Czy pieczenia mięsa w foliowych rękawach do pieczenia jest zdrowe? Lepiej być przy tym ostrożnym
Adobe Stock
Newsy

Czy pieczenie mięsa w foliowych rękawach jest zdrowe? Lepiej być przy tym ostrożnym

Lubicie kulinarne eksperymenty z foliowymi rękawem do pieczenia? Warto zapoznać się z zasadami bezpieczeństwa dotyczącymi jego używania.

Wiele osób ma serdecznie dość suchych wiórów, które wyciągają z piekarnika po włożeniu do niego mięsa. Przygotowanie smacznego i soczystego pieczystego nie jest prostym zadaniem. Ułatwić je mogą rękawy piekarnicze.

Nowoczesne foliowe rękawy do pieczenia bez dwóch zdań przydają się gospodyniom. Aromatyczne mięso, z którego nie wyparowały cenne soki i – proszę bardzo. Potrawka z ziemniakami i kurczakiem – nie ma problemu. Równomiernie dopieczona karkówka – jak najbardziej.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakie są zalety foliowych worków do pieczenia?

Potrawy przyrządzane w rękawach piekarniczych nie tracą aromatu ani wartości odżywczych. Dzięki użyciu folii technika obróbki w tej specjalnej folii spożywczej przypomina zamiast typowego pieczenia raczej duszenie we własnym sosie. Niektórzy uważają, że jest to w pewnym sensie połączenie pieczenia i gotowania na parze. Efekt? Smaczne i zdrowe posiłki.

Foliowe worki i rękawy są także dość wytrzymałe, by nie porwać się w trakcie pieczenia pod wpływem wysokich temperatur. Niekiedy producenci zalecają także nakłuwanie rękawa u góry, w celu wydobywania się na zewnątrz nadmiaru pary.

Ogromnym plusem używania rękawów do pieczenia jest poza smakiem potraw i odpowiednim ich wypieczeniu jest także kwestia czystości piekarnika, a nawet blach, foremek i naczyń żaroodpornych. Dzięki folii, jedyne, co zostaje wam do mycia to noże, którymi kroiliście mięso i warzywa!

Zobacz także
Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?

Czym najlepiej przykryć potrawę w lodówce? Folią, pokrywką czy talerzem?

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania

Zróbcie z folii aluminiowej kieszonkę i połóżcie ją na grilla. Efekt przejdzie wasze oczekiwania

Czy używanie foliowych rękawów do pieczenia jest zdrowe?

Co jednak z kwestią zdrowotności, jeśli chodzi o kontakt plastiku z wysoką temperaturą? Czy pieczenie mięsa i innych produktów w foliowym rękawie do pieczenia jest aby na pewno w zupełności bezpieczne? Na to pytanie nie ma jednoznacznie prostej odpowiedzi…

Dlaczego? Kwestia bezpieczeństwa rozbija się o wysokość temperatury panującej w waszym piekarniku. Należy koniecznie pamiętać, że temperatura wewnątrz piekarnika podczas używania rękawów piekarniczych nie powinna przekraczać 220 st. C.

W przeciwnym wypadku plastikowy materiał, z którego został wyprodukowany rękaw, może zacząć przenikać pod wpływem wysokiej temperatury do waszego jedzenia. O mikroplastiku i fatalnych skutkach jego przenikania do organizmu powiedziano już wiele.

Oprócz dopilnowania odpowiedniej temperatury w piekarniku, ważna jest jeszcze jedna sprawa. Przy użyciu rękawów piekarniczych nie zapominajcie także o sprawdzeniu na opakowaniu, czy wasza folia ma odpowiednie oznaczenia do kontaktu z żywnością. Warto szukać rękawów bez zawartości szkodliwego dla organizmu BPA, czyli bisfenolu A.

Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Gotujmy.pl/eli_555
Newsy
Przepis na aromatyczny schab z morelą. Doskonały na zimno i na gorąco
Spróbujcie, a przepadniecie! Przepis jest naprawdę niesamowity!

