Polskie gospodynie już dawno temu przyswoiły sobie sztukę pieczenia wspaniałych bab i babek. Babki drożdżowe, ucierane, piaskowe, górnicze, murzynki – gatunków i rodzajów jest w różnych książkach kucharskich bez liku.

Swoich amatorów mają także babki cytrynowe. Szczególną popularność zdobyły sobie poza granicami naszego kraju. Jednak dostępność i stosunkowo niska cena cytryny sprawiła, że i u nas coraz częściej podaje się do stołu tego rodzaju wypieki.

Co zrobić, żeby ciasto cytrynowe było wilgotne i puszyste?

Co zrobić, żeby ucierana babka cytrynowa wyszła jednocześnie wspaniale puchata, wyrośnięta i jednocześnie dość wilgotna? Sposobem będzie użycie nie tylko samego soku z cytryny, ale i jogurtu naturalnego.

Domowe ciasto cytrynowe z dodatkiem tego właśnie nabiałowego produktu będzie tak pyszne, że na pewno nie skończy się na zjedzeniu jednego kawałka.

Zobacz także:

Przepis na ucierane ciasto cytrynowe na jogurcie

Składniki:

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (200 g)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • Ćwierć szklanki cukru (możecie odrobinę zmniejszyć ilość cukru)
  • Ćwierć szklanki oleju
  • Sok z 1 niedużej cytryny
  • Starta skórka z cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Forma do pieczenia: tortownica o średnicy 24 cm lub duża keksówka

Przygotowanie:

  1. Cytrynę wyszorujcie i wyparzcie we wrzątku. Dopiero wtedy zetrzyjcie skórkę cytrynową na tarce.
  2. Wyciśnijcie cytrynę i połączcie ze skórką.
  3. Wbijcie do dużego naczynia jajka i wsypcie cukier.
  4. Utrzyjcie jajka z cukrem na gładką masę za pomocą miksera, a potem stopniowo dolewajcie do niej olej i ucierajcie dalej. Potem dodawajcie powoli jogurt i dalej ucierajcie.
  5. Następnie do mokrych składników dodawajcie powoli wymieszane składniki suche (mąka pszenna, ziemniaczana, proszek do pieczenia). Ucierajcie całość za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki.
  6. Tortownicę wyłóżcie papierem lub wysmarujcie dość obficie tłuszczem, tak by ciasto nie przywarło do powierzchni.
  7. Pieczcie przez około 1 godzinę w temperaturze 180 st. C (tortownica) lub nieco krócej – około 45 min w przypadku bardziej szerokiej formy. Sprawdzajcie wypieczenie ciasta za pomocą wykałaczki.
  8. Wyłóżcie upieczone ciasto na kratkę, by nieco przestygło i nie nabrało zbyt dużo wilgoci.
  9. Ciasto możecie przyozdobić polewą lub lukrem.
  10. Smacznego!