Jak to możliwe? Nie ma na świecie wielu naukowców i dietetyków, którzy są w stanie racjonalnie udowodnić prozdrowotne zalety pizzy.
Cóż, nie czarujmy się. Przepyszne pszenne placki z dodatkami prosto z Włoch nigdy nie należały do najzdrowszych dań na świecie.
Wszystko za sprawą właśnie tuczącej białej mąki pszennej, która tak jak w innych bułkach i chlebach nigdy nie służyła zbijaniu zbędnych kilogramów.
Jeśli dołożymy do tego tłuste, ciężkie sery typu mozzarella, parę plastrów salami czy pepperoni, a wszystko podlejemy oliwą, rezultat będzie oczywisty.
Zobacz także:
Dlaczego pizza jest niezdrowa?
- Jeśli zawiera dużo tłustych dodatków, czyli np. sera i kiełbasy, może być prawdziwą bombą cholesterolową
- Jest ciężkostrawna
- Również zawiera dużo pustych kalorii – zwłaszcza, gdy jest to tak zwana pizza na grubym cieście
Jak to więc możliwe, że pizza może stanąć w szranki z jakimkolwiek innym pożywieniem w walce o miano zdrowszego produktu?
Wszystko jest kwestią porcji. Jeśli zjecie jeden kawałek pizzy, nawet tej dość tłustej, ale do tego dołożycie świeżą zieloną sałatkę – świat się nie zawali.
Mało tego. Taki posiłek będzie znacznie bardziej zdrowy niż porcja płatków kukurydzianych zalana mlekiem.
Dlaczego? Paradoksalnie płatki kukurydziane są niezwykle kalorycznym i pełnym cukrów prostych posiłkiem.
Zjedzenie takiego śniadania nie daje gwarancji uczucia najedzenia przez dłuższy czas. Tak jak w przypadku batonika, płatki podziałają jedynie jako glukozowy, szybki strzał.
Po takim posiłku głód dopadnie was szybciej, niż byście się tego spodziewali. W przypadku zjedzenia na śniadanie kawałka pizzy, proces ten będzie nieco dłuższy.
Dlaczego płatki kukurydziane są niezdrowe?
- Zawierają bardzo dużo cukrów prostych – nierzadko syrop glukozowo-fruktozowy sięga nawet 20% ich składu!
- Zawierają sporo tłuszczów nasyconych
- Nie zawierają naturalnie wielu witamin i cennych składników odżywczych – czasami są nimi sztucznie wzbogacane
- Zawierają barwniki, emulgatory i konserwanty
- Zawierają dużo tzw. pustych kalorii