Rozwałkowane, a następnie wycięte kwadraty lub krążki z ciasta francuskiego to doskonała baza do wielu różnych dodatków i farszów. Paszteciki z ciasta francuskiego bez zawijania przyjmą naprawdę wiele pomysłów na nadzienie.

Co możecie przygotować, by zaskoczyć rodzinę, a jednocześnie się przy tym nie narobić, nie nadwyrężyć domowego budżetu, a przy tym zaoszczędzić trochę czasu? Przedstawiamy trzy szybkie inspiracje i jeden konkretny przepis do wykorzystania.

3 błyskawiczne przekąski z ciasta francuskiego na święta - inspiracje

Bazę (krążki z ciasta) przygotujecie sobie na podstawie poniższego przepisu. Posmarować możecie je np. prostym twarożkiem z czosnkiem - zwykłym i niedźwiedzim, z dodatkiem oliwy, soli i pieprzu. Użyjcie śmiało całego pęczka, razem z łodyżkami, w których jest najwięcej smaku. Twarożek możecie uzupełnić o odrobinę kremowego serka śmietankowego. Wtedy pasta będzie bardziej kremowa. 

Świeży czosnek niedźwiedzi właśnie zaczął pojawiać się na bazarkach - w niewielkich ilościach, bo można go zbierać wyłącznie we własnym ogródku. Roślina jest pod częściową ochroną. Pasta z twarożku z czosnkiem niedźwiedzim ma ładny, wiosenny zielony kolor. Będzie doskonale współgrać z żółtymi ozdobami i rzeżuchą na świątecznym stole.

Zobacz także:

Paszteciki z ciasta francuskiego wystarczy posmarować farszem i zapiec, aż ciasto zyska złocisty kolor. Możecie też zwinąć prostokąty ciasta w paluchy lub złożyć krążki w kieszonki. Do przekąski jako sos będzie pasować doskonale majonez. Samą pastę możecie podawać również na co dzień, do chleba. 

Drugie niebanalne, odświętne a jednocześnie proste i niedrogie nadzienie to surowa biała kiełbasa doprawiona dodatkowo pieprzem, majerankiem i odrobiną musztardy. Większość z nas kupuje ją do żurku. Przy okazji możecie zakupić 2 kawałki więcej do przekąsek. Kiełbasę trzeba wycisnąć z osłonki i przyprawić. Będzie smakować doskonale na ciepło, z sosem musztardowym, żurkowym lub cebulowym.

Trzeci farsz wykonacie równie szybko - to właściwie nie farsz, a dwa pokrojone składniki charakterystyczne dla świąt: białą kiełbasę (ale już wyparzoną, w plasterkach) i jajka na twardo, które i tak znajdą się na waszym świątecznym stole, np. w żurku. Przekąski z ciasta francuskiego w tej wersji najlepiej będą smakować z sosem chrzanowym lub ćwikłą. 

Otwarte paszteciki z ciasta francuskiego z jajkiem i białą kiełbasą

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 biała kiełbasa
  • 3 jajka ugotowane na twardo + 1 całe, surowe

Przygotowanie:

  1. Wyparzcie białą kiełbasę w gorącej wodzie. Będzie gotowa, gdy zmieni kolor na jasnoszary. Pokrójcie ją w plasterki. 
  2. Pokrójcie w plastry jajka na twardo. 
  3. Rozłóżcie ciasto francuskie na płasko. Pokrójcie je w kwadraty lub prostokąty.
  4. Surowe jajko wbijcie do miseczki i rozkłóćcie widelcem. Posmarujcie nim kawałki ciasta.
  5. Na wierzchu rozłóżcie po plasterku jajka lub kiełbasy. Zawińcie lekko do środka wolne brzegi ciasta. Posmarujcie je rozkłóconym jajkiem.
  6. Przełóżcie paszteciki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Pieczcie ok. 12, maksymalnie 15 minut w temp. 200 st. C, aż ciasto się zrumieni.