Dodajcie to do mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka
Adobe Stock
Newsy

Dodajcie to do kotletów mielonych, a będą delikatne i puszyste jak nigdy dotąd. Wystarczy 1 łyżka

Puszyste jak chmurka kotlety mielone, to główny element smakowitego obiadu. Ich wyjątkową pulchność możecie uzyskać na wiele różnych sposobów. Dzisiaj zdradzamy ten, który nie tylko „nadmuchuje” mięso, lecz również cudownie wpływa na jego smak i wilgotność. 

Mielone z dodatkiem buraczków i kaszy czy ziemniaków, a także mizerii i maślanego puree to jedne z bardziej lubianych dań kuchni polskiej. Panie domu od lat walczą o dodanie tym kotletom soczystości i miękkości.

Kajzerka namoczona w mleku zamiast bułki tartej, łyżka zimnej wody lub wody gazowanej dobrze radzą sobie w temacie spulchniania. Jednak żaden z tych dodatków nie wpływa na smak potrawy tak bardzo, jak właśnie ten. Przeczytajcie nasze rady.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Co dodać do mięsa, by mielone były pulchne i soczyste? 

Jeżeli chcecie uzyskać puszyste i rozpływające się w ustach kotlety mielone, powinniście dodać do masy mięsnej kwaśną, gęstą śmietanę. Może być to śmietana 18-procentowa lub 12-procentowa, w zależności od tego, jaką macie akurat pod ręką.

Na pół kilograma mięsa wystarczy 1 czubata łyżka tego cudownego spulchniacza. Jej dodatek wpłynie znacząco na konsystencję kotletów i uczyni ją lżejszą i kremową, jak również na smak, który będzie o niebo delikatniejszy od zwykłego.  

Na co zwrócić uwagę podczas dodawania śmietany do kotletów? 

Dodając śmietanę do kotletów, musicie zwrócić uwagę na gęstość masy mięsnej. Jeżeli jest ona dość rzadka, to dodatek śmietany uczyni ją jeszcze luźniejszą. A nie chodzi przecież o papkowate kotlety... Dlatego pamiętajcie, by szykując kotlety z dodatkiem śmietany dobrze odcisnąć bułkę, jak również użyć niezbyt dużego jajka oraz w miarę możliwości odsączyć tłuszcz ze smażenia cebuli i czosnku.  

Zobacz także
Kotlety mielone

Pulchne, ale też nierozpadające się kotlety mielone. Zawsze się wam udadzą dzięki temu babcinemu trikowi 

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach.

Mielone z tego mięsa są tak delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Wystarczą 4 składniki

Przepis na mielone z kwaśną śmietaną 

Składniki: 

  • 500 g łopatki wieprzowej 
  • 1 kajzerka 
  • 1 średnie jajko  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 1 cebula 
  • 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 
  • sól i pieprz  
  • bułka tarta 
  • olej 

Sposób przygotowania: 

  1. Namoczcie bułkę w wodzie i dobrze odciśnijcie. 
  2. Poszatkujcie drobno cebulę i przeciśnijcie przez praskę czosnek. Wszystko lekko podsmażcie, aż cebula zmięknie. 
  3. Zmielcie łopatkę i dodajcie do niej cebulę, czosnek, bułkę, jajko, śmietanę i przyprawy. 
  4. Cierpliwie wyróbcie ręcznie jednolitą masę i formujcie kotlety. 
  5. Obtoczcie je w bułce tartej (opcjonalnie), a potem smażcie na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane.  Smacznego! 
Ten składnik mogła dodać do kotletów mielonych tylko Magda Gessler. Cóż za soczystość i pulchność
ONS/Adobe Stock
Newsy
Ten 1 składnik Magda Gessler zawsze dodaje do mielonych. Cóż za soczystość i pulchność
Te kotlety są puszyste jak chmurka i bardzo soczyste. Wszystko to za sprawą jednego, niezwykłego składnika, który dodała do nich Magda Gessler. Jak widać, restauratorka w temacie mielonych wie wszystko i wyprzedza panie domu o krok. 

