Dodajcie to do mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do kotletów mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka

Puszyste jak chmurka kotlety mielone, to główny element smakowitego obiadu. Ich wyjątkową pulchność możecie uzyskać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj zdradzamy ten, który nie tylko „nadmuchuje” mięso, lecz również cudownie wpływa na jego smak i wilgotność. 

Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości.

Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste? 

Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką.

Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.  

Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów? 

Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.  

Zobacz także
Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczą 4 składniki

Przepis na mielone z kwaśną śmietaną 

Składniki: 

  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • 1 kajzerka 
  • 1 średnie jajko  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 cebula 
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz  
  • bułka tarta 
  • olej 

Sposób przygotowania: 

  1. Namoczcie bułkę w wodzie i dobrze odciśnijcie. 
  2. Poszatkujcie drobno cebulę i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Wszystko lekko podsmażcie, aż cebula zmięknie. 
  3. Zmielcie łopatkę i dodajcie do niej cebulę, czosnek, bułkę, jajko, śmietanę i przyprawy. 
  4. Cierpliwie wyróbcie ręcznie jednolitą masę i formujcie kotlety. 
  5. Obtoczcie je w bułce tartej (opcjonalnie), a potem smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.  Smacznego! 
Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków
iziona/Gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków
Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie, które bardzo często serwowane jest na babcinych stołach podczas rodzinnych obiadów. Można jednak je urozmaicić i nadać im świeżego, bardziej nowoczesnego smaku!

Mielone bardzo często podawane są z gotowanymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. To tradycyjne zestawienie od lat cieszy się ogromnym powodzeniem, a jego popularność nie słabnie. To, wbrew pozorom, dobrze zrównoważone danie obiadowe.  Z czym podawać kotlety mielone? Chociaż same kotlety są dość tłuste, ziemniaki z wody podawane bez śmietany czy masła, nie są kaloryczne. Zawierają za to dużo cennych witamin i składników odżywczych. Buraczki, które nie są zasmażane w dużej ilości tłuszczu, również mają właściwości cenne dla zdrowia. To prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B, a także A, E i K. W burakach znajdziemy również dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku. Poniżej przedstawiamy przepis, który przemyci do kotletów jeszcze więcej wartościowych warzyw. Przepis na kotlety mielone z liśćmi szpinaku Składniki: 0 dag mięsa mielonego wieprzowego u mnie z szynki 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 spore garście małych i świeżych liści szpinaku 1 łyżeczka jarzynki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć. Kiedy nasiąknie mlekiem lub wodą, odciskamy z niej nadmiar płynu i dodajemy do mięsa mielonego.  Następnie dodajemy jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebule i czosnek oraz liście szpinaku w całości lub delikatnie posiekane. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną (gdyby była za luźna, można dodać łyżkę kaszy manny lub bułki tartej). Z masy mięsnej formujemy kotlety. Obtaczamy w drobnej bułce tartej (cieniutka warstwa). Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, a kotlety smażymy na złoty kolor na średnim ogniu. Źródło: Gotujemy.pl...

Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych. Je się je oczami
Macie już dość nudnych kotletów mielonych? Nie chcecie kolejny już raz obtaczać ich w bułce tartej? Mamy dla was ciekawą alternatywę.

Kotlety mielone to jeden ze standardów polskiej kuchni. W sąsiednich krajach to proste, mięsne danie nazywa się często frykadelkami. Jak zwał, tak zwał – mielone są lubiane przez całe rzesze ludzi na całym świecie. W Polsce przyjęło się, że kotlety z mielonego mięsa robi się z dodatkiem cebuli, czasem czosnku i bułki tartej. Sporo gospodyń obtacza także gotowe mielone w bułce tartej i w ten sposób smaży je na oleju lub na smalcu. Z czasem taka panierka może już się znudzić nawet i największym kulinarnym konserwatystom i tradycjonalistom. Zamiast bułki tartej użyjcie do panierki więc płatków owsianych. Tak przygotowane kotlety będą wyglądać efektowanie, a dodatkowo zyskają na smaku. Przepis na kotlety mielone w płatkach owsianych Składniki: 50 dag mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki bułki tartej lub namoczona mała kajzerka 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku Niecała szklanka płatków owsianych górskich Sól Pieprz Smalec lub inny tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Cebulę obierzcie z łupin i pokrójcie w jak najdrobniejszą kostkę. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie dokładnie przez praskę. Mięso z łopatki w razie potrzeby zmielcie w maszynce do mięsa i włóżcie do miski. Do mięsa dodajcie bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną drobno cebulę, przeciśnięty czosnek, wbijcie do środka jajko i doprawcie solą i pieprzem. Wyrabiajcie mięso na gładką masę. Z mięsa formujcie owalne kotlety i obtaczajcie je dokładnie w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzejcie smalec lub olej i smażcie kotlety z obu stron na lekko brązowy kolor. Podawajcie z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Smacznego! Źródło: gotujmy.pl Polecamy także inne wydania kotletów...

