ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy

Fatalny błąd, który robicie przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. To dlatego w cieście „czuć drożdże”

Wasze ciasto drożdżowe smakuje nie tak, jak byście sobie tego życzyli? Być może popełniacie jeden z częstych błędów.
Hubert Rój
luty 22, 2021

Pieczenie drożdżowych ciast, bułek, chlebów to prawdziwa sztuka. Nie bez przyczyny przepisy na to ciasto  są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W wielu rodzinach jego robienie to prawdziwa sztuka i rytuał. Przy tym wypieku wystarczy 1 błąd, a ciasto nie nadaje się do jedzenia. 

Ktoś kiedyś powiedział, że przyrządzanie ciasta drożdżowego ma w sobie coś z magii. Przesada? Być może jest w tym ziarno prawdy. Oczywiście magia drożdżowego ciasta sprowadza się właśnie do drożdży, a właściwie do ich niesamowitych właściwości. Szybko rosnące ciasto z dodatkiem tych pączkujących mikroorganizmów, zawsze robi wrażenie.

Wypieki z drożdży są pulchne, puszyste, lekkie jak chmurka i nieziemsko smaczne. Przynajmniej wtedy, gdy są wykonane tak jak należy. Podczas pieczenia ciasta drożdżowego niestety można popełnić mnóstwo błędów, z których bez problemu dałoby się wypunktować całą litanię. My skupimy się na najważniejszym.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Drożdżówki smakują… drożdżami

Dzisiaj skupimy się na jednym z nich. A jest nim mianowicie nieprzyjemny, zbyt drożdżowy zapach ciasta po wypieku.

Drożdże są rzeczywiście fantastycznym dodatkiem piekarniczym, ale nie ma chyba zbyt wielu osób, które lubią ich smak i zapach już w gotowym produkcie. Czasem jednak zdarza się, że po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika, czujecie, że coś jest ewidentnie nie tak, jak trzeba.

Kilka ruchów nożem, ukrojony kawałek, a w cieście po prostu „czuć drożdżami”. Co może być tego przyczyną?

Zobacz także

Dodaliście za dużo drożdży

Po pierwsze należy zwrócić uwagę na to, ile drożdży użyliście do wyrobu ciasta. W tym celu trzeba trzymać się przepisu. Standardem jest dodawanie na 1 kg mąki około 20 g drożdży (1/5 opakowania świeżych drożdży). Czasem ta dawka może się różnić.

Różnice biorą się z tego, że kolejne dodatki mocno obciążają ciasto. Wtedy należy dodać do niego nieco więcej „wspomagaczy” do rośnięcia.

Ogólna zasada brzmi jednak tak, że trzeba w miarę możliwości redukować ilość drożdży. Większa ilość rzeczywiście przyspieszy rośnięcie, ale mocno wpłynie na „drożdżowy smak”.

Ile powinno rosnąć ciasto drożdżowe?

Kolejną przyczyną drożdżowego smaku ciasta… drożdżowego, jest odstawianie go do wyrośnięcia przy samym kaloryferze. Tutaj sytuacja wygląda podobnie jak z dużą ilością drożdży. Wyższa temperatura przyspieszy rośnięcie, ale ze skutkiem ubocznym.

Lepiej pozwolić ciastu na wyrośnięcie przez nieco dłuższy czas, za to w nieco dalszej odległości od grzejnika. Uważajcie jednak, by nie przesadzić także ze zbyt długim czasem wyrastania. Długo pracujące drożdże (ok. 2 godziny) także „dadzą o sobie znać” po upieczeniu.

