Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem
Adobe Stock
Newsy

Czy sałatkę jarzynową można zamrozić po świętach? Tylko pod 1 warunkiem

Czasami gospodynie domowe przeceniają możliwości swoich bliskich i zostają po świętach z większą ilością jedzenia. Wówczas świetnym sposobem na niemarnowanie żywności jest jej mrożenie. Tradycyjną sałatkę jarzynową można mrozić tylko pod 1 warunkiem.

Nie od dzisiaj wiadomo, że zazwyczaj przygotowuje się więcej jedzenia przed obawą, aby dla nikogo nic nie zabrakło. Jednak pożywienie najczęściej po prostu zostaje po wszelkich uroczystościach. Wówczas trzeba kombinować, co z nim zrobić by się nie zmarnowało. Idealnym sposobem na przedłużenie świeżości produktów jest mrożenie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Różne wersje sałatki jarzynowej 

Co dom to inny przepis na sałatkę jarzynową, mimo, iż każdy mówiąc o niej ma to samo na myśli. Każda z gospodyń domowych ma swój własny indywidualny i od lat sprawdzony sposób przygotowania tego dania.

Wszystkie wyglądają podobnie, jednak różnią się niewielkimi aspektami, takimi jak ilość składników, przyprawy, użycie lub niepewnych warzyw. Niektórzy również do sałatki dodają również wędlinę jak kiełbasa czy szynka.

Wówczas nasze narodowe, świąteczne danie zaczyna przypominać bardziej swój pierwowzór, czyli rosyjską sałatkę jarznynowo-mięsną znaną pod... francuskojęzyczną nazwą Olivier.

Pomijając te drobne aspekty, wszyscy bardzo dobrze znają to danie i nikt nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnej sałatki jarzynowej. 

Zobacz także
Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne

Jak rozpoznać, że sałatka jarzynowa zaczęła się psuć? Te 3 sposoby są niezawodne

Dodajcie do sałatki jarzynowej ten składnik. Jest nietypowy, ale nada jej wspaniałego smaku

Czy można mrozić sałatkę jarzynową?

Co jakiś czas pojawia się pytanie, czy pozostałą sałatkę jarzynową można mrozić. To odwieczny dylemat większości gospodyń domowych. Można to danie zamrozić, jednak tylko pod jednym warunkiem. Do sałatki nie należy wcześniej dodawać majonezu tylko przed samym podaniem.

Jeśli zauważycie, iż może ona pozostać to warto odłożyć część warzyw do pojemnika i zamrozić, a pozostałe wymieszać z przyprawami oraz majonezem. Zamrożone składniki można wyjść z zamrażarki w każdej chwili, a później dokończyć cały proces przyrządzania.

Należy pamiętać, że majonezu nie można mrozić, gdyż wówczas traci swoją konsystencję i rozwarstwia się. To o tyle ważne, że aksamitność majonezu jest przecież jego najmocniejszym punktem! 

sałatka warzywna
Wikipedia Commons
Newsy
Czy powinno się dodawać gotowane ziemniaki do sałatki jarzynowej? Odpowiedź jest prosta
Sałatka jarzynowa to stały fragment wszelkich rodzinnych spotkań, świąt i uroczystości. Jaki jest podstawowy przepis na to danie?

