Święta wielkanocne nie mogą się obyć bez typowego dla tego czasu wypieku, czyli babki wielkanocnej. Czasami wychodzi zbyt sucha, przez co nie wszyscy za nią przepadają. My mamy jednak na to sposób - z tym przepisem wasza babka wielkanocna wyjdzie nie tylko wilgotna, ale też pięknie wyrośnie, będzie miękka i cudowna w smaku. Sekretem jest 1 składnik, na który na pewno byście nie wpadli. 

Co dodać do babki wielkanocnej, żeby była wilgotna?

Ten sposób zadziała w przypadku wielkanocnej babki piaskowej. Jeżeli więc preferujecie babkę drożdżową, lepiej nie próbujcie tej metody - taki eksperyment może się źle skończyć. 

Chodzi o to, by do ciasta na babkę piaskową dodać 1 szklankę zwykłej, białej oranżady. Taki dodatek sprawi, że smak babki będzie lekko kwaskowy i słodki, a ciasto pięknie wyrośnie. Do tego będzie wilgotne i nie wyschnie. 

Zobacz także:

Przepis na udaną babkę wielkanocną

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 szklanka oranżady

  • 1 szklanka oleju

  • 4 jajka

  • 1 łyżka cukru waniliowego

  • 1 łyżka proszku do pieczenia

Dodatkowo: polewa lub lukier. 

Przygotowanie:

  1. Oddzielcie żółtka od białek. Do białek wsypcie szczyptę soli i ubijcie na sztywno.

  2. W osobnym naczyniu utrzyjcie żółtka z cukrem. 

  3. Do żółtek wsypcie przesianą wcześniej mąkę. Dodajcie proszek do pieczenia oraz 1 szklankę oranżady. Wymieszajcie mikserem, do połączenia składników.

  4. Gdy masa będzie już jednolita, powoli wlewajcie olej, cały czas miksując. 

  5. Na sam koniec dodajcie ubite białka i wymieszajcie - tym razem łyżką lub szpatułką, a nie mikserem. 

  6. Weźcie formę do pieczenia babki. Posmarujcie ją masłem, posypcie bułką tartą i wlejcie ciasto. 

  7. Formę z ciastem włóżcie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczcie przez około 45 minut. Pod koniec warto zrobić test suchego patyczka by mieć pewność, że ciasto jest już upieczone. Pamiętajcie, że podany w przepisie czas jest orientacyjny i zależny od modelu piekarnika. 

  8. Gdy babka będzie już upieczona, wyjmijcie ją bardzo ostrożnie z formy na kratkę i odstawcie, aż wystygnie.

  9. Kiedy babka już się ostudzi, polejcie ją polewą z białej czekolady albo lukrem dla dekoracji. Smacznego!