
Próbowaliście już pączków z ziemniakami? Ich smak praktycznie nie różni się od tych zwykłych, a mają inną, ciekawą właściwość. Te pączki są świeże o wiele dłużej - na drugi dzień smakują dokładnie tak, jakbyście przed chwilą wyjęli je z garnka. Zobaczcie, w jaki sposób przyrządza je Tomek Strzelczyk.
Przepis na pączki z ziemniakami od Tomasza Strzelczyka
Składniki:
-
pół kilograma mąki
-
30 dag ziemniaków
-
Ćwierć szklanki mleka
-
4 łyżki cukru
-
5 łyżek masła
-
1 łyżka spirytusu
-
30 g świeżych drożdży
-
1 całe jajko
-
4 żółtka
-
marmolada
-
ekstrakt waniliowy
-
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
-
Wszystko trzeba zacząć od ziemniaków. Obierzcie je i ugotujcie. Po ugotowaniu należy je odcedzić i odstawić, aż całkowicie ostygną. Wówczas przeciśnijcie je przez praskę i zabierajcie się za ciasto.
-
Podgrzejcie mleko. Oczywiście nie za bardzo - powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące. Mleka w tym przepisie jest mało, dlatego, jak podkreśla Tomasz, trzeba go pilnować w trakcie podgrzewania. Łatwo przesadzić albo je po prostu spalić przy tak małej ilości.
-
Rozkruszcie drożdże do miski. Dodajcie do nich łyżkę cukru oraz podgrzane mleko i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszajcie trzepaczką. Zaczyn powinien być tak gęsty, jak śmietana. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie.
-
Czas na roztopienie masła. Kilka łyżek masła włóżcie do rondelka i powoli podgrzewajcie.
-
W międzyczasie, gdy rozczyn już będzie gotowy, dodajcie do niego mąkę. Należy przesiać ją przez sitko - dzięki temu ciasto będzie bardziej pulchne.
-
Następnie dodajcie jedno całe jajko, 4 żółtka i przeciśnięte przez praskę, ugotowane ziemniaki. Wsypcie jeszcze cukier i ekstrakt waniliowy. Wyróbcie ciasto.
-
W trakcie wyrabiania, powoli dodawajcie do niego roztopione masło i mieszajcie dalej. Wyrabiajcie tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.
-
Po wszystkim przykryjcie gotowe ciasto ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
-
Po tym czasie wyjmijcie ciasto i połóżcie na stolnicy wysypanej mąką. Wyrabiajcie jeszcze chwilę.
-
Rozwałkujcie ciasto na grubość 1-1,5 centymetra. Wytnijcie z niego kółka szklanką. Przykryjcie je i znów odstawcie, aż urosną.
-
Po tym czasie rozgrzejcie w głębokiej patelni olej i gdy będzie już odpowiednio gorący, kładźcie na niego pączki. Smażcie z obu stron, aż się ozłocą i odkładajcie na duży talerz wyłożony papierowymi ręcznikami - mają one za zadanie odsączyć pączki z tłuszczu.
-
Na koniec nadziejcie pączki marmoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Posypcie cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!
Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/Youtube