Rozwałkowane, a następnie wycięte kwadraty lub krążki z ciasta francuskiego to doskonała baza do wielu różnych dodatków i farszów. Paszteciki z ciasta francuskiego bez zawijania przyjmą naprawdę wiele pomysłów na nadzienie.
Co możecie przygotować, by zaskoczyć rodzinę, a jednocześnie się przy tym nie narobić, nie nadwyrężyć domowego budżetu, a przy tym zaoszczędzić trochę czasu? Przedstawiamy trzy szybkie inspiracje i jeden konkretny przepis do wykorzystania.
3 błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego na święta - inspiracje
Bazę (krążki z ciasta) przygotujecie sobie na podstawie poniższego przepisu. Posmarować możecie je np. prostym twarożkiem z czosnkiem - zwykłym i niedźwiedzim, z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Użyjcie śmiało całego pęczka, razem z łodyżkami, w których jest najwięcej smaku. Twarożek możecie uzupełnić o odrobinę kremowego serka śmietankowego. Wtedy pasta będzie bardziej kremowa.
Świeży czosnek niedźwiedzi właśnie zaczął pojawiać się na bazarkach - w niewielkich ilościach, bo można go zbierać wyłącznie we własnym ogródku. Roślina jest pod częściową ochroną. Pasta z twarożku z czosnkiem niedźwiedzim ma ładny, wiosenny zielony kolor. Będzie doskonale współgrać z żółtymi ozdobami i rzeżuchą na świątecznym stole.
Zobacz także:
Paszteciki z ciasta francuskiego wystarczy posmarować farszem i zapiec, aż ciasto zyska złocisty kolor. Możecie też zwinąć prostokąty ciasta w paluchy lub złożyć krążki w kieszonki. Do przekąski jako sos będzie pasować doskonale majonez. Samą pastę możecie podawać również na co dzień, do chleba.
Drugie niebanalne, odświętne a jednocześnie proste i niedrogie nadzienie to surowa biała kiełbasa doprawiona dodatkowo pieprzem, majerankiem i odrobiną musztardy. Większość z nas kupuje ją do żurku. Przy okazji możecie zakupić 2 kawałki więcej do przekąsek. Kiełbasę trzeba wycisnąć z osłonki i przyprawić. Będzie smakować doskonale na ciepło, z sosem musztardowym, żurkowym lub cebulowym.
Trzeci farsz wykonacie równie szybko - to właściwie nie farsz, a dwa pokrojone składniki charakterystyczne dla świąt: białą kiełbasę (ale już wyparzoną, w plasterkach) i jajka na twardo, które i tak znajdą się na waszym świątecznym stole, np. w żurku. Przekąski z ciasta francuskiego w tej wersji najlepiej będą smakować z sosem chrzanowym lub ćwikłą.
Otwarte paszteciki z ciasta francuskiego z jajkiem i białą kiełbasą
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 biała kiełbasa
- 3 jajka ugotowane na twardo + 1 całe, surowe
Przygotowanie:
- Wyparzcie białą kiełbasę w gorącej wodzie. Będzie gotowa, gdy zmieni kolor na jasnoszary. Pokrójcie ją w plasterki.
- Pokrójcie w plastry jajka na twardo.
- Rozłóżcie ciasto francuskie na płasko. Pokrójcie je w kwadraty lub prostokąty.
- Surowe jajko wbijcie do miseczki i rozkłóćcie widelcem. Posmarujcie nim kawałki ciasta.
- Na wierzchu rozłóżcie po plasterku jajka lub kiełbasy. Zawińcie lekko do środka wolne brzegi ciasta. Posmarujcie je rozkłóconym jajkiem.
- Przełóżcie paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczcie ok. 12, maksymalnie 15 minut w temp. 200 st. C, aż ciasto się zrumieni.