Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie
AdobeStock
Newsy

Cierpicie na nadciśnienie? Te produkty zawierają ogromne ilości soli. Lepiej na nie uważajcie

Zastanawialiście się kiedyś nad tym ile soli znajduje się w waszych ulubionych produktach? Można się zdziwić!

Kto choruje na nadciśnienie, ten dobrze wie, że z solą nie należy przesadzać. A niestety, w polskiej kuchni zdecydowanie się jej nadużywa! W nadmiernych ilościach solimy wszystko – zupy, sałatki, kotlety czy ziemniaki, podczas gdy dziennie zapotrzebowanie na sól równa się płaskiej łyżeczce do herbaty. A większość z nas używa jej więcej do przygotowania obiadu, nie mówiąc o reszcie posiłków!

W niektórych produktach soli jest jednak tak dużo, że lepiej całkowicie je odstawić. Sprawdźcie, czego należy unikać.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Które produkty zawierają najwięcej soli?

Sól jest dziś praktycznie wszędzie. Nawet w słodyczach! Część produktów spożywczych zawiera jej jednak bardzo dużo i osoby cierpiące m.in. na nadciśnienie nie powinny ich spożywać lub robić to bardzo rzadko:

  • Wędliny – nie wszystkie mięsne wyroby są pełne soli, jednak zdecydowanie najwięcej zawiera ich salami, kiełbasa zwyczajna i podwawelska.
  • Ryby – jeśli przepadacie za wędzoną makrelą czy łososiem, to niestety nie mamy dobrych wiadomości. Wędzone ryby są bardzo słone, ale dotyczy to także tuńczyka w puszce oraz śledzi w oleju i marynowanych. Nie warto rezygnować z ryb, ponieważ są bardzo zdrowe – lepiej jednak kupić po prostu świeżą rybę i np. udusić ją na parze lub usmażyć z dodatkiem niewielkiej ilości soli.
Zobacz także
Chcecie żyć nawet 100 lat? Te produkty dadzą wam długowieczność

Chcielibyście żyć nawet 100 lat? Te produkty dadzą wam długowieczność

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają mnóstwo korzystnych właściwości

Nigdy nie jedzcie tych owoców na surowo. Po ugotowaniu mają za to mnóstwo korzystnych właściwości

  • Sery – osoby ograniczające sól w swojej diecie zdecydowanie powinny odstawić ser camembert, brie, edamski i feta oraz polskie oscypki.
  • Słone przekąski – kwestia oczywista, ale należy o niej wspomnieć. Chipsy, paluszki, krakersy czy solone orzeszki zawierają ogromne ilości soli!
  • Płatki śniadaniowe – ta informacja może być dla wielu zaskakująca, ale klasyczne płatki kukurydziane również są mocno solone w procesie produkcji! Jeżeli przepadacie za płatkami z mlekiem, zdecydujcie się na klasyczne płatki owsiane lub orkiszowe bez dodatków.
  • Kiszonki – niestety, uwielbiane przez Polaków ogórki kiszone lub kiszona kapusta są pełne soli. Choć kiszonki są bardzo zdrowe, osoby cierpiące na nadciśnienie nie powinny ich spożywać w nadmiernych ilościach.
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
AdobeStock
Newsy
Czy jedzenie ogórków kiszonych może mieć skutki uboczne? Mocno się zdziwicie
Ogórki kiszone są smaczne i zdrowe – ale czy w każdym przypadku? Przekonajcie się.

