Polska szkoła gotowania zup sprowadza się do prostego mechanizmu. Bierzemy główny składnik zupy (zwykle mięso lub jakaś kość), obgotowujemy ją na wywar, dodajemy warzywa i dodatki typu ziemniaki, kasza czy makaron, doprawiamy i podajemy.

Jak robi się zupy smażone?

Tymczasem za naszą miedzą wykształtowało się zupełnie inne podejście do tego tematu. W krajach na wschód od rzeki Bug, a także w polskiej kuchni kresowej, popularne było i jest wstępne podsmażanie większości warzyw do zupy.

Takie podejście ma na celu wyciągniecie z nich maksimum smaku. Tego rodzaju zupy wyjdą wam nawet bez mięsnego bulionu. My jednak dzisiaj proponujemy wam połaczenie tych dwóch sposobów gotowania zup. W garnku przyrządźcie bulion na podudziach i podgotujcie kapustę i ziemiaki, a na patelni podsmażcie pozostałe warzywa.

W ten oto prosty sposób otrzymacie wyborną, głęboką w smaku zupę, która po części jest wariacją na temat barszczu ukraińskiego. Zgłodnieliście? Bo my tak! Zabierajcie się za przepis i do dzieła!

Zobacz także:

Przepis na barszcz smażony z patelni

Składniki:

  • 2 podudzia z kurczaka
  • Ćwiartka kapusty białej (ok. 30-40 dag)
  • 2 buraki czerwone
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 4-5 ząbków czosnku
  • Pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego (ok. dużych 4-5 łyżek)
  • Ok. 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
  • Odrobina oleju
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Sól
  • Suszony koperek lub pietruszka
  • Świeży szczypior do przybrania

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie i umyjcie mięso, zalejcie je wodą i gotujcie przez ok. 1 godzinę na małym ogniu z liściem laurowym i zielem angielskim, pamiętając o szumowaniu.
  2. Pokrójcie drobno kapustę, cebulę i ziemniaki. Marchewkę i buraki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
  3. Po godzinie gotowania wrzućcie do mięsa kapustę i gotujcie nadal.
  4. Pora na właściwy etap przygotowania zupy smażonej, czyli smażenie po kolei reszty warzyw (poza kapustą właśnie i ziemniakami).
  5. Na patelnię wlejcie odrobinę oleju i zeszklijcie posiekaną cebulę. Kiedy cebulka dojdzie, dodajcie na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Po ok. 1 minucie smażenia dodajcie także marchewkę i buraki. Smażcie razem wszystko na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy.
  7. „Wyłówcie” mięso z garnka. Ostudźcie i oddzielcie mięso od kości i dodajcie z powrotem do garnka.
  8. Ziemniaki ugotujcie w wywarze lub oddzielnie – w zależności od waszych preferencji co do podania.
  9. Kiedy ziemniaki i kapustą będą miękkie, dodajcie usmażone na patelni obok warzywa.
  10. Doprawcie wszystko do smaku przyprawami, odrobiną octu lub soku z cytryny i wsypcie suszone zioła.
  11. Podawajcie ze świeżym szczypiorkiem, chlebem i ewentualnie kleksem śmietany.

Smacznego!