Pierś z kurczaka smażona
gotujmy.pl/babciagramolka
Newsy

Biała piana pojawia się na patelni podczas smażenia kurczaka? Mało kto wie, czym tak naprawdę jest

Czy kurczak, z którego wypływa piana w trakcie smażenia jest zdrowy? Sprawdziliśmy to!
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Kwestia świeżości mięsa to bardzo ważna sprawa. W końcu skutki zjedzenia zepsutej żywności są poważne, dlatego już najmniejsze odstępstwa od normy powodują słuszny niepokój. Z pewnością niejednokrotnie podczas przygotowywania dań z drobiu wasze wątpliwości wzbudzał kolor mięsa, jego zapach lub tworząca się w trakcie gotowania piana. Czy są to oznaki zepsutego mięsa? To zależy! Mogą to być sygnały, że kurczak już się psuje, ale zwykle nie ma się czym martwić. Sprawdźcie, co oznacza piana w trakcie smażenia.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Podejrzana piana

Część osób z niepokojem patrzy na pianę, jaka powstaje na patelni podczas smażenia kurczaka. Gdy z mięsa wydostaje się woda, zaczyna się ono w niej gotować i przy okazji pojawia się charakterystyczna pianka. Czy jest trująca? Czy takie mięso jest bezpieczne do spożycia? Oczywiście! Dietetycy uspokajają, że to zupełnie normalne zjawisko. Mięso z kurczaka składa się głównie z białka. Pod wpływem wysokiej temperatury dochodzi do denaturacji białka, czyli zmiany jego struktury. Nic wam nie grozi po spożyciu takiej piany!

Antybiotyki?

Wśród ludzi krąży popularny mit, jakoby za wydzielającą się z kurczaka w trakcie smażenia pianę były odpowiedzialne antybiotyki i hormony, które podaje się ptakom w trakcie hodowli. Nie ma w tym ani odrobiny prawdy – takie substancje są zakazane w Unii Europejskiej. Podaje się je zwierzętom tylko w uzasadnionych przypadkach na polecenie weterynarza i zdarza się to niezwykle rzadko. Mięso w kurczaka sprzedawane w Polsce pochodzi z polskich hodowli, a w naszym kraju podawanie zwierzętom hormonów zostało zakazane 20 lat temu, natomiast od 10 lat zabronione jest stosowanie antybiotyków przyspieszających wzrost kurcząt. Nie ma więc nawet takiej możliwości, by trafić w sklepie na mięso, które zawiera antybiotyki lub hormony.

Komentarze
gdzie wyrzucać karton
Flickr
Newsy Gdzie wyrzucacie karton po pizzy? Właściwa segregacja śmieci wcale nie jest taka prosta, jak się wydaje
Wbrew pozorom segregacja śmieci potrafi być naprawdę skomplikowana! Sprawdźcie, gdzie powinien trafić karton po pizzy.
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Moda na ekologiczny styl życia panuje już w Polsce od dłuższego czasu i została bardzo ciepło przyjęta. Ludzie zdają sobie sprawę ze swojego wpływu na naturalne środowisko i starają się go minimalizować na tyle, na ile to możliwe. Najprostszą rzeczą, którą może robić każdy jest segregacja śmieci. Co więcej, od kilku lat jest praktycznie wymuszona przez przepisy i bardzo wysokie opłaty za wywóz odpadów. Zwłaszcza na wsi większość ludzi segreguje śmieci, bo to się po prostu opłaca. Jednak mimo dobrych chęci nie zawsze śmieci trafiają do właściwych pojemników! Skomplikowane zasady W teorii zasady segregacji odpadów są proste. Papier do pojemnika na papier, plastik do pojemnika na tworzywa sztuczne, a szkło do pojemnika na szkło. Niestety, sytuacja się komplikuje w momencie, gdy ma się do czynienia z odpadami z łączonych materiałów lub takich, co do których nie ma się pewności z czego są dokładnie zrobione. Często dochodzi do nieporozumień zwłaszcza w przypadku kartonów po mleku lub styropianu. Okazuje się, że nawet tak zwyczajne śmieci jak karton po pizzy nie trafiają tam, gdzie powinny! Gdzie powinien trafić karton po pizzy? Zanim po imprezie zabierzecie się za porządki i wyniesiecie kartony po pizzy na śmietnik, dowiedzcie się jak poprawnie je segregować. Dzięki temu będą mogły być poprawnie zutylizowane, z korzyścią dla środowiska naturalnego! Czystość – mycie odpadków brzmi śmiesznie, ale jest konieczne jeżeli je segregujecie. Dotyczy to zwłaszcza opakowań, w których znajdowała się żywność. Zanim wyrzucicie karton po pizzy upewnijcie się, że nie ma w nim resztek jedzenia. Jeśli jest bardzo zabrudzony, zwłaszcza tłuszczem, to wówczas nie nadaje się do ponownego wykorzystania i należy wyrzucić go do pojemnika na zmieszane odpady. Inne elementy – pizza...

Przeczytaj
Rosół
Wikipedia Commons
Newsy Kiedy powinno się posolić rosół? Zdziwicie się, gdy poznacie prawdę
Trudno zmienić stare przyzwyczajenia, ale w przypadku gotowania tak podstawowej zupy jak rosół, naprawdę warto to zrobić! Bulion wychodzi znacznie smaczniejszy.
Katarzyna Wyborska
styczeń 08, 2021

Pewnie dla wielu z was rosół był jedną z pierwszych samodzielnie ugotowanych zup. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, każdemu smakuje, a do tego stanowi świetną bazę do innych zup i sosów. Jednak przyrządzając rosół można popełnić sporo błędów! Większość z nich nie psuje od razu całej potrawy, ale ma wpływ na jej smak, kolor, konsystencję albo świeżość. Sprawdźcie, czy też zdarzają się wam różne wpadki przy gotowaniu rosołu. Jak ugotować dobry rosół? Ta smaczna zupa to klasyk na polskich stołach. Wyobrażacie sobie wesele, rodzinne przyjęcie i inne okazje bez podanego rosołu? My też nie! Sprawdza się zawsze, ponieważ dzięki temu, że łagodnie smakuje, lubią go wszyscy. Poniżej zebraliśmy dla was najważniejsze zasady, jakich trzeba przestrzegać podczas gotowania rosołu. Wówczas wyjdzie on aromatyczny, smaczny i będzie miał piękny, głęboki kolor! Temperatura wody – mięso zawsze, ale to zawsze wrzucajcie do zimnej wody! Powolny wzrost temperatury wyciągnie z mięsa wszystko, co najlepsze. Wówczas wywar będzie niezwykle aromatyczny Dobre mięso – ponieważ mięso jest bazą rosołu, trzeba koniecznie zadbać o jego jakość! Warto wybrać się do dobrego sklepu mięsnego i tam kupić porcję rosołową. Dobrze jest gotować rosół na kilku gatunkach mięsa. Świetnie sprawdzają się żeberka wołowe, indycza szyja, nóżki z kurczaka i korpus drobiowy. Ważne – nie odcinajcie z mięsa tłuszczu! To tłuszcz nadaje zupie głęboki smak. Nie żałujcie składników – jeśli wasz rosół zawsze wychodzi blady i bardzo łagodny w smaku, prawdopodobnie dajecie za mało mięsa i warzyw, a za dużo wody. Nie oszczędzajcie! Najlepszy rosół to taki, który jest gotowany na dużej ilości mięsa i włoszczyzny. Sól dodawajcie na końcu – jeżeli...

Przeczytaj