Czy masło śmietankowe to jeszcze masło? Sprawdźcie, zanim je kupicie
AdobeStock
Newsy

Czy masło śmietankowe to jeszcze masło? Różnicę odczujecie nie tylko w jego cenie

Sądziliście, że każde masło musi zawierać mim 82% tłuszczu? Prawda może was zaskoczyć. Dowiedzcie się, z czego musi się składać prawdziwe masło.

Ceny masła są coraz wyższe, co sprawia, że producenci wytwarzają też miksy tłuszczowe, które są znacznie tańsze. Nie każdy jednak ma ochotę na taki zamiennik, dlatego nieufnie podchodzimy do produktów, które w jakikolwiek sposób różnią się od tradycyjnego masła o zawartości tłuszczu 82%.

Taką zagadką są choćby coraz popularniejsze w polskich marketach masła śmietankowe oraz te o obniżonej zawartości tłuszczu. Czy w przypadku tych produktów mowa jeszcze o maśle, czy są to już jednak miksy tłuszczowe? Postanowiliśmy to sprawdzić. 

Ile tłuszczu w maśle?

Pamiętacie, jak ostrzegano, że prawdziwe masło musi mieć minimum 82% tłuszczu? To prawda, ale jedynie w przypadku tzw. masła ekstra. Istnieje jednak o wiele więcej rodzajów masła, które nadal mogą nosić to miano, choć zawierają nieco mniej tłuszczu.

Jak więc w końcu jest z tym masłem? Produkty o tej nazwie otrzymuje się ze śmietany wytworzonej z krowiego mleka. Można też użyć śmietany z mleka owczego lub koziego.

Natomiast tzw. miksy tłuszczowe to produkty, które zawierają tłuszcz pozyskany z mleka oraz oleje roślinne. Z tego powodu nie można ich nazywać masłem - ściśle regulują to przepisy obowiązujące w Unii Europejskiej. Terminem „masło” można nazywać produkt, który zawiera od 80% do 90% tłuszczu. A co w takim razie z masłem śmietankowym i innymi rodzajami? To również zostało określone w przepisach:

  • „masło o zawartości trzech czwartych tłuszczu” - tym terminem określa się masło, które zawiera 60-62% tłuszczu

  • „masło półtłuste” - to produkt, w którym jest od 39 do 41% tłuszczu

  • „tłuszcz mleczny do smarowania” - może zawierać 62-80% tłuszczu, 41-60% tłuszczu lub poniżej 39% tłuszczu. Jego ilość powinna być dobrze widoczna na opakowaniu takiego produktu

Zobacz także
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Podgrzewacie w ten sposób masło? Fatalnie. Pozbawiacie go witamin i wartości odżywczych

Rodzaje masła 

Na sklepowych półkach najczęściej możemy trafić na „zwykłe” masło ekstra i śmietankowe, a także coraz częściej na masło irlandzkie, czyli solone. A jakie jeszcze są rodzaje tego produktu? Lista jest dosyć długa:

  • masło delikatesowe

  • masło wyborowe

  • masło stołowe

  • masło ekstra

  • masło śmietankowe

  • masło klarowane

  • masło topione

  • masło serwatkowe

  • masło doprawiane

  • masło bezwodne 

Kotlety mielone

Masło już tylko dla bogatych? Polacy przestali je kupować, muszą wybierać coś innego
AdobeStock
Newsy
Masło już tylko dla bogatych? Coraz więcej Polaków przestało je kupować. Wybierają coś innego
Kupujecie masło, margarynę, a może miks tłuszczowy? Coraz więcej Polaków musi szukać zamienników masła ze względu na jego wysoką cenę.

To już oficjalne - inflacja w Polsce wyniosła 15,6%, co jest najwyższym wynikiem od 1997 roku. Drożeje dosłownie wszystko, a rosnące ceny są bardzo odczuwalne zwłaszcza na zakupach spożywczych. Można zrezygnować z kupowania nowych ubrań co sezon czy przełożyć remont mieszkania, ale jeść trzeba... Drożyznę widać zwłaszcza przy kupowaniu zwykłych, niezbędnych produktów spożywczych, takich jak chleb, olej czy masło. Ceny tego ostatniego rosną nieustająco - do tego stopnia, że Polacy zaczęli z niego rezygnować. Masło wciąż drożeje Przez Centrum Badania Rynku zostały opublikowane dane dotyczące cen masła w Polsce. Wynika z nich, że w okresie od czerwca 2021 do maja 2022 ceny tego produktu wzrosły w sklepach średnio aż o 53 procent!  Sprzedaż spadła zarówno w dużych sklepach (o powierzchni powyżej 300 m.kw.), jak i w mniejszych, osiedlowych sklepikach.  Polacy częściej kupują miksy tłuszczowe Według CMR powód zmniejszenia sprzedaży tych produktów jest oczywisty - chodzi o nieprawdopodobny wzrost cen. Zwłaszcza masła, którego kupujemy najmniej. Spadek sprzedaży tego produktu w małych sklepach wyniósł 14 procent, a w dużych 12 procent. Za to sprzedaż margaryn nie ucierpiała prawie wcale - zmniejszyła się o zaledwie 2 procent w ciągu roku. Co jest najciekawsze o to, że zdecydowanie wzrosło zainteresowanie miksami tłuszczowymi, które są znacznie tańsze od masła. Przez ostatni rok kupowaliśmy te produkty częściej - wzrost sprzedaży wynosi 14 procent.  – Ten wzrost może wynikać z faktu, iż podczas gdy średnie ceny za kilogram masła i margaryny w maju br. były w supermarketach wyższe odpowiednio o 39 proc. i 32 proc. w porównaniu do maja 2021, to średnia cena za kilogram miksu maślanego wzrosła >>tylko<< o 15 proc – mówią specjaliści z CMR.  Inflacja w Polsce wynosi 15,6 proc....

