Polska szkoła gotowania zup sprowadza się do prostego mechanizmu. Bierzemy główny składnik zupy (zwykle mięso lub jakaś kość), obgotowujemy ją na wywar, dodajemy warzywa i dodatki typu ziemniaki, kasza czy makaron, doprawiamy i podajemy.
Jak robi się zupy smażone?
Tymczasem za naszą miedzą wykształtowało się zupełnie inne podejście do tego tematu. W krajach na wschód od rzeki Bug, a także w polskiej kuchni kresowej, popularne było i jest wstępne podsmażanie większości warzyw do zupy.
Takie podejście ma na celu wyciągniecie z nich maksimum smaku. Tego rodzaju zupy wyjdą wam nawet bez mięsnego bulionu. My jednak dzisiaj proponujemy wam połaczenie tych dwóch sposobów gotowania zup. W garnku przyrządźcie bulion na podudziach i podgotujcie kapustę i ziemiaki, a na patelni podsmażcie pozostałe warzywa.
W ten oto prosty sposób otrzymacie wyborną, głęboką w smaku zupę, która po części jest wariacją na temat barszczu ukraińskiego. Zgłodnieliście? Bo my tak! Zabierajcie się za przepis i do dzieła!
Zobacz także:
Przepis na barszcz smażony z patelni
Składniki:
- 2 podudzia z kurczaka
- Ćwiartka kapusty białej (ok. 30-40 dag)
- 2 buraki czerwone
- 4 nieduże ziemniaki
- 1 duża marchew
- 1 cebula
- 4-5 ząbków czosnku
- Pół małego słoiczka koncentratu pomidorowego (ok. dużych 4-5 łyżek)
- Ok. 1-2 łyżki octu lub soku z cytryny
- Odrobina oleju
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- Pieprz
- Sól
- Suszony koperek lub pietruszka
- Świeży szczypior do przybrania
Przygotowanie:
- Oczyśćcie i umyjcie mięso, zalejcie je wodą i gotujcie przez ok. 1 godzinę na małym ogniu z liściem laurowym i zielem angielskim, pamiętając o szumowaniu.
- Pokrójcie drobno kapustę, cebulę i ziemniaki. Marchewkę i buraki zetrzyjcie na tarce na dużych oczkach.
- Po godzinie gotowania wrzućcie do mięsa kapustę i gotujcie nadal.
- Pora na właściwy etap przygotowania zupy smażonej, czyli smażenie po kolei reszty warzyw (poza kapustą właśnie i ziemniakami).
- Na patelnię wlejcie odrobinę oleju i zeszklijcie posiekaną cebulę. Kiedy cebulka dojdzie, dodajcie na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Po ok. 1 minucie smażenia dodajcie także marchewkę i buraki. Smażcie razem wszystko na średnim ogniu przez kilkanaście minut. Po tym czasie dodajcie koncentrat pomidorowy.
- „Wyłówcie” mięso z garnka. Ostudźcie i oddzielcie mięso od kości i dodajcie z powrotem do garnka.
- Ziemniaki ugotujcie w wywarze lub oddzielnie – w zależności od waszych preferencji co do podania.
- Kiedy ziemniaki i kapustą będą miękkie, dodajcie usmażone na patelni obok warzywa.
- Doprawcie wszystko do smaku przyprawami, odrobiną octu lub soku z cytryny i wsypcie suszone zioła.
- Podawajcie ze świeżym szczypiorkiem, chlebem i ewentualnie kleksem śmietany.
Smacznego!