Dosypcie odrobinę tego składnika do jajek podczas smażenia kotletów z kurczaka. Smak nie do opisania
Adobe Stock
Newsy

Dosypcie odrobinę tego składnika do jaj przed smażeniem „schabowych” z kurczaka. Panierka-bomba

Kotlety z drobiu jeszcze nigdy nie były tak dobre. Wystarczy jedna prosta sztuczka, a „schabowe” z kurczaka i ich panierka nabiorą wspaniałego smaku, który zostaje w głowie na długi czas.

Z trudem można spotkać Polaka, który wzgardzi kotletami. Czy to mielone, czy schabowe, czy też drobiowe – wszystkie kotleciki często lądują na naszych talerzach. Dziś przedstawimy wam sztuczkę, którą warto zastosować przyrządzając tak zwane „schabowe” z piersi kurczaka.

Co prawda kura nie ma nic wspólnego ze schabem, jednak ta nazwa przyjęła się w wielu miejscach. Mniejsza o terminologię. Najważniejszy jest oczywiście smak! A ten poprawicie w jeden bardzo prosty sposób. Chodzi o panierkę.

Zwykle ograniczamy się do smażenia kotletów drobiowych czy schabowych w klasycznej panierce złożonej z mąki, jajka i bulki tartej. Warto jednak odrobinę pokombinować, by mięso było jeszcze smaczniejsze. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można dodać ser do panierki do kotletów?

Dodajcie do rozkłóconego jajka odrobinę startego drobno żółtego sera, a mięsko nabierze dodatkowego smakowego wymiaru. Ważne, by dodany do panierki ser był wysokiej jakości. Jeżeli lubicie zwykłą goudę, nic nie stoi na przeszkodzie by użyć tego właśnie gatunku. My jednak polecamy bardziej intesywne w smaku rodzaje – mamy tutaj na myśli sery twarde w stylu parmezanu.

Zobacz także
Wystarczy krótka lista składników i kurczak rozpływa się w ustach. Rewelacyjny przepis Tomka Strzelczyka

Krótka lista składników i udka z kurczaka rozpłyną się w ustach. Rewelacyjny przepis Tomka Strzelczyka

Chrupiące kąski z kurczaka to przysmak dużych i małych. Znamy doskonały przepis na pyszną panierkę

Chrupiące nuggetsy z piersi kurczaka. Zróbcie panierkę z ciasta naleśnikowego i 1 nietypowego dodatku

Przepis na kotlety z piersi z kurczaka z dodatkiem sera żółtego

Składniki:

 

  •  Podwójna pierś z kurczaka
  •  Sól
  •  Pieprz
  •  2 jaja
  • Mąka
  • Bułka tarta
  • Ok. 5 dag twardego sera żółtego do starcia
  • Olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Przygotowanie:

  1. Zacznijcie od przecięcia piersi z kurczaka na cienkie plastry mięsa. Nie wykorzystujcie do przygotowania „schabowych z kurczaka” tłuczka – w ten sposób można tylko naruszyć delikatną strukturę drobiowego mięsa.
  2. Pocięte na ok. 3 płaskie części piersi z kurczaka delikatnie posólcie i popieprzcie.
  3. Roztrzepcie jajka w głębokim talerzu.
  4. Ser żółty zetrzyjcie na tarce o małych oczkach.
  5. Starty ser wrzućcie do roztrzepanych jajek i dobrze wymieszajcie.
  6. Na dwóch talerzach wysypcie mąkę pszenną i bułkę tartą do panierowania kotlecików.
  7. Kotlety panierujcie po kolei w mące, jajku z serem i w bułce, po czym natychmiast kładźcie je ostrożnie na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  8. Smażcie na złoty kolor z obu stron kilka minut. Kotlety są dość cienkie, dlatego nie będą potrzebowały długiego smażenia – taka obróbka termiczna w przypadku delikatnego mięsa drobiowego oznacza jedynie wysuszenie kotletów.
  9. Podawajcie z ziemniakami, frytkami lub ryżem i surówką.
  10. Smacznego!
     
Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić chrupiącą panierkę do schabowych? Dodajcie szczyptę tego nietypowego składnika 
Ten składnik w kulinariach ma raczej zła sławę. Kucharki sypały ją w czasach PRL-u do ziemniaków bez opamiętania. Jednak używając odrobiny tego proszku w domu nie narazicie się na dolegliwości, a poprawicie potrawę. Spróbujecie?

