ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy

Fatalny błąd przy wyrabianiu ciasta drożdżowego. Dlatego w cieście „czuć drożdże”

Godzina zagniatania, godzina rośnięcia i efekt, którego nie życzylibyśmy nikomu. Jak sprawić, by ciasto drożdżowe nie smakowało i pachniało po upieczeniu drożdżami?

Pieczenie rogalików drożdżowych z czekoladą, drożdżowego ciasta ze śliwkami czy chleba na drożdżach z ziołami prowansalskimi to prawdziwa sztuka. Nie bez przyczyny przepisy na to ciasto  są przekazywane z pokolenia na pokolenie. W wielu rodzinach jego robienie to prawdziwa sztuka i rytuał. Przy tym wypieku wystarczy jeden błąd, a ciasto nie nadaje się do jedzenia. 

Ktoś kiedyś powiedział, że przyrządzanie ciasta drożdżowego ma w sobie coś z magii. Przesada? Być może jest w tym jednak ziarno prawdy. Oczywiście magia drożdżowego ciasta sprowadza się właśnie do drożdży, a właściwie do ich niesamowitych właściwości. Szybko rosnące ciasto z dodatkiem tych pączkujących mikroorganizmów zawsze robi wrażenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego w drożdżowym cieście zbyt mocno czuć drożdże?

Wypieki z drożdży są pulchne, puszyste, lekkie jak chmurka i nieziemsko smaczne. Przynajmniej wtedy, gdy są wykonane tak jak należy. Podczas pieczenia ciasta drożdżowego niestety można popełnić mnóstwo błędów, z których bez problemu dałoby się wypunktować całą litanię. My skupimy się na najważniejszym. A jest nim nieprzyjemny, zbyt drożdżowy zapach ciasta po wypieku.

Drożdże są rzeczywiście fantastycznym dodatkiem piekarniczym, ale nie ma chyba zbyt wielu osób, które lubią ich smak i zapach już w gotowym produkcie. Czasem jednak zdarza się, że po wyciągnięciu blachy z ciastem z piekarnika, czujecie, że coś jest ewidentnie nie tak, jak trzeba.

Kilka ruchów nożem, ukrojony kawałek, a w cieście po prostu „czuć drożdżami”. Co może być tego przyczyną?

Jak dużo drożdży należy dodawać do ciasta drożdżowego?

Po pierwsze należy zwrócić uwagę na to, ile drożdży użyliście do wyrobu ciasta. W tym celu trzeba trzymać się przepisu. Standardem jest dodawanie na 1 kg mąki około 20 g drożdży (1/5 opakowania świeżych drożdży). Czasem ta dawka może się różnić.

Różnice biorą się z tego, że kolejne dodatki mocno obciążają ciasto. Wtedy należy dodać do niego nieco więcej „wspomagaczy” do rośnięcia. Ogólna zasada brzmi jednak tak, że trzeba w miarę możliwości redukować ilość drożdży. Większa ilość rzeczywiście przyspieszy rośnięcie, ale mocno wpłynie na „drożdżowy smak”.

Zobacz także
Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to do ciasta

Co zrobić, by ciasto drożdżowe było dłużej świeże? Wystarczy, że przed pieczeniem dodacie to...

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty

Ten trik przyspieszy wyrastanie ciasta drożdżowego. Genialny i prosty

Ile powinno rosnąć ciasto drożdżowe?

Kolejną przyczyną drożdżowego smaku ciasta… drożdżowego, jest odstawianie go do wyrośnięcia przy samym kaloryferze. Tutaj sytuacja wygląda podobnie jak z dużą ilością drożdży. Wyższa temperatura przyspieszy rośnięcie, ale ze skutkiem ubocznym w postaci nachalnego, drożdżowego zapachu.

Lepiej więc pozwolić ciastu na wyrośnięcie przez nieco dłuższy czas, za to w nieco dalszej odległości od grzejnika czy innego źródła ciepła. Uważajcie jednak, by nie przesadzić także ze zbyt długim czasem wyrastania. Długo pracujące drożdże (ok. 2 godziny) także „dadzą o sobie znać” po upieczeniu.

rozczyn ciasto drożdżowe
Adobe Stock
Newsy
Drożdże do ciasta drożdżowego zalewacie gorącym czy chłodnym mlekiem? Uważajcie, bo nie wyrośnie
Ciasto drożdżowe to jeden z lepszych wypieków. Gwarancją jego udania jest dobrze przygotowany rozczyn, co dla wielu może stanowić wyzwanie. Sprawdźcie, jak go przyrządzić by wyszedł idealnie!

