Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego
AdobeStock
Newsy

Czy wiecie, jak prawidłowo mrozić maliny? Przez 1 błąd po zamrożeniu będą już do niczego

Maliny to wspaniałe i bardzo zdrowe owoce, dlatego warto cieszyć się ich smakiem przez cały rok. W tym celu trzeba je jednak prawidłowo zamrozić, a podczas tego procesu łatwo popełnić błędy.

Świeże maliny wciąż można kupić późnym latem, a nawet do początku jesieni. Można przygotować z nich pyszny i zdrowy dżem lub zrobić mus do ciast i deserów. Warto również część z nich zamrozić. Zobaczcie, jak to zrobić, by zachowały pełnię wartości i wyglądu. 

Jak przygotować maliny do mrożenia? 

Zanim zamrozicie maliny, musicie je dokładnie przejrzeć. Selekcja polega na odrzuceniu wszelkich nadgniłych, spleśniałych, robaczywych, podejrzanie wyglądających i uszkodzonych okazów. W przypadku malin jest to szczególnie ważne, bo psują się niemiłosiernie szybko. 

Do zamrożenia najlepiej nadają się maliny bardzo świeże – takie, które dopiero co zebraliście na działce lub kupiliście na straganie. Choć niska temperatura wydłuża ich trwałość, nie poprawia jednak jakości. 

Gdy wybierzecie już najlepsze egzemplarze, musicie je dokładnie umyć. Mrożenie nie zabija bakterii i drobnoustrojów, dlatego najlepiej pozbyć się ich od razu.  

Następnie powinniście je bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Co prawda, nigdy nie uda się wam wysuszyć ich całkowicie, ale im mniej wody na nich pozostanie, tym lepiej. Mokre maliny pokryją się warstwą lodu, który zniekształci owoce i sprawi, że po rozmrożeniu będą się nadawały jedynie na dżem.  

Zobacz także
Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru

Jak mrozić pieczarki? Koniecznie zróbcie 1 rzecz przed zamrożeniem, żeby nie straciły koloru

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić

Kupujecie masło na zapas? Sprawdźcie, jak prawidłowo je zamrozić

Jak powinno się prawidłowo mrozić maliny? 

  • Umyte i osuszone owoce ułóżcie na desce, tacce, lub w szerokim i płytkim pojemniku. Maliny nie powinny stykać się ze sobą. W innym wypadku się połączą. 

  • Tak przygotowane włóżcie do zamrażalnika i zostawcie na kilka godzin. 

  • Po tym czasie możecie je wyciągnąć z zamrażarki i szybko przerzucić do woreczka lub mniejszego pojemnika. Macie wtedy gwarancję, że się nie posklejają, gdy będą już zamrożone.  

  • Nie upychajcie ich jednak na siłę. Bardzo ściśnięte maliny stracą formę i po rozmrożeniu mogą wyglądać nieapetycznie. 

  • Pamiętajcie, by pojemniki i woreczki dokładnie zamknąć. Każda nieszczelność spowoduje namnażanie się lodu w ich środku. 

  • Tak przygotowane maliny możecie przechowywać nawet 12 miesięcy. 

I jeszcze jedna istotna kwestia... 

Jeżeli zdarzy się wam długotrwała awaria zamrażarki i znajdujące się w niej zapasy zostaną rozmrożone, nie wolno zamrażać ich ponownie. Wykorzystajcie owoce od razu. 

Źródło: zamrazarka.com

Magda Gessler odpowiada na pytania

czy schabowe można mrozić
AdobeStock
Newsy
Czy można zamrozić kotlety schabowe? Zanim to zrobicie, miejcie na uwadze 1 rzecz
Mrożenie to świetny sposób przedłużenia trwałości wielu produktów spożywczych. Ale czy można zamrozić wszystko – także schabowe? Sprawdźcie!

