Co zrobić by lody z zamrażarki były miękkie jak w lodziarni? Jest na to prosty sposób
Flickr
Newsy

Co zrobić, by lody z zamrażarki były miękkie jak w lodziarni? Jest na to prosty sposób

Gdy na dworze upał, w domu lody. Niestety, już jakiś czas po wstawieniu ich do zamrażalnika robią się twarde jak kamień. Jak tego uniknąć?

Sięgając w domu po lody, chciałoby się, by były od razu miękkie i gładkie jak z lodziarni. Niestety, są twarde i ciężko się je nakłada. To powoduje, że zanim przystąpi się do konsumpcji, trzeba odczekać dłuższą chwilę. Często też efekt jest taki, że pozostawione lody po prostu się rozpuszczają. 

Dlaczego lody z domowej zamrażarki są takie twarde? 

W domowej zamrażarce trzymamy wiele różnych produktów, np. mięso, mrożone owoce i warzywa. Dlatego temperatura w niej jest sporo niższa (ok. -18 stopni) niż w przypadku chłodni, którą znajdziemy w lodziarni. Tam temperatura zwykle waha się między -12 a -14 stopni. Tyle wystarczy, by ochronić lody przed roztopieniem, ale jednocześnie ich nie zamrozić, tak jak to się dzieje w domowej zamrażarce. 

Zobacz także
Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki

Domowe lody z zaledwie 2 składników. Nie zawierają ani grama mleka czy śmietanki

Orzeźwiające, domowe lody z … piwa. Łapcie prosty przepis na hit letnich spotkań

Orzeźwiające, domowe lody z … piwa. Łapcie prosty przepis na hit letnich spotkań 

Co zrobić, by lody były miękkie po wyjęciu z zamrażalnika? 

Jeżeli zależy wam na idealnie miękkich lodach, możecie posłużyć się prostym trikiem. Sprawi on, że nawet w niskiej temperaturze wasze lody nie zamarzną. 

  • Pudełko z lodami przed włożeniem do zamrażalnika umieśćcie w woreczku strunowym.  

  • Po włożeniu pudełka do woreczka dosuńcie suwak prawie do końca.  

  • Przed ostatecznym zapięciem strun, ściśnijcie woreczek, aby wypchnąć z niego maksymalnie dużo powietrza. Dzięki temu stworzycie próżnię, która sprawi, że lody nie zamarzną.  

  • Teraz w każdej chwili będziecie mogli sięgnąć po aksamitny, miękki deser i z łatwością nałożyć porcję ulubionego smakołyku. 

Jak długo powinno się przechowywać lody w zamrażarce? 

Lody, które zrobiliście samodzielnie, możecie przechowywać w zamrażarce maksymalnie do trzech miesięcy. Ważne, by pamiętać o tym, że pojemnik musi być bardzo dobrze zamknięty, całkowicie szczelny. Zwróćcie też uwagę na to, czy w składzie lodów nie znajdują się składniki o mniejszej trwałości. 

Trochę inaczej wygląda sytuacja z lodami, które kupiliście w sklepie. W tym przypadku najlepiej trzymać się daty znajdującej się na opakowaniu, która określa termin przydatności produktu do spożycia. 

Źródło: mamadu.pl, dompelenpomyslow.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Adobe Stock
Newsy
Włóżcie na kilka minut żółty ser do zamrażalnika. Prosty trik, który bardzo ułatwia gotowanie
Mamy dal was prawdziwy hit! Ten prosty trik ułatwi wam gotowanie. Koniecznie przeczytajcie.

