Ciasto naleśnikowe czy bułka tarta? Podobnych zagadnień względem przepisu na karpia jest co najmniej kilka.
Karp z chrupiąca skórką
Bez karpia trudno wyobrazić sobie Wigilię. To jedno z klasycznych dań świątecznej kuchni polskiej. Najczęściej sięgacie po niego właśnie w grudniu. Karpia można przyrządzić w galarecie, pieczonego lub w wersji najsmaczniejszej i najczęściej spotykanej - smażonej.
Mogłoby się wydawać, że smażenie ryby nie przysporzy większych problemów. Nic bardziej mylnego! Smażenie na tłuszczu niesie za sobą ryzyko pochlapania kuchni olejem. Choć jest jeden trik, o czym też pisaliśmy, by tego uniknąć. Wystarczy na rozgrzany na patelni tłuszcz wysypać odrobinę soli.
Ulubiony karp Polaków to taki z chrupiącą skórką. Do uzyskania podobnego efektu wystarczy oprószenie go mąka. Sama ryba jest dość tłusta, zatem ciasto naleśnikowe można zarezerwować na inny przepis. Bułka też nie sprawdzi się w przypadku karpia. Za bardzo nasiąka olejem i sprawia, że jemy tłusto z nawiązką.
Zobacz także:
Karpia nie trzeba szczególnie przyprawiać
Smak karpia należy do charakterystycznych. Trudno pomylić go z inną rybą. Najlepiej przed smażeniem zamarynować go w lodówce na dobę. Taka marynata sprawi, że znany od lat karp zaskoczy was głębią smaku. Wystarczy, że połączycie składniki marynaty, natrzecie nimi karpia i mocno schłodzicie.
Składniki marynaty:
-
sok z cytryny
-
kawałki pokrojonej cebuli
-
starty seler i marchewka
-
sól i pieprz do smaku
Ile powinien się smażyć wigilijny karp?
Ważne, żeby pokroić rybę na równej wielkości kawałki. Średnie mogą być gotowe już po 5 minutach. Złoty kolor skórki oznacza, że karp jest gotowy do konsumpcji. Po usmażeniu rybę możecie też ułożyć na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sok z cytryny zabije mulisty zapach karpia
Marynata w soku z cytryny ma wiele plusów. Nie dość, że doda karpiowi świeżości, to jeszcze usunie jego nieprzyjemny, mulisty zapach. Plasterek cytryny można również ułożyć na świeżo usmażonym karpiu. Cytryna podbija smak ryb i orzeźwia ich delikatny zazwyczaj smak.
Moczenie karpia w wodzie
Przygotowaniem karpia warto zająć się kilka dni wcześniej. Już samo moczenie go z zimnej wodzie, zmienianej co kilka godzin, może okazać się zbawienne. Niektórzy radzą, żeby trzymać rybę chociaż dobę w 2-3 razy zmienianej czystej wodzie w celu przefiltrowania jej organizmu.