Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości.

Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady.

Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste? 

Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką.

Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.  

Zobacz także:

Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów? 

Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.  

Przepis na mielone z kwaśną śmietaną 

Składniki: 

  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • 1 kajzerka 
  • 1 średnie jajko  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 cebula 
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz  
  • bułka tarta 
  • olej 

Sposób przygotowania: 

  1. Namoczcie bułkę w wodzie i dobrze odciśnijcie. 
  2. Poszatkujcie drobno cebulę i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Wszystko lekko podsmażcie, aż cebula zmięknie. 
  3. Zmielcie łopatkę i dodajcie do niej cebulę, czosnek, bułkę, jajko, śmietanę i przyprawy. 
  4. Cierpliwie wyróbcie ręcznie jednolitą masę i formujcie kotlety. 
  5. Obtoczcie je w bułce tartej (opcjonalnie), a potem smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.  Smacznego!