Schab to jedna z popularniejszych, ale też cenniejszych części mięs. Schab wieprzowy jest stosunkowo tani i ma niewiele tłuszczu, jest to więc dobry wybór, jeśli szukacie mięsa do spożywania na co dzień. Przygotowaliśmy dla was dziś przepis na schab z morelą. Możecie go podawać na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, w formie przystawki podczas imprez lub jeść jako przekąskę na przykład na kolację. Schab z morelą przepis Ten przepis jest bardzo dobry i sprawdzony. Zróbcie schab dokładnie tak, a macie gwarantowany sukces kulinarny.  Składniki na schab z morelą 1,5 kg schabu bez kości 200 g suszonych moreli Łyżka sosu chili 3 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oleju rzepakowego Łyżka przyprawy do karkówki Przyprawa chili Pieprz Sól Rękaw do pieczenia w piekarniku 3 łyżki ketchupu Łyżka dżemu morelowego Łyżka miodu Łyżka majonezu Przygotowanie schabu nadziewanego morelami Schab umyjcie i osuszcie za pomocą papierowego ręcznika. Natnijcie schab wzdłuż przez środek za pomocą cienkiego i długiego noża.  W otwór włóżcie morele.  W osobnym naczyniu wymieszajcie dokładnie razem sos chili, sos sojowy, olej, przyprawę do karkówki, chili i pieprz.  Schab wysmarujcie dokładnie powstałą marynatą.  Wstawcie schab do lodówki na 12 godzin.  Schab włóżcie po tym czasie do rękawa do pieczenia i wlejcie całą marynatę.  Zepnijcie końcówkę rękawa do pieczenia i połóżcie na blaszce.  Pieczcie tak przygotowany schab w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. godzinę. Wymieszajcie majonez z dżemem, miodem i ketchupem.  Schab wyjmijcie ostrożnie z piekarnika i rozetnijcie rękaw. Posmarujcie schab glazurą z majonezu, dżemu, miodu i ketchupu. ...

Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
AdobeStock
Newsy
Jak wyczyścić ruszt grilla? Potrzebujecie… soli i piekarnika
Szorowanie rusztu po grillowaniu nie należy do najprzyjemniejszych czynności. Łatwo można sobie to ułatwić stosując prostą sztuczkę z solą i piekarnikiem.

Zbliżająca się majówka i coraz cieplejsze dni zachęcają do tego, by nareszcie rozstawić grill i upiec mięso i kiełbaski. Jednak po każdym grillowaniu trzeba się zmierzyć z tłustym osadem, jaki pozostaje po smażeniu mięsa. Sprawdźcie, w jaki sposób można łatwo wyczyścić osmalony ruszt – to banalnie proste! Dlaczego trzeba czyścić ruszt? Pytanie może wydawać się banalne, ale jest bardzo istotne. Czystość grilla to nie tylko kwestia estetyki, ale przede wszystkim waszego zdrowia! W trakcie grillowania, gdy tłuszcz z mięsa kapie na rozżarzony węgiel, wydzielają się trujące i rakotwórcze substancje, które osadzają się później na całym grillu, a nawet mięsie (dlatego warto używać do grillowania specjalnych tacek aluminiowych , by tego uniknąć). Jeżeli więc nie wyczyścicie grilla, po ponownym rozpaleniu wszystkie te substancje zaczynają się dymić, a smażone kiełbasy i mięso przenikają trującym dymem. Do tego pozostawione na ruszcie resztki jedzenia po krótkim czasie zaczną się zwyczajnie psuć. Nie dość, że zapach będzie mało zachęcający, to przypadkowe zjedzenie karkówki, która dotknęła rusztu skażonego bakteriami, może się skończyć ostrym zatruciem pokarmowym. Ostatnia kwestia to oczywiście smak – jedzenie przygotowywane na brudnym grillu nie tylko nie wygląda najlepiej, ale też jest niesmaczne. Zasady czyszczenia grilla Jeżeli chcecie cieszyć się swoim grillem i własnym zdrowiem jak najdłużej, przestrzegajcie tych zasad: Myjcie ruszt i grill po każdym użyciu Mycie zacznijcie jakiś czas po grillowaniu, gdy grill już nieco ostygnie, ale będzie jeszcze ciepły (dzięki temu łatwiej wam będzie usunąć resztki jedzenia) Koniecznie dokładnie wysuszcie wszystkie elementy grilla – jeżeli nie będą mogły dostatecznie wyschnąć, woda zacznie się gromadzić...

Jak upiec indyka, żeby nie był suchy? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz przed pieczeniem
AdobeStock
Newsy
Jak upiec indyka, żeby nie był suchy? Zwróćcie uwagę na 1 rzecz przed pieczeniem
Nie przyrządzacie potraw z indyka w obawie, że mięso wyjdzie wysuszone na wiór? Sprawdźcie, jak piec indyka, by wyszedł soczysty.

