1 łyżeczka tego czarnego płynu przed posiłkiem wspomoże trawienie i zadba o serce
AdobeStock
Newsy

1 łyżeczka tego czarnego płynu przed posiłkiem wspomoże trawienie i odciąży serce

Codziennie mijacie ten produkt na sklepowych półkach, a niektórzy nawet regularnie używają go w kuchni. Mimo, że jest tak powszedni, niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak dobroczynnie wpływa na organizm. Wystarczy nawet niewielka ilość przed i po posiłku, by poczuć różnicę.

Wiele potraw polskiej kuchni nie obędzie się bez dodatku octu. Przez lata był to ocet spirytusowy, prawdopodobnie z tego względu, że był po prostu łatwo dostępny i tani. Dziś wybór jest znacznie szerszy i popularność zdobywa np. ocet jabłkowy czy ryżowy.

Wszystko zależy od waszych indywidualnych preferencji, ponieważ w zależności od produktów, z jakich są pozyskiwane, poszczególne rodzaje octu nieco się od siebie różnią. Na uwagę zasługuje jeden z nich, który jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. 

Jak ocet balsamiczny wpływa na organizm?

Chodzi tutaj o ocet balsamiczny. Od setek lat stosuje się go w kuchni włoskiej nie tylko ze względu na jego szlachetny, delikatny smak, ale także właściwości zdrowotne. Ocet balsamiczny pozyskuje się na skutek wyciskania soku z winogron, ze specjalnej odmiany lambrusco (czerwone) lub trebbiano (białe).

Sok następnie fermentuje w drewnianych beczkach przez 12, a nawet 25 lat, i powstaje z niego ocet balsamiczny. Wpływa on wielotorowo na organizm:

  • Wypijany w niewielkich ilościach przed oraz po posiłku wspomaga trawienie i obniża poziom cukru we krwi. Pomaga też regulować ciśnienie. 

  • Działa antyseptycznie na rany.

  • Pomaga w walce z grzybicą stóp i paznokci.

  • Stosowany w formie płukanki do włosów nadaje im blasku i sprawia, że są gładkie. 

  • Działa oczyszczająco, przeciwłupieżowo i antybakteryjnie na skórę głowy oraz ogranicza przetłuszczanie się włosów. 

Zobacz także
Ten czarny napar chroni wasze żyły przed złogami. Pijcie po 1 szklance po posiłku

Ten czarny napar chroni wasze tętnice przed złogami tłuszczowymi. Pijcie po 1 szklance po posiłku

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach

Kiedyś pili to wszyscy, a dziś nikt już o tym nie pamięta. 1 szklanka dziennie przywróci równowagę w jelitach

Jak stosować ocet balsamiczny?

W okolicach Modeny, czyli regionu we Włoszech słynącego właśnie z octu balsamicznego, mortadeli czy parmezanu, ocet dodaje się nie tylko do potraw. Stosuje się go również leczniczo, pijąc go w niewielkich ilościach przed posiłkiem, a także po. Wystarczy niewielka ilość, w postaci pół łyżeczki. Jeżeli nie przepadacie za silnym smakiem octu, możecie go wymieszać w szklance wody i wypić.

Osoby, które mają wrażliwy żołądek lub cierpią na przewlekłe choroby układu pokarmowego powinny zachować dużą ostrożność. Częste picie octu może podrażnić żołądek i zaostrzyć nieprzyjemne objawy - w takiej sytuacji lepiej najpierw skonsultować się z lekarzem, zanim zaczniecie pić ocet regularnie. Uważać powinny też osoby, którym dokucza zgaga i wątroba oraz kobiety w ciąży. 
 

Kotlety mielone

Takiego zastosowania octu jeszcze nie znaliście. Pozwólcie mu zadbać o urodę waszych stóp
AdobeStock
Newsy
Takiego zastosowania octu jeszcze nie znaliście. Pozwólcie mu zadbać o urodę waszych stóp
Ocet to jeden z najbardziej wielofunkcyjnych produktów, jaki znajdziemy w naszych domach. Jest niezastąpiony nie tylko do gotowania, ale i podczas sprzątania czy w pielęgnacji ciała. Poznajcie jedno z jego najlepszych zastosowań i już dziś przetestujcie je w swojej łazience!

