Czy roślinne „kotlety" są zdrowsze od mięsnych? Te składniki pozostawiają wiele do życzenia
Adobe Stock
Newsy

Czy roślinne „kotlety" są zdrowsze od mięsnych? Te składniki pozostawiają wiele do życzenia

Jecie czasami wegetariańskie zamienniki popularnych mięsnych potraw? Sprawdźcie, czy na pewno są one zdrowszą alternatywą.

Jeszcze kilka lat temu roślinne wersje kotletów czy parówek były dość rzadko spotykane w sklepach i bywało, że ich smak pozostawiał wiele do życzenia. Dziś jednak coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską lub wegańską, a wybór roślinnych produktów imitujących mięsne dania jest bardzo szeroki. Są też one zazwyczaj całkiem smaczne. Ale czy na pewno są zdrowsze od mięsa? 

Roślinne mielone zamiast wieprzowych

Wege kotlety, pulpety, parówki, a nawet ryba - nie ma chyba już takiego mięsnego produktu, którego nie dałoby się odtworzyć z roślin. Mowa tutaj oczywiście o smaku, ponieważ o ile smak można próbować naśladować, konsystencja i składniki odżywcze takich produktów są zupełnie inne.

Mięso dostarcza nam białko niezbędne do prawidłowego funkcjonowania, choć niektórzy się spierają, że częste jedzenie tego produktu wcale nie jest dobre dla zdrowia.

Dyskutuje się też o kwestii ekologii - w końcu produkcja mięsa, a zwłaszcza wołowiny, nie wpływa dobrze na nasze środowisko. Dlatego na roślinne zamienniki mięsa decydują się coraz częściej nie tylko wegetarianie czy weganie, ale także osoby, które chcą żyć bardziej ekologicznie i w zgodzie z własnym sumieniem. 

Zobacz także
Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Gołąbki wegetariańskie - przepis. Zdrowe, lekkie i pyszne!

Kobieta jedząca stek

Aż 30% wegetarian je „po cichu” mięso? Najczęściej oszukują w jednej sytuacji

Z czego składają się roślinne zamienniki mięsa?

O ile jednak takie wegekotlety zawierają białko czy błonnik, którego w mięsie nie ma, znajdziecie tam też inne, nienajlepsze składniki. Mowa tutaj na przykład o zawartości sodu, którego w burgerach roślinnych jest więcej, niż w mięsnych. Wege odpowiedniki tego dania zawierają nawet 500 mg sodu, podczas gdy w tradycyjnym burgerze jest ok. 85 g sodu. 

Alergicy również powinni się mieć na baczności. „Mięso” roślinne często produkuje się z soi, która znajduje się na liście 10 najczęściej uczulających produktów. Jednak nie wszystkie roślinne zamienniki robi się z soi, dlatego wystarczy, że będziecie dokładnie czytać etykiety - możecie znaleźć wegekotlety zrobione na przykład z ciecierzycy.

Kotlety czy pulpety z tego warzywa możecie zrobić samodzielnie, bez niepotrzebnych dodatków. Zobaczcie, jak przygotowuje je Karol Okrasa:

Czy kotlety roślinne są zdrowsze od mięsa? Na pewno nie powinno się ich uważać za lepszą alternatywę, a raczej ciekawe urozmaicenie diety. Jeśli w ogóle nie jecie mięsa, przy zakupie takich produktów sprawdźcie dokładnie ich skład i wybierajcie te, które są jak najmniej przetworzone.

Źródło: zywienie.medonet.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Duże zmiany w menu wielu restauracji. Można się zdziwić
AdobeStock
Newsy
Duże zmiany po pandemii w menu wielu restauracji. Można się naprawdę zdziwić
Możecie przeżyć zaskoczenie, gdy wybierzecie się do restauracji. Zmienia się menu, a także… ceny.

