Genialne pączki z ziemniakami z przepisu Tomka Strzelczyka. Zachowują świeżość dłużej, niż tradycyjne
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA Facebook/Adobe Stock
Newsy

Genialne pączki z ziemniakami z przepisu Tomka Strzelczyka. Zachowują świeżość dłużej niż tradycyjne

Jak przyznaje Tomasz Strzelczyk, przy pączkach trzeba się trochę narobić. Ale kto ich spróbuje ten przyzna, że te sklepowe nawet nie dorastają do pięt pączkom domowej roboty. Będą jeszcze lepsze, gdy dodacie do nich ziemniaki.

Próbowaliście już pączków z ziemniakami? Ich smak praktycznie nie różni się od tych zwykłych, a mają inną, ciekawą właściwość. Te pączki są świeże o wiele dłużej - na drugi dzień smakują dokładnie tak, jakbyście przed chwilą wyjęli je z garnka. Zobaczcie, w jaki sposób przyrządza je Tomek Strzelczyk. 

Przepis na pączki z ziemniakami od Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • pół kilograma mąki

  • 30 dag ziemniaków

  • Ćwierć szklanki mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 5 łyżek masła

  • 1 łyżka spirytusu

  • 30 g świeżych drożdży

  • 1 całe jajko

  • 4 żółtka

  • marmolada

  • ekstrakt waniliowy

  • cukier puder do posypania

Zobacz także
Te słodkie i mięciutkie gniazdka Tomka Strzelczyka to będzie hit. Przypomną wam dawne czasy

Te słodkie i mięciutkie gniazdka Tomka Strzelczyka będą hitem. Przypomną wam dawne czasy

Przepis na smaczne i szybkie oponki serowe Tomka Strzelczyka. Bez drożdży i bez wyrastania ciasta

Przepis na smaczne i szybkie oponki serowe Tomka Strzelczyka. Bez drożdży i bez wyrastania ciasta

Przygotowanie:

  1. Wszystko trzeba zacząć od ziemniaków. Obierzcie je i ugotujcie. Po ugotowaniu należy je odcedzić i odstawić, aż całkowicie ostygną. Wówczas przeciśnijcie je przez praskę i zabierajcie się za ciasto. 

  2. Podgrzejcie mleko. Oczywiście nie za bardzo - powinno być lekko ciepłe, ale nie gorące. Mleka w tym przepisie jest mało, dlatego, jak podkreśla Tomasz, trzeba go pilnować w trakcie podgrzewania. Łatwo przesadzić albo je po prostu spalić przy tak małej ilości. 

  3. Rozkruszcie drożdże do miski. Dodajcie do nich łyżkę cukru oraz podgrzane mleko i dwie łyżki mąki. Dokładnie wymieszajcie trzepaczką. Zaczyn powinien być tak gęsty, jak śmietana. Przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie. 

  4. Czas na roztopienie masła. Kilka łyżek masła włóżcie do rondelka i powoli podgrzewajcie. 

  5. W międzyczasie, gdy rozczyn już będzie gotowy, dodajcie do niego mąkę. Należy przesiać ją przez sitko - dzięki temu ciasto będzie bardziej pulchne. 

  6. Następnie dodajcie jedno całe jajko, 4 żółtka i przeciśnięte przez praskę, ugotowane ziemniaki. Wsypcie jeszcze cukier i ekstrakt waniliowy. Wyróbcie ciasto.

  7. W trakcie wyrabiania, powoli dodawajcie do niego roztopione masło i mieszajcie dalej. Wyrabiajcie tak długo, aż ciasto wchłonie tłuszcz.

  8. Po wszystkim przykryjcie gotowe ciasto ściereczką i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.

  9. Po tym czasie wyjmijcie ciasto i połóżcie na stolnicy wysypanej mąką. Wyrabiajcie jeszcze chwilę.

  10.  Rozwałkujcie ciasto na grubość 1-1,5 centymetra. Wytnijcie z niego kółka szklanką. Przykryjcie je i znów odstawcie, aż urosną.

  11. Po tym czasie rozgrzejcie w głębokiej patelni olej i gdy będzie już odpowiednio gorący, kładźcie na niego pączki. Smażcie z obu stron, aż się ozłocą i odkładajcie na duży talerz wyłożony papierowymi ręcznikami - mają one za zadanie odsączyć pączki z tłuszczu.

  12. Na koniec nadziejcie pączki marmoladą lub dowolnym innym nadzieniem. Posypcie cukrem pudrem dla dekoracji. Smacznego!

Źródło: Tomasz Strzelczyk ODDASZ FARTUCHA/Youtube

Magda Gessler odpowiada na pytania

pączki przepis
Flickr
Newsy
Za takimi pączkami tęsknimy. Najlepszy przepis na tradycyjne pączki według babcinej receptury. Ich smak się wyróżnia
Tłusty Czwartek za pasem! Przygotujcie pyszne, domowe pączki z tradycyjnego przepisu.

