Czekolada i majonez - to jedzą stulatkowie. Jaki jest kulinarny sekret długowieczności?
Flickr
Newsy

Torty z 18 jaj, czekolada i majonez... Tak jedzą stulatkowie. Jaki jest kulinarny sekret długowieczności?

80 lat to przeciętna długość życia człowieka. Istnieje jednak pewne grono osób, które dożywają 100 lat, a nawet przekraczają tę granicę wieku. Co jedzą najstarsi ludzie na świecie? Czy ich dieta jest zdrowa i bogata w składniki odżywcze?

Każdy chciałby żyć jak najdłużej, najlepiej przy zachowaniu jak najlepszej formy umysłowej i fizycznej. Jeszcze nie tak dawno temu, myśl o dożyciu setki była jedynie pobożnym życzeniem. Jednak w ostatnich latach długość życia znacząco się wydłużyła. Co zrobić, by dożyć stu lat? I jak bardzo wpływa na to dieta? Sprawdźmy, jak odżywiają się stulatkowie z różnych miejsc na świecie.

Długowieczni Japończycy jedzą warzywa i mało mięsa 

W kategorii długowieczności przewodzą Japończycy. Obecnie najstarszą osobą w tym kraju jest Kahoru Furuya licząca sobie 114 lat. Osób przekraczających setkę, w Kraju Kwitnącej Wiśni, jest zdecydowanie najwięcej, co istotne - zdrowych. Łączy ich sposób odżywiania. 

Japońscy stulatkowie nie są otyli i mają prawidłową wagę ciała. Codziennie jedzą warzywa, a mięso (wołowinę) i ryby lądują na ich talerzu rzadziej niż u ludzi Zachodu. Niektórzy piją małe ilości dobrej jakości alkoholu. 

Ważna jest dla nich kultura jedzenia. Jedzą mało i powoli, dokładnie przeżuwają jedzenie i co najważniejsze czerpią przyjemność z posiłków. 

Francuska rekordzistka żyła 122 lata i codziennie jadła czekoladę 

Uznawana za najstarszą osobę w historii (której wiek został udokumentowany) - Jeanne Calment  spożywała prawie kilogram czekolady tygodniowo.  

Jej codziennie posiłki zawierały w sobie mięso, a konkretnie duszoną wołowinę. Jeanne Calment lubiła jeść dobrze przyprawione potrawy. Jeśli uznała, że coś jest zbyt mdłe, prosiła o dodanie odrobiny pikantnych przypraw. Nie rezygnowała również ze smażonych dań i starała się jeść dużo oliwy z oliwek.  

Zobacz także
Ta popularna dieta może być niebezpieczna dla kobiet po 50. Zobaczcie, jak wpływa na wasze zdrowie

Ta popularna dieta może być niebezpieczna dla kobiet po 50. Zobaczcie, jak wpływa na wasze zdrowie  

Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia

Ta dieta rujnuje zdrowie i może prowadzić do raka jelita grubego. To dramat młodego pokolenia

Tekla Juniewicz dożyła 116 lat i lubiła jeść tłusto 

Zmarła niedawno najstarsza Polka pozwalała sobie na dość kaloryczne potrawy. Nawet po przekroczeniu 100 lat do smażenia używała wieprzowego smalcu. 

Jadła też sporo pełnotłustego sera i duże ilości majonezu, a tort robiła z bagatela 18 jajek. Patrząc na dzisiejsze standardy, jej dieta i upodobania kulinarne znacząco odbiegały od pojęcia zdrowego odżywiania. Widocznie nie przełożyło się to na jej zdrowie.

Jaki jest kulinarny sekret długiego życia? 

Jak widać, najstarsi ludzie jedzą różnie. W zależności od kraju i przyzwyczajeń. Wspólnym mianownikiem jest to, że czerpią radość z jedzenia i pozwalają sobie na małe i większe przyjemności, jak choćby czekolada czy kieliszek dobrego wina. 

Najzdrowszą dietą wydaje się być dieta Japończyków bogata w warzywa i z ograniczonymi produktami pochodzenia zwierzęcego. Niemniej jak pokazują przykłady z Europy, można jeść inaczej i również bić rekordy wieku. 

Dobre geny, optymizm i ciekawość życia to cechy, które łączą prawie wszystkich długowiecznych staruszków. Zatem - więcej uśmiechu drodzy państwo! 