Pandemia koronawirusa wymusiła na restauracjach spore zmiany. By przetrwać, niektóre z nich musiały zupełnie zmienić swój sposób działalności – na przykład nawet najbardziej eleganckie lokale zaczęły serwować dania na wynos w plastikowych pojemnikach. Teraz gdy branża gastronomiczna ponownie może działać (choć w reżimie sanitarnym i przy ograniczonej liczbie stolików), wiele restauracji wprowadziło u siebie sporo zmian – zwłaszcza w menu. Jak wygląda sytuacja w gastronomii po pandemii? O tym opowiedzieli właściciele i pracownicy restauracji w rozmowie z portalem natemat.pl. Dania wege zamiast mięsa W Polsce widoczny jest trend jedzenia wege , który nabiera coraz większej popularności. Nie wpłynęła na to nawet pandemia koronawirusa i Polacy chodzący do restauracji często pytają o dania wegetariańskie i wegańskie. Dlatego w wielu lokalach dania składające się głównie z warzyw zaczynają dominować w karcie: Wcześniej 80 proc. mojej karty było mięsne. Teraz buduję danie, które z marszu jest wegetariańskie i daję do niego opcję doboru ryby albo mięsa. Nie zrezygnuję z burgerów i świeżej ryby zupełnie, ale wege zdecydowanie jest górą – mówi Gaweł Czajka, właściciel restauracji Cały Gaweł w Sopocie. O trendzie diety bezmięsnej mówi także Agnieszka Borek, która zajmuje się marketingiem dla gastronomii: Trend jedzenia wege rósł od jakiegoś czasu, a pandemia bardzo to przyspieszyła. Warszawa nie od dziś jest w światowej czołówce wegetariańskich miast(…)W trakcie ostatniego roku nastała moda na zdrowie i całe szczęście. To już nawet nie chodzi o ekologię i efekt cieplarniany, odrzucamy mięso, bo po mięsie źle się czujemy. Zaczniemy iść w kierunku fleksitarianizmu, czyli mięso będziemy jeść sporadycznie i tylko wysokiej...

Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Newsy
Takich mielonych jeszcze nie jedliście. Kto raz ich spróbuje, nie będzie chciał innych
Według wielu osób są o wiele lepsze niż te tradycyjne. Spróbujecie?

Coraz więcej Polaków decyduje się na przejście na wegetarianizm albo weganizm. Nawet osoby, które nie zrezygnowały z jedzenia mięsa, kupują go z roku na rok coraz mniej. W sklepach z łatwością można znaleźć wege odpowiedniki mięsnych smakołyków.  Niektóre, odpowiednio przyrządzone, smakują identycznie jak mięso!  Wiele osób często jest zaskoczonych, gdy spróbuje wegetariańskiego dania – potrafią doskonale imitować mięsny smak. Jeśli nigdy wcześniej nie próbowaliście, koniecznie zróbcie wegański smalczyk z fasoli albo flaki z boczniaków. Te przepisy biją rekordy popularności! Zamienniki mięsa Sprawdźcie, czym można zastąpić mięso: Tofu – najbardziej znany sojowy produkt. Tempeh – również sojowy zamiennik, może imitować rybę. Seitan – zrobiony z glutenu pszennego, odpowiednio przygotowany jest niemal nie do odróżnienia od mięsa. Rośliny strączkowe – doskonałe źródło białka Warzywa – boczniaki, bakłażan, kalafior i wiele, wiele innych. Przepis na wegańskie kotlety mielone Składniki 300 g roślinnego zamiennika mięsa mielonego 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 kajzerka lub tarta bułka 1 jajko 200ml mleka Bułka tarta Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Do miski przełóżcie roślinny zamiennik mięsa. Cebulę zetrzyjcie na tarce na małych oczkach i przełóżcie do „mięsa”. Do masy dodajcie jajko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kajzerkę namoczcie w misce z mlekiem, a następnie odciśnijcie.  Dodajcie kajzerkę oraz przyprawy i dokładnie wyróbcie na gładką masę. Uformujcie kotlety równej wielkości, obtoczcie je w bułce tartej (lub w jajku i bułce) i usmażcie na patelni na rozgrzanym...

Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce
AdobeStock
Newsy
Polacy boją się ją jeść. Tymczasem to najzdrowszy produkt dla osób po 50-tce
Wiele osób ma niechęć do tego produktu spożywczego. Okazuje się, że niesłusznie! Szczególnie polecany jest osobom po 50-tce.