Wbrew pozorom, odpowiedź na to pytanie nie będzie łatwa. Skład sałatki różnić się może nawet w wykonaniu dwóch sąsiednich gospodyń domowych. Jedna dodaje groszek, druga nie. Niektórzy wolą w sałatce dodatek w postaci konserwowej kukurydzy, inni strzegą się jej jak ognia. Sałatka jarzynowa z ziemniakami czy bez? A czy do sałatki powinno dodawać się gotowane ziemniaki? Już XIX-wieczny przepis wskazywał na taką konieczność. Osoby, które skarżą się na kaloryczność kartofli, mogą w razie potrzeby nieco ograniczyć ich ilość w swojej sałatce. Rosyjskie korzenie sałatki jarzynowej Jak widać, trudno o jeden, najbardziej typowy, popularny sposób przygotowywania sałatki jarzynowej. Żeby obraz różnorodności składników sałatki jarzynowej był pełniejszy, powinniśmy zasięgnąć nieco do jej historii. Dzieje sałatki warzywnej, jak niektórzy ją także nazywają, są całkiem długie i dość burzliwe. Korzenie sałatki sięgają carskiej Rosji. To właśnie w Imperium Rosyjskim powstały pierwsze receptury przygotowania tak zwanej sałatki Olivier. Obecnie Rosjanie do swojego dania dodają tzw. kiełbasę doktorską, czyli krótko mówiąc – mortadelę. Francuskie wzorce Jak to często bywało w ówczesnych czasach, punktem odniesienia w dziedzinie kulinariów była Francja. I to właśnie z francuskiego języka, rosyjscy kucharze zaczerpywali pełną garścią nazwy swoich nowych potraw. W ten sposób ukuto właśnie nazwę sałatki warzywnej, do dzisiaj znanej na obszarze kultury rosyjskojęzycznej jako Olivier. Innym dobrym przykładem tego typu praktyk, jest słynny kotlet de vollaile, co oznacza ni mniej, ni więcej co: „kotlet z drobiu”. Przepis na sałatkę jarzynową z 1897 roku Wróćmy jednak do sałatki jarzynowej. Pierwsze przepisy na sałatkę...

jak długo przechowywać sałatkę jarzynową
Flickr
Newsy
Jak długo sałatka jarzynowa jest świeża? Po upływie tego czasu nadaje się tylko do kosza
Sałatka jarzynowa to jedno z tych dań, które przygotowuje się w dość dużych ilościach. Co zrobić jak zostanie wam jej spora ilość? Jak długo można ją przechowywać?

Święta wielkanocne, Boże Narodzenie, imieniny cioci, imienny wujka, chrzciny czy Sylwester – sałatki jarzynowej nie może zabraknąć na najważniejszych rodzinnych uroczystościach. Ta potrawa, zwana także sałatką warzywną, przybyła do nas zza wschodniej granicy. Przepis na sałatkę powstał w Rosji. Czym różni się polska sałatka jarzynowa od rosyjskiej? Przez lata receptura mocno się zmieniła. Wykluczono wyszukane i wyrafinowane składniki, zamiast tego bazą sałatki stały się ziemniaki i inne gotowane warzywa. W rosyjskiej wersji sałatki obowiązkowy jest także dodatek w postaci mięsa. Może to być mięso drobiowe, ale najczęściej Rosjanie wybierają kiełbasę doktorską, czyli naszą mortadelę. U nas mięsa się nie dodaje. Zamiast tego, niektóre gospodynie domowe dodają do sałatki kukurydzę czy też zielony groszek konserwowy. Niezależnie od tego, jaką wersję sałatki wykonacie, jakie składniki dodacie, a jakich nie, konieczne jest zachowanie ostrożności w jej przechowywaniu. Czym grozi długie przechowywanie sałatki jarzynowej w lodówce? Po pierwsze długie przechowywanie sałatki w lodówce mocno wpływa na jej smak. Mamy na to jeden patent. Jeśli zamierzacie przygotować spore ilości sałatki, dobrze jest mieszać składniki z majonezem i musztardą dopiero przed podaniem. Wcześniej wystarczy posiekać i pokroić wszystkie dodatki i włożyć je do jednego naczynia. To jednak nie rozwiąże problemu zachowania świeżości. Sałatka jarzynowa ma to do siebie, że niestety szybko może okazać się niezdatna do spożycia. Wystarczy kilka dni w lodówce i jej spożycie będzie groziło wystąpieniem sensacji żołądkowych. Wszystko to spowodowane jest rozpoczęciem procesu fermentacji ugotowanych warzyw, które stanowią podstawę sałatki. Jak długo powinno się przechowywać sałatkę jarzynową? Takie...

Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej?
Adobe Stock
Newsy
Dlaczego majonez powinno się dodawać dopiero przed samym spożyciem sałatki jarzynowej? Będziecie zaskoczeni
Większość z was nie wyobraża sobie świąt bez przepysznej sałatki jarzynowej. Jeśli chcecie, by zasmakowała waszym gościom dodajcie majonez dopiero przed samym zaserwowaniem.

