dziura w rączce patelni
AdobeStock
Newsy

Dlaczego rączka garnka ma na końcu dziurkę? Sekretne zastosowanie. Możecie się zdziwić

Do czego służy otwór na końcu rączki od patelni i rondla? Możecie się zdziwić!
Katarzyna Wyborska
styczeń 02, 2021

Praca w kuchni codziennie zaskakuje czymś nowym. Niektóre rzeczy mogą zdziwić nawet prawdziwych adeptów sztuki gotowania! Na rynku stale pojawiają się narzędzia mające ją ułatwić i czasami ciężko jest nadążyć za wszystkimi nowinkami. Szczególnie, gdy niektóre z nich mają kilka zastosowań!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Kuchenne tajemnice

Jeżeli chcecie poznać ciekawe sposoby wykorzystania kuchennych narzędzi, koniecznie zapoznajcie się z naszą ściągawką!

  • Praska do czosnku – doskonale poradzi sobie nie tylko z czosnkiem, ale i z orzechami! Jeśli nie macie dziadka do orzechów, nic nie szkodzi. Praska bez problemu rozłupie skorupki pistacji czy orzechów włoskich. Jednak uważajcie! Ta porada sprawdzi się w przypadku bardzo solidnych wyciskarek, jednak te z tworzyw sztucznych mogą się złamać na twardych łupinach.
  • Obieraczka do warzyw – poza tradycyjnymi obieraczkami podobnymi kształtem do małego nożyka, od jakiegoś czasu można kupić modele, które świetnie nadają się do szybkiego obierania takich warzyw jak marchew czy cukinia. Ale sprawdzą się nie tylko do pozbycia się skórki! Za pomocą takiej obieraczki można z łatwością przygotować warzywne spaghetti, wystarczy po prostu „obierać” cały czas warzywo.
  • Durszlak – chcecie spróbować jedzenia gotowanego na parze, ale nie macie specjalnego sitka albo urządzenia? Nie szkodzi! Wystarczy umieścić jedzenie w durszlaku postawionym w garnku nad gotującą się wodą. Upewnijcie się tylko, że wrzątek nie dotyka durszlaka!

Do czego służy otwór w rączce od rondla czy patelni?

Odpowiedź zdaje się być oczywista. W końcu ta dziurka na końcu uchwytu od garnka albo patelni jest po to, by powiesić je na uchwycie! Dawniej takie rozwiązanie w kuchni było bardzo popularne i często w domach kuchenne ściany były ozdobione wiszącymi na nich rondelkami. Ale to nie jedyne zastosowanie! Do otworu w rączce od patelni świetnie pasuje kuchenna łyżka! Wystarczy, że ją tam włożycie i już nigdy nie pobrudzicie blatu.

Komentarze
pieczeń przepis
Pixabay
Newsy Kroicie mięso od razu po upieczeniu? To duży błąd. Ile należy odczekać?
W sztuce gotowania każda zasada ma swoje uzasadnienie. Sprawdźcie, dlaczego nie powinno się kroić mięsa zaraz po wyjęciu go z piekarnika!
Katarzyna Wyborska
styczeń 02, 2021

Pieczenie mięsa nie wydaje się być dużym wyzwaniem. Najczęściej wystarczy doprawić mięso, włożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać. Obiad sam się robi! A jednak, łatwo w tym przypadku popełnić kilka błędów. Dowiedzcie się, co zrobić by upieczone mięso było idealne oraz dlaczego nie można go pokroić od razu po wyjęciu z pieca! Jak piec mięso? Sztuka pieczenia mięsa rządzi się swoimi prawami. Jeżeli chcecie, by wasza pieczeń była odpowiednio soczysta, aromatyczna i wszystkim smakowała, musicie pamiętać o podstawowych krokach: Marynowanie – najlepsza pieczeń to taka, która marynowała się co najmniej dobę przed upieczeniem! Nacieranie jej przyprawami, a jeszcze lepiej zamoczenie w płynnej marynacie sprawi, że mięso będzie o wiele smaczniejsze i bardziej soczyste po przygotowaniu. Ważne, by marynata zawierała w sobie kwas. To może być sok z cytryny, ocet albo nawet piwo czy wino. Obsmażanie – ten zabieg ma na celu „zamknięcie” mięsa przed upieczeniem. Gdy jeszcze jest surowe, należy wrzucić je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i na dużym ogniu szybko obsmażyć je z każdej strony, tak by skórka była podpieczona. Tak przygotowane mięso wstawia się następnie do piekarnika i piecze, aż pieczeń stanie się miękka w środku. Solanka – to alternatywa dla osób, które cenią sobie charakterystyczne smaki każdego z mięs i nie lubią, gdy są one zakłócone różnymi dodatkami i przyprawami. Przygotowywanie pieczeni tylko z pomocą soli pozwala wydobyć smak wyjątkowy dla każdego rodzaju mięsa! W dodatku dzięki moczeniu w solance mięso jest niezwykle soczyste. Dlaczego nie należy kroić mięsa zaraz po upieczeniu? Każdy poradnik i książka kucharska zalecają, by po upieczeniu odstawić mięso na około 15 minut i dopiero po tym czasie rozpocząć...

Przeczytaj