W sezonie na świeże ogórki prosto z ogródka obowiązkowo trzeba przygotować przynajmniej kilka słoików z kiszonymi ogórkami. Są one w końcu bardzo zdrowe, smaczne i genialnie pasują do wielu dań zarówno jako ich baza (na przykład do zupy ogórkowej ), jak i przekąska do głównego dania. Jednak także ogórki kiszone, jak i wiele innych produktów, w niektórych przypadkach są niewskazane do spożycia, a nawet mogą szkodzić! Sprawdźcie, kto powinien uważać przy jedzeniu ogórków. Ogórki kiszone – kto nie powinien ich jeść? Pyszne ogórki kiszone nie są niestety dla każdego! Sfermentowane warzywa zawierające spore ilości soli są niewskazane w wielu schorzeniach. Jeśli cierpicie na poniższe choroby, lepiej ograniczcie spożycie ogórków kiszonych: Nadciśnienie tętnicze oraz kamica szczawianowo-wapniowa – osoby cierpiące na podwyższone ciśnienie powinny zdecydowanie zmniejszyć ilość sodu w swojej diecie. A tego znajduje się w ogórkach kiszonych bardzo dużo! Choroby wątroby – przy tych schorzeniach jedzenie kiszonek jest całkowicie zabronione. Choroba wrzodowa żołądka – u osób cierpiących na nadżerki w żołądku kiszonki mogą wywołać bolesne dolegliwości. Kiszonek nie powinny jadać także osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe. Zawarty w ogórkach kiszonych potas zmniejsza działanie tych leków. Zalety ogórków kiszonych Jeśli jednak nie cierpicie na żadne z powyższych chorób, możecie bez obaw jeść ogórki kiszone. Wspaniale działają one bowiem przede wszystkim na pracę waszych jelit. Zawierają zdrowe bakterie, które wspomagają układ pokarmowy. Szczególnie poleca się je osobom stosującym terapie antybiotykowe, by odbudować florę bakteryjną. Wodę po...

Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
AdobeStock
Newsy
Chorujecie na nadciśnienie? Unikajcie tego pieczywa
W leczeniu nadciśnienia ogromną rolę gra odpowiednia dieta. Sprawdźcie, co nie powinno się w niej znaleźć.

Nadciśnienie tętnicze to choroba, która ujawnia się po 50. roku życia i dotyka coraz więcej osób. Po zdiagnoznowaniu nadciśnienia należy koniecznie stosować się do zaleceń lekarza i brać odpowiednie leki. Poza przyjmowaniem lekarstw, ważna jest także zmiana trybu życia. Przejście na zdrowszą dietę i regularny wysiłek fizyczny są bardzo wskazane przy tej chorobie. Sprawdźcie, których produktów spożywczych powinno się unikać przy nadciśnieniu. Przyczyny nadciśnienia Niestety, w większości przypadków nie można ustalić przyczyn nadciśnienia z jednego powodu – aż u 95% osób cierpiących na tę chorobę nadciśnienie ma charakter pierwotny. To oznacza, że nie można znaleźć jego przyczyny. Reszta przypadków dotyczy osób, które chorują na inne schorzenia, które mogą powodować nadciśnienie – wówczas mówi się o nadciśnieniu tętniczym wtórnym. Do takich chorób należy m.in. bezdech senny, choroby miąższu nerek, niektóre przyjmowane leki, a także ciąża. Objawy nadciśnienia Jeśli podejrzewacie u siebie nadciśnienie tętnicze, zwróćcie uwagę na to, czy pojawiają się u was poniższe objawy: Zmęczenie Zawroty głowy Częste bóle głowy przypominające ucisk Zaburzenia snu Poddenerwowanie Krwawienia z nosa Kołatanie serca Uczucie ucisku w mostku Duszności Odpowiednia dieta przy nadciśnieniu Jedną z form leczenia nadciśnienia jest odpowiednia dieta. Należy maksymalnie ograniczyć wszelkie produkty, które powodują wzrost ciśnienia. Należą do nich m.in.: Tłuste wędliny Żółty ser Słodycze Przetworzona żywność (zupy i sosy w proszku, gotowe dania) Orzeszki ziemne Solone paluszki Chipsy Jedzenie typu fast food Wędzone ryby Tłuste mleko...

nadciśnienie dieta
AdobeStock
Newsy
Macie problemy z ciśnieniem? Oto, co powinniście wtedy zjeść. Zmniejszycie ryzyko udaru
Leczenie ciśnienia odbywa się farmakologiczne oraz poprzez zmianę diety. Sprawdźcie, co należy wtedy jeść.

