
Lubicie kuchenne triki? Pozwalają bez trudu wykonać czynności, które inaczej są żmudne, czasochłonne, a często do tego nie wychodzą jak należy. Ile razy zdarzyło wam się, chcąc oddzielić żółtko od białka, niechcący wymieszać obie części jajka ze sobą?
Z białka zabrudzonego żółtkiem nie ubijecie piany, a żółtka zmieszanego z białkiem nie zrobicie idealnego sosu holenderskiego czy kogla-mogla. Ale to już przeszłość. Teraz i piana będzie sztywna, a kogiel-mogiel doskonale utarty.
Jak oddzielić żółtko od białka używając czosnku?
Sposobów na oddzielenie białka od żółtka jest wiele. Możecie przelewać jajko ze skorupki do skorupki, zostawiając w skorupce żółtko i oddzielając od niego białko. Albo użyć lejka, przez który przeleje się białko, a żółtko zostanie w lejku.
Wprawne gospodynie nie używają do tego żadnych przedmiotów i potrafią sprawnym ruchem przenieść jajko ze skorupki na dłoń, i zostawić na niej żółtko, podczas gdy białko ścieka pomiędzy palcami na podstawiony talerzyk.
Jednak takiego triku jeszcze pewnie nie widzieliście. Użytkownik TikToka, który zaprezentował ten pomysłowy sposób, żeby pokazać, że można to zrobić bez trudu, a do tego jedną ręką, podczas prezentacji swojego sposoby, trzymał na rękach dziecko.
Żeby oddzielić żółtko od białka, przygotujcie miseczkę, a także obrany ząbek czosnku. Wbijcie jajko do miseczki, a następnie potrzyjcie opuszkami kciuka i palca wskazującego ząbek czosnku. Złapcie delikatnie palcami żółtko i przenieście je do osobnego naczynia. Czary?
@theshilohfarm It’s Magic! #garlic #egg #eggs #tip #trick #lifehack #fact #facts #wow #cool #trend #viral #shilohfarm #fyp #foryou #foryoupage #chicken #tips ♬ Chill Vibes - Officialmp
Siarka, wodór i węgiel – dlaczego ten trik działa?
Ten trik to nie są czary, tylko czysta chemia. To, że dwoma palcami możecie wyciągnąć żółtko z białka zawdzięczacie czosnkowi, a dokładniej cząsteczkom siarki, wodoru i węgla, które odpowiadają za silny zapach czosnku. Dzięki tym cząsteczkom uwalniają się tiole, czyli organiczne związki chemiczne. To one powodują, że na palcach zostaje lepka substancja, która pozwala wygodnie i bezpiecznie chwycić żółtko.
Tiole, a jest ich w przyrodzie wiele, to bezbarwne ciecze, mające silny zapach przypominający czosnek. Tiole wiążą się silnie z białkami skóry i powodują, że macie uczucie lepkości na palcach.
Z tiolami z pewnością mogliście zetknąć się już wcześniej:
- To właśnie tiole występują w bardzo nieprzyjemnym zapachu wydzielanym przez broniącego się skunksa
- To ten związek chemiczny był dodawany w przeszłości do bezwonnego gazu ziemnego, żeby ułatwić jego wykrycie, czy wyczulić ludzi na zapach gazu
Źródło: TikTok, biolog.pl