Niektóre owoce mogą wydawać się wam bardziej do zaakceptowania, inne jednak będą dla was kompletnym zaskoczeniem. Możecie stosować do nich marynaty, które wykorzystujecie do mięs lub przyprawy do deserów - w zależności od tego, na jaki smak macie ochotę. Świetnie wychodzą zarówno w wersji wytrawnej, jak i tej słodkiej, podkręconej zapachem dymu.
Jakie owoce można grillować?
Można grillować różne owoce, nawet takie, które zawierają dużo wody, jak np. arbuz. Łatwiej jest przyrządzać w ten sposób raczej większe egzemplarze, chociaż jeżeli przyjdzie wam do głowy upichcić tak truskawki, to też nie widzimy przeciwwskazań. Zawsze możecie dołączyć je do szaszłyka zrobionego z różnych owoców i w takiej formie położyć na grillu.
Ananas, arbuz, gruszka, jabłko, banan czy awokado – te owoce z pewnością doskonale nadają się do grillowania. Poniżej znajdziecie trzy smakowite przepisy: na pikantnego ananasa, wytrawnego arbuza i deserowego, słodkiego banana.
Zobacz także:
Przepis na pikantnego ananasa z grilla
Składniki:
-
kilka plastrów świeżego ananasa
-
chili
-
słodka papryka
Sposób przygotowania:
-
Ananasa posypcie słodką papryką i odrobiną chili.
-
Następnie połóżcie go na ruszcie i przykryjcie.
-
Po 15 minutach przewróćcie go na drugą stronę i zostawcie na kolejne 15 minut.
Taki pikantny ananas będzie idealnym dodatkiem do każdego grillowanego przez was mięsa.
Przepis na wytrawnego, grillowanego arbuza z serem feta
Składniki:
-
pół arbuza średniej wielkości
-
100 g sera typu feta
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
4 łyżki miodu
-
2 łyżki sosu sojowego
-
pokruszone orzechy włoskie
Sposób przygotowania:
-
Arbuza pokrójcie w dość cienkie plastry (do 2 cm grubości). Każdy kawałek posmarujcie oliwą z oliwek oraz miodem.
-
Tak przygotowany owoc grillujcie po 2-3 minut na stronę, aż się zarumieni. Następnie przełóżcie go na talerze.
-
Polejcie pozostałym słodzikiem wymieszanym z pokruszonymi orzechami i sosem sojowym. Całość posypcie kawałkami serem feta.
Arbuz z fetą to lekkie danie. Możecie śmiało go podawać jako jedną z potraw podczas grilla.
Przepis na grillowane banany z czekoladą
Składniki:
-
2 banany
-
pół cytryny
-
pół tabliczki czekolady gorzkiej lub mlecznej
Sposób przygotowania:
-
Banany przekrójcie wzdłuż i skropcie sokiem wyciśniętym z połówki cytryny.
-
Ułóżcie je na rozgrzanym grillu na folii aluminiowej i po 10 minutach ostrożnie zdejmijcie.
-
Podawajcie na gorąco, a na każdy zetrzyjcie trochę czekolady tak, żeby rozpuściła się i oblała owoc.
Taki banan to świetny pomysł na deser, gdy nie macie akurat upieczonego ciasta.
Źródło: party.pl