Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca
Pixabay
Newsy

Czy warto samodzielnie suszyć grzyby? Czy lepiej kupić suszone? Sprawdzamy, co się bardziej opłaca

Sezon grzybowy w pełni. Po udanych zbiorach możecie ususzyć grzyby. To świetny sposób na ich przechowywanie, a do tego prawie bezkosztowy. Prawie, jeśli do suszenia nie używacie piekarnika... Co jednak, gdy nie macie możliwości i czasu, by wybrać się na grzyby, a chcielibyście zgromadzić nieco suszu na Wigilię? 

Ceny grzybów nie należą nigdy do najniższych. Za te owoce lasu trzeba sporo zapłacić. Podgrzybki i prawdziwki to szlachta wśród grzybów, dlatego nie może być inaczej. Czy w takim układzie warto kupować te grzyby surowe, by potem je samemu ususzyć? Czy lepiej od razu kupić gotowca w paczce i nie martwić się dodatkowym czasem i cenami energii oraz sprzętu do suszenia? 

W jaki sposób można suszyć grzyby? 

Zanim przejdziemy do ustaleń w sprawie opłacalności suszenia, zastanówmy się jak to właściwie robić. Są bowiem różne metody suszenia grzybów.

  • Każdy z was pamięta zapewne rozwieszone nad kuchnią u babci nitki z nawleczonymi grzybami. To metoda dla tradycjonalistów, niegwarantująca pewnego sukcesu. Grzyby suszą się w ten sposób przez kilka dni, co czasami powoduje ich psucie i robaczywienie. 
  • Dość popularnym sposobem jest suszenie grzybów w piekarniku. Niezbyt wysoka temperatura i uchylone drzwiczki zapewnią sukces takiej obróbce. Trzeba jednak liczyć się z kosztami prądu pobieranego podczas wielogodzinnego procesu suszenia. 

  • O wiele bardziej energooszczędne jest ostatnie rozwiązanie, a mianowicie suszenie grzybów w suszarce do tego przeznaczonej. Odpowiednia temperatura, kilka godzin i wspaniały susz gotowy. Trzeba jednak pamiętać o cenie zakupu tego profesjonalnego sprzętu. To także wydatek rzędu nawet kilkuset złotych.

Zobacz także
Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Zobaczcie, gdzie wytropić prawdziwka. Jakie grzyby rosną pod sosnami, a jakie pod brzozami?

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć

Ile kosztuje kilogram świeżych grzybów? 

Grzyby możecie kupić oczywiście w sklepie, lecz taki zakup zdyskwalifikuje pomysł samodzielnego suszenia już na początku. Grzyby sprzedawane w marketach są zwykle nieprzyzwoicie drogie. 

Najlepiej, jeżeli kupicie je na targu lub od przydrożnych sprzedawców, którzy sami je uzbierali. Ile kosztują takie grzyby? Za kilogram prawdziwków będziecie musieli zapłacić około 30 zł. Ceny mogą się odrobinę różnić w zależności od regionu. 

Ile kosztuje suszenie grzybów w domu? 

Macie już grzyby. Teraz musicie je wysuszyć. W tym wypadku koszty będą różne. Możecie skorzystać z tradycyjnego, darmowego sposobu suszenia na nitce lub zrobić to w najbardziej profesjonalny i bezpieczny dla grzybów sposób - w suszarce. 

Ile kosztuje taka suszarka? Ceny zaczynają się już od 100, a sięgają nawet 300 zł. W tym urządzeniu grzyby powinny spędzić od 5 do 6 godzin. Kilogram grzybów wysuszycie w dwóch turach. Cena prądu wymaganego do ususzenia kilograma grzybów to obecnie około 6 zł. Zatem koszt ogólny suszenia i grzybów to 36 zł. Susz z tego zebrany będzie ważył 10-20 dkg. Natomiast susz w sklepie potrafi kosztować nawet 50 zł za 10 dkg. Co zatem bardziej się opłaca?

Źródło: stronakuchni.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak suszyć grzyby? 1 błąd i szybko spleśnieją
AdobeStock
Newsy
Jak suszyć grzyby we właściwy sposób? 1 błąd i szybko spleśnieją
W polskich lasach mamy obecnie prawdziwe zatrzęsienie grzybów. Zostały wam leśne grzyby i planujecie je wysuszyć? Dowiedzcie się, jak prawidłowo to zrobić. Jeden błąd i będą do niczego.

