Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy

Czym zabielić barszcz biały żeby nie miał grudek? Mistrzowie kuchni robią to tylko tym składnikiem

Choć zabielanie zupy to bardzo powszechny zabieg, wielu gospodarzy wciąż ma z nim problem. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiedni produkt, ale również sam sposób wykonania.

Zupę można zabielić na wiele sposobów. Niektórzy używają do tego mleka, inni sięgają po kefir lub mascarpone, pozostali uwielbiają wzbogacać smak potrawy naturalnymi serkami. Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają jednak, by za każdym razem zupę zabielać przy pomocy śmietany i to nie byle jakiej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czym zabielić barszcz biały?

Najlepiej sprawdzi się gęsta i kwaśna śmietana 18 proc. Haczyk polega na tym, że umieszczona bezpośrednio w gorącym wywarze łatwo się warzy. Właśnie dlatego należy uprzednio zaprawić nią barszcz. Jak zrobić to prawidłowo? Całą instrukcję macie poniżej.

Przepis na barszcz biały

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów domowego bulionu
  • 300 ml zakwasu na barszcz biały
  • 400 gramów białej kiełbasy
  • 100 gramów śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek tartego chrzanu
  • 4 dużych ziemniaków
  • 4 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku umieśćcie bulion. Kiedy ten zacznie wrzeć dodajcie opłukaną pod bieżącą wodą kiełbasę. Parzcie ją na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie kiełbasę z wywaru i zdejmijcie z niej kiszkę, pokrójcie w plasterki i ponownie włóżcie do naczynia.
  2. Do garnka z bulionem dodajcie również zakwas na barszcz biały, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wzbogaćcie zupę o tarty chrzan. 
  3. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie (potrwa to ok. 15 minut), a następnie odcedźcie. Tak przygotowane dodajcie do barszczu białego.
  4. Na koniec zaprawcie zupę – do niewielkiego naczynia odlejcie dwie chochelki barszczu i dodajcie do niego śmietanę. Całość energicznie wymieszajcie, aż do połączenia się składników, a następnie połączcie z resztą wywaru.
  5. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości będzie to trwało 8-10 minut), obierzcie ze skorupek, podzielcie na ćwiartki i rozdzielcie pomiędzy talerze na zupę. Całość zalejcie gotowym barszczem białym. Serwujcie w towarzystwie świeżego pieczywa.

Smacznego! 

Czym zabielić barszcz biały?
Adobe Stock
Newsy
Przepis na barszcz biały w innej odsłonie. Wyjątkowy smak zawdzięcza zakwasowi z kiszonej kapusty
Zakwas na barszcz biały zazwyczaj przyrządza się na bazie mąki żytniej. Okazuje się jednak, że ten na bazie soku z kiszonej kapusty niesamowicie wzbogaca smak zupy.

Barszcz biały to jedna z najpyszniejszych polskich zup. Przyrządzona na bazie domowego bulionu, z dodatkiem kiełbasy, chrzanu, śmietany i majeranku od lat podbija serca największych smakoszy. Jak się okazuje, sekret jej niepowtarzalnego smaku tkwi przede wszystkim w zakwasie. Ten na bazie soku z kiszonej kapusty jest naprawdę niesamowity. Przepis na barszcz biały na zakwasie z kiszonej kapusty Do przygotowania bulionu będziecie potrzebować: 2 litrów wody Warzyw: 2 marchewek, 1 pietruszki, 1 selera, 1 pora 400 gramów kiełbasy 15 ml oleju 2 suszonych grzybów Przypraw: ziela angielskiego, liści laurowych, pieprzu, majeranku Do przygotowania zakwasu będziecie potrzebować: 1 litra soku z kiszonej kapusty 45 gramów mąki pszennej 6 ziaren ziela angielskiego  4 liści laurowych 1 ząbka czosnku Dodatkowo będziecie potrzebować: 150 ml śmietany 10 gramów tartego chrzanu Przygotowanie: Marchewki, pietruszkę oraz selera obierzcie, pokrójcie, posmarujcie cienką warstwą oleju i ułóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa wstawcie na 30 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika. Po upływie tego czasu przełóżcie warzywa, wraz z porem, do dużego garnka, dodajcie do nich kiełbasę, a następnie zalejcie całość zimną wodą i gotujcie przez 30 minut.  Po upływie tego czasu wyjmijcie z garnka warzywa i mięso, a następnie umieśćcie w nim suszone grzyby oraz przyprawy. Trzymajcie na ogniu jeszcze przez kolejne 20 minut. Teraz przygotujcie zakwas – czosnek obierzcie z łupin i pokrójcie na cieniutkie plasterki, a następnie połączcie je z sokiem z kiszonej kapusty, mąką oraz przyprawami i odstawcie. Z bulionu wyjmijcie suszone grzyby i przyprawy, a następnie wzbogaćcie go o przyrządzony wcześniej...

