Niektóre owoce mogą wydawać się wam bardziej do zaakceptowania, inne jednak będą dla was kompletnym zaskoczeniem. Możecie stosować do nich marynaty, które wykorzystujecie do mięs lub przyprawy do deserów - w zależności od tego, na jaki smak macie ochotę. Świetnie wychodzą zarówno w wersji wytrawnej, jak i tej słodkiej, podkręconej zapachem dymu. 

Jakie owoce można grillować? 

Można grillować różne owoce, nawet takie, które zawierają dużo wody, jak np. arbuz. Łatwiej jest przyrządzać w ten sposób raczej większe egzemplarze, chociaż jeżeli przyjdzie wam do głowy upichcić tak truskawki, to też nie widzimy przeciwwskazań. Zawsze możecie dołączyć je do szaszłyka zrobionego z różnych owoców i w takiej formie położyć na grillu.  

Ananas, arbuz, gruszka, jabłko, banan czy awokado – te owoce z pewnością doskonale nadają się do grillowania. Poniżej znajdziecie trzy smakowite przepisy: na pikantnego ananasa, wytrawnego arbuza i deserowego, słodkiego banana. 

Zobacz także:

Przepis na pikantnego ananasa z grilla  

Składniki: 

  • kilka plastrów świeżego ananasa 

  • chili

  • słodka papryka

Sposób przygotowania: 

  1. Ananasa posypcie słodką papryką i odrobiną chili. 

  1. Następnie połóżcie go na ruszcie i przykryjcie. 

  1. Po 15 minutach przewróćcie go na drugą stronę i zostawcie na kolejne 15 minut. 

Taki pikantny ananas będzie idealnym dodatkiem do każdego grillowanego przez was mięsa. 

Przepis na wytrawnego, grillowanego arbuza z serem feta 

Składniki: 

  • pół arbuza średniej wielkości 

  • 100 g sera typu feta  

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • 4 łyżki miodu 

  • 2 łyżki sosu sojowego 

  • pokruszone orzechy włoskie 

Sposób przygotowania: 

  1. Arbuza pokrójcie w dość cienkie plastry (do 2 cm grubości). Każdy kawałek posmarujcie oliwą z oliwek oraz miodem.  

  1. Tak przygotowany owoc grillujcie po 2-3 minut na stronę, aż się zarumieni. Następnie przełóżcie go na talerze. 

  1. Polejcie pozostałym słodzikiem wymieszanym z pokruszonymi orzechami i sosem sojowym. Całość posypcie kawałkami serem feta.  

Arbuz z fetą to lekkie danie. Możecie śmiało go podawać jako jedną z potraw podczas grilla. 

Przepis na grillowane banany z czekoladą  

Składniki: 

  • 2 banany 

  • pół cytryny 

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Sposób przygotowania: 

  1. Banany przekrójcie wzdłuż i skropcie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.  

  1. Ułóżcie je na rozgrzanym grillu na folii aluminiowej i po 10 minutach ostrożnie zdejmijcie.  

  1. Podawajcie na gorąco, a na każdy zetrzyjcie trochę czekolady tak, żeby rozpuściła się i oblała owoc. 

Taki banan to świetny pomysł na deser, gdy nie macie akurat upieczonego ciasta. 

Źródło: party.pl