Restauracja  „U Fukiera” to prawdziwe oczko w głowie Magdy Gessler. Gospodyni „Kuchennych rewolucji” jest właścicielką tego miejsca od 1991 roku.

Na stronie internetowej knajpy czytamy, że to najstarsza restauracja w Warszawie, tradycjami sięgająca aż XVI stulecia. Czy to jednak tłumaczy tak wysokie ceny? Wiele o historii i procesie tworzenia tego miejsca Gessler opowiada w swojej autobiografii, którą właśnie promuje.

Dlaczego ceny w knajpie Magdy Gessler są tak wysokie?

Restauracja „U Fukiera” może się pochwalić całą listą laurów, nagród i odznaczeń od wielu organizacji badających punkty gastronomiczne na całym świecie. Nic więc dziwnego w tym, że słynna restauratorka nawet za klasyczne polskie zupy liczy sobie naprawdę słono. Niedawno pisaliśmy o tym, że rosół u Magdy Gessler może kosztować nawet 75 zł!

Pierogi, żur, rosół czy kotlet schabowy – komplet takich dań zjecie w barze mlecznym za mniej niż łącznie 40 zł. Tymczasem w tej cenie u Magdy Gessler nie zobaczycie nawet słoika rosołu! Aż trudno sobie to wyobrazić…

Zobacz także:

A oto mała próbka z menu „U Fukiera” na wynos. Uwaga, poniższe ceny nie dotyczą porcji dla całej rodziny, a tylko dla jednej osoby! Jedyny wyjątek stanowi deska polski, kozich serów, którą Magda Gessler proponuje dwóm osobom, na przykład do wina.

Ceny na wynos w restauracji Magdy Gessler „U Fukiera”

Podczas lockdownu restauracja sygnowana nazwiskiem Gessler zaczęła oferować swoim klientom specjalną selekcję potraw dostępnych na wynos. Wśród nich znalazły się m.in.:

  • Pierogi ruskie z siekaną miętą i prawdziwą wiejską śmietaną: 36 zł
  • Żur na prawdziwkach z białą kiełbasą – słoik 0,9 l: 50 zł
  • Rosół na wielu mięsach, czysty – słoik 0,9 l: 49 zł
  • Barszcz czerwony – słoik 0,9 l: 45 zł
  • Flaki po warszawsku z pulpetami – słoik 0,9 l: 50 zł
  • Deska polskich, kozich serów dla dwóch osób: 60 zł
  • Kotlet schabowy z kapustą, na całą patelnię: 62 zł
  • Połówka kaczki pieczonej po polsku z antonówkami: 99 zł
  • Kotleciki cielęce z kostką z ziemniakami i mizerią: 87 zł
  • Łosoś różowy grillowany z warzywami: 69 zł
  • Sernik: 29 zł
  • Szarlotka zapieczona z bezą: 28 zł

Restauracji, na szczęście, udało się przetrwać ciężki okres zamrożenia gastronomii, jednak w żaden sposób nie wpłynęło to na obniżkę cen. Otwarty obecnie lokal oferuje na miejscu m.in.:

Nie da się ukryć, że ceny zwalają z nóg... Myślicie, że warto tyle wydać za posiłek u gwiazdy TVN?