Dodajecie to do żurku? Zupełne nieporozumienie. To dlatego zupa nigdy nie smakuje tak jak powinna
Własne
Newsy

Dodajecie to do żurku? Zupełne nieporozumienie. To dlatego zupa nigdy nie smakuje tak jak powinna

Żurek nie jest trudną do przygotowania zupą. Jednak wielu wciąż i wciąż wykłada się na tym, co z pozoru najprostsze. Chodzi oczywiście o właściwy dobór składników.

Chyba nie ma bardziej „polskiej” zupy niż żurek. Znają i kochają ją chyba wszyscy Polacy, nigdzie indziej na świecie raczej jej się nie przygotowuje, a i smakuje ona nawet cudzoziemcom, którzy doceniają jej oryginalność.

Żurkiem raczymy się przez okrągły rok, jednak specjalny występ tej zupy ma miejsce oczywiście w Wielkanoc. Kiedy wszyscy siądą do śniadania wielkanocnego, pierwszym obowiązkowym ciepłym daniem jest właśnie ta jasna zupa.

I zazwyczaj wraz z pierwszą zjedzoną łyżką w kierunku pani domu wędruje cała masa pochwał i gratulacji za wspaniałą pracę. Niestety wielu Polaków wciąż popełnia proste błędy w przygotowaniu żurku.

Przez to smak zupy jest nie taki jak być powinien, a niektórzy być może nigdy nie zaznali właściwej pełni smaku żurku. Co jest tego przyczyną? Zwykle chodzi o źle dobrane składniki.

Kotlety mielone

Jaki zakwas powinno się dodawać do żurku?

Zanim jednak do nich przejdziemy, zastanówmy się nad czymś, co stanowi absolutną podstawę żurku. Jest to mianowicie zakwas żytni. Wielu z nas idzie na łatwiznę i odpuszcza przygotowanie zakwasu we własnym zakresie. To ostatecznie nic złego. Można przyrządzić smaczny żurek na zakwasie z butelki, ale czy to jeszcze to samo?

Najważniejsze jest jednak to, by nie korzystać z zakwasu pszennego czy owsianego – w ten sposób ugotujecie smaczne zupy, ale będzie im jednak daleko do tradycyjnego smaku żurku.

Jaką kiełbasę wybrać do żurku?

Zepsuć żurek można jednak dużo łatwiej. Chodzi o kiełbasę. Obowiązkowo biała, parzona. Choć niektórzy lubią smak wędzonki w żurku, sama kiełbasa powinna być jednak wyłącznie parzona. Niezależnie od rodzaju, ważna jest jej jakość.

Nie oszczędzajcie na kiełbasie do tej odświętnej zupy. Dobry żurek nie ma prawa się udać, jeśli do środka wrzucicie kiełbasę z niską zawartością mięsa czy z masą konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dokładnie czytajcie składy kiełbas, a na pewno nie popełnicie błędu.

Zobacz także
Zamiast w wodzie, ugotujcie kiełbasę na żurek w tym płynie. Wyjdzie aksamitna i pełna smaku

Zamiast w wodzie, ugotujcie kiełbasę na żurek w tym płynie. Wyjdzie aksamitna i pełna smaku 

Jakie przyprawy najbardziej pasują do żurku? Z tymi wyjdzie idealny

Jakie przyprawy najlepiej pasują do żurku? Wielu zapomina o dodaniu łyżki 1 produktu

Czy do żurku powinno się dodawać śmietanę?

Złym pomysłem będzie również dodawanie do żurku śmietany czy mąki. Za gęstość tej zupy mają odpowiadać dodatki – czyli kiełbasa, jajka czy ewentualnie ziemniaki, nie zaś zasmażka czy zabielacz w postaci śmietany. Te odłóżcie na bok i wykorzystajcie do innych potraw.

Żurek
Flickr
Newsy
Najpierw gotujecie ziemniaki czy wlewacie żurek? Ten błąd popełnia większość osób  
Gotowanie żurku to prawdziwa sztuka. W trakcie aktu twórczego musi zostać zachowana właściwa kolejność!