barszcz biały przepis
ONS, AdobeStock
Newsy
Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy
Uwielbiacie wielkanocny barszcz biały z kiełbasą? Wyjdzie nieziemski, gdy zrobicie go z przepisu Karola Okrasy!

Zbliżające się święta to czas pysznych potraw, których na co dzień raczej się nie przygotowuje. Dlatego warto zaufać w tej kwestii ekspertom i przyrządzić wielkanocne specjały według przepisów kulinarnych guru – takich jak Karol Okrasa! Wypróbujcie jego przepis na wielkanocny barszcz z białą kiełbasą. Przepis na biały barszcz wielkanocny od Karola Okrasy Do przygotowania świątecznego barszczu potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Pół kilograma wędzonego boczku Pół litra zakwasu na żurek 250 g ziemniaków 3 białe kiełbasy parzone 3 cebule 150 g tartego chrzanu 3 ząbki czosnku 4 łyżki śmietany 18% 4 jajka 3 liście laurowe 25 ml oleju rzepakowego 6 g majeranku Sól Pieprz biały Przygotowanie: Boczek pokrójcie w plastry, a 2 ząbki czosnku obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Włóżcie do garnka boczek, czosnek oraz 3 liście laurowe i 3 g suszonego majeranku. Zalecie 2 litrami wody i zagotujcie. Natnijcie kiełbasy w poprzek z obu stron. Obierzcie jeden ząbek czosnku i posiekajcie drobno, a obraną cebulę grubo pokrójcie.   Do głębokiego naczynia żaroodpornego wlejcie 10 ml oleju (niecałą łyżkę), połóżcie na to cebulę, posypcie majerankiem, znów polejcie olejem i połóżcie na cebulę kiełbasę i czosnek. Polejcie olejem jeszcze raz. Wstawcie naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni w termoobiegu i pieczcie przez około 20 minut. Pozostałe dwie cebule pokrójcie w drobną kostkę. Odkrójcie z nich wcześniej większe kawałki i opalcie je nad palnikiem. Przełóżcie je do garnka z boczkiem i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie, gdy boczek będzie już ugotowany, wyjmijcie go z garnka i wrzućcie obrane ziemniaki. Pokrójcie boczek drobno i...

Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Gotujmy.pl/EwelinaP
Newsy
Przepis na barszcz chrzanowy z jajkiem i kiełbasą. Nie ma lepszej zupy na Wielkanoc
Wielkanoc nie może się udać bez pysznego barszczu białego! Zróbcie go z tego przepisu!

