Kotlety mielone nie są specjalnie skomplikowane w przygotowaniu. Mielenie mięsa, dodawanie do niego jajek, przypraw i bułki, formowanie mięsnych kulek, a na końcu smażenie. I tyle. Czasami jednak nawet w tak prostej potrawie można popełnić błąd, który wpłynie na jej konsystencję i smak. Zobaczcie, czy robicie ją dobrze. 

Co wpływa na soczystość kotletów mielonych? 

Soczystość kotletów mielonych zależy od kilku czynników, takich jak np. wysoka jakość mięsa i odpowiednia zawartość w nim tłuszczu. Jak wiadomo tłuszcz jest naturalnym nawilżaczem w kotletach i gdy go zabraknie, trzeba ratować się różnymi trikami na nadanie im soczystości.

Luźną konsystencję i wilgotność zafunduje tym mięsnym kulkom dodatek słabo odciśniętej bułki kajzerki, a także odrobina zimnej wody gazowanej lub kwaśnej śmietany. Na nic się jednak zdadzą te wszystkie zabiegi, gdy dodacie do mięsa nieodpowiednią ilość jajek. 

Ile jajek powinno dodawać się do mięsa mielonego? 

Musicie wiedzieć, że zbyt duża ilość jajek w stosunku do mięsa mielonego sprawia, że masa staje się nadmiernie luźna, co niezawodnie poskutkuje papkowatym daniem.  Jeżeli z kolei dodacie ich zbyt mało, to zaserwujecie sztywne i suche jak wiór kotlety. Dlatego w przypadku mielonych trzeba zapamiętać prostą zasadę, od której nie ma ustępstw:  

Zobacz także:

  • 1 średnie jajko na ½ kg mięsa mielonego. 

Zwiększając ilość mięsa, zwiększajcie również proporcjonalnie ilość jajek. Pamiętajcie także, by zwracać uwagę na ich wielkość, gdyż zbyt małe nie nawilżą i nie zwiążą wystarczająco mięsa, a zbyt duże sprawią, że będzie po prostu rzadkie. 

Przepis na soczyste kotlety mielone  

Składniki: 

  • ½ kg mięsa z łopatki wieprzowej 
  • 1 średnie jajko 
  • 1 średnia cebula 
  • 1 bułka
  • sól, pieprz, opcjonalnie przyprawa do mięsa mielonego 
  • bułka tarta do obtaczania 
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso zmielcie na maszynce na średnich oczkach. 
  2. Cebulę drobno posiekajcie i zaszklijcie na tłuszczu. 
  3. Namoczcie kajzerkę w wodzie, a następnie odciśnijcie ją, ale nie do końca. 
  4. Do mięsa dodajcie przestudzoną cebulę, odciśniętą bułkę, jajko oraz przyprawy. 
  5. Cierpliwie wyrabiajcie masę mięsną. W ten sposób dodatkowo ja napowietrzacie. 
  6. Uformujcie kotlety, obtoczcie je w bułce tartej i smażcie z obu stron na złoto-brązowy kolor. 
  7. Podawajcie z ziemniakami i surówką.
  8. Smacznego!