W ciągu dwóch lat, a w szczególności ostatniego roku, znacząco podrożało mleko, cukier, olej, a także mięso. Prawie nie ma produktów, które nie zaliczyły spektakularnego wzrostu cen. Od jakiegoś czasu mówi się również dużej o cenowej zmianie chleba. Wynika to z problemów dotyczących m.in. kosztu surowców i nośników energii, z którymi boryka się ta branża. 

Aplikacja PanParagon porównała ceny chleba 

Zakupowa aplikacja PanParagon dokonuje interesujących porównań cen produktów, dzięki którym możecie dowiedzieć się o ile podrożały kupowane przez was podstawowe artykuły spożywcze. Pisaliśmy już o tym, jak zmieniła się cena typowego koszyka zakupowego. Tym razem przyjrzymy się kosztom zakupu chleba. 

Cytowana przez Business Insider Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon tłumaczy skąd pochodzą dane: 

Zobacz także:

– PanParagon to aplikacja zakupowa, której sztandarową funkcją jest przechowywanie paragonów w formie elektronicznej. Dzięki temu, na podstawie anonimowych danych możemy m.in. sprawdzać, jak zmieniają się ceny poszczególnych produktów na przestrzeni lat. W najnowszej analizie przyjrzeliśmy się kosztom najbardziej podstawowego artykułu spożywczego, jakim jest chleb. W celu uzyskania rzetelnych informacji wytypowaliśmy konkretne rodzaje pieczywa i sprawdziliśmy ich średnie ceny w sierpniu 2020, 2021 i 2022 r. W badaniu ujęliśmy kilkaset tysięcy paragonów  

O ile podrożał chleb? 

Cena najbardziej podstawowego z produktów zmieniła się nie do poznania. Największe wzrosty dotyczą zwykłego chleba pszenno-żytniego, jak również czysto żytniego. Niewiele lepiej jest również z chlebem razowym. 

Dwa lata temu za kilogram zwykłego chleba Polak płacił średnio 5,71 zł. Obecnie cena ta podskoczyła do 9,59 zł. To wzrost o 3,88 zł. Podobnie wygląda sytuacja z chlebem żytnim. Z 6,12 zł w sierpniu 2020 roku koszt zakupu wzrósł do prawie 10 zł. Chleb razowy to obecnie wydatek 9,38 zł, podczas gdy w 2020 kosztował jedynie 6,17 zł.

Największe wzrosty cenowe notuje się pomiędzy 2021 a 2022 rokiem. Nieco lepiej wygląda sytuacja z chlebem orkiszowym, tostowym i wiejskim. Tu różnice cenowe, na przestrzeni dwóch lat, wynoszą około dwóch złotych. 

Antonina Grzelak z aplikacji PanParagon nie pozostawia jednak złudzeń co do cen wszystkich wypieków: 

– Nasze badanie nie pozostawia żadnych wątpliwości. Za chleb w tym roku przyszło nam słono zapłacić. W ciągu ostatnich trzech lat ceny ujętych w analizie rodzajów pieczywa wzrosły średnio o 44 proc. 

Czy bułki staną się podstawowym pieczywem Polaków? 

Gigantyczne podwyżki pieczywa nie objęły aż tak bardzo różnej maści bułek. Tu różnice kształtują się na poziomie groszy. Pszenna bagietka dwa lata temu kosztowała ok. 2,26 zł, dzisiaj przyjdzie wam za nią zapłacić 2,67 zł. To kilkadziesiąt groszy różnicy na sztuce. Kolejnym przykładem jest popularna kajzerka, której cena z 54 groszy wzrosła średnio się o jedynie o 8 gr. 

Czy przyjdzie się nam zatem przerzucić się na tego typu pieczywo? 

Źródło: businessinsider.pl, panparagon.pl