Lubicie piersi z kurczaka? Takich lepiej nie kupujcie. Wyróżnia je 1 szczegół
Pixabay.com
Newsy

Całowanie drobiu grozi salmonellą! Robicie to?

Centrum Kontroli i Prewencji Chorób w USA alarmuje o zagrożeniu zakażeniem salmonellą. Przenosi ją podobno drób hodowlany.

Dla niektórych zwierzęta hodowlane są jak prawdziwi przyjaciele. Okazuje się jednak, że USA zaatakowała nowa plaga salmonelli przenoszonej przez chory drób. W związku z tym hodowcy, którzy są wyjątkowo przywiązani do swoich zwierząt, proszeni są o… nie całowanie ich!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Salmonella u drobiu hodowlanego

"Nie całuj ani nie przytulaj ptaków hodowlanych, ponieważ może to przenosić zarazki do ust i sprawić, że będziesz chory" – zaapelowali naukowcy z CDC.

Ostrzegają oni również, że ptaki takie jak kurczaki i kaczki mogą przenosić pałeczki salmonelli – nawet jeśli wyglądają na zdrowe i nie zdradzają oznak choroby! Bakterie salmonelli bardzo łatwo rozprzestrzeniają się w miejscach życia ptaków takich jak właśnie hodowle.

Zobacz także
Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

Ci ludzie specjalnie czekają, aż mięso się zepsuje, by je zjeść. Efekt? Zaskakujący

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go

GIS pilnie wycofuje to mięso! Wykryto w nim Salmonellę!

Salmonella – objawy

Zakażenie pałeczkami salmonelli to sytuacja, w której koniecznie należy skonsultować się z lekarzem- chorób zakaźnych. Objawia się ona:

  • Wymiotami
  • Biegunką
  • Bólem brzucha
  • Gorączką

Salmonellą można się zarazić poprzez nieświeże mięso lub takie, które pochodzi od chorego zwierzęcia, a także przez spożywanie surowych jajek od chorej kury.

Przed salmonellą roznoszoną przez drób wyjątkowo przestrzega się dzieci – aż 1/3 wszystkich przypadków zanotowanych w ostatnim czasie to maluchy poniżej 5. roku życia. Należy więc pilnować, aby dzieci unikały kontaktu z drobiem hodowlanym oraz regularnie myć dłonie, jeśli musicie dotykać zwierząt, a następnie macie kontakt z dziećmi.

CDC opracowało statystykę, z której wynika, że rocznie salmonellą zakaża się aż 1,35 mln Amerykanów. Ponad 400 z nich umiera na skutek wyjątkowo ciężkiego przebiegu choroby bądź braku opieki lekarskiej.

Źródło: portalspozywczy.pl

Czytaj także:

Dlaczego nie należy kupować paczkowanej sałaty?
Pixabay
Newsy
Macie taką sałatę w lodówce? Lepiej ją wyrzucić. Mężczyzna zmarł po jej zjedzeniu 
Paczkowane mieszanki sałat to wygodne rozwiązanie. Nic dziwnego, że sięga po nie tak wielu Polaków. Ich spożywanie może jednak stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia a nawet życia.

