Baleron to jedna z bardziej popularnych wędlin w Polsce. Codziennie tysiące Polaków proszą w sklepach mięsnych o kilkadziesiąt wędzonego baleroniku. Co powiecie jednak na to, by przygotować go we własnym domowym zaciszu?

Nie będzie potrzebna do tego wędzarnia. Gotowany, albo też parzony, baleron jest równie smaczny i do jego zrobienia wystarczy mieć głęboki garnek. Ważne jest jednak coś innego. Chodzi o peklowanie mięsa. Ta czynność powinna zająć przynajmniej 10 dni i do jej przeprowadzenia niezbędna będzie specjalna sól peklująca.

Przepis na domowy baleron bez wędzenia

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Garść ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 25 g soli do peklowania
  • Łyżeczka cukru
  • 1,5 l wody

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy włącznie z solą i cukrem połączcie razem w moździerzu i dokładnie natrzyjcie nimi przygotowany kawałek karkówki. Gotowy kawałek mięsa zwiążcie siatką wędliniarską, jeżeli taką posiadacie.
  2. Przygotujcie spory, szczelny pojemnik, w który zmieści się mięso wraz z 1,5 l wody.
  3. Trzymajcie mięso w pojemniku nawet do 10 dni. Peklowanie sprawi, że baleron nabierze głębokiego smaku.
  4. Po maksymalnie 14 dniach peklowania wyciągnijcie mięso z pojemnika i przełóżcie baleron do głębokiego garnka i zalejcie czystą wodą.
  5. Gotujcie ok. 1 godzinę. To orientacyjny i przybliżony czas parzenia 1-kilogramowego kawałka baleronu. Jeżeli przygotowujecie mięso o wadze 1,5 kg, gotujcie baleron odpowiednio długo, to jest półtorej godziny.
  6. Gotowy baleron ostudźcie i przełóżcie do lodówki.
  7. Po schłodzeniu baleron jest gotowy do krojenia. Smacznego!