Źródło: zywienie.medonet.pl, architekturazycia.pl, abczdrowie.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Agnieszka Kotońska
Instagram/agnieszkakotonska
Newsy
Niesamowita przemiana Agnieszki Kotońskiej z „Googlebox”. Schudła aż 30 kg, bo przestała jeść tę rzecz
43-letnia Agnieszka Kotońska, wraz z mężem i synem, od lat występuje w popularnym programie „Googlebox. Przed telewizorem” emitowanym na antenie TTV. W ostatnim czasie celebrytka przeszła spektakularną metamorfozę – schudła aż 30 kilogramów. Jeszcze nigdy nie wyglądała tak dobrze.

„Googlebox” to inspirowany brytyjskim formatem program typu reality show. Rolą występujących w nim osób jest komentowanie wybranego przez produkcję filmu czy też serialu w domowych warunkach – z własnej kanapy. Jedną z wieloletnich uczestniczek programu jest   Agnieszka Kotońska . Ludzie pokochali Agnieszkę Kotońską Pierwszy odcinek „Googlebox” został wyemitowany w 2014 roku. Niedługo później, bo jesienią 2015 roku, do programu dołączyła Agnieszka Kotońska wraz z rodziną. Kobieta bardzo szybko zjednała sobie ludzi. Jej optymistyczne podejście do życia i ciągły uśmiech sprawiły, że wokół gwiazdy pojawiło się spore grono naprawdę wiernych fanów, którzy bardzo skrupulatnie zaczęli śledzić jej życie. Niesamowita przemiana celebrytki Uwadze obserwatorów nie umknął więc ważny fakt z życia Kotońskiej. Bowiem w ciągu ostatnich lat celebrytce udało się schudnąć aż 30 kilogramów! W jednym z instagramowych postów przyznała, że przed metamorfozą waga pokazywała dramatyczną liczbę – 104kg. 43-latka przyznaje, że początki przemiany nie należały do łatwych. W końcu zamiana chipsów i coli na warzywa, ryby i nabiał stanowiła niemałe wyzwanie, ale w końcu się udało.  „Na początku było bardzo ciężko, musiałam przestawić się na zupełnie inny tryb jedzenia, myślenia, wskoczyć w strój sportowy i zacząć ćwiczyć – to było najtrudniejsze. Mój dzień przed metamorfozą wyglądał standardowo. Zaczynał się od wypicia kawy i potem długo, długo nic nie jadłam. Wieczorem dostawałam wilczego apetytu i najadałam się pod sam czubek głowy i tyłam. Teraz to zupełnie inna bajka” – czytamy na Instagramie Agnieszki Kotońskiej.        ...

kotońska schudła
agnieszkakotonska/Instagram
Newsy
Agnieszka Kotońska ważyła kiedyś 106 kg. Schudła i nie przypomina dawnej siebie. Zdradziła, że na kolację zjada tylko…
Przepis na zgrabną sylwetkę? Agnieszka Kotońska twierdzi, że najważniejsze jest samozaparcie i odpowiednia dieta.

Przy panującej aktualnie aurze, osoby chcące schudnąć , muszą mieć naprawdę dużo samozaparcia! Ludzie najczęściej po prostu zaszywają się teraz w domach i zajadają przekąskami przed telewizorem. Ci, którzy chudną jesienią, naprawdę zasługują na medal! Tak, jak Agnieszka Kotońska , która schudła aż 30 kilogramów! Jaki jest jej sekret na taką spektakularną metamorfozę? Tak chudła Agnieszka Kotońska Gwiazda „Gogglebox. Przed telewizorem” nie owija w bawełnę. Przyznaje się bez bicia, że powodem jej nadwagi były złe nawyki żywieniowe. Lubiła każdy weekend spędzać przed telewizorem, jedząc chipsy i popijając colę . Przed mężem usprawiedliwiała się mówiąc, że od poniedziałku zaczyna dietę odchudzającą, ale za tydzień znów się objadała i wpadła w błędne koło. Któregoś jednak razu powiedziała „Dość!”. Agnieszka postanowiła wziąć się za siebie i zaczęła od przejażdżek na rowerze. Początkowo nawet 5 kilometrów było wyzwaniem, ale gdy już nabrała kondycji, to potrafiła za jednym razem przejechać dystans aż 35 kilometrów!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Agnieszka Kotońska_official (@agnieszkakotonska) Zbilansowana dieta Agnieszki Kotońskiej Oczywiście, żeby jazda na rowerze dała jakiekolwiek efekty, gwiazda „Gogglebox" musiała też zmienić swoją dietę. Przestała jeść chipsy i słodycze , a zamiast tego jadła zdrowe posiłki. W wywiadzie telewizyjnym opowiedziała o tym, jak wygląda jej dieta: Dieta moja była bardzo prosta i zdrowa. Rano kanapka z czarnego...