Zamrażarka jest prawdziwym błogosławieństwem dla każdego gospodarstwa domowego. Bardzo wydłuża trwałość wielu produktów, dzięki czemu można oszczędzić bardzo dużo czasu na przygotowywaniu i pieniędzy! Sprawdźcie, co można bezpiecznie zamrozić. Czy nadają się do tego uwielbiane przez Polaków kotlety schabowe? Jakie produkty można zamrozić? Zanim cokolwiek zamrozicie sprawdźcie, czy można to w ogóle zrobić i jak! Sposób zamrożenia również jest bardzo ważny, jeśli zależy wam na tym, by produkty po rozmrożeniu nadawały się jeszcze do jedzenia. Pieczywo Mrożenie chleba to świetny sposób na oszczędzenie sobie czasu na codziennie jeżdżenie do piekarni. Zwłaszcza, jeśli mieszkacie poza miastem! Chleb można bezpiecznie mrozić od miesiąca do dwóch. Najlepiej rozmrozić go w temperaturze pokojowej – w przeciwnym razie będzie suchy. Ryby Im tłustsza ryba, tym lepiej znosi mrożenie. Jeśli jesteście zapalonymi wędkarzami i mrozicie samodzielnie złowione ryby, pamiętajcie o tym, że zanim włożycie je do zamrażarki, koniecznie musicie je wcześniej oczyścić z łusek i wypatroszyć ! Mięso Surowe mięso można mrozić pod warunkiem, że zamrozicie je od razu po przyjściu ze sklepu! Im dłużej leży ono w lodówce, tym więcej wartości odżywczych traci. Mięso można trzymać w zamrażarce o d 3 miesięcy (drób) do 8 miesięcy (wołowina). Owoce i warzywa Mrożenie owoców to świetny sposób na dostarczenie sobie cennych witamin poza sezonem! Najważniejszy jest jednak sposób mrożenia. Owoce składają się w większości z wody, dlatego często po rozmrożeniu zmieniają się w bezkształtną breję. Jak temu zapobiec? Wystarczy pojedyncze owoce rozłożyć na tacce tak, by się nie dotykały i włożyć do zamrażarki. Gdy już zamarzną, można je przesypać do pojemnika i...

Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
AdobeStock
Newsy
Czy maliny trzeba myć przed zjedzeniem? I jak to zrobić?
Maliny należą do najdelikatniejszych owoców pod słońcem. Myjecie je przed spożyciem, czy nie? To może mieć znaczenie, ale pod pewnym warunkiem.

Już małym dzieciom tłumaczy się, że owoce i warzywa trzeba myć przed jedzeniem. Dzięki temu zdecydowanie obniża się ryzyko zakażenia różnymi bakteriami powodującymi zakażenia pokarmowe. Ale czy jest jakiś wyjątek od reguły? Co robić na przykład z malinami? Sprawdźcie. Czy maliny trzeba myć? Zastanawialiście się kiedyś nad tym, czy należy w ogóle myć maliny ? Ci, którzy jedzą je prosto z krzaka , raczej się nie kłopoczą i zjadają te owoce od razu po zerwaniu. A co z malinami kupowanymi w sklepie? Myć, czy nie? Jeśli maliny pochodzą z waszego ogródka i niczym ich nie pryskano, wówczas spokojnie możecie zrezygnować z mycia tych owoców. Inaczej jest w przypadku malin kupionych w sklepie , które na plantacjach są pryskane różnymi preparatami grzybobójczymi i zwalczającymi pasożyty. Wówczas owoce te należy koniecznie umyć przed spożyciem. Jak myć maliny? Maliny są bardzo delikatne, dlatego trzeba zachować dużą ostrożność przy myciu ich. Do tego woda sprawia, że są znacznie mniej aromatyczne, dlatego mycie malin naprawdę jest ostatecznością. Należy to zrobić przy użyciu słabego strumienia wody, bardzo delikatnie i od razu przed spożyciem. Dzięki temu owoce dłużej zachowają swój smak i aromat. Pamiętajcie o tym, by absolutnie nie namaczać ich w wodzie! Jak przechowywać maliny? Ze względu na ich delikatną strukturę, maliny należy zużyć jak najszybciej, ponieważ bardzo szybko zaczynają tracić swój kształt, pleśnieją  i po prostu się psują. Jeśli zebraliście maliny na zapas lub kupiliście je w sklepie, to przechowujcie je w lodówce i absolutnie nie myjcie ich wcześniej! Należy umyć maliny dopiero tuż przed spożyciem. Owoce powinny być przechowywane w pojemniku wyłożonym ręcznikami kuchennymi i przykryte nimi także z wierzchu. By...

Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
AdobeStock
Newsy
Co pić w upalne dni? Te napoje przyniosą orzeźwienie
Bardzo wysokie temperatury na zewnątrz stanowią wyzwanie dla organizmu. Schłodzicie się tymi napojami!

