
Wiele potraw polskiej kuchni nie obędzie się bez dodatku octu. Przez lata był to ocet spirytusowy, prawdopodobnie z tego względu, że był po prostu łatwo dostępny i tani. Dziś wybór jest znacznie szerszy i popularność zdobywa np. ocet jabłkowy czy ryżowy.
Wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji, ponieważ w zależności od produktów, z jakich są pozyskiwane, poszczególne rodzaje octu nieco się od siebie różnią. Na uwagę zasługuje jeden z nich, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy.
Jak ocet balsamiczny wpływa na organizm?
Chodzi tutaj o ocet balsamiczny. Od setek lat stosuje się go w kuchni włoskiej nie tylko ze względu na jego szlachetny, delikatny smak, ale także właściwości zdrowotne. Ocet balsamiczny pozyskuje się na skutek wyciskania soku z winogron, ze specjalnej odmiany lambrusco (czerwone) lub trebbiano (białe).
Sok następnie fermentuje w drewnianych beczkach przez 12, a nawet 25 lat, i powstaje z niego ocet balsamiczny. Wpływa on wielotorowo na organizm:
-
Wypijany w niewielkich ilościach przed oraz po posiłku wspomaga trawienie i obniża poziom cukru we krwi. Pomaga też regulować ciśnienie.
-
Działa antyseptycznie na rany.
-
Pomaga w walce z grzybicą stóp i paznokci.
-
Stosowany w formie płukanki do włosów nadaje im blasku i sprawia, że są gładkie.
-
Działa oczyszczająco, przeciwłupieżowo i antybakteryjnie na skórę głowy oraz ogranicza przetłuszczanie się włosów.
Jak stosować ocet balsamiczny?
W okolicach Modeny, czyli regionu we Włoszech słynącego właśnie z octu balsamicznego, mortadeli czy parmezanu, ocet dodaje się nie tylko do potraw. Stosuje się go również leczniczo, pijąc go w niewielkich ilościach przed posiłkiem, a także po. Wystarczy niewielka ilość, w postaci pół łyżeczki. Jeżeli nie przepadacie za silnym smakiem octu, możecie go wymieszać w szklance wody i wypić.
Osoby, które mają wrażliwy żołądek lub cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego powinny zachować dużą ostrożność. Częste picie octu może podrażnić żołądek i zaostrzyć nieprzyjemne objawy - w takiej sytuacji lepiej najpierw skonsultować się z lekarzem, zanim zaczniecie pić ocet regularnie. Uważać powinny też osoby, którym dokucza zgaga i wątroba oraz kobiety w ciąży.