Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości.
Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady.
Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste?
Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką.
Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.
Zobacz także:
Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów?
Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.
Przepis na mielone z kwaśną śmietaną
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 kajzerka
- 1 średnie jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany
- sól i pieprz
- bułka tarta
- olej
Sposób przygotowania:
- Namoczcie bułkę w wodzie i dobrze odciśnijcie.
- Poszatkujcie drobno cebulę i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Wszystko lekko podsmażcie, aż cebula zmięknie.
- Zmielcie łopatkę i dodajcie do niej cebulę, czosnek, bułkę, jajko, śmietanę i przyprawy.
- Cierpliwie wyróbcie ręcznie jednolitą masę i formujcie kotlety.
- Obtoczcie je w bułce tartej (opcjonalnie), a potem smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane. Smacznego!