Zupę można zabielić na wiele sposobów. Niektórzy używają do tego mleka, inni sięgają po kefir lub mascarpone, pozostali uwielbiają wzbogacać smak potrawy naturalnymi serkami. Najznamienitsi szefowie kuchni zalecają jednak, by za każdym razem zupę zabielać przy pomocy śmietany i to nie byle jakiej.

Czym zabielić barszcz biały?

Najlepiej sprawdzi się gęsta i kwaśna śmietana 18 proc. Haczyk polega na tym, że umieszczona bezpośrednio w gorącym wywarze łatwo się warzy. Właśnie dlatego należy uprzednio zaprawić nią barszcz. Jak zrobić to prawidłowo? Całą instrukcję macie poniżej.

Przepis na barszcz biały

Będziecie potrzebować:

  • 2 litrów domowego bulionu
  • 300 ml zakwasu na barszcz biały
  • 400 gramów białej kiełbasy
  • 100 gramów śmietany 18 proc.
  • 3 łyżek tartego chrzanu
  • 4 dużych ziemniaków
  • 4 jajek
  • Przypraw: soli, pieprzu, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego

Przygotowanie:

  1. W dużym garnku umieśćcie bulion. Kiedy ten zacznie wrzeć dodajcie opłukaną pod bieżącą wodą kiełbasę. Parzcie ją na małym ogniu przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmijcie kiełbasę z wywaru i zdejmijcie z niej kiszkę, pokrójcie w plasterki i ponownie włóżcie do naczynia.
  2. Do garnka z bulionem dodajcie również zakwas na barszcz biały, majeranek, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zamieszajcie i gotujcie przez ok. 20 minut. Po upływie tego czasu wzbogaćcie zupę o tarty chrzan. 
  3. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w kostkę i ugotujcie w osolonej wodzie (potrwa to ok. 15 minut), a następnie odcedźcie. Tak przygotowane dodajcie do barszczu białego.
  4. Na koniec zaprawcie zupę – do niewielkiego naczynia odlejcie dwie chochelki barszczu i dodajcie do niego śmietanę. Całość energicznie wymieszajcie, aż do połączenia się składników, a następnie połączcie z resztą wywaru.
  5. Jajka ugotujcie na twardo (w zależności od ich wielkości będzie to trwało 8-10 minut), obierzcie ze skorupek, podzielcie na ćwiartki i rozdzielcie pomiędzy talerze na zupę. Całość zalejcie gotowym barszczem białym. Serwujcie w towarzystwie świeżego pieczywa.

Smacznego!