W wielu przypadkach problemy z nadciśnieniem pojawiają się z wiekiem – około 50. roku życia. To najwyższy czas na to, by zadbać o swój organizm i przeciwdziałać rozwojowi choroby! Dzięki temu długo będziecie cieszyli się dobrym zdrowiem i życiem bez uciążliwych dolegliwości. Jest to bardzo ważne szczególnie w przypadku nadciśnienia, które nieleczone może prowadzić do wylewu krwi do mózgu i w efekcie głębokiego paraliżu lub śmierci. Sprawdźcie, co powinno się znaleźć w diecie osób chorujących na nadciśnienie! Jakie są przyczyny nadciśnienia? Nadciśnienie najczęściej dzieli się na pierwotne i wtórne. Pierwotne nadciśnienie pojawia się zwykle samoistnie na skutek czynników genetycznych lub środowiskowych. Z kolei nadciśnienie wtórne jest efektem innych chorób toczących organizm. Zalicza się do nich m.in. przewlekłe choroby nerek, zespół Cushinga, zespół Conna, a także obturacyjny bezdech senny. Co wpływa na nadciśnienie? Zdecydowanie na rozwój nadciśnienia tętniczego mają czynniki środowiskowe, czyli najczęściej niezdrowy tryb życia . Wśród tych czynników wymienia się: Nadwagę Otyłość Brak ruchu Palenie papierosów Picie dużych ilości alkoholu Spożywanie nadmiernych ilości soli Również osoby, które mają w najbliższej rodzinie przypadki rozpoznanego nadciśnienia powinny być szczególnie czujne, ponieważ prawdopodobnie odziedziczyły skłonności do zachorowania na tę chorobę. Co jeść przy nadciśnieniu? Na szczęście nadciśnienie można regulować odpowiednią dietą. Jeżeli choroba nie jest jeszcze zaawansowana, to można ją łagodzić bez stosowania leczenia farmakologicznego. Ważna jest wówczas zmiana trybu życia oraz nawyków żywieniowych. Sprawdźcie, co warto jeść...

Kto nie powinien jeść karpia? Wystrzegajcie się go, jeśli cierpicie na tę przypadłość
AdobeStock
Newsy
Kto nie powinien jeść karpia? To zdrowa ryba, ale niektórzy powinni się go wystrzegać
Jeśli cierpicie na tę przypadłość, lepiej nie jedzcie karpia, tylko zastąpcie go innymi, równie smacznymi rybami.

Wigilia w niemal każdym polskim domu oznacza, że na stole pojawi się tradycyjny świąteczny karp. Mimo iż jedzenie tej ryby jest bardzo zdrowe, w przypadku pewnej przypadłości trzeba wystrzegać się jej jak ognia. Kto powinien zrezygnować z jedzenia karpia? Zdaniem dietetyczki, dr Hanny Stolińskiej, osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia. W ich przypadku o wiele lepiej jest włączyć do diety jedną z ryb morskich, np. makrelę, łososia, tuńczyka, śledzia lub halibuta: - Karp nie zawiera tyle, co ryby morskie nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą łagodzić stany zapalne w organizmie. Karpia zwykle smażymy w panierce i przez to jest także ciężkostrawny i bardzo kaloryczny – wyjaśnia dr Hanna Stolińska. Co zrobić, by zminimalizować ryzyko niewydolności nerek? - Jeśli chcemy chronić nerki, powinniśmy wybrać jedną z ryb morskich, takich jak: makrela, łosoś, tuńczyk, śledź czy halibut. Najlepiej pieczoną lub gotowaną, gdyż smażenie niweluje jej korzystne właściwości. Natomiast należy unikać również ryb wędzonych lub puszkowanych, bo zawierają zbyt dużo soli i fosforu - dodaje dietetyczka.  Dlaczego osoby chore na nerki nie powinny jeść karpia? Wiele badań dowiodło, że ryby są bogate w wysokiej jakości białko, które jest lepsze niż te z innych rodzajów mięsa. Regularne jedzenie ryb może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Niestety, osoby chore na nerki powinny się wystrzegać niektórych rodzajów ryb. Poza karpiem, powinny też unikać: ryb marynowanych, w tym ryb przetworzonych, takich jak ryby solone, ryby peklowane, konserwy rybne itp., ponieważ takie ryby zawierają duże ilości soli i innych dodatków, takich jak np. nieorganiczny fosfor,...