Żurek to jedna z najbardziej „polskich” zup. Wszystko to za sprawą używania specjalnego zakwasu z mąki żytniej. Takich zup nie gotuje się niemalże nigdzie więcej na świecie. Być może z tego powodu cudzoziemcy odwiedzający Polskę, tak często zachwycają się właśnie żurkiem. Jajko, biała kiełbasa, ziemniaki, no i charakterystyczny, kwaśny posmak, który żurek otrzymuje właśnie od żytniego zakwasu. Kolejność przede wszystkim W trakcie gotowania naszej narodowej zupy, ważna jest kolejność. Powstaje pytanie – kiedy wlać do garnka zakwas? Odpowiedź może być tylko jedna. Zakwas żytni wlewajcie do żurku dopiero po tym, jak wrzucone wcześniej ziemniaki się już ugotują. Taka kolejność wynika z faktu, że kwasowe środowisko źle wpływa na gotujące się kartofle. Krótko mówiąc, tak ugotowane ziemniaki mogą być z zewnątrz twarde. Lepiej więc przestrzegać podstawowych zasad i nie kombinować przy kolejności wrzucania do zupy kolejnych składników. A teraz czas już na przypomnienie sobie klasycznego przepisu na arcypolski, fantastyczny, pachnący wędzonką żurek! Przepis na żurek Składniki na zakwas: 10 dag mąki żytniej 0,5 l przegotowanej wody 2 ząbki czosnku Opcjonalnie 1-2 łyżki otrębów owsianych Przygotowanie zakwasu: Wymieszajcie w słoju lub naczyniu ceramicznym mąkę z wodą, dodajcie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pozostawcie mieszanką w dość ciepłym miejscu. Zakwas na żur kiście od 5 do 7 dni. Składniki na żurek: Litr bulionu z włoszczyzny 2 szklanki zakwasu żytniego do żurku 20 dag kiełbasy białej 10 dag kiełbasy zwykłej 20 dag boczku wędzonego 3-4 ziemniaki 3 łyżki śmietany do zup (opcjonalnie) Sól i pieprz Ziele angielskie i liść laurowy Łyżeczka majeranku...

Żurek
robert6666/Adobe Stock
Newsy
Na jakim zakwasie gotujecie żurek? Ten 1 szczegół odróżnia tę zupę od barszczu białego
Żurek to typowo polska potrawa. Takie zupy gotuje się niemal wyłącznie w Polsce. Wiecie jaka jest różnica między żurkiem a barszczem białym? Z nami przygotujecie jego najlepszą wersję!

To właśnie żurek powinien widnieć na sztandarach polskiej sztuki kulinarnej. Nie gołąbki, nie pierogi, nie schabowe, ani nawet nie nasze ulubione placki ziemniaczane, tylko właśnie żurek. Dlaczego? Sekret i wyjątkowość tego dania tkwi w sposobie jego przygotowanie. Podczas gdy pierogi lepi się na całym świecie, takiej zupy nie uświadczymy poza Polską niemalże nigdzie. Rosjanie mają swoje pielmieni, Włosi raczą się ravioli, a i Chińczycy od setek lat zajadają się swoimi pierożkami. Zupa na zakwasie żytnim to z kolei „arcypolski” wynalazek. Istnieją co prawda przekazy, że podobną zupę jadano w sąsiednich krajach (Słowacja, Niemcy), ale to raczej zamierzchłe czasy. Tradycja kiszenia żuru pozostała do dzisiaj tylko w Polsce. Powinniśmy być za to wdzięczni naszym mamom, babciom i jeszcze dawniejszym przodkom! Czy można zrobić żurek bez zakwasu? Jako się rzekło podstawą dobrego żurku jest przygotowanie własnego zakwasu żytniego. Dobrze wiemy, że nie wszyscy mają na to wystarczająco dużo czasu. W takim wypadku zamiast kupować „gotowce” w butelkach czy zakwaszać zupę octem, warto wybrać się na targowisko i poszukać domowego zakwasu wyrabianego przez lokalnych specjalistów. Jeżeli jednak chcecie, by żurek był waszą autorską zupą od początku do końca, możecie skorzystać z przepisu na zakwas, który zamieściliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów. Znajdziecie go klikając w ten link: KLIK! Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy żur uda nam się zakisić z pomocą maki pszennej. Nasza odpowiedź może być tylko jedna. W ten sposób przyrządzicie zakwas na barszcz biały! Według ekspertów właśnie taka jest bowiem różnica między tymi dwiema zupami. Stosujcie więc klasyczny zakwas żytni. Na koniec jeszcze jedna nasza rada. Tym razem będzie dotyczyła kiełbasy,...

żurek przepis
AdobeStock
Newsy
Dodajecie do żurku chrzan na początku czy pod koniec gotowania? Jedna z tych metod fatalnie wpływa na jego smak
Lubicie żurek z chrzanem? Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, dowiedzcie się jak poprawnie doprawić zupę chrzanem.

