Świeże maliny wciąż można kupić późnym latem, a nawet do początku jesieni. Można przygotować z nich pyszny i zdrowy dżem lub zrobić mus do ciast i deserów. Warto również część z nich zamrozić. Zobaczcie, jak to zrobić, by zachowały pełnię wartości i wyglądu. 

Jak przygotować maliny do mrożenia? 

Zanim zamrozicie maliny, musicie je dokładnie przejrzeć. Selekcja polega na odrzuceniu wszelkich nadgniłych, spleśniałych, robaczywych, podejrzanie wyglądających i uszkodzonych okazów. W przypadku malin jest to szczególnie ważne, bo psują się niemiłosiernie szybko. 

Do zamrożenia najlepiej nadają się maliny bardzo świeże – takie, które dopiero co zebraliście na działce lub kupiliście na straganie. Choć niska temperatura wydłuża ich trwałość, nie poprawia jednak jakości. 

Zobacz także:

Gdy wybierzecie już najlepsze egzemplarze, musicie je dokładnie umyć. Mrożenie nie zabija bakterii i drobnoustrojów, dlatego najlepiej pozbyć się ich od razu.  

Następnie powinniście je bardzo dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Co prawda, nigdy nie uda się wam wysuszyć ich całkowicie, ale im mniej wody na nich pozostanie, tym lepiej. Mokre maliny pokryją się warstwą lodu, który zniekształci owoce i sprawi, że po rozmrożeniu będą się nadawały jedynie na dżem.  

Jak powinno się prawidłowo mrozić maliny? 

  • Umyte i osuszone owoce ułóżcie na desce, tacce, lub w szerokim i płytkim pojemniku. Maliny nie powinny stykać się ze sobą. W innym wypadku się połączą. 

  • Tak przygotowane włóżcie do zamrażalnika i zostawcie na kilka godzin. 

  • Po tym czasie możecie je wyciągnąć z zamrażarki i szybko przerzucić do woreczka lub mniejszego pojemnika. Macie wtedy gwarancję, że się nie posklejają, gdy będą już zamrożone.  

  • Nie upychajcie ich jednak na siłę. Bardzo ściśnięte maliny stracą formę i po rozmrożeniu mogą wyglądać nieapetycznie. 

  • Pamiętajcie, by pojemniki i woreczki dokładnie zamknąć. Każda nieszczelność spowoduje namnażanie się lodu w ich środku. 

  • Tak przygotowane maliny możecie przechowywać nawet 12 miesięcy. 

I jeszcze jedna istotna kwestia... 

Jeżeli zdarzy się wam długotrwała awaria zamrażarki i znajdujące się w niej zapasy zostaną rozmrożone, nie wolno zamrażać ich ponownie. Wykorzystajcie owoce od razu. 

Źródło: zamrazarka.com