Miękkie i lekkie kotlety mielone.
Gotujmy.pl
Triki kulinarne
Kotlety mielone będą lekkie, jak chmurka. Wystarczy dodać do nich tylko jedną rzecz
Chcecie ulepszyć dotychczasowy przepis na mielone? Spróbujcie następnym razem dodać do nich tego składnika!

Kotlety mielone to danie, które rzadko zawodzi. Te idealne są miękkie w środku, a chrupiące od zewnątrz. Kiedy kotlety mielone wychodzą twarde, warto dodać do nich jednego składnika. Może znacie już ten sposób, ale jeśli nie, koniecznie musicie go wypróbować! Kotlety mielone W Małopolsce nazywane czasami sznyclami, ale w większości domów znane są po prostu jako kotlety mielone. To danie wykonane ze zmielonego mięsa przygotowuje się z dodatkiem surowych jajek i tartej bułki. Mięsem najczęściej wykorzystywanym do kotletów jest mielona surowa karkówka wieprzowa. Różne dodatki do kotletów mielonych Siła kotletów mielonych leży w prostocie. Raczej nie dodaje się do nich różnorodnych przypraw, wystarczy sól i pieprz. Niektórzy dodają do mięsnej masy surową posiekaną cebule lub czosnek albo cebulę lekko przysmażoną na maśle lub oleju przed dodaniem do mięsa. To wszystko zabiegi zmieniające delikatnie smak kotletów. My mamy dla was sposób, który sprawi, że kotlety będą lżejsze i rozpływające się w ustach. Sekret pysznych kotletów mielonych Jeśli dodajecie do masy na kotlety bułki tartej, wasze kotlety są mniej soczyste i twardsze niż te, które uzyskacie, przygotowując je naszym sposobem. Proponujemy, żebyście następnym do kotletów dodali zmoczoną i odsączoną bułkę. Bułkę tartą zachowajcie do obtoczenia w niej gotowych kotletów przed smażeniem. Lekkie kotlety By skorzystać z naszej propozycji, przygotujcie czerstwą lub świeżą bułkę. Najlepiej sprawdzi się tu zwyczajna biała bułka pszenna lub kajzerka. To doskonały sposób, by wykorzystać czerstwą bułkę, na którą może nie mielibyście już ochoty w innej formie. Będzie ona idealnym dodatkiem do kotletów.  Przed rozpoczęciem gotowania...

Kotlety mielone przepis
Newsy
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone po węgiersku zachwycą was swoim smakiem. Lepiej zapiszcie sobie ten przepis
Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę, jeśli przygotujecie je na obiad.

Kotlety mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Jeśli trochę znudziła się wam tradycyjna wersja kotletów mielonych, przygotujcie je tym razem w trochę inny sposób. Dzięki użytym przyprawom, przede wszystkim dzięki papryce, mają naprawdę niesamowity smak!  Kotlety mielone po węgiersku Kuchnia węgierska kojarzy się wam pewnie z dużą ilością papryki. Słusznie, to podstawa także tego przepisu. Papryka jest smaczna i zdrowa zarówno w sałatkach, zupach, pieczeniach, ale też może być nietypowym składnikiem w tradycyjnych daniach. Dodatek papryki do tych mielonych czyni je bardziej soczystymi, mają też one ciekawszy kolor. Przemycanie papryki w kotletach mielonych, to idealny sposób na dodanie większej ilości warzyw do diety waszych domowników, którzy może niechętnie zjedliby ją w surówce. Drobno pokrojona papryka nie będzie wyczuwalna nawet przez największego niejadka. Składniki na kotlety mielone po węgiersku 500 g mielonej wieprzowiny Duża czerwona papryka Marchewka Cebula Czerstwa bułka i mleko do jej namoczenia Jajko 3 ząbki czosnku Łyżka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka ostrej papryki Szczypta kuminu (kminu rzymskiego) Szczypta mielonych ziaren kolendry Sól i pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierowania kotletów Przygotowanie kotletów mielonych po węgiersku Umyjcie i obierzcie warzywa.  Marchewkę zetrzyjcie na tarce, cebulę i paprykę pokrójcie w drobną kostkę. Bułkę namoczcie w mleku. Do miski przełóżcie mięso mielone. Dodajcie do niego marchewkę, cebule i paprykę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.  Wbijcie do masy jajko i wszystkie przyprawy.  Bułkę odciśnijcie z mleka i też dodajcie do masy mięsnej.  Wyrabiajcie mięso, by wszystkie składniki dokładnie...