
Jakie ziemniaki wybrać do klusek śląskich? Magda Gessler zdradziła
Tajemnica dobrego przepisu zazwyczaj tkwi w jakości dobieranych produktów. Biorąc pod uwagę przepis na kluski śląskie, równie ważny jest wybór mąki i jej proporcja.
Gwarancja uniknięcia gumowatości klusków śląskich tkwi w proporcji mąki w stosunku do użytych ziemniaków. Mąką ziemniaczana powinna stanowić nie więcej niż ¼ objętosci ziemniaków.
Patent, pod którym podpisuje się sama Magda Gessler, można wcielić w życie w bardzo łatwy sposób. Ziemniaki w misce dzielimy na 4 części, zostawiając jedną pustą, którą wypełnimy mąka ziemniaczaną.
Tak zachowamy wspomnianą proporcję, dzięki której kluski śląskie po ugotowaniu pozostają miękkie. Magda Gessler, w jednym z odcinków “Kuchennych rewolucji”, podała szczegóły przepisu na bezbłędne kluski w stylu śląskim. Możemy użyć go do własnych kuchennych eksperymentów.
Jak zrobić kluski według przepisu Magdy Gessler?
Potrzebne składniki: 1 kg ziemniaków, 250 g mąki ziemniaczanej, jajko i sól.
Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy (wedle proporcji i patentu z miską!) jajko, mąkę oraz sól. Gładkie ciasto formujemy w niewielkie kulki, odciskając na ich środku dziurkę. Powinny wypłynąć z osolonej wody po 2 minutach.
Ziemniak a ziemniak
Jedno jest pewne. Nie wszystkie ziemniaki nadają się na kluski śląskie. Jeśli planujemy gotować właśnie śląskie, najlepiej patrzeć za ziemniakami typu C. Dzięki dużej ilości skrobi są bardziej mączyste. M.in. będą to: Ibis, Bursztyn, czy Gracja.
Źródło: Ofeminin.pl