Baleron bez wędzenia to niebo w gębie. Djacie mu odpocząć w maryncie, a będzie kruchutki jak nigdy dotąd// wędlinka
Getty Images
Newsy

Baleron bez wędzenia będzie kruchutki jak nigdy. Dajcie mu tylko odpocząć w marynacie

Nie ma to jak domowa wędlinka. Jak przyrządzić mięso w domu nie używając żadnych wędzarniczych przyrządów? To nic trudnego, wystarczy tylko chcieć.

Baleron to jedna z bardziej popularnych wędlin w Polsce. Codziennie tysiące Polaków proszą w sklepach mięsnych o kilkadziesiąt wędzonego baleroniku. Co powiecie jednak na to, by przygotować go we własnym domowym zaciszu?

Nie będzie potrzebna do tego wędzarnia. Gotowany, albo też parzony, baleron jest równie smaczny i do jego zrobienia wystarczy mieć głęboki garnek. Ważne jest jednak coś innego. Chodzi o peklowanie mięsa. Ta czynność powinna zająć przynajmniej 10 dni i do jej przeprowadzenia niezbędna będzie specjalna sól peklująca.

Kotlety mielone

Przepis na domowy baleron bez wędzenia

Składniki:

  • 1 kg karkówki wieprzowej
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Garść ziarenek pieprzu
  • 1 łyżka tymianku suszonego
  • 1 łyżka majeranku suszonego
  • 25 g soli do peklowania
  • Łyżeczka cukru
  • 1,5 l wody
Zobacz także
Baleron

Wyborny, domowy baleron. Niczym nie naszprycowany. Smak nie do opisania

Marzy się wam domowa szyneczka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha

Marzy się wam domowa szynka jak dawniej? Upieczcie ją w ten sposób, a będzie cudownie krucha

Przygotowanie:

  1. Wszystkie przyprawy włącznie z solą i cukrem połączcie razem w moździerzu i dokładnie natrzyjcie nimi przygotowany kawałek karkówki. Gotowy kawałek mięsa zwiążcie siatką wędliniarską, jeżeli taką posiadacie.
  2. Przygotujcie spory, szczelny pojemnik, w który zmieści się mięso wraz z 1,5 l wody.
  3. Trzymajcie mięso w pojemniku nawet do 10 dni. Peklowanie sprawi, że baleron nabierze głębokiego smaku.
  4. Po maksymalnie 14 dniach peklowania wyciągnijcie mięso z pojemnika i przełóżcie baleron do głębokiego garnka i zalejcie czystą wodą.
  5. Gotujcie ok. 1 godzinę. To orientacyjny i przybliżony czas parzenia 1-kilogramowego kawałka baleronu. Jeżeli przygotowujecie mięso o wadze 1,5 kg, gotujcie baleron odpowiednio długo, to jest półtorej godziny.
  6. Gotowy baleron ostudźcie i przełóżcie do lodówki.
  7. Po schłodzeniu baleron jest gotowy do krojenia. Smacznego!
Baleron
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Wyborny, domowy baleron. Niczym nie naszprycowany. Smak nie do opisania
Lubicie domowe wędliny? Pytanie retoryczne. Znamy przepis na przysmak, który obok szynki jest najwyżej cenioną polską wędliną.

Baleron historycznie pochodzi od francuskiego słowa paleron, które oznacza zwierzęcą łopatkę. Klasyczna wędlina o tej nazwie ma też dużo wspólnego ze swoim specyficznym, rolowanym i okrągłym kształtem.  Ulubiona wędzonka Polacy chętnie sięgają po wędliny. Raczymy się nimi podczas okolicznościowych imprez w małym gronie, ale też zajadamy podczas śniadania czy pożywnej kolacji. Wśród cenionych wędlin znajdziemy chudą szynkę, pieczony pasztet, kiełbasę własnego wyrobu oraz baleron. Ten ostatni jest wędzonką, do której wracamy przy każdej nadarzającej się okazji. To rodzaj wędliny zwyczajowo produkowany z karczku wieprzowego bez kości, w całości lub dużych częściach. Surowiec mięsny jest kolejno peklowany i sznurowany albo umieszczany w siatce kurczliwej do wędlin. Rozchodzi się o kalorie Ostateczna wersja baleronu jest gotowana oraz poddawana wędzeniu. Po tym ważnym etapie produkt jest dodatkowo parzony. Bez parzenia otrzymamy równie pyszny baleron wędzony. Baleron najlepiej przed podaniem chłodzić w lodówce. Będzie się lepiej kroił, a nawet wyda się zdecydowanie smaczniejszy! Przeciętny plaster baleronu o wadze 17 g dostarcza 26 kcal energii , zawiera 2,6 g białka, 1,7 g tłuszczu, 0,2 g węglowodanów i 0,1 g błonnika, co w przeliczeniu na 100 g produktu daje 150 kcal, 15 g białka, 10 g tłuszczu, 1,3 g węglowodanów i 0,6 g błonnika przy zawartości 80% mięsa w opisywanym produkcie. Domowy baleron Wędliny robione w domu to idealna alternatywa dla wędlin kupnych. Po pierwsze wiemy co jemy, mięso nie jest sztucznie nasączone wodą ani nieznanego pochodzenia substancjami. Domowa wędlina może wyjść też taniej niż ta pochodząca ze sklepowej lady. Za to nasz baleron przygotujemy bez dostępu do wędzarni. Składniki na domowy baleron bez wędzenia:...

Zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/Misia5
Newsy
Tak pyszna, że brak nam słów. Bogata w smaku zupa gulaszowa. Nie zapomnijcie dodać do niej tych 2 sekretnych składników
Jeśli lubicie syte i jednogarnkowe dania, a przy tym nie przepadacie za zbyt dużą ilością czasu spędzanego w kuchni, zupa gulaszowa jest idealna dla was. Dzięki dwóm sekretnym składnikom będzie jeszcze pyszniejsza, sprawdźcie!

Zupa gulaszowa to jedna z bardziej treściwych zup. Oprócz sporej ilości warzyw, zawiera także odpowiednią ilość mięsa. Dzięki temu może spokojnie zastąpić dwudaniowy obiad. Należy również dodać, że dzięki odpowiednim przyprawom, dobrze rozgrzewa organizm. Sprawdzi się idealnie w chłodniejsze dni.  Zupa gulaszowa, czyli danie (prawie) jednogarnkowe Ta potrawa jest dość szybka w przygotowaniu, dzięki niedużej ilości naczyń używanych podczas gotowania. Jednak można łatwo popsuć jej smak. Aby potrawa była nie tylko rozgrzewająca i syta, ale i aromatyczna i pełna głębokiego, trzeba dodać do niej tylko dwa składniki! Kluczową rolę ogrywa oczywiście mięso podsmażone razem z cebulką, dzięki temu całe danie zyska niepowtarzalny aromat. Jednak sekretnym składnikiem są leśne grzyby, które podkręcą cały smak. Z kolei naszym tajnym dodatkiem do zupy, który nada jej nieco głębszego wyrazu jest odrobina cukru - jego działanie będzie podobne jak w przypadku zupy pomidorowej. Tę sztuczkę wykorzystują nawet szefowie kuchni! Składniki: 800 g karkówki 500 g pieczarek 3 czerwone papryki 1 łyżka mąki kawałek ostrej papryczki chili kilka grzybów leśnych cebula papryka słodka papryka ostra liść laurowy cukier kilka ziarenek ziela angielskiego sól pieprz olej do podsmażenia Wykonanie: Papryki i pieczarki dokładnie umyjcie oraz osuszcie. Usuńcie z nich gniazda nasienne, a następnie pokrójcie w niewielkie paseczki, zaś pieczarki na ćwiartki bądź ósemki. Grzyby leśne namoczcie w wodzie. Karkówkę pokrójcie w niedużą kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażcie pieczarki, a później przełóżcie je do garnka, gdzie będzie się gotowała cała zupa. Na tej samej patelni przysmażcie paprykę i przełóżcie na talerz. Dolejcie trochę oleju na patelnię....

pieczeń z karkówki przepis
Wiech / gotujmy.pl
Newsy
Prosta i wyborna czosnkowa pieczeń z karkówki. Trzeba tylko pilnować piekarnika w tym 1 momencie
Pomysł na zdrową i pozbawioną konserwantów wędlinę? Domowej roboty pieczeń wieprzowa!