Pakowane hermetycznie mieszanki sałat, kuszą nie tylko swoim wyglądem. Są przecież bardzo wygodnym rozwiązaniem, dzięki któremu w mig przygotujemy zdrową przekąskę. Wystarczy wysypać ją do miski, dodać kilka pokrojonych warzyw, sos i gotowe. Ale czy takie danie na pewno pozytywnie wpływa na  organizm? Bakteria E. Coli w paczkowanych sałatach Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców wykazały, że sprzedawane w sklepach paczkowane sałaty, wcale nie są zdrowe. W 2016 roku w Anglii tego typu produktami zatruły się aż 144 osoby, odnotowano również kilka ofiar śmiertelnych. Ze wspomnianej grupy ponad 60 osób wymagało natychmiastowej hospitalizacji.  Okazało się, że w spożytych przez nich produktach, znajdowała się patologiczna bakteria E. Coli, szczególnie niebezpieczna dla dzieci, osób starszych oraz tych z obniżoną odpornością. Do najczęstszych objawów zatrucia zalicza się wymioty oraz ostre biegunki. Na tym jednak nie koniec. Bakteria E. Coli jest najczęstszą przyczyną zakażeń dróg moczowych, ale również wywołuje zapalenie opon mózgowych oraz otrzewnej, czego skutkiem może być nawet sepsa. Brytyjskie media informowały, że za taki stan rzeczy najprawdopodobniej odpowiada skażona woda, w której sałata została umyta. Zmarł po zjedzeniu paczkowanej sałaty Paczkowane sałaty zostały przebadane przez niemieckich naukowców. W ich wyniku okazało się, że tego typu produkty są bogate w różnego rodzaju, groźne dla ludzkiego życia i zdrowia, patogeny – nie tylko bakterie E. Coli, ale również pałeczki Salmonelli.  Chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć, że powodem występowania Salmonelli w żywności jest brak prawidłowej higieny. Udowodniono, że paczkowana sałata najczęściej jest myta w brudnej wodzie, pracownicy, którzy mają z nią...

Obostrzenia przedłużone. Kiedy zostaną otwarte restauracje i galerie handlowe?
Newsy
GIS wycofuje popularną wędlinę. Nie jedzcie jej, znaleziono w niej salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu ze sprzedaży wędliny skażonej salmonellą. Sprawdźcie, czy nie macie jej w domu.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym poinformował o wycofaniu ze sklepów produktu wędliniarskiego. Chodzi o metkę, produkowaną w zakładzie „Prosiaczek”, która została skażona pałeczkami salmonelli. Wyjaśniamy, której konkretnie kiełbasy tego popularnego rodzaju nie wolno jeść. GIS wycofuje metkę skażoną salmonellą Na swojej oficjalnej stronie GIS opublikował następujący komunikat: - Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu  Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g. Spożycie żywności zanieczyszczonej Salmonella może prowadzić do choroby zwanej salmonellozą. Jednocześnie organ kontroli sanitarnej informuje, jakie zostały podjęte działania, w celu wycofania produktów ze sklepów: 29 listopada 2021 r. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu wydał Decyzję wstrzymującą produkcję surowych wyrobów mięsnych gotowych do spożycia Zakład „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 35, 86-131 Jeżewo wszczął procedurę wycofywania towaru z rynku Szczegóły dotyczące wycofanego produktu Sprawdźcie, czy nie macie w domu tego produktu. Jeśli ta kiełbasa znajduje się w waszej lodówce, zwróćcie ją do sklepu, w którym została kupiona.  Produkt – Kiełbasa surowa metka tatarska, 170 g Numer partii: 0211101071 Termin przydatności do spożycia: 01.12.2021 Producent: „PROSIACZEK” Sp. z o.o., Krąplewice 34, 86-131 Jeżewo, Weterynaryjny numer identyfikacyjny 04140224 Dlaczego nie należy spożywać produktów skażonych salmonellą? Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega konsumentów, że żywności skażonej pałeczkami salmonelli nie wolno spożywać. Bakterie...

Zaburza funkcjonowanie tarczycy i zwiększa ryzyko nowotworów. Polacy jedzą go na potęgę
AdobeStock
Newsy
Po jakie produkty nie należy sięgać po 30. roku życia? Wykluczcie je z diety!
Po 30. roku życia organizm zaczyna coraz gorzej tolerować składniki, które z łatwością trawił kiedyś. Z jakich produktów należy zrezygnować?