Komentarze
Gwiazda z makiem
lalunia/gotujmy.pl
Newsy Wigilijna gwiazda z makiem. Ten smak przypomni ci dzieciństwo. Banalny przepis
Drożdżowe wypieki kojarzą się raczej ze świętami wielkanocnymi, ale ta przepyszna gwiazda wpisze się w bożonarodzeniowy nastrój bez problemu.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Piernik, makowiec, sernik – to stały zestaw w każdym domu podczas świąt Bożego Narodzenia. Podzielone są za to głosy, kiedy ciasta powinno się podawać – czy tuż po wigilijnej kolacji, czy dopiero w Boże Narodzenie. Tej kwestii nie będziemy roztrząsać. Zaznaczymy jedynie, że w Wigilię post nas nie obowiązuje – jest wyłącznie tradycją. Pieczemy  „gwiazdę betlejemską” Wybieracie już przepisy na ciasta, które upieczecie na święta? Idealnym wyborem będzie nasza gwiazda z makiem. W przeciwieństwie do ciast z kremem nie będzie tłusta, w związku z czym domownicy „zmieszczą” ją bez problemu po uczcie z karpiem, gołąbkami i uszkami. Drożdżowa gwiazda to także sposób, by nieco urozmaicić nasze wypieki makowe. Jeżeli w waszym domu nie ma zbyt wielu zwolenników makowca, do tej pozycji przekonają się w mig. Wielkim atutem tego ciasta jest jego nienaganna prezencja. Nietypowe „zawijasy” wcale nie są trudne w przygotowaniu. Wystarczy trochę skupienia i bez problemu uda wam się zapleść gwiazdę. Przepis na drożdżową gwiazdę z makiem: Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 jaja 200 ml mleka 60 g cukru 30 g masła 30 g świeżych drożdży (ok. 1/3 paczki) 30 dag masy makowej z puszki Możemy także wzbogacić mak suszonymi morelami, figami, orzechami, migdałami – wszystkie przed dodaniem do masy należy dobrze przesiekać. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, po ich rozpuszczeniu dodajemy je przesianej mąki. Dodajemy do naczynia z mąką i drożdżami jajka i cukier. Mleko delikatnie podgrzewamy i dodajemy do mąki, wyrabiając ciasto. Możemy na koniec delikatnie posolić ciasto – wystarczy dosłownie szczypta soli. Ciasto po wyrobieniu zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4...

Przeczytaj
Paszteciki z mięsem
femme0fatale/gotujmy.pl
Newsy Paszteciki z mięsem z rosołu. Są nie tylko pyszne, ale też niedrogie. Przepis przyda się na święta
Nie macie pomysłu co począć z mięsem z rosołu? Jeżeli dysponujecie maszynką do mielenia mięsa i odrobiną wolnego czasu – problem z głowy. Upieczcie nasze paszteciki!
Hubert Rój
grudzień 01, 2020

W wigilię obowiązuje nas jeszcze tradycyjny post – z barszczem czerwonym zjemy tradycyjne uszka z grzybami i kapustą kiszoną. Barszcz został wam na Boże Narodzenie i drugi dzień świąt? To już świąteczna norma. Z tym przepisem mile zaskoczycie biesiadników. Paszteciki z mięsem z rosołu to jednak propozycja nie tylko na święta. Jak sama ich nazwa wskazuje, to doskonała opcja dla wszystkich tych, którzy po zjedzeniu złocistej zupy z makaronem nie wiedzą co zrobić z wygotowanym mięsem. Nawet nie myślcie o jego wyrzucaniu! W kuchni nic nie powinno się marnować – weźmy sobie do serca tę dawną zasadę naszych mam i babć. Mięso dowolnego gatunku z rosołu na początku trzeba będzie oddzielić od kości – nie powinno być to szczególnie trudne zadanie ze względu na to, że gotowało się dość długo w naszym bulionie. Następnie kawałki mięsa należy przekręcić w maszynce do mięsa z dodatkiem marchewki i cebuli i farsz gotowy! Jeżeli będzie jednak zbyt gęsty i twardy, warto dodać do niego nieco rosołu lub nawet wody. Co z ciastem na paszteciki? Tutaj warto polecić recepturę Roberta Makłowicza. Znany i lubiany kulinarny ekspert i podróżnik zaleca użycie ciasta krucho-drożdżowego. Jeżeli chcemy, by było jeszcze bardziej szlachetne, użyjmy do jego wypieku prawdziwego masła. Przepis na paszteciki z mięsem z rosołu : Składniki: 70 dag mięsa z rosołu dowolnego gatunku oddzielonego od kości. Cebula Marchewka Sól i pieprz do doprawienia Olej do smażenia 50 dag mąki pszennej 2-3 jaja (lub 4 same żółtka) 4 łyżki śmietany 10 dag masła lub innego tłuszczu 25 g świeżych drożdży (ok. ¼ paczki) Łyżka cukru Łyżeczka soli Przygotowanie: Cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i marchewkę startą na tarce smażymy delikatnie na oleju. Mielimy...