53-letnia Ewa Gawryluk wygląda na 20 lat mniej: „Jem dużo makaronów". Jak to robi, że nie tyje?
ONS.pl
Newsy
54-letnia Ewa Gawryluk wygląda na 20 lat mniej: „Jem dużo makaronów". Jak ona to robi, że nie tyje?
Kto z was nie marzy o tym, aby pomimo upływu lat wyglądać szczupło i młodo? Gwiazda „Na Wspólnej” wie, jak to osiągnąć.

Ewa Gawryluk to polska aktorka filmowa i teatralna. Szerszej publiczności dała się poznać z roli Ewy Hoffer w serialu „Na Wspólnej”. Ma na koncie także większe role filmowe. Przez prawie dekadę była związana z Teatrem Telewizji i Teatrem Współczesnym w Warszawie. Jak ona to robi, że pomimo swoich 54 lat wygląda tak młodo, a jej sylwetka zachwyca? Zrównoważona dieta Ewy Gawryluk Aktorka przyznała, że jej rodzina szczególnie lubi kuchnię włoską. Dlatego makarony stale goszczą w jej domu. Podawane są właśnie po włosku, z pomidorami i świeżymi ziołami. O szczegółach swojej diety aktorka opowiedziała portalowi Poradnia.pl. Inne produkty spożywcze, które można znaleźć w lodówce pani Ewy, to białe mięso, nabiał i wszelkie rodzaje warzyw. Gwiazda dużo uwagi przywiązuje też do picia odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia. Jemy dużo makaronów. Do wielu potraw dodaję pomidory, które wszyscy uwielbiamy, i świeże zioła. Pojawia się także białe mięso, nabiał, wszelkie warzywa i woda. Podstawą prawidłowego i zdrowego odżywiania, oczywiście jest użycie dobrej jakości, zdrowych składników, a także właściwe komponowanie posiłków.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Ewa Gawryluk (@ewa_gawryluk) Jednak nie bez znaczenia jest też to, żeby odpowiednio jeść. Nie w pośpiechu i na stojąco. Wrzucenie nawet zdrowej kanapki do torby i jedzenie jej w samochodzie, stojąc w korku, jest niebezpieczne nie tylko ze względu na możliwość odwrócenia uwagi od drogi i spowodowania wypadku. To...

Chcecie żyć nawet 100 lat? Te produkty dadzą wam długowieczność
AdobeStock
Newsy
Chcielibyście żyć nawet 100 lat? Te produkty dadzą wam długowieczność
Jaki jest sekret długiego życia? Autor książki „Kuchnia Błękitnych Stref” postanowił to sprawdzić.

Marzenia o długowieczności towarzyszą ludzkości od samego jej początku. Alchemicy szukali receptury na eliksir wydłużający życie, a po zdobyciu Ameryki wśród Europejczyków szybko rozpowszechniły się legendy na temat „źródła młodości”, które miało się znajdować na nowo odkrytym kontynencie. Dziś natomiast to wykształceni naukowcy próbują ustalić, w jaki sposób można by zatrzymać procesy starzenia się. Zanim to nastąpi, warto jednak uciec się do tradycyjnych sposobów, które stosowane są od wieków. Nie od dziś wiadomo, że odpowiednia dieta może znacząco poprawić zdrowie i jakość życia, a nawet je wydłużyć! W jakich krajach ludzie żyją najdłużej? Niektóre obszary świata znane są z tego, że ich mieszkańcy żyją zaskakująco długo. To Sardynia we Włoszech, Okinawa w Japonii oraz Loma Linda w Kalifornii (USA).  Dan Buettner, który napisał książkę „Kuchnia Błękitnych Stref” postanowił sprawdzić, jak odżywiają się ludzie mieszkający w tych miejscach, by poznać ich sekret na długowieczność. Sposoby na długowieczność Poszukując sposobu mieszkańców Błękitnych Stref na długie życie, Buettner odkrył, że ważne jest stosowanie się do prostych zasad zdrowego odżywiania: Cukier – zdecydowanie powinno się go ograniczyć, ponieważ osoby mieszkające w Błękitnych Strefach spożywają zaledwie 20% ilości cukru, jaką pochłania przeciętny Amerykanin! Lepiej więc odstawić słodycze oraz słodkie napoje i zostawić je sobie na wyjątkowe okazje. Orzechy – dietetycy regularnie podkreślają, że orzechy to doskonałe źródło wielonasyconych tłuszczów. Należy zjadać około dwie niewielkie garści orzechów dziennie. Oczywiście powinny to być surowe orzechy, absolutnie nie prażone, ani solone! Warzywa...