Próbowaliście już pączków z ziemniakami? Ich smak praktycznie nie różni się od tych zwykłych, a mają inną, ciekawą właściwość. Te pączki są świeże o wiele dłużej - na drugi dzień smakują dokładnie tak, jakbyście przed chwilą wyjęli je z garnka. Zobaczcie, w jaki sposób przyrządza je Tomek Strzelczyk. 

Przepis na pączki z ziemniakami od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • pół kilograma mąki

  • 30 dag ziemniaków

  • Ćwierć szklanki mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 5 łyżek masła

  • 1 łyżka spirytusu

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 całe jajko

  • 4 żółtka

  • marmolada

  • ekstrakt waniliowy

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Wszystko trzeba zacząć od ziemniaków. Obierzcie je i ugotujcie. Po ugotowaniu należy je odcedzić i odstawić, aż całkowicie ostygną. Wówczas przeciśnijcie je przez praskę i zabierajcie się za ciasto. 

  2. Podgrzejcie mleko. Oczywiście nie za bardzo - powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące. Mleka w tym przepisie jest mało, dlatego, jak podkreśla Tomasz, trzeba go pilnować w trakcie podgrzewania. Łatwo przesadzić albo je po prostu spalić przy tak małej ilości. 

  3. Rozkruszcie drożdże do miski. Dodajcie do nich łyżkę cukru oraz podgrzane mleko i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszajcie trzepaczką. Zaczyn powinien być tak gęsty, jak śmietana. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie. 

  4. Czas na roztopienie masła. Kilka łyżek masła włóżcie do rondelka i powoli podgrzewajcie. 

  5. W międzyczasie, gdy rozczyn już będzie gotowy, dodajcie do niego mąkę. Należy przesiać ją przez sitko - dzięki temu ciasto będzie bardziej pulchne. 

  6. Następnie dodajcie jedno całe jajko, 4 żółtka i przeciśnięte przez praskę, ugotowane ziemniaki. Wsypcie jeszcze cukier i ekstrakt waniliowy. Wyróbcie ciasto.

  7. W trakcie wyrabiania, powoli dodawajcie do niego roztopione masło i mieszajcie dalej. Wyrabiajcie tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

  8. Po wszystkim przykryjcie gotowe ciasto ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  9. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i połóżcie na stolnicy wysypanej mąką. Wyrabiajcie jeszcze chwilę.

  10.  Rozwałkujcie ciasto na grubość 1-1,5 centymetra. Wytnijcie z niego kółka szklanką. Przykryjcie je i znów odstawcie, aż urosną.

  11. Po tym czasie rozgrzejcie w głębokiej patelni olej i gdy będzie już odpowiednio gorący, kładźcie na niego pączki. Smażcie z obu stron, aż się ozłocą i odkładajcie na duży talerz wyłożony papierowymi ręcznikami - mają one za zadanie odsączyć pączki z tłuszczu.

  12. Na koniec nadziejcie pączki marmoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Posypcie cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/Youtube