Pamiętacie smak pączków, które robiła babcia? Z tego przepisu wyjdą wam właśnie takie pączki! Wypróbujcie go koniecznie. Przepis na tradycyjne pączki Z tego przepisu wyjdą wam dokładnie takie pączki, jak robiła babcia. My jesteśmy zachwyceni! Do zrobienia pączków będą wam potrzebne poniższe składniki: Pół kilograma mąki pszennej 250 ml mleka (1 duża szklanka) 10 dag cukru 10 dag masła 50 g świeżych drożdży 5 jajek 1 łyżka spirytusu Dowolne, ulubione powidła 1,5 litra oleju do smażenia Przygotowanie: W misce wymieszajcie ciepłe mleko z łyżeczką cukru i dodajcie rozkruszone, świeże drożdże. Wsypcie 5 łyżek mąki. Zamieszajcie, przykryjcie ściereczką albo ręcznikiem i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. W mikrofali roztopcie masło. Następnie na parze ubijcie 4 żółtka, 1 całe jajko i resztę cukru. Ubijanie powinno wam zająć 10 minut. Do dużej miski wsypcie pozostałą mąkę, dodajcie ubite jajka oraz zaczyn. Wyrabiajcie ciasto. W trakcie dodawajcie do niego roztopione masło. Masa powinna być gładka i elastyczna. Na koniec wlejcie łyżkę spirytusu. Przykryjcie miskę z ciastem ściereczką i odstawcie na niecałą godzinę do wyrośnięcia. Masa powinna podwoić swoją objętość! Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, przełóżcie je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkujcie na placek o grubości 1 centymetra. Następnie za pomocą szklanki zacznijcie wycinać kółeczka. W każdym kółku połóżcie łyżeczką porcję powideł. Sklejcie brzegi i dłońmi uformujcie w kulkę. Zróbcie tak samo z resztą ciasta. Gotowe pączki ułóżcie na stolnicy podsypanej mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie znów do wyrośnięcia na około pół godziny. Do garnka wlejcie olej i...

Mega puszyste domowe pączki Tomacza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodaje ten 1 składnik
Adobe Stock
Newsy
Mega puszyste domowe pączki Tomasza Strzelczyka. Na koniec do ciasta dodajcie ten 1 składnik
Co zrobić, żeby pączki były delikatne, lekkie i puszyste? Ten kucharz potrafi takie usmażyć.

Tomasz Strzelczyk zwykle gotuje treściwe i tradycyjnie polskie dania obiadowe. Ten znany i lubiany uczestnik IV edycji programu kulinarnego „Masterchef" rzadko na swoim kanale na You tube przyrządza desery. Jednak jego pączki klasyczne i pączki serowe są tak udane jakby był cukiernikiem i smakoszem deserów, a nie kotletów. Podajemy jego przepis na tradycyjne pączki. Przepis na mega puszyste pączki Tomasza Strzelczyka Aby pączki były bardzo puszyste, Tomasz Strzelczyk poleca dodać roztopione masło, dopiero gdy ciasto będzie prawie ugniecione, a następnie wyrabiać je tak długo, aż całe masło zostanie wchłonięte. Trwa to ok. 10-12 minut. W tym czasie masa jest dobrze napowietrzana i w rezultacie ciasto będzie lekkie i puszyste. Składniki: 750 g mąki pszennej 10 żółtek 65 g drożdży 100 g masła 375 ml letniego mleka 90 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 25 ml rumu 1 łyżeczka skórki z pomarańczy Lukier : 1 szklanka cukru pudru 2,5 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Podgrzejcie lekko mleko. Do miski rozkruszcie drożdże, dodajcie łyżkę cukru i zalejcie ciepłym mlekiem, a następnie dodajcie tyle mąki, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Rozmieszajcie, żeby nie było grudek i odstawcie na 20 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Przygotujcie kąpiel wodną. Do dużego garnka nalejcie wodę i nad garnkiem ustawcie miskę. Wrzućcie do niej wszystkie żółtka i ucierajcie mikserem dodając stopniowo cukier. Po utarciu, gdy cukier całkowicie się rozpuści a masa zbieleje, odstawcie do przestygnięcia. Do dużej miski np. robota planetarnego wlejcie zaczyn i gdy robot pracuje na niskich obrotach dosypujcie mąkę, a następnie żółtka z cukrem, otartą skórkę z pomarańczy, mały kieliszek rumu, a na koniec cukier waniliowy. Gdy...