Ser żółty jest składnikiem bardzo wielu chętnie przygotowywanych dań. Pewnie jecie go na kanapkach, może posypujecie nim domową pizzę, zapiekanki, a może nawet kotlety lub inne dania. Raczej niewielu z was pomyślało o tym, żeby włożyć go na kilka minut do zamrażalnika, a to błąd! Wyjaśniamy dlaczego następnym razem koniecznie musicie to zrobić. Ser żółty w zamrażarce Włóżcie ser żółty do zamrażarki dosłownie na kilka minut, jeśli macie zamiar go trzeć. Tarcie sera żółtego to niezbyt przyjemne zajęcie. Pod wpływem nacisku mięknie on, robi się gumowaty, przykleja się do tarki i sprawia czasem trudności. Lekkie zmrożenie sera powinno rozwiązać całkiem ten problem! Najlepiej trze się twardsze sery, ale dzięki zmrożeniu, nawet bardzo miękki ser żółty można zetrzeć bez frustracji. Jeśli wiecie, że kupujecie ser żółty tylko w celu jedzenia go w tartej formie, możecie zetrzeć go też bezpośrednio po zakupie i przechowywać w zamrażarce. Jeśli posypiecie dania zamrożonym serem, który potem i tak wyląduje w piekarniku, nie poczujecie nawet różnicy. Dobrym pomysłem jest też stałe przechowywanie w zamrażarce na przykład parmezanu. Włóżcie go tam, a jeśli będziecie chcieli posypać wierzch dania serem parmezan po prostu wyjmijcie kostkę i zetrzyjcie bezpośrednio na danie. To idealna opcja do makaronów. Jak ułatwić sobie tarcie sera? – wskazówki Już wiecie, że tarcie sera jest znacznie łatwiejsze, jeśli uprzednio włożycie ser żółty do zamrażarki. Mamy dla was jednak jeszcze inne wskazówki! Posmarujcie tarkę oliwą z oliwek przed tarciem sera - dzięki temu kawałki sera nie będą przylepiały się do tarki i proces tarcia będzie znacznie łatwiejszy. Wymieniajcie tarki – używanie tej samej tarki przez kilkadziesiąt lat, jest...

Polacy dali się nabrać na oszukańcze „lody naturalne”. Nie zgadlibyście, z czego są zrobione
Adobe Stock
Newsy
Polacy dali się nabrać na oszukańcze „lody naturalne”. Nie zgadlibyście, z czego są zrobione
Nie dajcie się zrobić w balona. Większość lodziarni serwujących „lody naturalne” czy „rzemieślnicze” oszukuje swoich klientów!

Lato w pełni. Wysokie temperatury wprost proporcjonalnie zwiększają ochotę wszystkich na lody . Ochłoda ze smakiem – taki jest przepis na miłe popołudnie dla wielu z was. Oby tylko smaku na zimny deser nie odebrały wam wieści na temat tego, w jaki sposób klientów oszukują producenci tak zwanych „lodów naturalnych” czy „rzemieślniczych”. Zacznijmy od początku. Ulice polskich miast zostały w ostatnich latach wręcz zalane przez lodziarnie i budki z lodami serwującymi taki właśnie produkt. Świderki , które ostatnio wziął pod lupę nawet Sanepid, przechodzą powoli do lamusa. Jednak nikt nie powiedział, że „lody naturalne” są od tradycyjnych świderków w czymkolwiek lepsze. Dziennikarska prowokacja jednego z wrocławskich blogerów obnażyła to, w jaki sposób Polacy są robieni przez lodziarzy w konia. Czym są „lody naturalne” i „rzemieślnicze”? Niestety, na to pozornie proste pytanie nie odpowie fachowo nawet najtęższa głowa. Dlaczego? W polskim prawie handlowym nie spisano do tej pory definicji takiego właśnie produktu. I w ten oto właśnie sposób rodzi się furtka dla chytrych kombinatorów, którzy żerują na ludzkiej niewiedzy. Spośród całego morza lodziarni serwujących rzekomo „lody naturalne”, mnóstwo takich lokali nie trudzi się przygotowaniem chłodnego deseru od A do Z. Ogromna większość lodziarni w całej Polsce już dawno postawiła na zamienniki, półprodukty i lodowe bazy dostarczane przez hurtowników. Taki stan rzeczy bierze się z kosztów produkcji lodów naturalnych. Na rozkręcenie lodowego biznesu w tej chwili nie potrzeba wielkich nakładów ani wiedzy – koncerny są w stanie dostarczyć początkującym lodziarniom odpowiednie zmrażacze (freezery), a do tego specjalne...

Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Adobe Stock
Newsy
Miękkie ogórki przed ukiszeniem? Ten trik w mig przywróci im twardość, a kiszonki wyjdą jak trzeba
Zdarza się czasami, że zbierzemy lub kupimy ogórki i zapomnimy odpowiednio szybko je przygotować. Pod wpływem czasu ogórki stają się miękkie i oklapnięte i na pierwszy rzut oka nie nadają się już do kiszenia. Czy jest na to jakiś sposób?