O jakości kotletów schabowych decyduje kilka elementów. To jakiego mięsa użyjecie i jak je przygotujecie do panierowania, czego dodacie do panierki oraz w jaki sposób będziecie je smażyć. Błędy można popełnić na każdym etapie, dlatego przypominamy cztery żelazne zasady smażenia schabowych. Ale przede wszystkim dodajemy trik z panierką, który spowoduje, że wasze kotlety wyjdą idealne. Dlaczego warto dodać odrobinę sody do bułki? Kotlety schabowe czy rybę panierowaną, z reguły przyrządza się używając do panierowania trzech składników: Mąki Jajka Bułki tartej Oczywiście, wariantów udanych panierek może być cała masa. Możecie użyć tylko dwóch składników: jajka i bułki. Jeśli mięso jest wilgotne, możecie ograniczyć się jedynie do bułki. Możecie też użyć kupnej bułki lub przygotować ją samodzielnie z czerstwego pieczywa, a także kupić gotowe mieszanki na panierki. Mnożąc dalej warianty panierek, warto wspomnieć, że są zwolennicy dodawania mleka do jajka lub użycia mleka zamiast jajka, a także smakosze panierek z bułki wzbogaconej w płatki owsiane lub kukurydziane, lub zastępujący bułkę tartą płatkami. Każdy z zastosowanych wariantów, może przynieść dobre efekty, ale te, które uzyskacie dodając do bułki tartej odrobinę sody oczyszczanej, całkowicie was zaskoczą. Sodę dodajcie do ostatniej warstwy panierki, czyli bułki. Nie musi być jej dużo, szczególnie jeśli obawiacie się wzdęć czy innych problemów żołądkowych kojarzonych z reguły z sodą. Pamiętajcie jednak, że pojawiają się one, jeśli nadużywacie sody jako dodatku kuchennego. W małych ilościach soda ma same zalety. Dzięki dodatkowi sody, panierka będzie puszysta, a jednocześnie chrupiąca. O czym warto pamiętać smażąc panierowane kotlety schabowe? Przypominamy 4 zasady smażenia idealnych...

Kotlet schabowy po parysku
krystyna300/gotujmy.pl
Newsy
Próbowaliście schabowego po parysku? Jeśli nie to od dziś już zawsze będziecie go tak robić
Wieprzowa odmiana znanego dania z piersi z kurczaka. Dlaczego nie? Smakuje równie dobrze jak swój pierwowzór!

Część z nas przyzwyczajona jest do tego, że po francusku przygotowuje się raczej kotlety drobiowe, z piersi kurczaka. Dziś czas na małą odmianę. Zamiast mięsa drobiowego, wybierzmy te wieprzowe. Oczywistym wyborem będzie więc łatwy do rozbicia schab. Tego rodzaju danie będzie świetnym urozmaiceniem na przykład na niedzielny obiad. Na pewno uda się wam zaskoczyć tym swoich domowników. Wbrew pozorom różnica między zwykłymi schabowymi, a tymi paryskimi nie jest zbyt duża. Sprowadza się głównie do wyboru odpowiednich przypraw. Kotlety paryskie nie obędą się bez świeżych ziół i czosnku. Z kolei typowe schabowe ograniczają się zwykle do soli i pieprzu. Drugą znaczącą różnicą będzie rezygnacja z bułki tartej. Właśnie bułka jest kluczowym składnikiem panierki zwykłych kotletów schabowych. W ich „paryskiej” wersji bułki zabraknie. Kotlety schabowe po parysku – przepis Składniki: 4 kotlety schabowe 1-2 jajka Mąka pszenna Sól i pieprz 1-2 ząbki czosnku Świeże zioła: natka pietruszki, oregano, bazylia, tymianek, majeranek, rozmaryn Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Zacznijcie od dokładnego posiekania naszych ziół. Do przygotowania 4 kotletów nie będziecie potrzebowali ich dużej ilości. Za to musicie zadbać o różnorodność. Kotlety rozbijcie tłuczkiem na dość cienkie placki. Wykorzystajcie folię spożywczą, by nie pobrudzić całej kuchni. Rozbite kotlety przyprawcie solą, pieprzem oraz obranym i startym na tarce czosnkiem. Na koniec doprawcie kotlety posiekanymi ziołami. Panierujcie kotlety w mące i jajku i usmażcie na oleju z masłem na złoty kolor z obu stron. Podawajcie z gotowaną marchewką lub surówką i ziemniakami.

Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami lecą do was
Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk serwuje obiad za 5 zł. Roladki z kurczaka z serem i pieczarkami zachwycają prostotą
Te roladki z piersi kurczaka są tak soczyste i serowe, że sam Tomasz Strzelczyk przyznaje, że leci mu ślinka na myśl o tym, że za chwilę ich spróbuje. To niedrogie i efektowne danie, którym zachwycicie całą rodzinę. 

