Wiele osób ma serdecznie dość suchych wiórów, które wyciągają z piekarnika po włożeniu do niego mięsa. Przygotowanie smacznego i soczystego pieczystego nie jest prostym zadaniem. Ułatwić je mogą rękawy piekarnicze.

Nowoczesne foliowe rękawy do pieczenia bez dwóch zdań przydają się gospodyniom. Aromatyczne mięso, z którego nie wyparowały cenne soki i – proszę bardzo. Potrawka z ziemniakami i kurczakiem – nie ma problemu. Równomiernie dopieczona karkówka – jak najbardziej.

Jakie są zalety foliowych worków do pieczenia?

Potrawy przyrządzane w rękawach piekarniczych nie tracą aromatu ani wartości odżywczych. Dzięki użyciu folii technika obróbki w tej specjalnej folii spożywczej przypomina zamiast typowego pieczenia raczej duszenie we własnym sosie. Niektórzy uważają, że jest to w pewnym sensie połączenie pieczenia i gotowania na parze. Efekt? Smaczne i zdrowe posiłki.

Foliowe worki i rękawy są także dość wytrzymałe, by nie porwać się w trakcie pieczenia pod wpływem wysokich temperatur. Niekiedy producenci zalecają także nakłuwanie rękawa u góry, w celu wydobywania się na zewnątrz nadmiaru pary.

Zobacz także:

Ogromnym plusem używania rękawów do pieczenia jest poza smakiem potraw i odpowiednim ich wypieczeniu jest także kwestia czystości piekarnika, a nawet blach, foremek i naczyń żaroodpornych. Dzięki folii, jedyne, co zostaje wam do mycia to noże, którymi kroiliście mięso i warzywa!

Czy używanie foliowych rękawów do pieczenia jest zdrowe?

Co jednak z kwestią zdrowotności, jeśli chodzi o kontakt plastiku z wysoką temperaturą? Czy pieczenie mięsa i innych produktów w foliowym rękawie do pieczenia jest aby na pewno w zupełności bezpieczne? Na to pytanie nie ma jednoznacznie prostej odpowiedzi…

Dlaczego? Kwestia bezpieczeństwa rozbija się o wysokość temperatury panującej w waszym piekarniku. Należy koniecznie pamiętać, że temperatura wewnątrz piekarnika podczas używania rękawów piekarniczych nie powinna przekraczać 220 st. C.

W przeciwnym wypadku plastikowy materiał, z którego został wyprodukowany rękaw, może zacząć przenikać pod wpływem wysokiej temperatury do waszego jedzenia. O mikroplastiku i fatalnych skutkach jego przenikania do organizmu powiedziano już wiele.

Oprócz dopilnowania odpowiedniej temperatury w piekarniku, ważna jest jeszcze jedna sprawa. Przy użyciu rękawów piekarniczych nie zapominajcie także o sprawdzeniu na opakowaniu, czy wasza folia ma odpowiednie oznaczenia do kontaktu z żywnością. Warto szukać rękawów bez zawartości szkodliwego dla organizmu BPA, czyli bisfenolu A.