Są takie produkty żywnościowe, które owiane są złą sławą i do których jedzenia bardzo ciężko przekonać większość osób. Najczęściej za taką niechęć odpowiedzialna jest zła sława wynikająca z badań, które trafiły do mediów i odbiły się tam szerokim echem. Legendy o rzekomym niekorzystnym działaniu pewnych produktów spożywczych są powtarzane i utwierdzają wiele osób w błędnym przekonaniu o tym, że coś jest niezdrowe. Zdrowy produkt o złej opinii Tak jest też w przypadku tego produktu. Chodzi o soję i przetwory sojowe . Dawne badania dały przesłanki o jej możliwej szkodliwości. Badania te zostały te jednak wielokrotnie obalone przez lepiej opracowane i przeanalizowane eksperymenty. Bardzo ciężko jednak odczarować złą passę produktów spożywczych, w tym soi. Produkty sojowe a utrata męskości Jednym z częściej powtarzanych mitów na temat soi jest to, że rzekomo rozregulowuje ona gospodarkę hormonalną mężczyzn. Nie jest to prawda. Faktycznie soja zawiera pewne fitohormony (hormony roślinne), ale nie wpływają one znacząco na poziom testosteronu i innych typowo męskich hormonów. Mężczyźni mogą więc jadać soję bezpiecznie, bez obawy o utratę męskości. Soja GMO - czy jest taka zła? Kolejnym aspektem który wpłynął mocno na złą sławę soi, jest jej ścisłe powiązanie z roślinami GMO, czyli genetycznie modyfikowanymi. Faktycznie część światowych upraw soi opiera się na soi GMO, jednak zupełnie nie zmniejsza to jej przydatności zdrowotnej! Strach przed soją z uwagi na GMO jest irracjonalny. Rośliny modyfikowane genetycznie nie wpływają źle na zdrowie. Korzystne właściwości soi Soja i przetwory sojowe: tofu, napoje roślinne na bazie soi, tempeh i jogurty sojowe, to jedne ze zdrowszych produktów spożywczych. Szczególnie cenne są dla kobiet po...

Wędliny
Pixabay/congerdesign
Newsy
5 najgorszych typów mięsa. Spożycie 3 może skończyć się tragicznie
Skąd mieć pewność, że kupujemy dobrej jakości mięso? Najlepiej zaufać zaprzyjaźnionemu rzeźnikowi lub wnikliwie czytać etykiety.

Polacy to naród w dużej mierze mięsożerny. Schabowe, mielone i pulpety to tylko przykłady dań, które goszczą na naszych stołach częściej niż raz w tygodniu. Nic nie dorówna domowym wędlinom Domowe wędliny to jeden z niewielu sposobów, dzięki któremu wiecie, co jecie. Pieczona w rękawie karkówka, schab ze śliwką i wędzona w domu kiełbasa, nie mają sobie równych. Ponadto, mięso, które było źle przechowywane, nie będzie działać na naszą korzyść. Każdorazowo przed zakupem sprawdźcie źródło, producenta i skład danej sztuki mięsa. Rodzaje mięsa, z którymi warto obejść się bez żalu Czasami o wyborze mięsa decyduje cena, która niekoniecznie jest ona dobrym wyznacznikiem powodującym udane zakupy. Jeśli zależy wam na zmianie nawyków żywieniowych lub chcecie dostarczać swojemu organizmowi tylko tego, czego potrzebuje, zrezygnujcie z niektórych rodzajów mięsa. To może się okazać zbawienne dla waszego zdrowia! Kupne wędliny Wędliny z supermarketu są naładowane są solą, tłuszczem i azotanami, używanymi jako konserwanty. Azotany są główną przyczyną powstawania raka żołądka i jelita grubego. Nadmierne objadanie się takimi produktami, może prowadzić do powstawania nadciśnienia i problemów z sercem. Głównym winowajcą jest tu sód zawarty w wędlinach. Także on odpowiada również za otyłość czy problemy z oczyszczaniem organizmu. Niestety, kupne wędliny zawierają wysoko przetworzone mięso i duże ilości sodu. Ich częste spożywanie może prowadzić do raka żołądka! Wystrzegajcie się: Kiełbaski i parówki są jednymi z popularniejszych produktów wykorzystywanych do przyrządzania kolacji czy ekonomicznego obiadu. Niestety, zawierają wysoko przetworzone mięso i duże ilości sodu. Dwie...