Mięso jest bardzo zdrowe i trzeba je jeść – a już zwłaszcza powinno się podawać je dzieciom. Niestety, wędliny dostępne w sklepach pełne są ulepszaczy i konserwantów, które mogą wywoływać reakcje alergiczne, a do tego są po prostu niezdrowe. Dlatego warto samodzielnie przygotowywać je w domu! Choć wymaga to odrobiny pracy, to rezultaty są więcej niż zadowalające. Domowa wędlina jest bardzo smaczna, a najważniejsze jest to, że nie znajdują się w niej żadnej konserwanty ani inne składniki niewiadomego pochodzenia. Będzie wam bardzo smakować, bo w końcu sami wybierzecie do niej swoje ulubione przyprawy! Przepis na domową pieczeń z karkówki W roli domowych wędlin doskonale sprawdza się mięso wieprzowe, a zwłaszcza z karkówki! Do przygotowania pieczeni będziecie potrzebowali poniższych składników: 1 kawałek karkówki o wadze ok. 1,5 kg Pół szklanki bulionu 8 ząbków czosnku 1 duża cebula 3 łyżki musztardy Płaska łyżeczka cząbru Pół łyżeczki majeranku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka soli gruboziarnistej 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy Przygotowanie Posiekajcie i wymieszajcie z solą 4 ząbki czosnku. Karkówkę umyjcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i natrzyjcie czosnkiem z solą. Odstawcie na godzinę do lodówki.  W tym czasie musztardę, majeranek, cząber, 4 ząbki czosnku i czosnek granulowany oraz sól, cukier i oliwę wymieszajcie na gładką masę. Gdy wyjmiecie karkówkę z lodówki, natrzyjcie ją powstałą marynatą, owińcie folią spożywczą i ponownie odstawcie do lodówki na 2-3 doby. Po tym czasie oczyśćcie mięso z marynaty, ale jej nie wyrzucajcie! Przełóżcie ją do miseczki – później zrobicie z niej sos. Karkówkę obwiążcie sznurkiem i podsmażcie na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu, tak by lekko zrumienić mięso ze wszystkich stron....

Mięso znów wyszło za twarde? Następnym razem włóżcie do brytfanny ten nietypowy owoc
Flickr
Newsy
Mięso znów wyszło za twarde? Następnym razem włóżcie do brytfanny ten nietypowy owoc
Pieczenie mięsa to nie przelewki. Co zrobić, by znowu nie wyszło za twarde? Podpowiemy wam dzisiaj jedną sztuczkę z wykorzystaniem pewnego owocu.

Schab, szynka, a nawet karkówka – niezależnie od tego, jakie mięso wybierzecie do pieczenia, może okazać się, że wyjdzie wam za twarde. Tego typu kłopoty mają swoje źródło w zbyt krótkim albo zbyt długim pieczeniu. Ten ostatni przypadek należy jednak do rzadkości i dotyczy głównie chudych drobiowych piersi. Na czym polega peklowanie mięsa? Sztuka kuchenna ma na to wszystko sposoby. Najpopularniejszym z nich jest oczywiście stosowanie soli peklującej. Proces suchego peklowania polega na wchłanianiu mieszanki przez mięso i rozprzestrzenianiu się jej cząsteczek wewnątrz kawałka. Peklowanie mokre zachodzi wówczas, gdy mięso zostaje włożone w roztwór soli peklowej, czyli po prostu specjalnej solanki. Czym właściwie jest sól peklująca? To nie tylko znana z lekcji chemii NaCl, czyli zwykła sól kuchenna. Ten związek wzbogacony jest szeregiem innych składników. Są to m.in. azotyny potasu, fosforany, cukry, cytryniany, kwasy askorbinowe, karageny, białka sojowe itd. Jak zmiękczyć pieczone mięso? Przyznacie, że taka mieszanka może zrobić nienajlepsze wrażenie. Zwłaszcza na zwolennikach zdrowej, naturalnej kuchni. Jeżeli nie chcecie „szprycować” swojej pieczeni chemiczną mieszanką wybuchową tego rodzaju, poszukajcie rozwiązań alternatywnych. Czymś takim może być umieszczenie w brytfannie z piekącym się mięsem kawałków, bardzo dojrzałego banana. Tylko nie zapomnijcie wcześniej obrać go ze skórki! Taka sztuczka to nie tylko gwarancja większej miękkości pieczonego mięsa, ale także ciekawy powiew egzotyki. Po co dodawać banana do pieczonego mięsa? Tego rodzaju triki stosują w swoich narodowych kuchniach mieszkańcy odległych od Polski wysp położonych na Pacyfiku. Kreolskie pomysły na pieczenie mięsa nie są już dziś dla nas niedostępne. Wszystko to za sprawą naprawdę atrakcyjnych cen bananów. Owoce...