przeziębienie co jeść
AdobeStock
Newsy

Czego lepiej nie jeść podczas przeziębienia? Tych produktów warto się wystrzegać

Raczej dobrze wiemy co jeść, gdy jesteśmy przeziębieni. A czego NIE jeść? Mamy dla was krótką listę produktów, których nie powinno się jeść w trakcie choroby!

Jesienią i zimą jesteśmy bardzo podatni na infekcje. Mroźny wiatr, duża wilgotność w powietrzu i ciągłe skoki temperatur (wychodzenie z ciepłego mieszkania na mróz) stanowią ogromne wyzwanie dla naszego systemu odpornościowego. Jesteśmy osłabieni, mamy gorączkę i kompletnie przechodzi nam ochota na jakiekolwiek jedzenie. To zrozumiałe – organizm walcząc z infekcją wykorzystuje całą energię na pokonanie wirusów i ma mniej siły na trawienie. Jednak wszyscy dobrze wiemy jak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby! Ale czy wiedzieliście, że pewnych produktów powinno się wręcz unikać w przypadku przeziębienia lub grypy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Tego nie jedz w trakcie choroby!

Toczony infekcją organizm jest bardzo osłabiony. Dlatego jedzenie w tym czasie produktów ciężkostrawnych może jeszcze pogorszyć jego stan! Kiedy chorujemy, musimy wspierać swoje ciało w tej walce, a nie ją utrudniać. To właśnie dlatego chorym podaje się lekkostrawne potrawy, takie jak rosół, kleik czy budyń. Za to najgorszym pomysłem może być zjedzenie podczas grypy czegoś bardzo ciężkostrawnego – na przykład grzybów czy tłustego mięsa. Poniżej zebraliśmy dla was listę produktów, których absolutnie nie powinniście jeść gdy jesteście chorzy!

  1. Alkohol – niektórzy lubią dla kurażu dolać sobie odrobinę mocnego alkoholu do herbaty. A to duży błąd! Po pierwsze, na pewno bierzecie na przeziębienie jakieś leki, a ich absolutnie nie wolno łączyć z alkoholem. A po drugie, napoje wysokoprocentowe odwadniają organizm i wypłukują z niego cenne mikro- i makroelementy.
  2. Ostre jedzenie – pikantne potrawy bardzo podrażniają śluzówkę i przełyk. Dlatego podczas zapalenia gardła lepiej odpuście sobie chilli, ostre papryczki czy imbir w dużych ilościach.
  3. Muesli i granola – wszelkiego rodzaju twarde płatki śniadaniowe są niewskazane przy przeziębieniu. Ranią wysuszoną śluzówkę i powodują dodatkowy dyskomfort.
  4. Słodycze – wbrew znanemu powiedzeniu cukier wcale nie krzepi, a już zwłaszcza nie w chorobie! Jest doskonałą pożywką dla bakterii i grzybów, które są odpowiedzialne za męczącą nas infekcję. Do tego cukier osłabia układ odpornościowy.
  5. Kawa i mocna herbata – niestety, kawosze muszą odstawić swój ulubiony napój na czas choroby! Kawa bardzo odwadnia organizm, a podczas przeziębienia lub grypy dobre nawodnienie to podstawa.
Niezawodny sposób na przeziębienie. Pijcie to codziennie wieczorem, w mig stawia na nogi
Flickr
Zdrowie
Niezawodny sposób na przeziębienie. Pijcie to codziennie wieczorem, w mig stawia na nogi
Sezon jesienno-zimowy to dla odporności nie lada wyzwanie. Właśnie wtedy chorujemy najczęściej. Niektóre domowe sposoby pomogą w walce z chorobą.

Katar, kaszel i gorączka to nieodłączni towarzysze przeziębienia. Często nawet zanim pojawią się pierwsze objawy choroby, czujemy, że „coś nas bierze”. To już wtedy najlepiej zacząć wzmacniać organizm, rozgrzewać się, zacząć cieplej się ubierać. Istnieje wiele prostych, tradycyjnych metod na złagodzenie skutków choroby i poprawę samopoczucia. Składniki na domowe, rozgrzewające napary zwykle mamy pod ręką w domu. Dlaczego jesienią i zimą chorujemy częściej? Jesień i zima to czas wzmożonych infekcji. Jest kilka powodów, dlaczego tak się dzieje. Pierwszym, jest to, że zaczyna się robić chłodno i mokro. W ciągu dnia często zmienia się pogoda i temperatura też jest zmienna. Zdarza nam się zmarznąć, bo od wyjścia z domu ochłodziło się i okazuje się, że jesteśmy za lekko ubrani. Zdarza nam się zmoknąć czy przemoczyć nogi. Jesienią zmienia się także nasza dieta. Jemy mniej owoców i warzyw, dostarczamy sobie mniej witamin, w tym witaminy C. A zmiana pokarmów i nasłonecznienia w ciągu dnia, pozbawia nas też witaminy D3. Zaczynamy mieć niedobory witamin i minerałów.  Spędzamy więcej czasu w zamkniętych pomieszczeniach, zimą dodatkowo ogrzewanych i nie zawsze dobrze wentylowanych. To nie tylko powoduje wysuszanie śluzówki i większą jej podatność na podrażnienia i gromadzenie się bakterii, ale też przenoszenie się drobnoustrojów chorobotwórczych z osoby na osobę. Naturalne sposoby na odporność O odporność warto zadbać jeszcze przed sezonem jesienno-zimowym. Ma na nią wpływ styl życia, jaki prowadzimy, sposób odżywiania: ograniczanie spożycia mięsa, soli czy cukru, ale też odpowiednia ilość ruchu na świeżym i snu, jakie sobie zapewniamy. Jeśli pomimo starań i utrzymywaniu organizmu w dobrej kondycji złapiecie przeziębienie, nie od razu trzeba się...

syrop z cytryny
Gotujmy.pl
Newsy
Rozgrzewająca cytryna ze słoiczka do herbaty. Wspaniale smakuje i wzmacnia odporność zimą
Okres jesienno-zimowy to prawdziwe wyzwanie dla naszej odporności! Trzeba ją cały czas wzmacniać, by nie zachorować. Wypróbujcie przepis na syrop z cytryny, dzięki któremu zachowacie zdrowie przez całą zimę.

