kobieta po 50-tce dieta
Adobe Stock
Newsy

5 produktów, które są szczególnie niebezpieczne dla kobiet po 50-tce. Unikajcie ich, jak ognia

Każdy kolejny etap waszego życia, niesie za sobą nie tylko inne zainteresowania i formy spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat i chcecie zachować zdrowie, koniecznie wyeliminujcie ze swojego jadłospisu tych 5 produktów.

Każdy wiek rządzi się swoimi prawami. Mówi się, że dzieci powinny jeść przede wszystkim dużo białka i wapnia, żeby szybciej rosły, a ich kości były mocne. Nie inaczej jest w latach późniejszych. W wieku 20-40 lat, powinno się dbać o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego, wapnia oraz magnezu. Z kolei po 40-tce, najlepiej zamienić tłuste mięso na chude, a przekąski i słodycze na warzywa. 

Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia. W końcu nie od dziś wiadomo, że większość kobiet przechodzi w tym wieku menopauzę, która często wiąże się z nadprogramowymi kilogramami. Aby nie przybrać na wadze i zachować zdrowie, wystarczy jednak wyeliminować ze swojej diety kilka produktów.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Alkohol

Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem nie od dziś wiadomo, że alkohol jest bardzo kaloryczny. Dodatkowo, po jego spożyciu zazwyczaj czujecie się głodni. To sprawia, że bardzo szybko tyjecie. Ponadto, po 50. roku życia, powrót do wcześniejszej wagi staje się niesamowicie trudny.

Cukier

Inaczej nazywany białą śmiercią cukier, jest tak naprawdę groźny w każdym wieku. Po 50-tce, spożywany w nadmiarze, może skutkować cukrzycą, otyłością lub nadwagą. Unikajcie więc jedzenia ciasteczek, lodów czy czekolady, a także słodzenia herbaty. W końcu równie dobrze smakuje z dodatkiem zdrowego miodu.

Wapno

Z racji, że menopauza ma bezpośredni wpływ na gęstość kości, po 50-tce wiele pań decyduje się na suplementacje wapnia. Okazuje się jednak, że spożywanie go w nadmiarze, może być bardzo groźne dla zdrowia i wiązać się z powstaniem kamieni nerkowych lub bolesnych zatwardzeń.

Mięso

Nadmierne spożywanie mięsa, szczególnie czerwonego i przetworzonego, może zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Okazuje się, że szkodliwe mogą być również wędliny. Bowiem zawarte w nich substancje, mogą prowadzić między innymi do groźnych zatruć pokarmowych.

Nienasycone kwasy tłuszczowe

Źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych stanowią między innymi jajka, kukurydza czy margaryna. Spożywanie ich w nadmiarze, może bardzo negatywnie wpłynąć na wasze zdrowie. Eksperci twierdzą, że osoby po 50-tce mogą w efekcie zachorować na zapalenie stawów lub artretyzm.

Dlaczego kobieta po 50-tce powinna jeść pestki z dyni?
Adobe Stock
Newsy
Kobiety po 50-tce powinny codziennie jeść 3 łyżki pestek z dyni. Wspaniale działają na...
Każdy kolejny etap w życiu niesie za sobą nie tylko zmianę zainteresowań i form spędzania wolnego czasu, ale również zmianę diety. Jeśli skończyłyście 50 lat koniecznie zacznijcie jeść pestki z dyni.

