Czy masło śmietankowe to jeszcze masło? Sprawdźcie, zanim je kupicie
AdobeStock
Newsy

Czy masło śmietankowe to jeszcze masło? Różnicę odczujecie nie tylko w jego cenie

Sądziliście, że każde masło musi zawierać mim 82% tłuszczu? Prawda może was zaskoczyć. Dowiedzcie się, z czego musi się składać prawdziwe masło.

Ceny masła są coraz wyższe, co sprawia, że producenci wytwarzają też miksy tłuszczowe, które są znacznie tańsze. Nie każdy jednak ma ochotę na taki zamiennik, dlatego nieufnie podchodzimy do produktów, które w jakikolwiek sposób różnią się od tradycyjnego masła o zawartości tłuszczu 82%.

Taką zagadką są choćby coraz popularniejsze w polskich marketach masła śmietankowe oraz te o obniżonej zawartości tłuszczu. Czy w przypadku tych produktów mowa jeszcze o maśle, czy są to już jednak miksy tłuszczowe? Postanowiliśmy to sprawdzić. 

Ile tłuszczu w maśle?

Pamiętacie, jak ostrzegano, że prawdziwe masło musi mieć minimum 82% tłuszczu? To prawda, ale jedynie w przypadku tzw. masła ekstra. Istnieje jednak o wiele więcej rodzajów masła, które nadal mogą nosić to miano, choć zawierają nieco mniej tłuszczu.

Jak więc w końcu jest z tym masłem? Produkty o tej nazwie otrzymuje się ze śmietany wytworzonej z krowiego mleka. Można też użyć śmietany z mleka owczego lub koziego.

Natomiast tzw. miksy tłuszczowe to produkty, które zawierają tłuszcz pozyskany z mleka oraz oleje roślinne. Z tego powodu nie można ich nazywać masłem - ściśle regulują to przepisy obowiązujące w Unii Europejskiej. Terminem „masło” można nazywać produkt, który zawiera od 80% do 90% tłuszczu. A co w takim razie z masłem śmietankowym i innymi rodzajami? To również zostało określone w przepisach:

  • „masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu” - tym terminem określa się masło, które zawiera 60-62% tłuszczu

  • „masło półtłuste” - to produkt, w którym jest od 39 do 41% tłuszczu

  • „tłuszcz mleczny do smarowania” - może zawierać 62-80% tłuszczu, 41-60% tłuszczu lub poniżej 39% tłuszczu. Jego ilość powinna być dobrze widoczna na opakowaniu takiego produktu

Zobacz także
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Rodzaje masła 

Na sklepowych półkach najczęściej możemy trafić na „zwykłe” masło ekstra i śmietankowe, a także coraz częściej na masło irlandzkie, czyli solone. A jakie jeszcze są rodzaje tego produktu? Lista jest dosyć długa:

  • masło delikatesowe

  • masło wyborowe

  • masło stołowe

  • masło ekstra

  • masło śmietankowe

  • masło klarowane

  • masło topione

  • masło serwatkowe

  • masło doprawiane

  • masło bezwodne 

Magda Gessler odpowiada na pytania

masło
Adobe Stock
Newsy
Masło czy margaryna? Który tłuszcz najlepiej sprawdzi się do pieczenia ciast?
Wybór najlepszego tłuszcz do wypieków to odwieczna zagwozdka gospodyń domowych. Sprawdźcie, który najlepiej sprawdza się do pieczenia ciast!

Do pieczenia słodkich wyrobów konieczny jest dodatek tłuszczu. Najczęściej wybieraną opcją jest masło bądź margaryna. Domowe gospodynie dzielą się w tej kwestii na dwie grupy, jednak nie wszystkie produkty są zdrowe.  Właściwości masła Zwolennicy tego rodzaju tłuszczu uważają, że masło smakuje zdecydowanie lepiej niż margaryna, gdyż jest produktem naturalnym.  Ponadto dzięki zawartości łatwo przyswajalnych witamin, takich jak A, E czy D, podczas produkcji do środka nie dodaje się żadnych związków chemicznych. Jednak w swoim składzie zawiera cholesterol, który nie jest zalecany dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi. Jest wykonany z produktów odzwierzęcych, głównie z mleka bądź śmietany. Rodzaje margaryny Margaryna miękka występuje w plastikowych opakowaniach. Podczas ich produkcji ograniczono wydzielanie się niebezpiecznych tłuszczów do minimum, a nawet zera. Natomiast zawierają one sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w pozytywny sposób wpływają na organizm. Ten typ margaryn idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Drugim rodzajem popularnego tego produktu jest margaryna twarda, która z kolei występuje w postaci kostki w papierowych opakowaniach. Są one przeznaczone w głównej mierze do wypieków.  Fani margaryny Wielbiciele drugiego rodzaju tłuszczu przyznają, że margaryna wcale nie jest gorsza w smaku niż masło. Dodatkowo dostarcza organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedną z ważniejszych zalet tego produktu jest to, iż łatwiej można ją rozsmarować na kawałku pieczywa. Jest wyprodukowana z tłuszczów roślinnych, przez co poleca się ją osobom niespożywającym produktów odzwierzęcych. Na rynku w sprzedaży można się spotkać z dwoma rodzajami tego produktu, a mianowicie z wersją miękką...