Ile jajek trzeba dodać do paczków?
AdobeStock
Newsy
Ile jajek trzeba dodać do paczków? Sprawdźcie, czy na pewno tyle dodajecie
Jak zrobić idealne pączki na tłusty czwartek? Jakiej użyć mąki i ile wykorzystać jaj? Przeczytajcie.

Przygotowanie smacznych pączków to prawdziwa sztuka. Jak długo należy wyrabiać ciasto? Ile trzeba dodać do niego jajek? Jakiej użyć mąki a jakiej marmolady? Sprawdźcie, jak przygotować najlepsze w smaku pączki. To ostatni dzwonek, bo zaraz tłusty czwartek. Jak zrobić idealne pączki? Już za 10 dni będziemy obchodzili tłusty czwartek. To świetna okazja do tego, aby zapoznać się bliżej z przepisem na idealne pączki. Robiąc pączki należy pamiętać o kilku ważnych zasadach: ciasto należy bardzo dokładnie wyrobić, a później musi ono dobrze wyrosnąć  podczas smażenia pączków, cały czas trzeba kontrolować temperaturę oraz ilość tłuszczu nie należy smażyć zbyt dużej ilości pączków jednocześnie, ponieważ spowoduje to spadek temperatury tłuszczu nie powinno się przesadzać z ilością cukru w cieście pączkowym - gdy dodamy go za dużo, nadmiar spowoduje palenie się ciasta podczas smażenia do ciasta należy dodać spirytus, aby pączki w trakcie smażenia nie wchłaniały nadmiernej ilości tłuszczu idealny pączek powinien mieć z boku charakterystyczną jasną obrączkę - jest ona możliwa tylko wtedy, gdy ciasto będzie dobrze wyrośnięte, dzięki czemu pączki będą się unosić na gorącym tłuszczu i pozostaną zanurzone jedynie do połowy najlepsza temperatura do smażenia pączków to około 175°C - jeśli temperatura będzie niższa, pączek będzie nasiąkał tłuszczem, z kolei zbyt wysoka temperatura sprawi, że pączki będą się palić na zewnątrz, a w środku będą surowe w trakcie smażenia należy uzupełniać ilość tłuszczu pączki można smażyć na smalcu lub oleju rzepakowym najlepsza mąka do pączków to mąka pszenna jeżeli chodzi o ilość jaj, to 4-7 będzie idealne na 1 kg mąki. Im więcej jaj dodamy, tym bardziej żółte i apetyczne...

Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Adobe Stock/ONS.pl
Newsy
Robert Makłowicz podał sprawdzony przepis na pączki. Takich nie kupicie w żadnej cukierni
Tłusty czwartek za pasem. Koniecznie sprawdźcie przepis Roberta Makłowicza na przepyszne pączki. Są banalnie proste w wykonaniu.

Jeśli przymierzacie się do usmażenia w tym roku pączków, koniecznie sprawdźcie autorski przepis na pączki Roberta Makłowicza. Jego wypieki to kulinarne mistrzostwo świata. Przepis na pączki Roberta Makłowicza Pyszne i puszyste domowe pączki. Czego chcieć więcej? Polecamy wypróbowanie sprawdzonego przepisu autorstwa słynnego podróżnika. Makłowicz pączkowego sukcesu najwyraźniej upatruje w dużej liczbie dodanych do wyrabianego ciasta jajek. Pan Robert używa aż 7 żółtek i jednego całego jaja. Będą wyjątkowo smaczne i... apetycznie żółte! Usmażcie je na tłusty czwartek, a zachwytom gości nie będzie końca. Składniki: 1 kg mąki pszennej 10 dag drożdży 10 dag cukru kryształu pół litra mleka 7 żółtek z dużych jajek 1 całe jajko 2 łyżki masła 2 kieliszki spirytusu 2 opakowania cukru waniliowego ulubiona marmolada 10 dag cukru pudru do posypania (jeżeli wolicie go zamiast lukru) skórka pomarańczowa (opcjonalnie) olejek cytrynowy albo pomarańczowy szczypta soli smalec do smażenia Lukier:  8 łyżek soku z cytryny 4 łyżki wody przegotowanej gorącej 24 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiejcie, wsypcie do miski i wymieszać z solą, a następnie uformujcie na środku dołek. Drożdże rozkruszcie i wsypcie do dołka. Na ich wierzch dodajcie cukier i 250 ml (czyli połowę) ciepłego mleka. Wszystko przykryjcie ściereczką i pozostawcie na ok. kwadrans do wyrośnięcia. W tym czasie jajko oraz żółtka utrzyjcie z cukrem i cukrem waniliowym. Wlejcie masę jajeczno-cukrową do mąki i dodajcie spirytus. Następnie wyrabiajcie ciasto w rękach do momentu aż przestanie się kleić. W międzyczasie stopniowo dolewajcie jeszcze roztopione masło. Teraz przykryjcie je ściereczką i...