Każdy wiek rządzi się innymi zasadami, również jeśli chodzi o dietę. Dzieci muszą spożywać dużo białka i wapnia, po 20 roku życia powinno się dbać przede wszystkim o prawidłowy poziom żelaza, kwasu foliowego oraz magnezu.  Z kolei po 40-tce zaleca się odstawienie tłustego mięsa i słodyczy. Na polskich portalach nie brakuje również zasad dotyczących żywienia po 50. roku życia.  Dlaczego po 50-tce powinno się jeść pestki z dyni? Nie od dziś wiadomo, że wiek 45-50 lat oznacza menopauzę, która wiąże się z wieloma zmianami w organizmie kobiety, a także zaburzeniami hormonalnymi. Brak równowagi między estrogenami i androgenami sprawia, że zaczynają wypadać włosy, łamać się paznokcie, a skóra staje się nieelastyczna. Eksperci zachęcają więc kobiety po 50-tce do regularnego spożywania pestek z dyni. Zawierają one bowiem bardzo dużo witaminy E, A, K i C, a także błonnika, cynku, kwasów omega-3, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, kwasu foliowego oraz niacyny. Włączenie do diety tego produktu nie tylko wzmocni wasze kości, włosy oraz paznokcie, ale także opóźni procesy starzenia się skóry, poprawi metabolizm i wzmocni odporność. Nie można również zapomnieć, że pestki z dyni zapobiegają miażdżycy, zwalczają wolne rodniki oraz zapobiegają spadkom nastroju. Jedzcie 3 łyżki tego produktu dziennie. Czego nie powinno się jeść po 50-tce? Niestety, menopauza to czas, w którym większość kobiet drastycznie przybiera na wadze. Dzieje się tak, ponieważ wasz metabolizm niesamowicie zwalnia i nie działa już tak sprawnie jak wcześniej. Jeśli chcecie zachować atrakcyjny wygląd powinnyście wyeliminować ze swojej diety kilka produktów. Alkohol to puste kalorie Nawet lampka wina lub puszka piwa dziennie, są szkodliwe dla waszego organizmu. Bowiem...

witamina D i koronawirus
Adobe Stock
Newsy
Niepokojące doniesienia: niedobór tej witaminy może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem
Witamina D odgrywa ogromną rolę w organizmie każdego człowieka. Jest ona bowiem odpowiedzialna nie tylko za odporność. Jak się okazuje, jej suplementacja może również zmniejszyć ryzyko zachorowania na COVID-19.

Witamina D ma wiele cennych właściwości Nie od dziś wiadomo, że witamina D pełni bardzo ważną rolę w organizmie. Utrzymywanie jej na odpowiednim poziomie zapobiega chorobom serca, nadciśnieniu, anemii oraz cukrzycy. Witamina ta jest również odpowiedzialna za wchłanianie fosforu i wapnia, a co za tym idzie, za prawidłowe kształtowanie się kości na etapie dorastania czy ich ochronę w podeszłym wieku. Na tym jednak nie koniec. Odpowiedni poziom witaminy D w organizmie ma ogromne znaczenie dla odporności. Dlatego też eksperci zalecają jej suplementację, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy zwiększa się podatność na wszelkie infekcje.  Niestety, jej niemal niezastąpione źródło stanowi słońce, którego w Polsce jest jak na lekarstwo. Bowiem słoneczne miesiące w każdym roku można policzyć na palcach jednej ręki. Dlatego też szacuje się, że aż 80 – 90 proc. Polaków zmaga się z niedoborem tej witaminy. Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia COVID-19 Okazuje się, że taki stan rzeczy ma ogromne znaczenie również w przypadku koronawirusa. Na przestrzeni ostatnich miesięcy udowodniono bowiem, że pacjenci, którzy uzyskali dodatni wynik testu na COVID-19 w większości zmagali się również ze znacznymi niedoborami witaminy D. Osoby, u których poziom tejże był w normie o wiele rzadziej lądowali na szpitalnych oddziałach zakaźnych. Niedobór witaminy D bardzo często notuje się również u osób zmagających się z otyłością, bądź cukrzycą. Jej niski poziom wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zapalenia płuc i innych wirusowych infekcji dotyczących górnych dróg oddechowych. Skonsultuj suplementacje z lekarzem Jak podają polskie portale, suplementacja witaminy D w czasie choroby na COVID-19 zapobiegało pogorszeniu stanu zdrowia...

Codzienne spożywanie napojów gazowanych prowadzi do zawału
Adobe Stock
Newsy
Codzienne spożywanie tego produktu prowadzi do zawału serca. To gorsze niż papierosy
Zła dieta wyniszcza wasz organizm zdecydowanie szybciej niż papierosy. Zmieńcie swoje dotychczasowe nawyki, a poczujecie się o niebo lepiej.

