Praca w kuchni codziennie zaskakuje czymś nowym. Niektóre rzeczy mogą zdziwić nawet prawdziwych adeptów sztuki gotowania! Na rynku stale pojawiają się narzędzia mające ją ułatwić i czasami ciężko jest nadążyć za wszystkimi nowinkami. Szczególnie, gdy niektóre z nich mają kilka zastosowań!

Kuchenne tajemnice

Jeżeli chcecie poznać ciekawe sposoby wykorzystania kuchennych narzędzi, koniecznie zapoznajcie się z naszą ściągawką!

  • Praska do czosnku – doskonale poradzi sobie nie tylko z czosnkiem, ale i z orzechami! Jeśli nie macie dziadka do orzechów, nic nie szkodzi. Praska bez problemu rozłupie skorupki pistacji czy orzechów włoskich. Jednak uważajcie! Ta porada sprawdzi się w przypadku bardzo solidnych wyciskarek, jednak te z tworzyw sztucznych mogą się złamać na twardych łupinach.
  • Obieraczka do warzyw – poza tradycyjnymi obieraczkami podobnymi kształtem do małego nożyka, od jakiegoś czasu można kupić modele, które świetnie nadają się do szybkiego obierania takich warzyw jak marchew czy cukinia. Ale sprawdzą się nie tylko do pozbycia się skórki! Za pomocą takiej obieraczki można z łatwością przygotować warzywne spaghetti, wystarczy po prostu „obierać” cały czas warzywo.
  • Durszlak – chcecie spróbować jedzenia gotowanego na parze, ale nie macie specjalnego sitka albo urządzenia? Nie szkodzi! Wystarczy umieścić jedzenie w durszlaku postawionym w garnku nad gotującą się wodą. Upewnijcie się tylko, że wrzątek nie dotyka durszlaka!

Do czego służy otwór w rączce od rondla czy patelni?

Odpowiedź zdaje się być oczywista. W końcu ta dziurka na końcu uchwytu od garnka albo patelni jest po to, by powiesić je na uchwycie! Dawniej takie rozwiązanie w kuchni było bardzo popularne i często w domach kuchenne ściany były ozdobione wiszącymi na nich rondelkami. Ale to nie jedyne zastosowanie! Do otworu w rączce od patelni świetnie pasuje kuchenna łyżka! Wystarczy, że ją tam włożycie i już nigdy nie pobrudzicie blatu.