Dolejcie 1 szklankę tego napoju do ciasta na babkę wielkanocną. Wyrośnie do nieba, a do tego będzie mięciutka i wilgotna
AdobeStock
Newsy

Dolejcie 1 szklankę tego napoju do ciasta na babkę wielkanocną. Wyrośnie do nieba. Będzie miękka i wilgotna

To ciasto, zaraz obok makowca, musi się znaleźć na wielkanocnym stole. Wszyscy czekają na babkę wielkanocną, dlatego tak ważne jest, żeby się udała. Czasami wychodzi nieco za sucha i przez to niezbyt smaczna. Na szczęście wiemy, jak temu zaradzić.

Święta wielkanocne nie mogą się obyć bez typowego dla tego czasu wypieku, czyli babki wielkanocnej. Czasami wychodzi zbyt sucha, przez co nie wszyscy za nią przepadają. My mamy jednak na to sposób - z tym przepisem wasza babka wielkanocna wyjdzie nie tylko wilgotna, ale też pięknie wyrośnie, będzie miękka i cudowna w smaku. Sekretem jest 1 składnik, na który na pewno byście nie wpadli. 

Co dodać do babki wielkanocnej, żeby była wilgotna?

Ten sposób zadziała w przypadku wielkanocnej babki piaskowej. Jeżeli więc preferujecie babkę drożdżową, lepiej nie próbujcie tej metody - taki eksperyment może się źle skończyć. 

Chodzi o to, by do ciasta na babkę piaskową dodać 1 szklankę zwykłej, białej oranżady. Taki dodatek sprawi, że smak babki będzie lekko kwaskowy i słodki, a ciasto pięknie wyrośnie. Do tego będzie wilgotne i nie wyschnie. 

Zobacz także
Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania

Tomek Strzelczyk robi żur tak, jak trzeba. Tradycyjnie, smacznie, bez wydziwiania

1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje

1:1:1:1. Słyszeliście o takiej proporcji na babkę piaskową? Zawsze się udaje

Przepis na udaną babkę wielkanocną

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 szklanka oranżady

  • 1 szklanka oleju

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatkowo: polewa lub lukier. 

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Do białek wsypcie szczyptę soli i ubijcie na sztywno.

  2. W osobnym naczyniu utrzyjcie żółtka z cukrem. 

  3. Do żółtek wsypcie przesianą wcześniej mąkę. Dodajcie proszek do pieczenia oraz 1 szklankę oranżady. Wymieszajcie mikserem, do połączenia składników.

  4. Gdy masa będzie już jednolita, powoli wlewajcie olej, cały czas miksując. 

  5. Na sam koniec dodajcie ubite białka i wymieszajcie - tym razem łyżką lub szpatułką, a nie mikserem. 

  6. Weźcie formę do pieczenia babki. Posmarujcie ją masłem, posypcie bułką tartą i wlejcie ciasto. 

  7. Formę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczcie przez około 45 minut. Pod koniec warto zrobić test suchego patyczka by mieć pewność, że ciasto jest już upieczone. Pamiętajcie, że podany w przepisie czas jest orientacyjny i zależny od modelu piekarnika. 

  8. Gdy babka będzie już upieczona, wyjmijcie ją bardzo ostrożnie z formy na kratkę i odstawcie, aż wystygnie.

  9. Kiedy babka już się ostudzi, polejcie ją polewą z białej czekolady albo lukrem dla dekoracji. Smacznego!

Kotlety mielone

babka piaskowa przepis
AdobeStock
Newsy
Babka piaskowa, która zawsze się udaje. Ta babcina receptura bije na głowę przepis Magdy Gessler
Kto przygotowuje pyszności na święta wielkanocne ten wie, że koniecznie trzeba upiec wtedy babkę piaskową. Zrobicie ją z tego prostego przepisu!