masło
Adobe Stock
Newsy
Masło czy margaryna? Który tłuszcz najlepiej sprawdzi się do pieczenia ciast?
Wybór najlepszego tłuszcz do wypieków to odwieczna zagwozdka gospodyń domowych. Sprawdźcie, który najlepiej sprawdza się do pieczenia ciast!

Do pieczenia słodkich wyrobów konieczny jest dodatek tłuszczu. Najczęściej wybieraną opcją jest masło bądź margaryna. Domowe gospodynie dzielą się w tej kwestii na dwie grupy, jednak nie wszystkie produkty są zdrowe.  Właściwości masła Zwolennicy tego rodzaju tłuszczu uważają, że masło smakuje zdecydowanie lepiej niż margaryna, gdyż jest produktem naturalnym.  Ponadto dzięki zawartości łatwo przyswajalnych witamin, takich jak A, E czy D, podczas produkcji do środka nie dodaje się żadnych związków chemicznych. Jednak w swoim składzie zawiera cholesterol, który nie jest zalecany dla osób borykających się z problemami kardiologicznymi. Jest wykonany z produktów odzwierzęcych, głównie z mleka bądź śmietany. Rodzaje margaryny Margaryna miękka występuje w plastikowych opakowaniach. Podczas ich produkcji ograniczono wydzielanie się niebezpiecznych tłuszczów do minimum, a nawet zera. Natomiast zawierają one sporo zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które w pozytywny sposób wpływają na organizm. Ten typ margaryn idealnie sprawdza się jako smarowidło do pieczywa. Drugim rodzajem popularnego tego produktu jest margaryna twarda, która z kolei występuje w postaci kostki w papierowych opakowaniach. Są one przeznaczone w głównej mierze do wypieków.  Fani margaryny Wielbiciele drugiego rodzaju tłuszczu przyznają, że margaryna wcale nie jest gorsza w smaku niż masło. Dodatkowo dostarcza organizmowi nienasycone kwasy tłuszczowe. Jedną z ważniejszych zalet tego produktu jest to, iż łatwiej można ją rozsmarować na kawałku pieczywa. Jest wyprodukowana z tłuszczów roślinnych, przez co poleca się ją osobom niespożywającym produktów odzwierzęcych. Na rynku w sprzedaży można się spotkać z dwoma rodzajami tego produktu, a mianowicie z wersją miękką...

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Odpowiedź zaskakuje
Flickr
Newsy
Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Przekroczenie tego czasu grozi przykrymi następstwami
Zdarza wam się trzymać masło poza lodówką? Przeczytajcie, jak długo można to robić, by nie przypłacić na zdrowiu.

Wielu z was na pewno lubi jeść masło i często używa go do kanapek, nawet pomimo jego galopujących cen. Wielu zastanawia się także, który tłuszcz jest lepszy do pieczenia ciast - masło czy margaryna ? Te wątpliwości zostawmy jednak na inny czas, a dzisiaj zadajmy sobie jedno pytanie dotyczące przechowywania masła. Czy zdarza wam się czasem zostawiać je poza lodówką? Czy to na pewno bezpieczne? Przeczytajcie! Jak długo można przechowywać masło poza lodówką? Wielu z nas nie potrafi oprzeć się smakowi świeżej kromki chleba posmarowanej masłem. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak prawidłowo przechowywać masło i jak długo może ono spędzić poza lodówką. Spieszymy z odpowiedzią. Czy przechowywanie masła w specjalnej maselniczce poza lodówką jest dobre dla zdrowia? A co z masłem, które nie jest przetrzymywane w takim naczyniu? Jeżeli zdarza wam się przechowywać masło poza lodówką, aby nadać mu miękkości, by z łatwością mogło rozsmarować się na pieczywie, wiedzcie, że większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie są one spożywane w krótkim czasie. Jak prawidłowo przechowywać masło? Wiele osób wyjmuje masło z lodówki, aby było odpowiednio miękkie. Są też tacy, którzy wyjmują tylko jego część, a resztę zostawiają w lodówce. Nie brakuje też tych, którzy przez cały czas trzymają masło poza lodówką, we wspomnianej wcześniej  plastikowej lub drewnianej maselniczce. Czy to na pewno bezpieczne? Masło wytwarzane jest ze śmietany i mleka i zdaniem wielu osób, powinno przez cały czas być przetrzymywane w lodówce. Naukowcy postanowili zbadać to zagadnienie i podali dokładny czas, w którym masło może być przetrzymywane poza lodówką. Jeżeli masło jest przechowywane w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Jest...