dziura w rączce patelni
AdobeStock
Newsy

Dlaczego rączka garnka ma na końcu dziurkę? Sekretne zastosowanie. Możecie się zdziwić

Do czego służy otwór na końcu rączki od patelni i rondla? Możecie się zdziwić!

Praca w kuchni codziennie zaskakuje czymś nowym. Niektóre rzeczy mogą zdziwić nawet prawdziwych adeptów sztuki gotowania! Na rynku stale pojawiają się narzędzia mające ją ułatwić i czasami ciężko jest nadążyć za wszystkimi nowinkami. Szczególnie, gdy niektóre z nich mają kilka zastosowań!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Kuchenne tajemnice

Jeżeli chcecie poznać ciekawe sposoby wykorzystania kuchennych narzędzi, koniecznie zapoznajcie się z naszą ściągawką!

  • Praska do czosnku – doskonale poradzi sobie nie tylko z czosnkiem, ale i z orzechami! Jeśli nie macie dziadka do orzechów, nic nie szkodzi. Praska bez problemu rozłupie skorupki pistacji czy orzechów włoskich. Jednak uważajcie! Ta porada sprawdzi się w przypadku bardzo solidnych wyciskarek, jednak te z tworzyw sztucznych mogą się złamać na twardych łupinach.
  • Obieraczka do warzyw – poza tradycyjnymi obieraczkami podobnymi kształtem do małego nożyka, od jakiegoś czasu można kupić modele, które świetnie nadają się do szybkiego obierania takich warzyw jak marchew czy cukinia. Ale sprawdzą się nie tylko do pozbycia się skórki! Za pomocą takiej obieraczki można z łatwością przygotować warzywne spaghetti, wystarczy po prostu „obierać” cały czas warzywo.
  • Durszlak – chcecie spróbować jedzenia gotowanego na parze, ale nie macie specjalnego sitka albo urządzenia? Nie szkodzi! Wystarczy umieścić jedzenie w durszlaku postawionym w garnku nad gotującą się wodą. Upewnijcie się tylko, że wrzątek nie dotyka durszlaka!

Do czego służy otwór w rączce od rondla czy patelni?

Odpowiedź zdaje się być oczywista. W końcu ta dziurka na końcu uchwytu od garnka albo patelni jest po to, by powiesić je na uchwycie! Dawniej takie rozwiązanie w kuchni było bardzo popularne i często w domach kuchenne ściany były ozdobione wiszącymi na nich rondelkami. Ale to nie jedyne zastosowanie! Do otworu w rączce od patelni świetnie pasuje kuchenna łyżka! Wystarczy, że ją tam włożycie i już nigdy nie pobrudzicie blatu.

Dlaczego w kuchni nie powinno się korzystać z drewnianej łyżki
Adobe Stock
Newsy
Używacie drewnianej łyżki do mieszania potraw? Ostrzegamy, wyrzućcie ją jak najszybciej
Kuchnia bez porządnej łyżki to jak uczeń bez zeszytu. Większość gospodyń decyduje się na te wykonane z drewna. Choć wydawać by się mogło, że są najlepsze, w rzeczywistości ich używanie może zagrażać waszemu zdrowiu.