Co to za święta bez babki piaskowej! Na Wielkanoc babka piaskowa jest ciastem, którego absolutnie nie może zabraknąć na stole. Lekka, puszysta i z dodatkiem słodkiego lukru smakuje wszystkim łasuchom! W dodatku jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu, w przeciwieństwie do ciężkich ciast przyrządzanych na Boże Narodzenie. Przygotujcie ją sami z tego łatwego przepisu, który oczaruje wszystkich domowników. Gwarantujemy, że nikt nie oprze się temu ciastu! Przepis na babkę piaskową Do przygotowania klasycznej, wielkanocnej babki piaskowej potrzebna wam będzie specjalna forma do babki (ostatecznie keksówka, ale wtedy ciasto nie będzie wyglądało tak spektakularnie)  oraz składniki z poniższej listy: Składniki do ciasta: 220 g masła 200 g cukru pudru 150 g pszennej mąki 100 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bułka tarta Składniki na lukier: 100 g cukru pudru 3 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Rozpuśćcie kostkę masła i odstawcie do ostudzenia. Do miseczki wbijcie jajka oddzielając żółtka od białek. Wsypcie do miski z białkami odrobinę soli i ubijcie za pomocą miksera. Do dużej miski przesiejcie mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Weźcie drugą dużą miskę i wlejcie do niej roztopione masło. Dodajcie 200 g cukru pudru i ucierajcie mikserem na wysokich obrotach. Dodawajcie po jednym żółtku aż do uzyskania puszystej masy. Wsypcie mąkę i dalej mieszajcie. Kiedy ciasto zrobi się gęste, dodajcie 2 łyżki piany z białek i mieszajcie do połączenia składników. Na koniec wlejcie resztę piany. Formę na babkę piaskową wysmarujcie dokładnie masłem i posypcie bułką tartą. Wlejcie do środka ciasto i wstawcie na 45 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Przesiejcie do miski...

Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Adobe Stock/ ONS.pl
Newsy
Bez tego ciasta Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie Wielkanocy. Zdradziła przepis
Żadne święta nie mogą się odbyć bez pysznych słodkości. Doskonale z tym zgadza się Ewa Wachowicz, która regularnie na Wielkanoc je przygotowuje. Koniecznie musicie przyrządzić to ciasto według jej receptury, jest przepyszne!

Święta wielkanocne tuż tuż, a to oznacza rychłe przygotowania do tych dni. Gospodynie domowe zaczynają się już krzątać po kuchni i obmyślają menu na tegoroczne świętowanie. Na świątecznym stole oprócz tradycyjnych dań nie może zabraknąć oczywiście słodkich wypieków. Ewa Wachowicz jest jedną z tych osób, które nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez babki czy mazurka. Obowiązkowe dania u Ewy Wachowicz Ewa Wachowicz jest jedną z bardziej cenionych osób w dziedzinie kulinariów. Od kilku lat z powodzeniem prowadzi swój program, a także blog czy media społecznościowe, gdzie dzieli się przepisami z odbiorcami. Ostatnio przyznała, że na każdym świątecznym stole nie może zabraknąć typowych słodkości. Z tego też powodu, co roku podczas Wielkanocy goszczą u niej mazurki, babki wielkanocne czy serniki. To wyjątkowe wypieki, które dopełniają całość menu oraz stanowią idealny deser po śniadaniu czy obiedzie. Babka makowa Jednym z ulubionych przepisów wielkanocnych Ewy Wachowicz jest babka makowa. To szybkie, a przede wszystkim bardzo dobre w smaku ciasto. Jest dość proste w przygotowaniu, toteż poradzi sobie z nim każdy laik kulinarny. Ciasto z pewnością zachwyci waszych bliskich i nim się obejrzycie zniknie z talerzy. Sukces gwarantowany! Przepis na babkę makową Składniki: 5 jajek 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżka cukru waniliowego 100 g masła 1 ¼ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g maku ¼ szklanki mleka szczypta soli bułka tarta cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka rozbijcie i oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek dodajcie szklankę cukru oraz cukier waniliowy. Wszystko utrzyjcie za pomocą miksera do uzyskania białej masy. Do jasnej masy...

babka marmurkowa zebra
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacje
Newsy
Marmurkowa babka wyjdzie wyjątkowo wilgotna dzięki 1 niedocenianemu składnikowi. Macie to w szafce
Szybka, łatwa i przede wszystkim smaczna babka marmurkowa to idealny pomysł na deser do kawy. Będzie jeszcze lepsza i bardziej wilgotna, jeśli dodacie do niej jeden składnik. Sprawdźcie!