Ocet jako naturalny kosmetyk? Jak najbardziej! Choć prawie każdy z nas ma go w swoim domu, to mało kto zna wszystkie jego zastosowania. Zobaczcie, jak zrobić z niego leczniczą kąpiel, która przyniesie ulgę i pomoże w walce z wieloma wstydliwymi chorobami.  Moczenie stóp w occie - jak przygotować taką kąpiel? Mieszanka wody i octu jest naturalną, tanią i bardzo skuteczną metodą na piękne stopy. Należy jednak pamiętać, że ocet ma dość silne działanie, dlatego warto zaczynać od niewielkich stężeń i obserwować reakcję skóry. Najlepiej wymieszać ocet z ciepłą wodą w proporcji 1:4. Jeśli nasze stopy dobrze zniosą takie stężenie, możemy nieco zwiększyć tę ilość octu przy kolejnej kąpieli. Na sklepowych półkach znajdziemy szeroki wybór buteleczek z octem. Spirytusowy, balsamiczny, winny, a może ryżowy- który z nich będzie najlepszy do takiego zabiegu? Do pielęgnacji skóry warto wybrać naturalny ocet jabłkowy.  Jak często moczyć stopy w occie?  Wystarczy moczyć je w tej miksturze przez 15 minut i powtarzać to codziennie przez tydzień. Po pierwszych siedmiu dniach częstotliwość takich zabiegów należy zmniejszyć do jednego razu w tygodniu.  Aby kąpiel była jeszcze bardziej przyjemna, octową mieszankę można dodatkowo wzbogacić solą do kąpieli lub ulubionym olejkiem zapachowym. W ten sposób stworzymy nie tylko leczniczą, ale jednocześnie odprężającą miksturę i zaserwujemy sobie przy okazji domowe SPA. Na co pomaga moczenie nóg w occie? przynosi stopom ulgę po ciężkim dniu lub intensywnej aktywności fizycznej, oczyszcza skórę i neutralizuje nieprzyjemne zapachy łagodzi świąd i wykazuje działanie przeciwgrzybiczne pomaga przy pękających piętach, egzemie czy kurzajkach pomaga w walce z nagniotkami oraz...

Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa
AdobeStock
Newsy
Ten napar wymiata złogi z jelit i pomaga przy problemach z nerkami. To bomba witaminowa
Jeżeli jeszcze nie znaliście leczniczych właściwości tej rośliny, to koniecznie nadróbcie zaległości. To pozycja obowiązkowa w każdym domu.

Przy różnych dolegliwościach wciąż chętnie ratujemy się domowymi, sprawdzonymi sposobami. W końcu już dzieci wiedzą, że należy pić herbatkę z rumianku, gdy boli żołądek. W domowym leczeniu można wykorzystywać właściwości wielu roślin, które przynoszą ulgę przy różnych dolegliwościach. Jedną z nich jest ogórecznik lekrski - sprawdźcie, jak można go stosować.  Właściwości zdrowotne ogórecznika Ogórecznik lekarski to roślina o grubej łodydze, dużych liściach i niewielkich, niebieskich kwiatach, które swoim zapachem wabią owady. Roślina ta pochodzi z krajów śródziemnomorskich, a w Polsce jest uprawiana ze względu na jej właściwości lecznicze, ale także jako ozdobę. Ogórecznik stosuje się też w kuchni jako przyprawę. Czasami można się natknąć na niego „w naturze”, gdzie rośnie jako chwast. Ze względu na szereg dobroczynnych dla zdrowia właściwości, poleca się stosowanie ogórecznika lekarskiego przy różnych dolegliwościach: wzmacnia kruche paznokcie i łamliwe włosy, ze względu na zawartość krzemionki podnosi odporność i zapobiega chorobom górnych dróg oddechowych dzięki zdrowym kwasom tłuszczowym pomaga przy chorobach nerek poprzez działanie moczopędne reguluje przemianę materii i oczyszcza organizm z toksyn obniża poziom złego cholesterolu LDL dzięki zawartości kwasu linolenowego Napar z ogórecznika Jednym ze sposobów wykorzystania ogórecznika lekarskiego jest przygotowanie z niego leczniczego naparu. Do kubka lub szklanki należy wsypać łyżeczkę świeżych liści ogórecznika lub suszu i zalać wrzątkiem. Po 15 minutach napar jest gotowy do wypicia. Można go pić 3 razy dziennie, między posiłkami.  Zastosowania ogórecznika w leczeniu domowym  Z ogórecznika można przygotować nie tylko napar do picia! Jeżeli dokucza wam ból...

Domowy sposób na żylaki. Ten kuchenny produkt skutecznie poprawi wygląd waszych nóg
Flickr
Newsy
Domowy sposób na żylaki. Ten kuchenny produkt skutecznie poprawi wygląd waszych nóg
Żylaki, czy też rozszerzone naczynka to problem, który dotyczy wielu kobiet, jak również mężczyzn. Nie każdy może lub chce poddawać się inwazyjnym zabiegom mającym na celu ich usunięcie. Wtedy z pomocą przyjść może medycyna ludowa.