Ostatnie dni zdecydowanie dają w kość! Silne upały są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne. Jeżeli to możliwe, najlepiej przeczekać wysokie temperatury w chłodnym pomieszczeniu, nosić przewiewne ubrania i pić jak najwięcej wody. Uzupełnianie płynów jest ogromnie ważne, ponieważ podczas upałów organizm się o wiele mocniej poci, by się schłodzić. Ulgę podczas iście afrykańskiej pogody przyniosą łatwe w przygotowaniu i bardzo orzeźwiające napoje – sprawdźcie, jak je przygotować! Świeże soki owocowe Soki z owoców bogatych w potas i inne minerały, doskonale odżywią organizm w trakcie upałów. Wraz z potem wydalany jest głównie potas, który jest ogromnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania. Świeżo wyciskany sok z pomarańczy z dodatkiem kilku kostek lodu, sprawdzi się idealnie! Bardzo dobry jest także sok z truskawek i kiwi. Wystarczy, że zmiksujecie te owoce razem za pomocą blendera i dodacie odrobinę miodu. Dolejcie nieco zimnej wody, lód i gotowe. Woda z lodem, cytryną i miętą Nie ma to jak dzbanek zimnej wody z dodatkiem orzeźwiającej cytryny! Wystarczy skroić jedną cytrynę i dodać kilka liści świeżej mięty. Dobrze sprawdzi się też limonka, ogórek i truskawki. Do tego kilka kostek lodu i naturalny napój na upały gotowy! Sorbet owocowy Kolejny świetny pomysł na orzeźwiający napój w upały to sorbet owocowy. Dobrze sprawdzi się w tym celu arbuz , który zawiera bardzo dużo wody. Kawałki arbuza zmiksujcie z pokruszonym lodem i przelejcie do szklanek. Możecie dodać trochę cukru oraz kilka liści mięty. Zielona herbata Nie wszyscy wiedzą, że zielona herbata ma właściwości wychładzające. To właśnie dlatego jest ona bardzo polecana w upały! Najlepiej oczywiście pić herbatę, gdy jest schłodzona. Zaparzcie zieloną herbatę, odstawcie do ostudzenia i...

Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
AdobeStock
Newsy
Jak długo można mrozić truskawki i inne owoce? Sprawdźcie koniecznie
W trakcie sezonu na różne letnie owoce warto część z nich zamrozić, by cieszyć się ich smakiem podczas zimowych miesięcy. Jak zrobić to prawidłowo i jak długo można mrozić owoce?

Jednym z najlepszych sposobów przedłużania świeżości produktów spożywczych jest mrożenie. Przez wiele miesięcy można bezpiecznie przechowywać w zamrażarce warzywa, owoce, pieczywo, a nawet zioła ! Jednak nawet mrożone jedzenie kiedyś się psuje. Czy wiecie, jak długo można mrozić owoce, w tym truskawki i inne owoce sezonowe? Sprawdźcie! Jak długo można mrozić owoce? Większość owoców można bezpiecznie mrozić przez około 6 miesięcy. Zaliczają się do nich: Śliwki Morele Nektarynki Brzoskwinie Borówki Żurawina Jagody Wyjątek stanowią drobne i delikatne owoce sezonowe, takie jak truskawki, maliny oraz wiśnie. Te można mrozić jedynie przez 3-4 miesiące. Jakie są skutki zbyt długiego mrożenia żywności? Nie bez powodu podaje się pewną granicę mrożenia poszczególnych produktów spożywczych. Zbyt długo trzymane w zamrażarce staną się niesmaczne lub całkowicie niejadalne. Na przykład konsystencja przemrożonych owoców i warzyw staje się papkowata i bardzo nieprzyjemna. Z kolei wędliny robią się wodniste i bardzo miękkie. Należy też wystrzegać się ponownego zamrażania! Grozi to zatruciem wieloma bakteriami, które można znaleźć w jedzeniu. Podczas mrożenia są one uśpione, a po rozmrożeniu się „wybudzają”. Jeżeli ponownie zamrozicie jedzenie, to bakterie zaczną się już w nim rozwijać – zjedzenie takiej żywności poskutkuje silnym zatruciem pokarmowym. Jak zamrozić truskawki, by się nie sklejały? Mrożenie truskawek i innych drobnych owoców wymaga użycia pewnej techniki, dzięki której owoce nie będą posklejane po zamrożeniu. Jeżeli jej nie zastosujecie, to truskawki zamienią się w zamrażarce w nieapetyczną, zmrożoną owocową bryłę! Przed mrożeniem należy dokładnie wysuszyć owoce i ułożyć je w pojemniku lub...