Jesień to prawdziwy raj dla zbieraczy grzybów . W wielu polskich domach przygotowuje się obecnie grzyby marynowane w occie lub inne typowo jesienne dania, takie jak np. grzyby smażone z cebulką . Świetną propozycją na chłodne jesienne wieczory jest zupa krem z grzybów lub aromatyczne risotto z leśnymi grzybkami . Jeśli zostały wam grzyby, z którymi nie bardzo wiecie, co zrobić, możecie je zasuszyć, aby móc później dodawać je do sosów, zup lub mięs. Jak to zrobić prawidłowo? Jak suszyć grzyby? Suszenie grzybów jest bardzo łatwe. Pamiętajcie jednak o dwóch ważnych zasadach Dzięki nim wasze grzyby nie spleśnieją. Oto one: Grzyby najpierw oczyszczamy. Pod żadnym pozorem jednak ich nie myjcie! Wystarczy, że użyjecie wilgotnego pędzelka, którym starannie oczyścicie grzyby z zabrudzeń takich jak piasek, igły czy liście. Pamiętajcie, by nie przeznaczać do suszenia grzybów nadgryzionych przez zwierzęta lub co gorsza – z robakami. Grzyby powinny być zdrowe i pozbawione uszkodzeń. Nadpsute grzyby, nawet po wysuszeniu nie będą nadawały się do jedzenia – co więcej – ich zjedzenie może wam nawet zaszkodzić. Kroimy grzyby na plastry lub kawałki. Odkrójcie trzonki od kapeluszy, a większe trzonki przekrójcie na pół i zostawcie do suszenia. Grzyby można suszyć na kilka sposobów:  w suszarce do żywności w piekarniku na nitce, np. nad kuchenką W jakiej temperaturze suszyć grzyby? 1 błąd i spleśnieją Najważniejszą kwestią o jakiej należy pamiętać podczas suszenia grzybów jest jednak temperatura, w jakiej będziemy to robić. Gdy grzyby są suszone w nieodpowiedniej temperaturze mogą zepsuć się i spleśnieć. Grunt to powolne suszenie w temperaturze 40-50°C. Jeśli zdecydujecie się na...

Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć.
Adobe Stock
Triki kulinarne
Oto idealny sposób na suszenie grzybów. W ten sposób nie mają prawa wam spleśnieć
Jesień to raj dla grzybiarzy. Można ich poznać po tym, że wystarczy wejść z nimi do lasu, a od razu znikają między drzewami i tylko co jakiś czas wynurzają się z rosnącą torbą grzybów.

Z grzybami jest jak z rybami. Fanatycy zbierania i łowienia, z takim zaangażowaniem oddają się tym czynnościom, że nie zawsze starcza im zapału na oprawienie, przygotowanie i przyrządzenie swoich zdobyczy. Do tego jeśli zebranych grzybów jest naprawdę dużo, to po zjedzeniu dwóch zup grzybowych, klusek ze sznyclem w sosie grzybowym i omletu z grzybami, zaczynają zachodzić w głowę co zrobić z resztą. I tu z pomocą przychodzi suszenie. Które grzyby najlepiej wybierać do suszenia?  Eksperci podpowiadają, że najlepiej do suszenie nadają się grzyby, które nie mają blaszek. Te z blaszkami, jak kurki, po ususzeniu tracą przyjemną, sprężystą, konsystencję. Suszone kurki twardnieją i w niczym nie przypominają tych, które znamy z sosów z kurkami czy świeżych kurek z patelni. Najlepszymi grzybami do ususzenia, według znawców tematu, są oczywiście prawdziwki. Drugie w kolejności pod względem popularności są podgrzybki. Raczej nie suszy się grzybów zawierających dużą ilość wody, jak maślaki. To grzyby, w których zawartość wody osiąga poziom powyżej 90-95% więc po wysuszeniu czyli usunięciu wody, nie zostaje z nich prawie nic. Jak przygotować grzyby do suszenia?  Po pierwsze grzyby, które chcemy ususzyć, nie powinny być mokre. Nie zbierajcie ich więc zaraz po deszczu, a przygotowując do ususzenia nie myjcie. Grzyby ubrudzone ziemią czy igliwiem można oczyścić szczoteczką. Nie obawiajcie się, że pozostały w grzybie piasek dostanie się do potrawy. Gdy zimą wyjmiecie z szafki suszone grzyby, przygotowanie z nich potrawy i tak zaczniecie od namoczenia i odlania wody z piaskiem na dnie. Warto też wiedzieć, jak oczyścić grzyby z robaków . Po drugie, grzyby pokrojone w talarki znacznie lepiej znoszą suszenie. Proces suszenia będzie wtedy krótszy, grzyby będą się suszyć...

„Koszyk Kaczyńskiego” wciąż drożeje. Czy inflacja w końcu przystopuje?
ONS/AdobeStock
Newsy
„Koszyk Kaczyńskiego” wciąż drożeje. Czy inflacja w końcu przystopuje?
Ceny jedzenia rosną w zastraszającym tempie. Ile obecnie kosztuje „koszyk Kaczyńskiego" i kogo na niego stać?