Chociaż 30-latkowie są dziś nadal młodzi, pełni energii i często dopiero zakładają rodziny i zaczynają się statkować, ich organizm działa już inaczej niż 10 lat temu – zwłaszcza jeśli jest regularnie narażony na niehigieniczny tryb życia, stres, smog i niezdrową dietę. Czego nie należy jeść po 30. urodzinach? Nawet jeśli jeszcze kilka lat temu byliście w stanie zjeść tłustą potrawę i zapić ją butelką piwa, teraz wasz organizm może nie być już tak wyrozumiały... Nawet przejście na piwo bezalkoholowe może nie być łatwe do zniesienia dla waszego ciała. Po 30 urodzinach wzrasta także ryzyko wystąpienia chorób na skutek nieprawidłowej diety. Z tych produktów lepiej więc zrezygnować lub je ograniczyć: Słodzone jogurty Soja Napoje… ze słomkami! Ssanie słomki może przyspieszyć występowanie zmarszczek wokół ust Ryby z dużych hodowli Słodzone soki i napoje gazowane Białe pieczywo Popcorn z mikrofali (zwłaszcza maślany) Gotowe wypieki (croissanty, pizzeriny, drożdżówki) Powyższe produkty należą do żywności, której dietetycy generalnie radzą unikać, jednak po ukończeniu 30. roku życia organizm toleruje je znacznie gorzej niż wcześniej. Warto pamiętać, że z wiekiem zdolności do regenerowania się organizmu znacząco spadają, a uszkodzone komórki nie „wymieniają się” już na nowe tak, jak wcześniej. Co za tym idzie, organizm zaczyna wybaczać znacznie mniej błędów dietetycznych, a zakazy i nakazy, których wcześniej się nie przestrzegało, stają się znacznie bardziej istotne dla prawidłowego funkcjonowania. Źle dostosowana dieta po 30. roku życia może prowadzić nie tylko do różnych chorób, ale także do zaburzeń snu , nadmiernego zmęczenia lub częstego bólu głowy, migreny czy bólu brzucha....

Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów by zachować zdrowie
Adobe Stock
Newsy
Choroba niedokrwienna serca zabija wielu Polaków. Unikajcie tych produktów, by zachować zdrowie
Długotrwałe niedotlenienie komórek mięśnia sercowego niesie ze sobą poważne konsekwencje. Wiele osób z tego powodu ponosi śmierć. By uchronić się przed taką sytuacją warto zadbać o dietę i wykluczyć z niej niebezpieczne produkty.

Szereg czynników zewnętrznych wpływa na funkcjonowanie organizmu, a przez to na zdrowie i samopoczucie. Coraz częściej można zauważyć choroby, które pojawiły się ze względu na złą dietę czy długofalowy stres. Obecny czas wymaga szczególnej uwagi poświęconej dbałości o własną kondycję.  Powszechna choroba wieńcowa  Coraz częściej ludzie chorują na chorobę niedokrwienną serca, zwaną również chorobą wieńcową. Pojawia się po dłuższym niedotlenieniu komórek mięśnia sercowego, co w ostateczności prowadzi do jego niewydolności. Taka sytuacja w głównej mierze jest spowodowana przez miażdżycę. Jak w przypadku większości schorzeń, lepiej jest zapobiegać niż leczyć.  Symptomy choroby wieńcowej  Objawy pojawienia się choroby niedokrwiennej serca uwidaczniają się w rezultacie na stres, dłuższe uczucie zimna, większy wysiłek fizyczny czy spożycie większego posiłku. Choroba objawia się poprzez: bóle w klatce piersiowej,  płytki oddech, mdłości, kołatanie serca, zawroty głowy, osłabienie, nadmierna potliwość.  W razie zauważenia tych powyższych objawów należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza, by nie dopuścić do niechcianych konsekwencji.  Przyczyny wystąpienia niedokrwienia serca Jedną z głównych przyczyn wystąpienia niedokrwienia serca jest miażdżyca. To schorzenie powoduje szereg innych, co w ostateczności jest niebezpieczne dla zdrowia. Aby ustrzec się przed takimi konsekwencjami, należy zadbać o swój organizm. Ważna w tej kwestii jest odpowiednia dieta oraz regularna aktywność fizyczna. Te czynniki poprawią ogólną kondycję, co równocześnie wpłynie na zdrowie.  Produkty zakazane w chorobie wieńcowej Osoby ze zdiagnozowaną chorobą niedokrwienną serca,...