Tradycyjny staropolski żurek to obowiązkowa pozycja na wielkanocnym stole! Z dodatkiem dwóch rodzajów kiełbas i chrzanu smakuje fenomenalnie. A czy wiecie, jak należy dodawać chrzan do żurku ? Dowiedzcie się z poniższego przepisu jak doprawiać tę zupę, by wyszła idealna w smaku. Przepis na staropolski żurek z chrzanem Do przygotowania pysznego żurku po staropolsku, potrzebny wam będzie ostry chrzan i składniki z poniższej listy: Składniki: 1,5 litra zakwasu na żurek 1,5 litra bulionu warzywnego 200 g boczku 3 białe kiełbasy parzone 1 kiełbasa śląska Garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 3 jajka 1 cebula 3 łyżki chrzanu Pół szklanki śmietany 30% Majeranek Sól Przygotowanie: Suszone grzyby włóżcie do naczynia, zalejcie gorącą wodą i odstawcie na 10 minut. Boczek pokrójcie w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu połóżcie pokrojony boczek i kiełbasę śląską. Podsmażcie ją z obu stron. Gdy mięso będzie gotowe, włóżcie je do garnka z gotującym się bulionem. Gotujcie dalej na małym ogniu. Cebulę obierzcie i pokrójcie na ćwiartki, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Dodajcie do garnka. Doprawcie majerankiem. Białe kiełbasy ponacinajcie i włóżcie do garnka z wodą. Zagotujcie i gotujcie do miękkości. Kiedy kiełbasy się ugotują, wyciągnijcie je z garnka, ostudźcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do zupy. Ugotujcie 3 jajka na twardo i obierzcie ze skorupek. Odsączcie suszone grzyby z wody i dodajcie do garnka z wywarem. Wlejcie zakwas i zamieszajcie. Jeśli żurek jest już odpowiednio kwaśny, możecie dodać teraz do niego chrzan. Jeśli zrobicie to za wcześnie, to chrzan na niekorzyść zmieni smak zupy! Użyjcie trzech łyżek ostrego chrzanu. Następnie...

Smakowity staropolski żurek. To danie kosztuje mniej niż 10 zł i powstaje w mig
Adobe Stock
Newsy
Przepis na szybki i klasyczny żurek. Zróbcie koniecznie tę rzecz z czosnkiem, a wyjdzie jeszcze lepszy
Pyszny, polski żurek to uwielbiana przez wiele osób bardzo sycąca zupa. Zrobiona z tego przepisu smakuje niesamowicie!

Lubicie tradycyjny polski żurek? To danie o bardzo charakterystycznym smaku jest niezwykle aromatyczne i sycące – gwarantujemy, że żurek z tego przepisu smakuje każdemu i do tego jest bardzo tani! Historia żurku?  Danie to bywa nazywane żurkiem staropolskim, ponieważ jest to jedna z bardzo tradycyjnych polskich potraw. Nie bez powodu przygotowuje się ją na Wielkanoc – dawniej przed świętami chłopi wyjadali kończące się zimowe zapasy i nierzadko cierpieli głód, a żurek był bardzo tanią zupą. Paradoksalnie w przeszłości nikt na Wielkanoc żurku jeść nie chciał i nic dziwnego – kto miałby ochotę kolejny dzień jeść zupę, którą gotował codziennie od kilku miesięcy? Dziś jednak na pamiątkę żurek jest nieodłączną częścią wiosennego świętowania. Przepis na żurek W tym przepisie wykorzystamy gotowy zakwas do żurku. Potrzebujecie poniższych składników: 1 butelka zakwasu na żurek bądź ok. 300 ml gotowego zakwasu żytniego na żur 4 ziemniaki (opcjonalnie) 3-4 ząbki czosnku 1 cebula 1 kostka rosołowa Majeranek Ziele angielskie Liść laurowy Śmietana 30% Biała kiełbasa (ok. 60 dag) Sól Pieprz Przygotowanie Postępujcie zgodnie z instrukcją podaną na butelce gotowego zakwasu. Przelejcie odpowiednią ilość do garnka z wodą. Kiełbasę potnijcie w plastry i podsmażcie na patelni. Ziemniaki obierzcie i pokrójcie w kostkę. Całość dodajcie do garnka z wodą i zakwasem, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i zagotujcie. Czosnek przeciśnijcie przez praskę lub pokrójcie bardzo drobno i wymieszajcie z solą. Dodajcie do zupy. Jeżeli chcecie, możecie też wrzucić 1 kostkę rosołową. Dorzuć siekaną cebulę i dużo majeranku. Całość gotujcie przez około 10 minut. Na koniec dodaj śmietany wedle uznania i dopraw solą oraz...