Jarosław Kaczyński bardzo głośno krytykował przed laty rząd za szalejącą inflację . Dziś inflacja jest najwyższa od wielu lat i dalej rośnie w zastraszającym tempie. Mimo to, premier Mateusz Morawiecki twierdzi, że inflacja wcale nie uderza w kieszenie Polaków, ponieważ ceny w polskich sklepach rosną wolniej niż nasze zarobki: Jeśli płace rosną szybciej niż ceny, oznacza to, że możemy kupić więcej, a inflacja jest kwestią, którą należy odnosić do wzrostu wynagrodzeń - powiedział niedawno premier Mateusz Morawiecki. Czy na pewno dotyczy to jednak wszystkich grup społecznych? Ile kosztuje „koszyk Kaczyńskiego"? Jak pokazują najnowsze dane, w sierpniu inflacja sięgnęła rekordowy poziom 5,4 proc. w skali roku, co oznacza, że była największa od 20 lat. Mimo to, szef Narodowego Banku Polskiego Adam Glapiński uważa, że wynagrodzenia Polaków rosną szybciej niż ceny w sklepach, więc nawet tak wysoka inflacja nie ma negatywnego wpływu na kieszenie Polaków. Portal money.pl obliczył, ile kosztuje koszyk Kaczyńskiego. Chodzi o produkty, które szef Prawa i Sprawiedliwości włożył w 2011 roku do koszyka podczas robienia zakupów w niewielkim sklepie osiedlowym w Warszawie. Kaczyński pojawił się w nim z grupą fotoreporterów i próbował upokorzyć Donalda Tuska za to, jak wysokie były za jego rządów ceny w sklepach, wkładając do koszyka najdroższe produkty dostępne w owym sklepie. Kaczyński wybrał siedem produktów: ziemniaki, chleb, jajka, jabłka, piersi z kurczaka, mąka i cukier, za które zapłacił 55 zł 60 gr. Okazuje się, że koszyk podobnych produktów według cen podawanych przez GUS (średnia dla całej Polski) w lipcu 2011 roku kosztował o wiele mniej, bo 39 zł. Pojawia się pytanie o ile zdrożał od tamtego czasu „koszyk Kaczyńskiego"?...

To najdroższy sklep spożywczy w Polsce? Parówki wieprzowe kosztują w nim aż 60 zł/kg
AdobeStock
Newsy
To najdroższy sklep spożywczy w Polsce? Parówki wieprzowe kosztują w nim aż 60 zł/kg
Słyszeliście kiedyś o delikatesach Vitkac? Ceny, jakie w nich znajdziecie, mogą was przyprawić o zawrót głowy. Ile trzeba zapłacić za zwykłe parówki?

Dom handlowy Vitkac jest uznawany za jeden z najdroższych centrów handlowych w Warszawie. Jakiś czas temu marka ruszyła z własnymi delikatesami z produktami spożywczymi na półkach. Będziecie w szoku, ile trzeba zapłacić w nich za jedzenie. Gdzie jest dom handlowy Vitkac? Vitkac jest to luksusowy dom handlowy, który mieści się przy ulicy Brackiej 9 w Warszawie. Sklep ruszył ze sprzedażą w listopadzie 2011 roku. Inwestorem była firma Wolf Immobilien, a imponujący budynek zaprojektowała Autorska Pracownia Architektury Kuryłowicz & Associates. W 2020 w Vitkacu mogliście kupić produkty aż 194 marek odzieżowych. W większości są to marki uznawane za luksusowe i skierowane do najbogatszych. W Vitkacu możecie kupić ubrania od takich projektantów i domów mody jak: Louis Vuitton, YSL, Gucci, Bottega Veneta, Giorgio Armani, Lanvin, Diane von Furstenberg, Dsquared2, Celine, Alexander Wang, Michael Kors czy Alexander McQueen.  Robiąc zakupy w Vitkacu, można też wstąpić na obiad do jednej z luksusowych restauracji. Jakiś czas temu sklep otworzył też własne delikatesy z produktami spożywczymi. Jakie są w nich ceny? @agatestuje Tu jest jakby luksusowo #vitkac #warszawa #jedzenie #zakupyspozywcze ♬ dźwięk oryginalny - WIS || Wyższy Instytut Smaku👸 Pokazała ceny w delikatesach Vitkacego Użytkowniczka TikToka znana jako @agatestuje wybrała się ostatnio do delikatesów Vitkacego. Co tam zastała? Ceny jak z kosmosu. Internautka pokazała m.in. ceny mięs i owoców. I tak: za parówki wieprzowe w delikatesach w DH Vitkac trzeba zapłacić aż 60 zł za kilogram długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego, czyli bresola, kosztuje 195 zł za kg szynka parmeńska z truflą kosztuje 259 zł za kg salami z truflą 235 zł za kg krem czekoladowy - 65 zł za 250 gr...