Obok talerzy, szklanek i sztućców, podstawowy element wyposażenia każdej kuchni stanowią duże łyżki. Na co dzień wykorzystujecie je do gotowania, a mówiąc ściślej do mieszania potraw w garnku lub na patelni. Ale czy każda z nich się do tego nadaje? Jakich łyżek używać do mieszania potraw? Na rynku istnieje mnóstwo łyżek kuchennych. Różnią się między sobą nie tylko przeznaczeniem, kolorem i designem, ale również tworzywem, z którego zostały wykonane. Drewniane, silikonowe, plastikowe oraz metalowe – wszyscy mamy je w swoich kuchniach. To właśnie kwestia tworzywa powinna przykuć waszą uwagę i stanowić priorytet. W końcu stawką jest zdrowie wasze i waszych bliskich. Zapewne myślicie sobie, że łyżki nie mogą być groźne? Nic bardziej mylnego. Zaraz się o tym przekonacie.  Wady i zalety różnych łyżek kuchennych Drewniane łyżki kuchenne Wielu uważa, że drewniane łyżki kuchenne są najlepsze. Nie tylko ładnie wyglądają i są tanie, ale również nie niszczą teflonowych powłok w garnkach czy patelniach. Okazuje się jednak, że tego typu przybory nie są idealne. Mają całkiem sporo, istotnych dla waszego zdrowia wad. Drewniane łyżki należy bardzo dokładnie myć po każdym użyciu. Niestety, wilgotne drewno to idealne środowisko dla bakterii, które z powodzeniem namnażają się na waszych przyborach.  Z racji, że jest to naturalny surowiec, wykazuje także tendencję do nasiąkania zapachami, tłuszczem oraz kolorami - po burakach już jej nie domyjecie. Ponadto tego typu łyżki często pękają, przez co gromadzą się w nich resztki jedzenia, które nie sposób wydobyć. To po prostu niezdrowe i niehigieniczne. Metalowe łyżki kuchenne Łyżki wykonane z metalu również mają wielu zwolenników. Prawdopodobnie dlatego, że nie tylko idealnie...

Jak wyczyścić szafki kuchenne? Wcale nie potrzeba specjalnych detergentów
Adobe Stock
Newsy
Jak wyczyścić szafki kuchenne? Wcale nie potrzeba specjalnych detergentów
Szafki kuchenne gromadzą duże ilości zanieczyszczeń – tłuszcz, resztki jedzenia czy kurz. Czy na pewno myjecie je regularnie?

Szafki kuchenne narażone są na znacznie większą ilość zanieczyszczeń i należą do... najbrudniejszych powierzchni w kuchni . Blaty zmywane są regularnie, tak samo jak kuchenka czy inne sprzęty kuchenne. O dziwo, szafki należą do najrzadziej mytych powierzchni w kuchni – pomimo faktu, że są brudzone „od góry do dołu”, zarówno produktami spadającymi z blatu, jak i tymi wyjmowanymi z szafek. Jeśli do tego dołączycie regularne wyjmowanie śmieci spod zlewu , macie przepis na toksyczną mieszankę, która zamieszkuje wasze meble kuchenne. Jak je skutecznie oczyścić? Jak umyć szafki kuchenne? Na szafkach może nawarstwiać się mieszanka kurzu i tłuszczu – jeśli za bardzo zaniedbacie czyszczenie mebli, zabrudzenia te mogą być ciężkie do usunięcia. Nie jest to jednak niemożliwe. Przy większości zabrudzeń świetnie sprawdzi się dobrze znany płyn do mycia naczyń, który posiada zdolność rozpuszczania tłuszczu . Jeśli jednak szafki pokryte są bardziej opornymi zanieczyszczeniami, warto sięgnąć po dobrze znaną mieszankę sody oczyszczonej i octu. Należy jednak upewnić się, że detergent ten nie uszkodzi lakieru na szafkach. Uwaga! Jeśli macie meble kuchenne zrobione z litego drewna, zachowajcie ostrożność przy myciu. Ten rodzaj powierzchni bardzo nie lubi dużej ilości wody, dlatego można ją przemywać wyłącznie mocno odsączoną szmatką o miękkiej teksturze. Mycie szafek kuchennych. Do czego jaki detergent? Woda z płynem do mycia naczyń – mycie z tym detergentem należy przeprowadzić wzdłuż kierunku słojów drewna za pomocą miękkiej szmatki, a następnie wytrzeć szafki do sucha. Świetnie rozpuści tłuszcz. Soda oczyszczona z octem i wodą – oczyści plamy z tłuszczu, które zdążyły już wniknąć w powierzchnię mebli. Mieszankę z sodą należy wcierać w...

Czym umyć okna i kieliszki bez smug? Tę rzecz ma w szafie każda kobieta!
Adobe Stock
Newsy
Czym umyć okna i kieliszki bez smug? Tę rzecz ma w szafie każda kobieta!
Na oknach, płytkach i kieliszkach ciągle zostają wam zacieki? Mamy na to sposób!

