
Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości.
Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady.
Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste?
Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką.
Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.
Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów?
Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.
Przepis na mielone z kwaśną śmietaną
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 kajzerka
- 1 średnie jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
- Namoczcie bułkę w wodzie i dobrze odciśnijcie.
- Poszatkujcie drobno cebulę i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Wszystko lekko podsmażcie, aż cebula zmięknie.
- Zmielcie łopatkę i dodajcie do niej cebulę, czosnek, bułkę, jajko, śmietanę i przyprawy.
- Cierpliwie wyróbcie ręcznie jednolitą masę i formujcie kotlety.
- Obtoczcie je w bułce tartej (opcjonalnie), a potem smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Smacznego!