Chyba nie ma bardziej „polskiej” zupy niż żurek. Znają i kochają ją chyba wszyscy Polacy, nigdzie indziej na świecie raczej jej się nie przygotowuje, a i smakuje ona nawet cudzoziemcom, którzy doceniają jej oryginalność.

Żurkiem raczymy się przez okrągły rok, jednak specjalny występ tej zupy ma miejsce oczywiście w Wielkanoc. Kiedy wszyscy siądą do śniadania wielkanocnego, pierwszym obowiązkowym ciepłym daniem jest właśnie ta jasna zupa.

I zazwyczaj wraz z pierwszą zjedzoną łyżką w kierunku pani domu wędruje cała masa pochwał i gratulacji za wspaniałą pracę. Niestety wielu Polaków wciąż popełnia proste błędy w przygotowaniu żurku.

Przez to smak zupy jest nie taki jak być powinien, a niektórzy być może nigdy nie zaznali właściwej pełni smaku żurku. Co jest tego przyczyną? Zwykle chodzi o źle dobrane składniki.

Zobacz także:

Jaki zakwas powinno się dodawać do żurku?

Zanim jednak do nich przejdziemy, zastanówmy się nad czymś, co stanowi absolutną podstawę żurku. Jest to mianowicie zakwas żytni. Wielu z nas idzie na łatwiznę i odpuszcza przygotowanie zakwasu we własnym zakresie. To ostatecznie nic złego. Można przyrządzić smaczny żurek na zakwasie z butelki, ale czy to jeszcze to samo?

Najważniejsze jest jednak to, by nie korzystać z zakwasu pszennego czy owsianego – w ten sposób ugotujecie smaczne zupy, ale będzie im jednak daleko do tradycyjnego smaku żurku.

Jaką kiełbasę wybrać do żurku?

Zepsuć żurek można jednak dużo łatwiej. Chodzi o kiełbasę. Obowiązkowo biała, parzona. Choć niektórzy lubią smak wędzonki w żurku, sama kiełbasa powinna być jednak wyłącznie parzona. Niezależnie od rodzaju, ważna jest jej jakość.

Nie oszczędzajcie na kiełbasie do tej odświętnej zupy. Dobry żurek nie ma prawa się udać, jeśli do środka wrzucicie kiełbasę z niską zawartością mięsa czy z masą konserwantów i wzmacniaczy smaku. Dokładnie czytajcie składy kiełbas, a na pewno nie popełnicie błędu.

Czy do żurku powinno się dodawać śmietanę?

Złym pomysłem będzie również dodawanie do żurku śmietany czy mąki. Za gęstość tej zupy mają odpowiadać dodatki – czyli kiełbasa, jajka czy ewentualnie ziemniaki, nie zaś zasmażka czy zabielacz w postaci śmietany. Te odłóżcie na bok i wykorzystajcie do innych potraw.