Mycie szkieł potrafi być uciążliwe dla wielu pań domu. Rzadko kiedy znajduje się czas na dokładne polerowanie każdego centymetra powierzchni, a na szklankach, oknach czy lustrach lubią pozostawać brzydkie osady. Jest jednak pewien sposób, który sprawi, że czyszczenie szkieł stanie się znacznie prostsze! Mycie szkieł… rajstopami? To świetny sposób na ponowne wykorzystanie dziurawych rajstop, które z pewnością ma w szafie każda kobieta. Rzadko są to produkty, które nosi się przez całe lata, dlatego prędzej czy później w każdym domu znajdzie się para nieużywanych rajstop z nylonu. Materiał ten ma działanie bardzo podobne do hydrofobowego, czyli zapobiega powstawaniu na szkle zacieków i smug. Jak umyć szkło tym sposobem? Standardowo umyj szklaną powierzchnię za pomocą płynu do tej powierzchni, a także szmatki. Następnie wytrzyj szkło do sucha za pomocą suchej pary rajstop. Warto też pamiętać o skutecznym detergencie: Jak umyć okna w kuchni bez smug? Ten domowy płyn stosowały nasze babcie. Zastosowanie rajstop w domu Stare rajstopy mają bardzo wiele zastosowań, które można wykorzystać w domu. Można z nich zrobić m.in.: Woreczki na warzywa i owoce – dzięki temu nie będziecie musieli korzystać z nieekologicznych, często jednorazowych foliówek, a żywność nie będzie się „dusić” w workach nieprzepuszczających powietrza. Woreczki zapachowe do szafy – do odciętej stópki rajstop wystarczy nasypać nieco suszonych płatków kwiatów (np. róży czy lawendy) lub gotową mieszankę zapachową (nazywaną potpourri), a następnie zawiązać woreczek na supełek i włożyć do szuflady z bielizną, swetrami lub koszulkami. Woreczki do prania bielizny lub sznurowadeł – boicie się, że bielizna lub drobne elementy...

racuchy bez drożdży przepis
Flickr
Newsy
Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży? Zastosujcie trik babć i ubijcie jajka z tym składnikiem
W domu zabrakło drożdży? Bez obaw – zrobicie racuchy bez tego składnika. Sprawdźcie nasz przepis!

Chcecie usmażyć racuchy, ale w kuchni zabrakło drożdży? Nic nie szkodzi! Na wszystko znajdzie się rada – dotyczy to także klasycznych racuchów z jabłkami. Sekretem puszystych placuszków bez użycia drożdży jest wykorzystanie składników, które każdy z was ma w domu. Wystarczy ubić cukier i jajka! To połączenie tworzy puszystą masę, która dodana do ciasta na racuchy sprawia, że placuszki wychodzą bardzo pulchne i smaczne. Spróbujcie racuchów z tego przepisu – są przepyszne!  Rodzaje racuchów Racuchy to jedna z typowych potraw polskiej kuchni. Najczęściej spotykany przepis to racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, ale to nie jedyny sposób ich przyrządzania! Bardzo smaczne są racuchy z dodatkiem śliwek oraz świeżego rabarbaru. Z czasem, gdy egzotyczne owoce stały się w Polsce łatwo dostępne, niektórzy zaczęli eksperymentować i dodawać do ciasta na racuchy bakalie albo banany. Tak zrobione placki też są bardzo smaczne! Zwykle racuchy przyrządza się z wykorzystaniem drożdży, jednak da się zrobić placki bez tego składnika. Poniżej podajemy wam przepis na racuchy, które nie wymagają ani grama drożdży! Przekonajcie się sami. Przepis na racuchy bez drożdży Aby przygotować racuchy bez dodatku drożdży, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko 3 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Cukier puder Olej do smażenia Przygotowanie: Do większej miski wsypcie trzy łyżki cukru i wbijcie całe jajko. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera ubijcie na puszystą masę. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia powoli wsypujcie do miski cały czas mieszając. Wlejcie powoli mleko i mieszajcie. Jabłko obierzcie i pokrójcie w plastry. Dodajcie do...