Nie wiedzieć czemu przyjęło się, że majonez należy dodać do sałatki jarzynowej od razu po jej przyrządzeniu, a następnie całość wstawić do lodówki na kilkanaście godzin. Okazuje się, że to błąd. Doświadczone gospodynie dobrze wiedzą, że sos powinno się łączyć z warzywami dopiero przed samym zaserwowaniem. Kiedy dodać majonez do sałatki jarzynowej? Najznamienitsi szefowie kuchni potwierdzają – warzywa należy łączyć z majonezem dopiero przed samym zaserwowaniem sałatki jarzynowej. Okazuje się bowiem, że dodany wcześniej sos bardzo negatywnie wpływa na smak potrawy i przyspiesza jej psucie. Nigdy więcej tego nie róbcie. Przepis na sałatkę jarzynową Będziecie potrzebować: Warzyw: 3 dużych ziemniaków, 2 dużych marchewek, 1 pietruszki, 4 ogórków kiszonych, 1 cebuli, 1 puszki groszku konserwowego  1 jabłka 3 dużych jajek 5 łyżek majonezu 4 łyżek jogurtu naturalnego 2 litrów bulionu Przypraw: pieprzu, soli Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i pietruszkę dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą, a następnie umieśćcie w garnku z gorącym rosołem. Całość gotujcie aż do miękkości warzyw, ok. 40 minut. Przed wrzuceniem do garnka warzywa możecie przekroić na pół, wtedy szybciej się ugotują. Po 40 minutach wyjmijcie warzywa z wody i pozostawcie do ostygnięcia na ok. 20 minut, a następnie zdejmijcie z nich skórkę. Obrane warzywa pokrójcie w niewielką kostkę i umieśćcie w stosunkowo dużej misce (sałatka jarzynowa składa się z wielu produktów, wszystko musi się zmieścić w jednym naczyniu). W rondelku pełnym zimnej wody umieśćcie jajka i ugotujcie je na twardo (8-10 minut od momentu, w którym woda zacznie wrzeć). Ugotowane jajka przelejcie zimną wodą, a następnie obierzcie je ze skorupek. Kiedy trochę ostygną zacznijcie...

Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Sałatka jarzynowa z ciecierzycą zaskoczy was smakiem. Każdy będzie się nią zajadał
Jeśli przepadacie za sałatką jarzynową, to na pewno będzie wam smakowała jej wersja z ciecierzycą. Sprawdźcie sami!

Mamy tu miłośników sałatki jarzynowej? Choć kojarzy się ona głównie ze świętami, to Wielkanoc ani Boże Narodzenie nie są jedyną wymówką do przygotowania tej smacznej potrawy! Co więcej, najlepiej smakuje sałatka przyrządzana z warzyw z rosołu, dlatego okazji do jej przygotowania jest aż nadto. By nieco urozmaicić klasyczną recepturę na sałatkę, spróbujcie zrobić ją z dodatkiem zdrowej ciecierzycy! Dzięki temu sałatka nie będzie tak ciężka i znajdzie się w niej jeszcze więcej witamin. Ciecierzyca zawiera bowiem bardzo dużo błonnika, który doskonale wpływa na pracę układu trawiennego oraz białka niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecamy sałatkę z przepisu dostępnego na portalu Gotujmy.pl! Przepis na sałatkę jarzynową z ciecierzycą Do przygotowania smacznej sałatki jarzynowej z dodatkiem ciecierzycy potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 jajka 3 marchewki 2 pietruszki Pół selera Pół puszki groszku konserwowego Pół puszki ciecierzycy konserwowej 5 łyżek majonezu Sól Pieprz Przygotowanie: Umyjcie selera, marchewki i pietruszki i włóżcie do garnka z zimną wodą. Posólcie. Gotujcie przez około pół godziny do miękkości warzyw. Najlepiej jednak smakuje sałatka zrobiona z warzyw gotujących się w rosole, dlatego polecamy wam ugotować rosół i wykorzystać do sałatki właśnie takie warzywa. Gdy marchewki, pietruszki i seler będą już miękkie, wyjmijcie je z wody. Obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę. Jajka włóżcie do zimnej wody i ugotujcie. Średnie jajka powinny się gotować przez około 7-8 minut, a duże do 10 minut. Po ugotowaniu przelejcie jajka kilka razy zimną wodą. Obierzcie ze skorupki i pokrójcie bardzo drobno. Odsączcie ciecierzycę...