Babka marmurkowa nazywana również zebrą to jedno z najprostszych, najsmaczniejszych ciast. Zachwyca swoim wyglądem, gdyż pionowe pasy idealnie prezentują się na talerzu i niejednokrotnie zadziwiają gości. Jak sama nazwa wskazuje, ciasto jest dwukolorowe. Idealnie sprawdza się do popołudniowej, niedzielnej kawy, jak i na większe uroczystości. Prosta w przygotowaniu, ale podbija kubki smakowe bliskich. Co zrobić, żeby ciasto było wilgotne? Nieraz się zdarza, że upieczone ciasto jest zakalcem bądź jest dość suche. To za sprawą źle dobranych składników. Aby babka marmurkowa za każdym razem wychodziła idealnie, a jednocześnie była wilgotna to podczas przygotowywania, warto do masy dodać olej. Dzięki niemu ciasto będzie delikatne, puszyste i wilgotniejsze. Będziecie mieć pewność, iż po upieczeniu będzie smakować gościom. W chwilę zniknie z talerza! Przepis na babkę marmurkową z olejem Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 1 opakowanie cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szklanka oleju 1 szklanka wody 1 tabliczka mlecznej czekolady 70 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Jajka wbijcie do miski. Do nich dodajcie cukier oraz cukier waniliowy. Całość ubijajcie za pomocą miksera do uzyskania puszystej masy. Do innego naczynia przesiejcie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawajcie przesianą mąkę do masy jajecznej, ciągle mieszając ją mikserem na wolnych obrotach.  Gdy cała mąka zostanie wmieszana, wolnym strumieniem wlewajcie do ciasta olej. Całość dokładnie wymieszajcie. Później dodajcie wodę i ponownie zmiksujcie wszystko. Ciasto podzielcie na dwie równe części. Do jednej z nich dodajcie dwie łyżki mąki, a do drugiej dwie łyżki kakao. Każdą z osobna dobrze wymieszajcie. Blachę wyłóżcie papierem...

babka drożdżowa
Gotujmy.pl/anemon
Newsy
Ciasta na Wielkanoc. Drożdżowa babka zaparzana, która zachwyca smakiem
Babka wielkanocna to jeden z tradycyjnych wypieków, jakie muszą pojawić się na corocznym, świątecznym stole. Drożdżowe zaparzane ciasto to coś nowego, co z pewnością zachwyci waszych bliskich. Dzięki dodatkowi kandyzowanej skórki jest niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis!

Święta wielkanocne nie mogą się odbyć bez kilku kluczowych rzeczy. Wśród nich znajdują się takie jak święconka, mazurek, faszerowane jajka, żurek i oczywiście babka. Ta ostatnia to jeden z symboli Wielkanocy. Ciasto, które przygotowuje się raz w roku i czeka z utęsknieniem na kawałek pysznego wypieku. To doskonały deser po świątecznym śniadaniu. Drożdżowa babka zaparzana To ciasto dość pracochłonne, aczkolwiek jego smak wynagradza wszystko. Wypiek jest idealnie puszysty, aromatyczny i słodki. Swoją wyjątkowość zawdzięcza parzeniu mąki gorącym mlekiem. To nieco inny przepis na tradycyjną babkę, lecz zdecydowanie zachwyci waszych gości. Święta wielkanocne to doskonała okazja, by popisać się swoimi umiejętnościami kulinarnymi i zaprezentować nieco inną formę tego wypieku niż dotychczas. Przepis na drożdżową babkę zaparzaną Składniki: 500 g mąki tortowej 25 g świeżych drożdży 1 ½ szklanki mleka 80 g masła ½ szklanki śmietany kremówki 4 jajka 150 g cukru aromatyzowanego wanilią 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Drożdże pokruszcie do miseczki. Do nich dodajcie łyżeczkę cukru, 2 łyżki ciepłego mleka oraz odrobinę drożdży. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połowę mąki przesiejcie do miski. Pozostałe mleko zagotujcie. Gdy będzie wrzeć, to wlejcie je do miski z mąką. Starannie je wymieszajcie ręką bądź mikserem, aby nie było grudek. Po wymieszaniu odstawcie ją do ostygnięcia. Wyrośnięty rozczyn drożdżowy przelejcie do ostudzonej mąki z mlekiem. Całość dokładnie wymieszajcie. Później miskę z ciastem nakryjcie ściereczką i odłóżcie w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Masło roztopcie i ostudźcie. Po upływie danego czasu, do ciasta dodajcie...