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten produkt zapycha tętnice i prowadzi do zawału serca
AdobeStock
Newsy
Smarujecie tym pieczywo? Lepiej przestańcie. Ten tłuszcz może zapychać tętnice i przyczynić się do zawału
Na sklepowych półkach obok masła można znaleźć różne jego zamienniki. Czy na pewno są zdrowe? Sprawdźcie.

Mało kto wyobraża sobie jedzenie kanapek bez masła lub innego smarowidła. Tłuszcz sprawia, że wszystko smakuje o wiele lepiej i dlatego tak chętnie się go używa! W końcu mówi się, że to tłuszcz niesie smak i coś w tym musi być – porównajcie sobie potrawy bez dodatku oliwy albo masła z tymi, do których dodaje się te składniki. Różnica w smaku jest naprawdę duża! Poza tym kanapka bez masła to po prostu nie to samo. A czy zwracacie uwagę na to, czego używacie do smarowania pieczywa? Poza masłem w sklepach można kupić jego różne zamienniki, zarówno tańsze, jak i droższe. Czy wszystkie są zdrowe? Sprawdźcie, co kryją w sobie smarowidła z supermarketu! Dlaczego margaryna może być niebezpieczna dla zdrowia? To jeden z najczęściej używanych zamienników masła. I takie od początku było jej przeznaczenie! Margarynę wynaleziono w 1869 roku, gdy Napoleon III ogłosił… konkurs na wymyślenie czegoś, co zastąpiłoby drogie wówczas masło. Przez jakiś czas reklamowano margarynę jako o wiele zdrowszą alternatywę dla masła, jednak z czasem zorientowano się, że jest wręcz przeciwnie! Przy produkcji margaryny powstawały tłuszcze trans, bardzo niekorzystne dla organizmu. Doprowadzają one do podniesienia poziomu cholesterolu, miażdżycy, a także zwiększają ryzyko zawału serca. Dziś proces produkcji margaryny wygląda nieco inaczej zwłaszcza w wypadku droższych produktów. W jego trakcie powstaje znacznie mniej niezdrowych tłuszczów. Jeśli lubicie jej smak, to wybierajcie droższą margarynę, by mieć pewność, że nie znajdują się w niej szkodliwe barwniki i konserwanty. Margaryna dobrej jakości zalecana jest w przypadku osób, które cierpią na cukrzycę i choroby układu krążenia. Czy miksy tłuszczowe są zdrowe? Kolejny produkt kupowany często zamiast masła. Co...

Masło, margaryna
Pixabay/congerdesign
Newsy
Do ciasta masło czy margaryna? Co najlepiej wybrać do pieczenia? Będziecie zaskoczeni
Pewnie zadajecie sobie pytanie, co będzie lepsze do ciasta - masło czy margaryna? Warto to wiedzieć, szczególnie przed startem wigilijnego pichcenia słodkości.

Jeśli macie podstawowe pojęcie kulinarne zapewne wiecie, że do wypieku jakiegokolwiek ciasta potrzebne są jajka, mąka i tłuszcz. Zdaje się, że ten z pozoru łatwy skład ma znaczenie. Pozostaje jeszcze pytanie, wybieracie margarynę czy masło? Czy masło można zastąpić w cieście margaryną? Jeżeli zapytacie o pieczenie ciast znane wam gospodynie, spotkacie się z jedną, często padającą wówczas odpowiedzią. Najpewniej polecą, żeby masło zastąpić zdecydowanie tańszą margaryną. Obydwa produkty mają bowiem podobną zawartość tłuszczu, a to w przypadku pieczenia najbardziej istotne. Biorąc pod uwagę walory smakowe, wręcz z zamkniętymi oczami powinniśmy wybrać masło. Jak powstaje masło? Ten jadalny tłuszcz otrzymujemy ze śmietany z mleka krowiego, a także owczego i koziego. Pozostałą część masła stanowi woda. Znajdziemy w nim również duże ilości witaminy A, retinolu i beta-karotenu. Mając na uwadze prawidłowy poziom cholesterolu, powinniśmy sięgać po masło z głową. Tradycyjnie jest wyrabiane w urządzeniach zwanych maselnicami. Masło można wyrobić też ręcznie. Będzie smakowało równie dobrze. Lubi towarzystwo ziół, soli i czosnku. Masło jest ponadto bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, których potrzebuje nasz organizm. Z czego składa się margaryna? Margaryna składa się głównie z olejów roślinnych i tłuszczu. To gwarancja dużej ilości nienasyconych, prostych kwasów tłuszczowych, które są dobre dla naszego zdrowia. Osoby, które dbają o linię z pewnością wiedzą, o czym mowa. Jaki tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast? Po jaki rodzaj tłuszczu sięgamy najchętniej? W zdecydowanej większości wygra masło, choć nie zaszkodzi, jeśli zastąpicie je margaryną. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje. Masło można zmienić na...