Bułeczki, ciasta drożdżowe, kapuśniaczki czy pizza to dania powstałe na bazie rozczynu drożdżowego. Są idealne delikatne w środku, a z wierzchu lekko chrupiące. Swoją formę zawdzięczają właśnie drożdżom, które dzięki odpowiedniemu przygotowaniu, wkomponowują się w cały wypiek. Ciasto drożdżowe - co można z niego zrobić? Ten rodzaj wypieku wyróżnia się na arenie wśród innych ze względu na swoją delikatną strukturę. Obowiązkowym składnikiem tego ciasta są drożdże. Dzięki nim dochodzi do spulchniania masy, która w konsekwencji wyrasta na niezwykle puszysty wypiek. Drożdżowy rozczyn jest podstawą do wielu ciast. Można na jego bazie przygotować różnego rodzaju drożdżówki, pączki, ciasta z owocami i kruszonką, wigilijne kapuśniaczki, chałkę, pizzę, bułeczki cynamonowe czy klasyczną babkę. Wiele gospodyń domowych nie wyobraża sobie kuchni bez tego produktu. Jak przygotować rozczyn do ciasta drożdżowego? Ciasto drożdżowe jest dla wielu osób zagadką, a rozczyn trudnym zadaniem, które zniechęca do przygotowania tego wypieku. Wbrew pozorom jego przyrządzenie nie należy do najtrudniejszych czynności, aczkolwiek należy pamiętać o pewnych zasadach oraz składnikach. Do zrobienia rozczynu należy przygotować, takie produkty jak świeże drożdże, mąka, cukier oraz mleko. Z tych kilku składników powstanie masa będąca wstępem do dalszych czynności. Jaką temperaturę powinno mieć mleko dodane do drożdży?  Przed rozpoczęciem przygotowywania rozczynu trzeba zadbać o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, zaś mleko należy podgrzać. Idealną temperaturą dla niego jest około 37 stopni, wówczas będziecie mieć pewność iż rozczyn wyjdzie idealnie. Jeśli jednak mleko będzie zbyt zimne to fermentacja będzie zbyt powolna, a za gorący napój sparzy...

ciasto drożdżowe z aromatem
Flickr
Newsy
1 składnik całkowicie odmieni ciasto drożdżowe. Dodajcie go na początku a nie pożałujecie
Zastanawialiście się jak nadać waszemu ciastu drożdżowemu nieco inny smak? Charakter nada mu jeden dodatek.

Jest nim olejek zapachowy. Różne krążą opinie o tym dodatku do wypieków, ale nie ulega wątpliwości, że dzięki niemu tanim kosztem nadacie ciekawego aromatu swojemu ciastu. Aromat waniliowy, aromat migdałowy, aromat cytrynowy, pomarańczowy, a nawet rumowy – wybór małych flakoników z olejkami zapachowymi jest bardzo duży. To szybki sposób na poprawę smaku wypieku i na przykład na przytłumienie zbyt intensywnego zapachu drożdży w cieście. Jak szybko zrobić drożdżowe ciasto? Jeśli jesteście zabiegani i nie macie czasu na długie i pracochłonne wyrabianie ciasta drożdżowego, wypróbujcie ten przepis. Wystarczy wyrobić ciasto i niemal natychmiast wyłożyć je do formy. Proces rośnięcia odbędzie się w rozgrzewającym się piekarniku. Niech nie wystraszy was dość duża ilość drożdży na liście składników. Jest to spowodowane dużą ilością cukru, oleju  i innych dodatków, które obciążają drożdżówkę. Ewentualny wyczuwalny w cieście aromat drożdżowy w cieście zostanie zagłuszony, tak jak już wspominaliśmy, przez olejek zapachowy. Przepis na przepyszną, szybką drożdżówkę Składniki na ciasto: 70 dag mąki 6 łyżek oleju 3 jajka 6 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 80 g drożdży świeżych (4/5 paczki) 1 szklanka mleka Szczypta soli Olejek zapachowy waniliowy lub inny Opcjonalnie: owoce lub konfitura Składniki na kruszonkę: Ćwierć kostki masła Pół szklanki cukru Pół szklanki mąki Przygotowanie: Mleko podgrzejcie na gazie, tak by było dość ciepłe. Drożdże wymieszajcie z cukrem i dodajcie do nich mleko – w ten sposób przygotujecie zaczyn. Do miski wsypcie mąkę, zaczyn i pozostałe składniki i dobrze wymieszajcie. Nie odstawiajcie ciasta do...

Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Adobe Stock
Newsy
Jak samodzielnie zrobić drożdże? Wystarczy 1 warzywo i odrobina tego napoju
Słyszeliście kiedyś o tej metodzie? Nas zszokowała!

Drożdże to bardzo pożądany w kuchni element. Wyrabia się dzięki nim przepyszne ciasta, można zrobić drożdżówki, chałkę, placek z owocami, ale też pizzę, szybki chleb, bułki czy focaccię. Podczas pandemii koronawirusa, w pewnym momencie w sklepach zaczęło brakować drożdży. Czy to oznacza, że nie można robić wypieków? Być może mieliście w zapasach drożdże w lodówce, albo macie drożdże suszone lub drożdże instant. W tym wypadku nie będziecie mieć problemu, ale czy wiecie, że drożdże da się też zrobić samemu w domu? To banalnie proste! Drożdże w kuchni Drożdże to grzyby, które w przemianach metabolicznych wydzielają dwutlenek węgla. Ludzie wykorzystują tę właściwość i ujarzmili drożdże, aby służyły w kuchni. Dzięki wydzielanemu gazowi wasze produkty pięknie rosną i są pulchne. Mało kto wyobraża sobie świat kuchni bez drożdży.  Każdy z was ma na pewno swoje własne preferencje: jedni wolą robić wypieki ze świeżych drożdży, inni preferują drożdże suszone albo drożdże instant. Czy wiedzieliście jednak, że jest jeszcze inna opcja? Możecie zrobić swoje drożdże od zera! Prawdopodobnie macie nawet w domu wszystkie potrzebne składniki.  Jak zrobić drożdże w domu? Do zrobienia własnych drożdży potrzebujecie tylko trzech składników.  Składniki na drożdże 2 ziemniaki średniej wielkości Trochę cukru Jasne piwo, koniecznie niepasteryzowane Przygotowanie drożdży Ziemniaki ugotujcie. Zblendujcie je w ten sposób, żeby otrzymać gładką papkę. Do powstałej masy dodajcie łyżeczkę cukru. Wymieszajcie składniki. Do papki dodajcie łyżeczkę piwa. Wymieszajcie dokładnie.  Masę przełóżcie do słoika lub innego szklanego naczynia.  Przykryjcie ją ściereczką.  Odstawcie masę z ziemniaków, piwa i cukru...

ciasto drożdżowe wyrabianie
Flickr
Newsy
Jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe? Wyjaśniamy krok po kroku. Znaliście tę metodę?
Wyrabianie ciasta drożdżowego wymagają wiedzy, doświadczenia i przede wszystkim cierpliwości. Oto nasze wskazówki.

Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego to właśnie drożdżowe wypieki waszych babć są najbardziej pulchne, najdelikatniejsze? Wydaje się, że odpowiedź jest prosta. Panie domu z długim stażem, po prostu spełniają siłą rzeczy trzy podstawowe warunki powodzenia drożdżowego wypieku. O cieście drożdżowym nasze babunie wiedzą wszystko. To oczywiście bierze się z tego, ile już razy przyszło im je wyrabiać. Ciasto drożdżowe bez obaw To z kolei przekłada się na stoicki spokój i olbrzymie pokłady cierpliwości. Babcie wiedzą, że ciasto potrzebuje czasu i ten czasu mu zapewniają. Nie oznacza to jednak, że młodzi adepci sztuki piekarskiej, są z góry skazani na niepowodzenie, jeśli chodzi o pieczenie ciast drożdżowych. Jeśli będziecie wypełniali wszystkie wskazówki, które poniżej przedstawimy, ciasto powinno udać się bez problemu. Pieczenie „drożdżówek” to nie fizyka kwantowa czy jądrowa. Wszystkie tajniki pieczenia ciast na drożdżach prędzej czy później będą do przyswojenia. Kilka zastrzeżeń Przed tym jak opowiemy wam co nieco o tym, jak prawidłowo wyrabiać ciasto drożdżowe, potrzebnych będzie parę zastrzeżeń. Po pierwsze. Ciasto drożdżowe nierówne drugiemu ciastu drożdżowemu. Wiele zmienia się w zakresie przygotowania w zależności od tego, czy pieczemy np. wypieki słodkie czy wytrawne. Po drugie. Nie ma z góry określonych proporcji na ciasto drożdżowe. Składniki będą się od siebie różniły w zależności od przeznaczania ciasta. To z kolei oznacza, że różniła się będzie także ilość drożdży. Ciasto bardziej „naładowane” składnikami będzie wymagało dodania większej ilości drożdży. Po trzecie. Ilość drożdży, a także ilość mąki i innych składników będzie zależała od tego, ile ciasta chcecie przyrządzić,...