Przeczytaj
drozdzowy cynamonowiec do odrywania
Gotujmy.pl/edytaha
Newsy Zakochacie się w tym drożdżowym cieście cynamonowym do odrywania. Jest bajecznie pyszne
Znacie ziołowy chlebek do odrywania? Jest hitem wszystkich imprez. Gwarantujemy, że to ciasto również nim się stanie.
Magda Borucińska
grudzień 08, 2020

Oto bajecznie pyszne ciasto drożdżowe, którym zajadają się wszyscy. Robi wrażenie, bo kawałki po prostu odrywa się od całości, nie ma potrzeby krojenia wypieku. Doskonale sprawdzi się na imprezach albo podczas weekendu w rodzinnym gronie, gdy na stole zawsze pojawiają się jakieś własnoręcznie zrobione słodkości. Cynamonowiec jest trochę czasochłonny, przede wszystkim ze względu na to, że wypieki drożdżowe potrzebują czasu, aby wyrosnąć. Ale zapewniamy, że dla tego efektu naprawdę warto. Od razu upiecz go z podwójnej porcji, bo pierwsza blacha znika w mgnieniu oka. Przepis na drożdżowy cynamonowiec do odrywania Składniki na ciasto 20 g świeżych drożdży 150 ml mleka 50 g cukru 400 g mąki pszennej + do podsypania Szczypta soli 2 jajka w temperaturze pokojowej 50 g masła + do wysmarowania keksówki Składniki nadzienie 70 g masła 1 duża łyżka cynamonu 100 g brązowego cukru Przygotowanie Do dużej miski przesiej mąkę. Mleko podgrzej w garnku. W miseczce rozetrzyj w połowie ciepłego mleka drożdże, dwie łyżki mąki i łyżkę cukru. Odstaw do wyrośnięcia. Masło roztop w garnku. Do mąki dodaj resztę cukru i mleka, ostudzone masło, szczyptę soli i rozbełtane jajka oraz wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Wymieszaj składniki i wyrób je dłońmi na gładkie ciasto. Miskę przykryj i odstaw ciasto do wyrośnięcia. Keksówkę dokładnie posmaruj masłem. Przygotuj nadzienie – roztop masło; w oddzielnej miseczce wymieszaj cukier z cynamonem. Na stolnicy lub blacie podsypanym mąką rozwałkuj dokładnie ciasto na duży prostokąt. Ciasto dokładnie posmaruj roztopionym masłem i posyp mieszanką cukru i cynamonu. Zostaw odrobinę masła i cukru na później. Ciasto pokrój na paski wzdłuż krótszego boku – powinno wyjść 6...

Przeczytaj
zakalec
Adobe Stock
Triki kulinarne Ostrzegały nas przed nim babcie i mamy. Kiedy go zjesz licz się z konsekwencjami...
Z pewnością każdej pani domu choć raz przytrafiła się jakaś kulinarna wpadka. W końcu w kuchni nie zawsze wszystko idzie po naszej myśli, szczególnie jeśli mowa o pieczeniu. Bowiem zakalec to zmora większości początkujących cukierników.
Weronika Kępa
listopad 27, 2020

Pieczenie ciast to sztuka, którą niewielu udaje się opanować do perfekcji. W ich przygotowaniu każdy, nawet najmniejszy ruch, ma ogromne znaczenie. Przepisów nie można więc lekceważyć, szczególnie na początku tej trudnej drogi.  Jeśli jajka mają być w temperaturze pokojowej, to właśnie takie powinny być, nie dopiero co wyjęte z lodówki. Z kolei jeśli masło ma być rozpuszczone i wystudzone, również należy o to zadbać. Dokładne odmierzanie proporcji, staranność i cierpliwość to klucz do sukcesu. Czym jest zakalec Jednak nawet jeśli wydaje ci się, że ciasto zostało idealnie przygotowane, finalnie może okazać się zakalcem… Zakalec to nic innego jak nieudane, niewyrośnięte lub niewypieczone ciasto. Po rozkrojeniu jest po prostu wilgotne i surowe. Jednym z niewielu wytworów, które po wyjęciu z piekarnika powinny wyglądać w ten sposób jest brownie.  Skutki zjedzenia zakalca Choć zakalec to nieupieczone ciasto, jego fanów nie brakuje! Taka wersja smakuje naprawdę wielu osobom. I o ile jeden lub dwa kawałki takiego wypieku nikomu nie zaszkodzą, o tyle zjedzenie zawartości całej blachy może prowadzić do niestrawności i bólów żołądka. Przyczyny powstawania zakalca Przyczyn powstawania zakalców może być wiele. Niektóre z nich pojawiają się już na etapie przygotowywania ciasta. Jednym z najczęściej popełnianych w kuchni błędów jest między innymi mieszanie masy w różne strony. Brzmi śmiesznie, jednak naprawdę ma znaczenie.  Kolejną czynnością mającą niemały wpływ na efekt końcowy jest zbyt długie mieszanie masy. Jeśli w recepturze pojawia się zapis o mieszaniu tylko i wyłącznie do połączenia składników, to uwierz, ktoś kto to pisał dobrze znał się na rzeczy! Na tym jednak nie koniec. Na etapie...

Przeczytaj