządzić największe szkody. Zwróćcie te talerze! Felerne talerze z migrującym ołowiem posiadają numer artykułu –...

Przeczytaj
pilne
Newsy GIS bije na alarm. Masz w domu te jajka? Natychmiast wyrzuć je do kosza
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie związane z partią jaj kurzych ściółkowych sprzedawanych w supermarkecie Stokrotka. Okazuje się, że zarówno na powierzchni skorupek, jak i w samej treści produktu, znajdują się groźne dla zdrowia pałeczki Salmonelli.
Weronika Kępa
grudzień 17, 2020

Przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną badania wykazały obecność pałeczek Salmonelli w partii jaj ściółkowych. Produkt pochodzący z fermy w Radzanowie i dostarczony przez firmę Polskie Fermy, w ostatnich dniach można było kupić w supermarkecie Stokrotka. W wyniku urzędowej kontroli i badania laboratoryjnego przeprowadzonego przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność bakterii Salmonella spp. w jednej partii jaj (…) zarówno na powierzchni skorupek oraz w treści jaj – czytamy w komunikacie zamieszczonym w czwartek na stronie GIS. Pałeczki Salmonelli są bardzo groźne dla zdrowia Pierwsze objawy zatrucia mogą pojawić się dopiero po ok. 8 godzinach od spożycia produktu zawierającego ten rodzaj bakterii. Można do nich zaliczyć między innymi gorączkę, silne bóle brzucha, biegunkę oraz wymioty.  Nawet jeśli objawy te ustąpią po kilku dniach, pałeczki Salmonelli pozostaną w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy. Zakażenie różni się od zwykłego zatrucia również tym, że nieleczone może prowadzić do zakażenia narządów wewnętrznych oraz dolegliwości stawowych. Felerne jajka można zwrócić Wszyscy klienci, którzy w ostatnich dniach zakupili produkt w Stokrotce, mogą dokonać jego zwrotu, nawet jeśli części jajek już brakuje. Przedtem należy jednak upewnić się, że to właśnie w wasze ręce trafiła felerna partia.  Jej numer to 21.12.2020.O8, termin przydatności do spożycia to 21.12.2020 z kolei kod na skorupkach powinien być następujący 2PL 14131317. Konsumenci, którzy zakupili produkt z wymienionych partii w jednym ze sklepów Stokrotka, mogą dokonać zwrotu w najbliższym sklepie sieci. Wszystkim klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu)...

Przeczytaj