Zima za pasem, a to oznacza większą podatność na infekcje! Podczas zimowych miesięcy nasz układ odpornościowy jest wystawiony na próbę. Niskie temperatury, zimny wiatr i poranne ostre przymrozki to prawdziwy sprawdzian dla naszego organizmu! Dodajmy do tego osłabienie spowodowane zmęczeniem i infekcja gotowa. Szczególnie, jeśli dużo podróżujemy komunikacją miejską lub mamy małe dzieci, które jak wiadomo najczęściej zarażają się różnymi chorobami w przedszkolu i przynoszą je do domu. Zwłaszcza teraz, gdy trwa pandemia koronawirusa i bardzo wiele osób choruje, tak ważne jest zadbanie o swoją odporność! Część osób wspomaga się w tym czasie różnymi lekami. Szczególnie pomocna jest witamina C, tran i cynk. Warto stosować te suplementy regularnie, nie tylko wtedy, gdy jesteśmy chorzy! Nic jednak nie zastąpi domowych mikstur, które są najlepsze na przeziębienia i wzmocnienie odporności. Zawierają one najwięcej witamin i składników odpowiedzialnych za wspomaganie organizmu w walce z infekcją. Często ratujemy się domowymi miksturami, które zawierają m.in. czosnek, cebulę, miód i cytrynę, a czasem także imbir i cynamon. Może nie są zbyt smaczne, ale za to potrafią naprawdę szybko postawić na nogi! Rozgrzewają i zawierają bardzo dużo witaminy C, niezbędnej podczas choroby. Przepis na syrop z cytryny Dobrze wiemy, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego aby nie być zmuszonym pić wywarów z czosnku i cebuli, warto dbać o swoją odporność cały czas. Profilaktyka to podstawa! Przygotujcie domowy syrop z cytryn, którym możecie doprawiać herbatę – wzmocni odporność i do tego jest bardzo smaczny! Składniki 10 cytryn Ok. 20 goździków 2 laski cynamonu 1 szklanka cukru Przygotowanie Umyj cytryny i następnie sparz je we wrzątku....

Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przyniesie ulgę gardłu.
Adobe Stock
Newsy
Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przynosi ulgę gardłu
Każdy ze składników tego koktajlu działa łagodząco na gardło i pomaga zwalczyć przeziębienie. Wszystkie razem tworzą pyszny koktajl. Do przygotowania w ledwie kilka minut.

Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania. Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą. Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów: Odciąża przewód pokarmowy Łagodzi dolegliwości Poprawia ogólny stan zdrowia Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku. Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm. Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen. Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które...

Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze
Adobe Stock
Newsy
Macie koronawirusa i straciliście smak i węch? Włączcie do diety 1 produkt. Polecają go lekarze
Dopadła was strata węchu i smaku? Możecie sobie pomóc jedząc te produkty!

Już prawie 2 300 000 osób w Polsce przeszło infekcję koronawirusem. Obecnie chorych jest prawie 400 tysięcy osób. Jednym z symptomów tej najpopularniejszej dziś choroby, jest utrata smaku i węchu. Sprawdźcie, jak możecie pomóc sobie lub bliskim, jeśli wasz też dotkną te symptomy. Utrata węchu i smaku przy koronawirusie Jednym z wyraźnych objawów infekcji koronawirusem jest utrata smaku i węchu. Chorzy skarżą się na to, że nie czują absolutnie żadnych zapachów, a jedzenie nie ma dla nich smaku. To bardzo specyficzny objaw. Utrata węchu i smaku przy infekcji koronawirusem jest związana ze zmianami w obrębie nerwów, które są odpowiedzialne za te zmysły.  Niektórzy ozdrowieńcy potwierdzają, że wciąż odczuwają skutki infekcji, nawet kilka miesięcy po jej zakończeniu. Skarżą się na osłabiony smak i węch, a nieliczni odczuwają dziwne zapachy tam, gdzie nie powinni. Czy wiedzieliście, że jedząc pewne produkty, można jednak symulować smak i węch? Poleca się włączenie do diety jednego z tych produktów.  Co jeść przy utracie smaku i węchu? Nawet jeśli straciliście w wyniku infekcji węch i smak, powinniście odżywiać się normalnie. Podczas infekcji musicie wzmacniać organizm, wasza dieta powinna być więc odżywcza. Jedzcie dużo warzyw i owoców. Uwzględnijcie w jadłospisie źródła białka, węglowodanów i zdrowe tłuszcze. Wspomożecie w ten sposób organizm w walce z infekcją. Produkty pomocne przy utracie smaku i węchu Niektórzy eksperci wyraźnie wypowiadają się na temat tego, co może pomóc w odzyskiwaniu smaku i węchu przy infekcji koronawirusem. Poleca się stosowanie mocno aromatycznych przypraw , które mogą symulować smak i węch. Włączcie do diety: Goździki Cynamon Kardamon Papryczkę chili Inne...