przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy

Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać

Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Tego nie jedz w trakcie choroby!

Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy!

  1. Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy.
  2. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach.
  3. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki śniadaniowe są niewskazane przy przeziębieniu. Ranią wysuszoną śluzówkę i powodują dodatkowy dyskomfort.
  4. Słodycze – wbrew znanemu powiedzeniu cukier wcale nie krzepi, a już zwłaszcza nie w chorobie! Jest doskonałą pożywką dla bakterii i grzybów, które są odpowiedzialne za męczącą nas infekcję. Do tego cukier osłabia układ odpornościowy.
  5. Kawa i mocna herbata – niestety, kawosze muszą odstawić swój ulubiony napój na czas choroby! Kawa bardzo odwadnia organizm, a podczas przeziębienia lub grypy dobre nawodnienie to podstawa.
Komentarze
sok z imbiru, kurkumy i amli
Adobe Stock
Newsy Szukasz sposobu na wzmocnienie odporności? Spróbuj tego soku już dziś. Wszystkie składniki masz pod ręką
Odporność to słowo-klucz w trakcie sezonu grypowo-przeziębieniowego. Bez odporności nasz organizm będzie wystawiony na ciężką próbę. Jak wzmacniać swój system immunologiczny?
Hubert Rój
grudzień 05, 2020

Obecny czas to nie tylko pandemia wirusa COVID-19. Oprócz koronawirusa, który przewrócił nasze życie do góry nogami, dalej musimy uważać na inne choroby, infekcje i wirusy. Jak co roku, na przełomie jesieni i zimy, a także wczesną wiosną, swoje żniwo zbiera grypa. Jak sobie z nią radzić? Oczywiście rozwiązaniem jest szczepienie. Warto jednak zadbać o wzmocnienie swojego układu odpornościowego. Sposobów na to jest bez liku. Od spożywania świeżego czosnku, aż do różnego rodzaju syropów z cytryną, miodem czy imbirem. Ważnym elementem jest także prowadzenie aktywnego trybu życia z nieodzownymi spacerami na świeżym powietrzu i obowiązkowym codziennym ruchem. Oprócz tego, na pewno nie zaszkodzi wypróbować kilku innych metod. Dzisiaj proponujemy wam nieco egzotyczny sposób na wzmocnienie odporności pochodzący z dalekich Indii. Będzie to sok na bazie kurkumy, imbiru, miodu, ostrej papryki i amli. Na pewno zwróciliście uwagę na tę ostatnią nazwę. Amla to nic innego jak agrest indyjski. Dość rzadka w Polsce roślina ma jednak niezwykłe właściwości. Często wykorzystuje się ją do walki ze zbędnymi kilogramami. Warto poszukać olejku, syropu lub proszku z amli w dobrych sklepach zielarskich i na własnej skórze wypróbować jego zdrowotne działanie. Teraz pora już na obiecany przepis na indyjski sok na odporność. Czego będziecie potrzebowali? Rzućcie okiem na listę składników: Składniki: 25 dag kurkumy 20 dag owoców amli 10 dag imbiru Kilka łyżeczek miodu do smaku Szczypta papryki ostrej lub chilli Przygotowanie: Ścieramy na tarce wszystkie składniki. Miksujemy całość  z dodatkiem wody w blenderze, a następnie odcedzamy powstały sok. Dodajemy miód i paprykę do smaku. Sok podajemy w bardzo małych ilościach...

Przeczytaj