Nie od dziś wiadomo, że używki takie jak alkohol czy papierosy, mają ogromny wpływ na długość ludzkiego życia. Eksperci twierdzą, że nałogowcy żyją aż o 10 lat krócej niż przeciętna, zdrowa osoba.  Okazuje się jednak, że uzależnionym można być nie tylko od papierosów, ale również od niezdrowego, przetworzonego, tłustego i słodkiego jedzenia. To również odgrywa ogromną rolę w waszym organizmie. Niezdrowa dieta Niewielu zdaje sobie sprawę, że codzienne spożywanie gazowanych i słodzonych napojów, może prowadzić do zawału serca i zabija szybciej niż palenie papierosów. Równie niezdrowe jest jedzenie fast-foodów i wszelkiego rodzaju przetworzonej żywności. Niestety, w dzisiejszych czasach na takie rozwiązania decyduje się mnóstwo osób. W końcu szybciej jest kupić gotową zupę, pierogi albo pizzę w markecie niż samodzielnie zrobić obiad. Konserwanty, pestycydy, sztuczne barwniki, sól, tłuszcz oraz cukier – nie tak powinna wyglądać wasza codzienność. Regularne spożywanie tego typu produktów prowadzi nie tylko do otyłości, ale również cukrzycy, nadciśnienia czy chorób układu krążenia.  Jeśli chcecie dłużej cieszyć się zdrowiem, zmieńcie swoje nawyki żywieniowe. Wzbogaćcie waszą dietę o cenne witaminy i minerały. Znajdziecie je nie tylko w warzywach i owocach, ale również orzechach, rybach czy nabiale. Niewystarczająca ilość snu Niestety, oprócz używek i złej diety jest o wiele więcej czynników, które dzień po dniu wyniszczają wasz organizm. Wśród nich można znaleźć między innymi bezsenność, na którą każdego roku zapada ogromna ilość Polaków. Dzieje się tak, ponieważ ludzie mają coraz więcej stresu, który zwyczajnie nie pozwala im spać. Brak snu sprawia, że ludzki...

Nie łączcie kawy z tymi produktami. To nic dobrego dla osób po 50
Flickr
Newsy
Nie łączcie kawy z tymi produktami. To nic dobrego dla osób po pięćdziesiątce
W okolicach 50. roku życia trzeba szczególnie uważać na to, co się je i jak łączy się pokarmy. Niektóre zestawy mogą osłabiać wasze kości. A przecież zdrowie oznacza sprawność. Zobaczcie, czego nie powinniście dokładać do porannej kawy. 

Niektórzy nie potrafią się obyć bez aromatycznej dawki kofeiny z samego rana. Towarzyszy im ona również często w ciągu dnia. Rekordziści potrafią wypić nawet 5 kaw dziennie, choć optymalna ich ilość to 2. Powinniście jednak pamiętać, że wasz organizm nie lubi pewnych kawowych połączeń.  Czy można łączyć kawę z aspiryną lub alkoholem?  Popijanie leków innymi napojami niż woda może osłabiać lub wzmacniać ich działanie, jak również być niekorzystne dla zdrowia. Tak dzieje się w przypadku aspiryny popijanej kawą, która w tym układzie negatywnie oddziałuje na przewód pokarmowy, w tym trzustkę i wątrobę.  Wątroba to narząd, który również jest obciążony w przypadku łączenia kawy i alkoholu. Kawa opóźnia reakcję na alkohol, w związku z czym łatwo go przedawkować i zadziałać szkodliwie na samopoczucie i zdrowie.  Kawa ogranicza wchłanianie wapnia  Pijąc kilka kaw dziennie i jedząc wraz z nimi produkty na bazie mleka sprawicie, że zaburzone zostanie wchłanianie ważnego dla organizmu pierwiastka. Jest on odpowiedzialny za twarde i mocne kości, które powyżej 50. roku życia są na wagę złota. Jeżeli lubicie kanapki z serem, twarożki, różnego rodzaju jogurty, owsianki na mleku, czy zapiekaną fetę - nie łączcie ich z kawą, a przynajmniej nie zawsze. Jedząc je oddzielnie, macie pewność, że cały wapń w nich zawarty zostanie właściwie przyswojony.  Jakie produkty obniżają przyswajanie wapnia?  Wapń to budulec kości i zębów. Do 50. roku życia kości znajdują się w stanie tzw. równowagi metabolicznej. Po tym okresie rozpoczynają się niestety stopniowe ubytki ich masy. Dlatego tak szalenie istotne jest utrzymanie właściwego poziomu wapnia w przyjmowanych wówczas posiłkach. Przeszkadzają temu niektóre produkty.  W trosce o własne zdrowie i zdrowie...