Leczenie żylaków w domu jest jak najbardziej możliwe. Pozwala poprawić wygląd nóg, a jednocześnie zapewnia komfort bezpiecznego otoczenia. Ważne jest, by przestrzegać zasad i używać odpowiednich produktów. Jednym z nich jest coś, co znajduje się prawie każdej szafce kuchennej. Dlaczego ocet jabłkowy pomaga leczyć żylaki?  Wiele osób używa tego octu i osiąga zadowalające wyniki w poprawie wyglądu naczyń krwionośnych i naskórka. Ocet jabłkowy oczyszcza skórę i poprawia jej napięcie, a dodatkowo normalizuje funkcjonowanie układu krążenia. Ważne jednak, by stosować go prawidłowo.  Dobrej jakości, delikatny ocet jabłkowy zawiera w sobie cenne substancje, które są wchłaniane przez organizm i wspierają redukcję żylaków. Są to m.in.:  Różne kwasy, w tym kwas propionowy, jabłkowy, octowy, cytrynowy itd.  Witaminy: C, E, A, B.   Pierwiastki: fosfor, potas, magnez, siarka i inne.  Jak powinno się aplikować ocet jabłkowy na żyły?  Pocieranie to prosta i dość skuteczna metoda. Namoczoną w occie gazą delikatnie pociera się rozszerzone żyły. Następnie, czeka się, aż ocet wyschnie. Zabieg powtarza się 2-3 razy dziennie, przez okres dwóch tygodni.   Kąpiele octowe również są często wykorzystywane w przypadku problematycznych nóg. Aby z nich skorzystać, należy wlać do bardzo głębokiego naczynia 0,5 litra octu jabłkowego i wymieszać go z wodą. W takim roztworze należy moczyć nogi przez około 15-20 minut. Po tym czasie trzeba poczekać, trzymając nogi w pozycji pionowej, aż ocet wyschnie. Kąpiele octowe wykonuje się kilka razy w tygodniu.  Można również pokusić się o przygotowanie kompresów z octu. W tym celu należy nasączyć nim gazę i położyć na chore miejsca. Owinąć nogi ręcznikiem i ułożyć się w pozycji...

Lekarze ostrzegają. Jeśli cierpicie na te choroby, nie jedzcie marynowanych grzybów!
Pixabay
Newsy
Lekarze ostrzegają! Jeśli cierpicie na te choroby, nie jedzcie marynowanych grzybów
Sezon na marynowanie grzybów uważamy za otwarty. Jak marynować, jakiego octu używać, żeby marynaty dostarczały przyjemności, a nie dolegliwości? Podpowiadamy.

Marynowane grzybki to obowiązkowy dodatek do mięs i pasztetów. Nie wyobrażamy sobie przyjęcia z wieloma rozłożonymi półmiskami, bez talerzyka grzybków . Do marynowania najczęściej wybieramy prawdziwki, podgrzybki, rydze, maślaki. Jak marynować, żeby potrawa była najzdrowsza i komu podczas przyjęcia podsuwać miseczkę grzybków, a od kogo stawiać ją z daleka? Jak marynować grzyby żeby były zdrowsze i jak często je jeść Grzyby są żywnością ciężkostrawną , która nie zawiera zbyt wielu wartości odżywczych. Przygotowując grzyby do spożycia, w tym do marynowania, dodatkowo gotujemy je, przez co pozbawiamy tych składników mineralnych, które w nich były. Proces marynowania, nie dostarcza grzybom żadnych nowych wartości, korzystając z niego do konserwowania grzybów, zyskujemy jednak 2 inne rzeczy: grzyby nabierają nowego smaku i otrzymujemy całkiem nowe danie możemy długo przechować je w wygodnej formie Nie bez znaczenia jest to, jakiego octu użyjemy do zamarynowania grzybków. Mmożemy wybrać ostry w smaku ocet spirytusowy. To po niego tradycyjnie sięgamy przygotowując marynaty, bo jest bardziej popularny i tańszy. Jednak może podrażniać błonę śluzową żołądka, wpływać na niszczenie krwinek czerwonych, a także pogarszać strawność już i tak ciężkostrawnych grzybów. Dlatego warto rozważyć użycie alternatywnego octu – octu jabłkowego . Ten ocet nie tylko ma łagodniejsze działanie dla żołądka, ale też przyczynia się do obniżania poziomu cukru we krwi. Grzyby marynowane w occie jabłkowym, lepiej też wpłyną na procesy trawienne i ułatwią trawienie grzybów. Marynowane grzyby nie są zdrowe. Są jednak smacznym dodatkiem do dań i tak też je traktujcie – używajcie ich jako dodatek, zjadajcie żeby urozmaicić jadłospis, jednak nie...