Czy jedliście owoce z grilla? Przyda się wam przyprawa do mięsa
Flickr
Newsy

Czy jedliście kiedyś owoce z grilla? Przyda się wam... przyprawa do mięsa

Grillowana kiełbasa, szaszłyki z kurczaka czy karkówka to stałe elementy popołudniowych imprez z grillem w roli głównej. Ale żeby grillować owoce? Kto to słyszał? A jednak podobnie jak warzywa, wychodzą bardzo smaczne. Co więcej, mogą stanowić osobne danie lub być pysznym i nietuzinkowym dodatkiem do podawanych mięs. 

Niektóre owoce mogą wydawać się wam bardziej do zaakceptowania, inne jednak będą dla was kompletnym zaskoczeniem. Możecie stosować do nich marynaty, które wykorzystujecie do mięs lub przyprawy do deserów - w zależności od tego, na jaki smak macie ochotę. Świetnie wychodzą zarówno w wersji wytrawnej, jak i tej słodkiej, podkręconej zapachem dymu. 

Jakie owoce można grillować? 

Można grillować różne owoce, nawet takie, które zawierają dużo wody, jak np. arbuz. Łatwiej jest przyrządzać w ten sposób raczej większe egzemplarze, chociaż jeżeli przyjdzie wam do głowy upichcić tak truskawki, to też nie widzimy przeciwwskazań. Zawsze możecie dołączyć je do szaszłyka zrobionego z różnych owoców i w takiej formie położyć na grillu.  

Ananas, arbuz, gruszka, jabłko, banan czy awokado – te owoce z pewnością doskonale nadają się do grillowania. Poniżej znajdziecie trzy smakowite przepisy: na pikantnego ananasa, wytrawnego arbuza i deserowego, słodkiego banana. 

Przepis na pikantnego ananasa z grilla  

Składniki: 

  • kilka plastrów świeżego ananasa 

  • chili

  • słodka papryka

Sposób przygotowania: 

  1. Ananasa posypcie słodką papryką i odrobiną chili. 

  1. Następnie połóżcie go na ruszcie i przykryjcie. 

  1. Po 15 minutach przewróćcie go na drugą stronę i zostawcie na kolejne 15 minut. 

Taki pikantny ananas będzie idealnym dodatkiem do każdego grillowanego przez was mięsa. 

Zobacz także
Czy wiecie, jak marynować różne mięsa na grilla? Sprawdźcie, czy też tak robicie

Czy wiecie, jak marynować różne mięsa na grilla? Sprawdźcie, czy też tak robicie 

Prosty sposób na popcorn z grilla. Upewnijcie się, że 1 rzecz jest zrobiona starannie, inaczej będą problemy

Prosty sposób na popcorn z grilla. 1 rzecz musicie zrobić wyjątkowo starannie, inaczej będzie klapa

Przepis na wytrawnego, grillowanego arbuza z serem feta 

Składniki: 

  • pół arbuza średniej wielkości 

  • 100 g sera typu feta  

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 

  • 4 łyżki miodu 

  • 2 łyżki sosu sojowego 

  • pokruszone orzechy włoskie 

Sposób przygotowania: 

  1. Arbuza pokrójcie w dość cienkie plastry (do 2 cm grubości). Każdy kawałek posmarujcie oliwą z oliwek oraz miodem.  

  1. Tak przygotowany owoc grillujcie po 2-3 minut na stronę, aż się zarumieni. Następnie przełóżcie go na talerze. 

  1. Polejcie pozostałym słodzikiem wymieszanym z pokruszonymi orzechami i sosem sojowym. Całość posypcie kawałkami serem feta.  

Arbuz z fetą to lekkie danie. Możecie śmiało go podawać jako jedną z potraw podczas grilla. 

Przepis na grillowane banany z czekoladą  

Składniki: 

  • 2 banany 

  • pół cytryny 

  • pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej

Sposób przygotowania: 

  1. Banany przekrójcie wzdłuż i skropcie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.  

  1. Ułóżcie je na rozgrzanym grillu na folii aluminiowej i po 10 minutach ostrożnie zdejmijcie.  

  1. Podawajcie na gorąco, a na każdy zetrzyjcie trochę czekolady tak, żeby rozpuściła się i oblała owoc. 

Taki banan to świetny pomysł na deser, gdy nie macie akurat upieczonego ciasta. 

Źródło: party.pl

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bomem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis
Tomasz-Strzelczyk-Oddaszfartucha-YouTube/Facebook
Newsy
Tomasz Strzelczyk pichci soczysty filet z kurczaka z bobem. Wypróbujcie ten prosty i smakowity przepis 
Dziś przedstawiamy wam przepis na pyszny, letni, lekki obiad. Jego autorem jest Tomasz Strzelczyk, niesamowity kucharz i youtuber, na którego umiejętnościach kulinarnych nigdy się nie zawiedliście.

Delikatne i soczyste piersi kurczaka w otoczeniu bobu i aksamitnego sosu zrobią wrażenie na wszystkich domownikach. To danie rodem z restauracji. Pożywne, a jednocześnie lekkie i wyglądające bardzo apetycznie. Skusicie się?  Jak Tomasz Strzelczyk przyrządza kurczaka?   Jak mówi Tomasz Strzelczyk – to nie jest danie dietetyczne. Nie starajcie się więc usunąć całego tłuszczu z kurczaka, nadaje on smak potrawie i sprawia, że jest jeszcze bardziej soczysta.   Piersi kurczaka powinny być duże i grube, gdyż będziecie je nacinać.  Uważajcie ze smażeniem czosnku. Nie trzymajcie go na ogniu zbyt długo, bo stanie się gorzki i zepsuje smak potrawy. Pół minuty w zupełności wystarczy.  Bób w tym daniu powinien być młody, gdyż właśnie taki szybko się gotuje i łatwo je w całości.  Przepis na soczystego kurczaka z bobem od Tomasza Strzelczyka  Składniki:  1 opakowanie świeżego, młodego bobu  2 piersi z kurczaka (dość duże i grube)  4 ząbki czosnku  1 niewielka cebula  1 cytryna  koperek  sól  świeżo roztarty czarny pieprz  olej  masło  pół łyżki mąki pszennej  łyżeczka miodu  pół łyżki sosu sojowego  Sposób przygotowania:  Młody bób umyjcie i wrzućcie do osolonej wody. Od momentu zagotowania się wody, gotujcie około 10 minut.  Piersi kurczaka natnijcie w kostkę (nie odcinajcie od nich tłuszczu, ani polędwiczki).  Mięso przyprawcie solą i pieprzem.  Następnie połóżcie kurczaka na rozgrzany tłuszcz nacięciami do dołu. Gdy się zrumieni, przełóżcie go na drugą stronę....