Różne rodzaje mięs przyrządza się nieco inaczej i wie o tym każdy, kto przygotował w kuchni coś więcej, niż kotlety mielone. Inaczej wygląda proces przyrządzenia smacznej wołowiny, wieprzowiny czy indyka. Zwłaszcza ten ostatni rodzaj mięsa bywa trudny w porównaniu do zwykłego kurczaka i z tego powodu część osób zupełnie rezygnuje z przyrządzania indyczych dań. Najczęściej zdarza się bowiem, że wychodzi on suchy i wiórowaty. Czy da się temu jakoś zaradzić? Może się wam przydać sztuczka z piekarnikiem.  Jak upiec indyka w piekarniku? Coraz popularniejsze jest pieczenie indyka w piekarniku w całości - w podobny sposób, w jaki od lat robią to Amerykanie na Święto Dziękczynienia. Tam faszerowany i pieczony indyk jest potrawą narodową. Warto nauczyć się przyrządzać to danie, ponieważ jest bardzo smaczne - a do tego całego indyka można już bez trudu kupić w polskich sklepach. Jednak, jak wspomnieliśmy wyżej, przyrządzenie dobrego i soczystego indyka może być wyzwaniem. To dość wymagające mięso, dlatego warto wspomóc się różnymi sztuczkami przy jego przygotowaniu. Gdy postanowicie upiec całego indyka w piekarniku, zawsze wkładajcie go do pieca „nogami do przodu”. Dlaczego? Z tyłu piekarnika panuje nieco wyższa temperatura. Nic się nie stanie, jeśli nogi indyka nieco się przypieką - najważniejsze jest, by mięso piersi pozostało soczyste. A tak się stanie, jeśli znajdzie się ono przy drzwiczkach piekarnika, gdzie temperatura nie jest tak wysoka. Dzięki temu indyk nie będzie suchy! Co zrobić, by indyk nie wyszedł suchy? Odpowiednia technika pieczenia w piekarniku to nie wszystko. Jeśli chcecie zwiększyć prawdopodobieństwo swojego powodzenia przy pieczeniu indyka, zastosujcie się do tych rad: Marynata - przed pieczeniem koniecznie zamarynujcie indyka na co najmniej 12 godzin, a najlepiej w solance, która...

golonka przepis
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy
Soczysta, odchodząca od kości golonka. Wyjdzie wam tak, jeżeli upieczecie ją w ten sposób
Nie ma to jak kawał porządnej golonki na treściwy obiad! Przygotujecie fantastyczną, pieczoną golonkę z tego przepisu.

Przyjęło się, że golonka to typowe męskie danie. Duża, tłusta porcja mięsa kojarzy się z mocno zbudowanym mężczyzną, który lubi dobrze zjeść. Niech was pozory nie mylą! Panie również chętnie jedzą to danie, choć jedna golonka ma całkiem sporo kalorii. Ale o ile nie jecie jej codziennie z tłustym sosem, to nie musicie się w ogóle martwić o swoją wagę. Wypróbujcie genialny przepis na golonkę z piekarnika! W czym piec golonkę? Może i golonka jest kaloryczna, ale za to jaka pyszna! Zjedzenie jej od czasu do czasu nie sprawi od razu, że przytyjecie. Co jest sekretem wspaniałego smaku i idealnego dopieczenia naszej golonki? Sposób pieczenia! Przed włożeniem mięsa do pieca, włóżcie je w rękaw piekarniczy, który idealnie sprawdzi się w roli blokady uchodzącej wilgoci i soków. Smak mięsa poprawi także idealnie skomponowany dobór przypraw i dodatków. Jak więc można sobie odmówić pysznej golonki jak ta z poniższego przepisu? Przepis na pieczoną golonkę z rękawa Do przygotowania pieczonej golonki będziecie potrzebowali poniższych składników: 3 golonki wieprzowe 3 ząbki czosnku 1 cebula 500 g soli 5 litrów wody 300 ml soku pomidorowego 7 ziaren ziela angielskiego 7 liści laurowych Rękaw do pieczenia Przygotowanie: Najpierw zróbcie solankę. W 5 litrach wody rozpuśćcie pół kilograma soli. Następnie dodajcie do niej posiekany czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Zanurzcie w solance wszystkie golonki na jedną dobę. Po 24 godzinach wyjmijcie golonki z solanki. Obierzcie i pokrójcie cebulę w kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i zeszklijcie cebulę. Do rękawa do pieczenia wlejcie cały sok pomidorowy oraz włóżcie podsmażoną na oleju cebulkę. Delikatnie włóżcie do rękawa golonki. Zwiążcie go szczelnie i za pomocą wykałaczki, zróbcie 4 dziurki (jeżeli pominiecie ten krok,...