Barszcz biały nieodłącznie kojarzy się wam na pewno z Wielkanocą. To bardzo znana zupa, którą tak jak żurek podaje się bardzo często podczas śniadania wielkanocnego. Może macie swój sprawdzony przepis na barszcz biały, a jeśli jeszcze nie, to koniecznie poznajcie ten! Wszyscy domownicy poproszą o dokładkę Przepis na chrzanowy barszcz biały z jajkiem i kiełbasą  Przygotujcie barszcz biały o głębokim chrzanowym smaku i podajcie go z białą kiełbasą i jajkiem. Palce lizać! Składniki na wielkanocny barszcz biały z kiełbasą i jajkiem 500 g wędzonego boczku 5 białych cebul 4 liście laurowe 500ml zakwasu do żurku w butelce 120 g chrzanu 100 g śmietanki 18% Ok. 5 ziemniaków 4 jajka 3 surowe białe kiełbasy Majeranek Sól 3 ząbki czosnku Pieprz Olej Przygotowanie białego barszczu z chrzanem, jajkiem i kiełbasą W garnku zagotujcie wodę. Dodajcie białą kiełbasę i sparzcie ją.  Wyjmijcie kiełbasę z wody i ponacinajcie ja z obydwu stron w poprzek.  Posypcie kiełbasę obficie majerankiem.  Wysmarujcie naczynie żaroodporne olejem. Przełóżcie kiełbasę do naczynia żaroodpornego. Posiekajcie cebulę w drobną kostkę. Posypcie kiełbasę jedną z cebul.  Pieczcie kiełbasę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 20 minut.  Jajka ugotujcie na twardo, ostudźcie i obierzcie. Przekrójcie jajka na połówki. Żółtka wyjmijcie z jajek, a białka pokrójcie w kostkę.  Żółtka rozgniećcie widelcem. Oddajcie do nich śmietanę i dokładnie wymieszajcie. Do wywaru po parzeniu kiełbasy dodajcie litr wody, pokrojony na plastry boczek, liście laurowe, 2 łyżki majeranku i rozgnieciony czosnek. Gotujcie kilka minut. Dodajcie dwie cebule opalone ogniem.  Gotujcie jeszcze...

Zupa ze śmietaną
Gotujmy.pl/ania321
Newsy
Śmietana w zupie zawsze się wam warzy? Wystarczy zrobić 2 rzeczy i już nigdy nie będzie
Jeśli z dodanej do zupy śmietany za każdym razem powstają grudki, a całość się warzy prawdopodobnie niewłaściwie zabielacie wywar. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni.

Pomidorowa , ogórkowa , jarzynowa czy pieczarkowa – te zupy nie mogłyby istnieć bez dodatku śmietany. Niestety zdarza się, że umieszczona w wywarze niemal natychmiast się warzy. Jeśli zmagacie się z podobnym problemem to znak, że nieprawidłowo zabielacie zupę. Sprawdźcie, jak robią to doświadczeni szefowie kuchni. Jak prawidłowo zabielić zupę? Wystarczy, że odlejecie do dowolnego naczynia dwie chochelki gorącego wywaru, a następnie połączycie je z waszą śmietaną. Dopiero tak przygotowaną mieszankę wlejcie do reszty zupy i zamieszajcie. Pamiętajcie jednak, by zabielonej zupy już nie gotować na dużym gazie, tylko pozwolić jej delikatnie zawrzeć.  Oprócz tego koniecznie pamiętajcie, że nie każdy rodzaj śmietany nadaje się do użycia w zupie. Najlepsze będą te gęstsze, 18-procentowe. Unikajcie za tych chudszych, ale również tych, które zawierają w swoim składzie skrobię - co prawda nie warzą się one specjalnie często, ale są też sztucznym dodatkiem do potrawy, którego lepiej unikać. Te wskazówki powinny sprawić, że śmietana już nigdy nie zwarzy wam się w wywarze. Toteż nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za przygotowanie przepysznej pomidorówki. Przepis na zupę pomidorową Składniki: 2 litrów bulionu 2 marchewek z rosołu 600 gramów świeżych pomidorów 2 łyżek gęstej śmietany 18 proc. 1 łyżki masła Przypraw: pieprzu, soli, papryki, bazylii, oregano Przygotowanie: Pomidory opłuczcie pod bieżącą wodą, natnijcie u dołu, umieśćcie w dużej misce, zalejcie wrzątkiem i odstawcie do sparzenia na ok. 5 minut. Po upływie tego czasu przepłuczcie je lodowatą wodą, a następnie obierzcie ze skórki. Tak przygotowane pomidory umieśćcie w średniej wielkości garnku, a następnie dodajcie do nich łyżkę masła....