Do tortu, ciasta z kremem albo lekkiego ciasta z owocami - do wszystkich tych wypieków doskonale pasuje biszkopt. To proste ciasto powinien umieć upiec każdy cukiernik-amator. Bez niego w kuchni ani rusz.

Podobnie jak ciasto kruche, pojawia się w bardzo wielu przepisach na słodkości, dlatego warto wiedzieć, jak upiec perfekcyjny biszkopt. Wszystko się uda, jeśli będziecie trzymali się przepisu i wykorzystacie trik, który dobrze znały jeszcze nasze babcie. 

Jak zrobić biszkopt idealny?

Biszkopt nie jest trudnym ciastem do zrobienia, ale można również powiedzieć, że niestety „nie wybacza” błędów. Wystarczy tylko trochę pomylić proporcje i biszkopt opadnie, będzie cienki, nie wyrośnie lub po prostu jego wygląd nie będzie zbyt imponujący.

Polecamy wam stosować się do prostej zasady, którą znają absolwenci szkół gastronomicznych. W przypadku biszkoptu, na każde jedno jajko przypada 1 łyżka cukru oraz 1 łyżka mąki pszennej. Możecie być pewni, że jeśli będziecie się trzymać takich proporcji, ciasto wyjdzie wam doskonałe. 

Zobacz także:

Warto dodać do niego jeszcze jedną rzecz, która sprawi, że biszkopt ładnie urośnie i nie będzie suchy. To jedna łyżka mocnego alkoholu, najlepiej czystego spirytusu. Ciasto wam nie upadnie i będzie smaczne po upieczeniu.

Przepis na biszkopt

Składniki:

  • 7 jaj
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka spirytusu
  • szczypta soli 

Przygotowanie:

  1. Przed przystąpieniem do przygotowań, wyjmijcie wcześniej jajka z lodówki. Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć jednakową temperaturę. To bardzo ważne!
  2. Następnie oddzielcie żółtka od białek. Do żółtek wlejcie spirytus i wymieszajcie. Z kolei do białek wsypcie szczyptę soli i zacznijcie ubijać na sztywno. W trakcie ubijania powoli wsypujcie cukier.
  3. Kiedy piana z białek będzie już sztywna i lśniąca, dodajcie do niej żółtka i delikatnie wymieszajcie.
  4. Powoli, cały czas miksując masę na wolnych obrotach, wsypujcie mąkę. 
  5. Wyłóżcie dno tortownicy papierem do pieczenia. Wlejcie do formy masę na biszkopt i wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika. 
  6. Po 35 minutach w piekarniku wyjmijcie ciasto i rzućcie nim o blat. Dzięki tej sztuczce biszkopt wam nie opadnie. Kiedy ostygnie, można go wykorzystać do zrobienia tortu albo pysznego sernika na zimno z owocami