Kotlety mielone świetnie komponują się z wieloma dodatkami. Zarówno kasze, jak i ziemniaki pod różnymi postaciami doskonale pasują do tego dania. Nie ma chyba surówki i sałatki, której nie można by było podać z tymi mięsnymi kulkami. Większość połączeń, które stworzycie z nimi na talerzu będzie udanych, pod warunkiem, że same w sobie będą smaczne i delikatne. Zobaczcie, jak robi je kulinarna mistrzyni. Trik Magdy Gessler na zwiększenie puszystości kotletów mielonych  Gwiazda telewizji wychodzi poza ramy kulinarnych schematów i nie używa bułki tartej w masie mięsnej. Chociaż w tradycyjnych przepisach jest ona głównym spoiwem mielonych, to kotlety z jej wykorzystaniem są bardzo zwięzłe i twardawe. Jeżeli preferujecie soczyste i luźne formy na talerzu, powinniście, tak jak Magda Gessler, użyć namoczonej w mleku bułki.  Już dzięki temu potrawa ma szansę być uznaną za puszystą i miękką, jednak jurorka programu MasterChef na tym nie poprzestaje i dodaje do swoich mielonych wodę gazowaną. Taki płyn to prawdziwy mistrz spulchniania i nadawania delikatności smażonym daniom. Kilka łyżek mocno gazowanej, zimnej wody uczyni prawdziwe cuda z mięsem i pozwoli stworzyć wyjątkowo soczyste mielone.  Kotlety mielone Magdy Gessler z dodatkiem wody gazowanej  Składniki:  ½ kg mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego)  1 jajko   1 duża cebula   1 czerstwa kajzerka pszenna   3 łyżki zimnej wody gazowanej  1 łyżeczka suszonego majeranku   sól, pieprz  mleko do namoczenia bułki  1 łyżka masła do smażenia cebuli  bułka tarta do obtoczenia kotletów   olej rzepakowy do smażenia kotletów   Sposób przygotowania: ...

Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie do masy na mielone ten składnik. Nabiorą takiego smaku, że zechcecie je jeść codziennie
Aromatyczne, soczyste i pachnące - takie właśnie są kotlety mielone. Dzięki naszemu jednemu sekretnemu składnikowi będą jeszcze pyszniejsze.

Kotlety mielone to obok schabowych, jeden z popularniejszych obiadów na polskich stołach. Zamiennie goszczą podczas niedzielnych spotkań. Odpowiednio przyrządzone są pyszne i soczyste. Mielone mogą być przyrządzone z praktycznie z każdego rodzaju mięsa, drobiu, wieprzowiny czy też mięsa wołowego. Tutaj wybór zależy od indywidualnych preferencji. Przy zakupie należy zwrócić szczególną uwagę na jakość i poziom jego tłustości. Najlepiej takie mięso jest kupić bezpośrednio od rzeźnika czy w sklepie mięsnym, gdzie na bieżąco można zmielić wybrany kawałek mięsa. Wówczas mamy pewność o świeżości i wysokiej jakości produktu. Kotlety mielone z dodatkiem musztardy Jako się rzekło, kotlety mielone są dość popularne, a wszyscy z pewnością znają przepis na tę tradycyjną potrawę. Jednak odpowiednie przyprawienie i obróbka termiczna, wpływają na smak dania. Podczas przyrządzania kotletów, warto do masy dodać musztardę. Dzięki niej mielone będą niezwykle aromatyczne. Ten smak zdecydowanie podkreśli smak wieprzowiny czy też innego rodzaju mięsa, nada kotletom charakteru i wyrazistości, a wkońcu podbije wasze kubki smakowe! Koniecznie skorzystajcie z tego przepisu i przygotujcie kotlety mielone z tym wyjątkowym dodatkiem. Różnica w smaku będzie zauważalna już po jednym kęsie. Przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy Składniki: ½ kg mięsa mielonego (dość tłustego) 1 cebula ½ pęczka natki pietruszki 2 łyżki musztardy sarepskiej  2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego (opcjonalnie) 2-3 ząbki czosnku 1 jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie:  Do większej miski włóżcie mięso mielone. Do środka wbijcie jajko, a także dodajcie musztardę, śmietanę, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę...

Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków
iziona/Gotujmy.pl
Newsy
Kotlety mielone z liśćmi szpinaku. Idealne do kaszy i surówki z buraków
Kotlety mielone to tradycyjne polskie danie, które bardzo często serwowane jest na babcinych stołach podczas rodzinnych obiadów. Można jednak je urozmaicić i nadać im świeżego, bardziej nowoczesnego smaku!