„Obłędnie smakowite”, tak mówi o swoich roladkach znany kucharz i uczestnik programu MasterChef. Farsz z sera, pieczarek i pietruszki zdecydowanie robi robotę w tym daniu. Ciągnący się ser i podsmażone grzyby uatrakcyjniają piersi z kurczaka i dodają smaku i soczystości całej potrawie.  Jak zrobić dobre faszerowane roladki z kurczaka? Pieczarki podsmażajcie krótko na mocno rozgrzanej patelni, tak by nie zdążyły puścić za bardzo wody i szybko się przyrumieniły. Zabieg ten ma na celu wydobycie z pieczarek maksimum aromatu.  Jeżeli nie macie czasu na podsmażanie lub po prostu nie chcecie tego robić, możecie też dodać do farszu surowe pieczarki. Pamiętajcie jednak, by dobrze i drobno je posiekać.  Czosnek dodajcie dopiero pod koniec smażenia farszu, w przeciwnym razie zrobi się gorzki.  Pamiętajcie również, by nie ścierać żółtego sera bezpośrednio do patelni, do gorących pieczarek. Poczekajcie, aż przestygną.  Podczas rozbijania piersi z kurczaka połóżcie na nich folię. Pozwoli to zachować czystość i higienę w kuchni.  Kurczaka możecie panierować w jajku z dodatkiem mleka. Jeżeli macie ochotę, możecie również zrobić podwójną panierkę z bułki tartej.  Przepis na roladki z kurczaka z serem, pieczarkami i natką pietruszki Tomasza Strzelczyka Składniki:   4 piersi z kurczaka 150 g żółtego sera 350 g pieczarek garść natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 4 jajka bułka tarta sól i pieprz  Sposób przygotowania:  Pokrójcie pieczarki na cienkie półplasterki. Podsmażcie je krótko na dobrze rozgrzanym oleju, aż zaczną się rumienić. Pod koniec zetrzyjcie do nich 2 ząbki czosnku i odstawcie z ognia.  Do osobnej miski zetrzyjcie żółty ser, np. ementaler i wrzućcie do niego...

Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
Flickr
Newsy
Co zrobić żeby schabowy był chrupki z zewnątrz i miękki w środku? Pospieszcie się przy tej 1 czynności
W środku miękki, na zewnątrz idealnie chrupki – tak powinien prezentować się doskonały schabowy. Podpowiemy wam, jak osiągnąć takie efekty.

Doskonalenie kotletów schabowych to żmudny proces. Każda dobra gospodyni domowa musiała wysmażyć odpowiednią ilość „schaboszczaków”, by w końcu dojść do wprawy. Trening czyni mistrza – nie inaczej jest podczas gotowania. Z czasem wszyscy gotujący eliminują wszelkie błędy i niedopatrzenia. Nie inaczej jest z kotletami. Co zrobić, by nie wysuszyć kotleta schabowego? Szlifowanie smaku schabowych w dużej mierze sprowadza się do zapanierowania ich w odpowiedniej mieszance i w odpowiednim czasie. Sekret chrupkości kotletów schabowych tkwi oczywiście w ich panierce. Paradoksalnie, to także panierka nadaje kotletom miękkość w środku. Jak? To właśnie niegruba skórka złożona z mąki, jajka i bułki tartej przykrywa delikatny, cienko rozbity schab. Bez niej ubite kawałki mięsa zeschłyby się podczas smażenia na wiór. Dopuszczalne są oczywiście kombinacje. Dlaczego należy spieszyć się podczas panierowania kotletów? Wśród nich króluje zamienianie bułki tartej na płatki kukurydziane, owsiane, a nawet wiórki kokosowe. Jajka i mąka to jednak niezmienne elementy każdej, udanej panierki. Wiele pań domu z pewnością testowała panierkę zredukowaną do tylko tych dwóch składników. W ten sposób smaży się kotlety m.in. za naszą wschodnią granicę. Zostawmy jednak kuchnię naszych sąsiadów i skupmy się na chrupkiej panierce. Kolejną kluczową sprawą jest szybkość działania podczas  panierowania i wkładania na rozgrzaną patelnię kotletów. Co prawda, przysłowie mówi, że pośpiech wskazany jest co najwyżej przy łapaniu pcheł, ale akurat nie w tym przypadku. Pospieszcie się. Chodzi o to, by kotlety jak najkrócej „oczekiwały” na wysmażenie po zapanierowaniu. Dzięki temu panierka nie wchłonie wilgoci mięsa i potem nie odklei się od kotleta. Na koniec jeszcze jedna wskazówka. Na czym zwykle smażycie swoje kotlety?...