Sięgając w domu po lody, chciałoby się, by były od razu miękkie i gładkie jak z lodziarni. Niestety, są twarde i ciężko się je nakłada. To powoduje, że zanim przystąpi się do konsumpcji, trzeba odczekać dłuższą chwilę. Często też efekt jest taki, że pozostawione lody po prostu się rozpuszczają.
Dlaczego lody z domowej zamrażarki są takie twarde?
W domowej zamrażarce trzymamy wiele różnych produktów, np. mięso, mrożone owoce i warzywa. Dlatego temperatura w niej jest sporo niższa (ok. -18 stopni) niż w przypadku chłodni, którą znajdziemy w lodziarni. Tam temperatura zwykle waha się między -12 a -14 stopni. Tyle wystarczy, by ochronić lody przed roztopieniem, ale jednocześnie ich nie zamrozić, tak jak to się dzieje w domowej zamrażarce.
Co zrobić, by lody były miękkie po wyjęciu z zamrażalnika?
Zobacz także:
Jeżeli zależy wam na idealnie miękkich lodach, możecie posłużyć się prostym trikiem. Sprawi on, że nawet w niskiej temperaturze wasze lody nie zamarzną.
-
Pudełko z lodami przed włożeniem do zamrażalnika umieśćcie w woreczku strunowym.
-
Po włożeniu pudełka do woreczka dosuńcie suwak prawie do końca.
-
Przed ostatecznym zapięciem strun, ściśnijcie woreczek, aby wypchnąć z niego maksymalnie dużo powietrza. Dzięki temu stworzycie próżnię, która sprawi, że lody nie zamarzną.
-
Teraz w każdej chwili będziecie mogli sięgnąć po aksamitny, miękki deser i z łatwością nałożyć porcję ulubionego smakołyku.
Jak długo powinno się przechowywać lody w zamrażarce?
Lody, które zrobiliście samodzielnie, możecie przechowywać w zamrażarce maksymalnie do trzech miesięcy. Ważne, by pamiętać o tym, że pojemnik musi być bardzo dobrze zamknięty, całkowicie szczelny. Zwróćcie też uwagę na to, czy w składzie lodów nie znajdują się składniki o mniejszej trwałości.
Trochę inaczej wygląda sytuacja z lodami, które kupiliście w sklepie. W tym przypadku najlepiej trzymać się daty znajdującej się na opakowaniu, która określa termin przydatności produktu do spożycia.
Źródło: mamadu.pl, dompelenpomyslow.pl