Mielone bardzo często podawane są z gotowanymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. To tradycyjne zestawienie od lat cieszy się ogromnym powodzeniem, a jego popularność nie słabnie. To, wbrew pozorom, dobrze zrównoważone danie obiadowe.  Z czym podawać kotlety mielone? Chociaż same kotlety są dość tłuste, ziemniaki z wody podawane bez śmietany czy masła, nie są kaloryczne. Zawierają za to dużo cennych witamin i składników odżywczych. Buraczki, które nie są zasmażane w dużej ilości tłuszczu, również mają właściwości cenne dla zdrowia. To prawdziwa skarbnica witaminy C, witamin z grupy B, a także A, E i K. W burakach znajdziemy również dużo wapnia, żelaza, fosforu, potasu czy cynku. Poniżej przedstawiamy przepis, który przemyci do kotletów jeszcze więcej wartościowych warzyw. Przepis na kotlety mielone z liśćmi szpinaku Składniki: 0 dag mięsa mielonego wieprzowego u mnie z szynki 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 2 spore garście małych i świeżych liści szpinaku 1 łyżeczka jarzynki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Dodatkowo: bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę namoczyć. Kiedy nasiąknie mlekiem lub wodą, odciskamy z niej nadmiar płynu i dodajemy do mięsa mielonego.  Następnie dodajemy jajko, przyprawy, drobno posiekaną cebule i czosnek oraz liście szpinaku w całości lub delikatnie posiekane. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną (gdyby była za luźna, można dodać łyżkę kaszy manny lub bułki tartej). Z masy mięsnej formujemy kotlety. Obtaczamy w drobnej bułce tartej (cieniutka warstwa). Na patelni rozgrzewamy minimalną ilość oleju, a kotlety smażymy na złoty kolor na średnim ogniu. Źródło: Gotujemy.pl...

Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Flickr
Newsy
Męczy was żmudne formowanie kotletów mielonych? Zastosujcie tę sztuczkę i będzie po kłopocie
Uwielbiacie kotlety mielone, ale nie przepadacie za ich przygotowywaniem? Sporo przy tym bałaganu! Dowiedzcie się, co zrobić, by szybciej i łatwiej smażyć kotlety.

Kotlety mielone są pyszne, chociaż trzeba przyznać, że sporo przy nich pracy i sprzątania. Nie każdy przepada za klejącą się masą mięsną! Ale książki kucharskie pełne są sprytnych trików, w tym na klejące się mięso na mielone. Sprawdźcie sami. Naszą poradę na ten odwieczny kulinarny kłopot Polaków odnajdziecie poniżej. Przepis na kotlety mielone Do przygotowania kotletów mielonych, które posmakują wszystkim domownikom, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma mięsa mielonego (może być wieprzowe, z kurczaka, z indyka albo mieszane, choć najlepiej sprawdza się wieprzowe mięso z łopatki lub podgardla) 1 bułka kajzerka 1 jajko 1 duża cebula Majeranek Czosnek granulowany Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Przygotowanie: Suchą bułkę kajzerkę zamoczcie w wodzie, a najlepiej w mleku. Obierzcie cebulę i zetrzyjcie ją na tarce na małych oczkach. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie do niego startą cebulę, wymoczoną w mleku kajzerkę i wbijcie jedno jajko. Dodajcie łyżeczkę majeranku, płaską łyżeczkę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz według uznania. Bardzo dokładnie wyróbcie masę. Następnie na patelni rozgrzejcie porządną ilość oleju (gdy położycie w nim kotlety, powinien sięgać na wysokość ok. pół centymetra). Zamoczcie dłonie w wodzie lub oleju i dopiero wtedy odrywajcie kawałki mięsa z masy i formujcie je w kształt kotletów. Dzięki temu trikowi mięso będzie się znacznie łatwiej wyrabiało i nie będzie się tak kleić! Każdy kotlet obtoczcie w bułce tartej i kładźcie na rozgrzanym tłuszczu. Smażcie kotlety po około 2 minuty z każdej strony tak, by się mocno przyrumieniły, a następnie zmniejszcie ogień i smażcie jeszcze kilka minut. By sprawdzić, czy kotlety są już gotowe, nakłujcie jeden delikatnie widelcem. Gdy...