Kupiliście kiepskiej jakości ogórki ? A może ogórki przez was kupione były dobre, tylko zbyt długo zwlekaliście z ich przygotowaniem? Jest na to pewien sposób! Skorzystajcie z naszego triku a wasze ogórki znowu będą jędrne, twarde i chrupiące. Sposób na miękkie ogórki Jeżeli przygotowywaliście już kiedyś ogórki małosolne lub kiszone , na pewno wiecie, że najlepiej nadają się do tego młode, jasne i niezbyt duże ogórki. Dlatego, jeśli wybierzecie się do sklepu lub na targ owocowo-warzywny, nie spieszcie się z wybieraniem ogórków. Dobrze przyjrzyjcie się poszczególnym okazom i wybierajcie tylko takie, które są twarde, nie za duże i mają jasny kolor. Zbyt duże, ciemne ogórki nie tylko są niedobre w smaku, ale też mogą być po ukiszeniu puste. A co z miękkimi ogórkami? Jeśli kupiliście miękkie ogórki lub zrobiły się one takie pod wpływem czasu, nie wyrzucajcie ich, tylko wykorzystajcie pewien prosty trik na to, by przywrócić im świeżość i jędrność. Wystarczy wam do tego miska z wodą. Jak sprawić, by miękkie ogórki nadawały się do kiszenia? Nalejcie do miski zimną wodę. Powinno jej być tyle, by w całości przykrywała ogórki. Zostawcie zalane wodą ogórki na 5-6 godzin. W trakcie tego procesu ogórki wsiąkną wodę i znowu będą jędrne i twarde. Nie wierzycie? Wykorzystajcie ten trik, a sami zobaczycie, że to naprawdę działa. Pamiętajcie, by przygotowywać ogórki od razu po ich kupieniu. Zbyt długie czekanie na kiszenie, znacznie osłabia ich smak i jakość. Czym jeszcze należy się kierować podczas kiszenia, aby nasze ogórki były idealne w smaku? Sposób ułożenia ogórków w słoiku. Zawsze wkładajcie ogórki do słoika pionowo i ciasno - jeden ściśle przylegający do drugiego i całkowicie zalewajcie je wodą. W przeciwnej sytuacji ogórki mogą spleśnieć. Odpowiedni rodzaj soli . Najlepiej...

Pierogi
Pixabay/Hans Braxmeier
Newsy
Jak przechowywać ugotowane pierogi, żeby smakowały jak świeżo zrobione?
Czas i sposób przechowywania różnych potraw różni się w zależności od tego, z czym akurat mamy do czynienia. Mamy dla was kilka rad dotyczących sposobu przechowywania żywności. Mogą się przydać na święta.

Bardzo często zdarza się, że zostaje nam jedzenie. Mówimy o tym nadmiarowym, którego szkoda wyrzucać. Jest kilka zasad, które sprawią, że będziecie wiedzieć, jak je przechować bez szkody dla żywności. Nie powinno się wstawiać do lodówki ciepłych garnków To jedna z głównych zasad, które pomogą wam ocalić daną potrawę. Niektóre nawet lekko ciepłe składniki, stanowią idealną pożywkę dla bakterii. Dania zawierające dużą ilość skrobi, białko czy mleko, mogą być narażane na rozwój niechcianych procesów najbardziej.  Niektóre nie powinny też być wielokrotnie ogrzewane. Wystarczy zatem z lodówki wyjąc tylko taką porcję, jaka nas interesuje, przełożyć do osobnego garnka i odgrzać. Najlepsza wartość temperatury do podgrzewania potraw, wynosi minimum 70 stopni. Właśnie taka zabije większość bakterii. Naleśniki bez farszu i pieczarki Przechowywanie naleśników bez farszu nie powinno przekraczać czasu dwóch dni. Dodatkowo możecie je zabezpieczyć folią. Jeśli macie zamiar je zamrozić, możecie to robić na przestrzeni aż 4 miesięcy. Temperatura mrożenia powinna jednak wynosić -18 stopni.  Pieczarki składają się głównie z wody. To przyspiesza proces ich psucia. Potrawy z pieczarek powinny być spożyte najlepiej w dniu przygotowania potrawy lub dzień później. Ich nadmiar można przechowywać wyłącznie w lodówce schłodzonej do temperatury -4 stopnie, nie dłużej jak jeden dzień. Jak  przechowywać surowe pierogi? Ugotowane pierogi, jeśli nie macie na nie ochoty od razu, należy od razu zamrozić. Będzie im służyć temperatura powyżej -18 stopni. Okres ich trwałości w zamrażarce wynosi do 30 dni.  Pierogi uprzednio ugotowane wystarczy wyłożyć na talerz, wysmarować oliwą, przykryć folią i włożyć...