Żółte masło
Pixabay/Aline Ponce
Triki kulinarne

Jaka jest prawdziwa różnica między masłem białym a żółtym? O tym jeszcze nie słyszałeś

Czy wiedzieliście, że za kolorem masła stoi ukryte znaczenie? Wyjaśniamy, od czego tak naprawdę zależy kolor tego popularnego produktu spożywczego
Aleksandra Jaworska
listopad 09, 2020

Magazyn Business Insider tłumaczy biały kolor amerykańskiego masła. 

Zboże, którym są karmione amerykańskie krowy, może wpływać na biały kolor masła. Dla kontrastu, krowy islandzkie jako posiłek mają głównie trawę. Trawa, zawierająca beta - karoten, wpływa na żółty kolor. Innym maślanym pewniakiem jest fakt, że im wyższa zawartość tłuszczu w maśle, tym mniej wody w jego składzie.

Zawartość tłuszczu w maśle wpływa także na jego kolor. Masło z wysoką zawartością tłuszczu będzie miało żółtawy odcień. Niektórzy producenci masła, by zapewnić mu właściwy kolor, dodają do niego dodatkową porcję beta - karotenu. Najlepiej takie informacje znaleźć na opakowaniu jeszcze przed zakupem masła.

Masło w stylu europejskim

Washington Post badało zawartość tłuszczu w maśle. Masło europejskie ma go w stosunku do masła amerykańskiego znacznie więcej. Może to być aż 6 procent. Wszystko dzięki zasłudze karmienia krów trawą, która dodatkowo jest bogata w zdrowe kwasy omega 3.

Z solą, czy bez?

Nowym, popularnym produktem maślanym jest takie z dodatkiem soli. Najczęściej taki napis zobaczymy na opakowaniu. Masło solone nadaje się na śniadanie, do kanapek i lekkich przekąsek. W procesie gotowania sprawdzi się znacznie lepiej masło bez soli.

Masło bez soli to po prostu śmietana. To także łagodniejsza wersja produktu. Przepisy na potrawy nie lubią kombinowania. Masło z solą może popsuć oryginalny smak przyrządzanej potrawy. Znacznie lepiej postawić tu na masło bez jej dodatku.

 

 

Źródło: Mashed.com

 

 

 

Komentarze
Latte z cynamonem
Thanbr/Adobe Stock
Przepisy Anna Lewandowska dodaje cukier do kawy i pije ją codziennie, by podnieść odporność. Mamy przepis
Chwila zapomnienia z pysznym korzennym latte od Ani Lewandowskiej? Dlaczego nie! Będzie nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Hubert Rój
listopad 09, 2020

Anna Lewandowska potrafi zainspirować. Nie tylko do prowadzenia aktywnego trybu życia, ale także do kulinarnych eksperymentów. Tym razem poradziła na swoim Instagramie, jak przyrządzić pyszną latte w sam raz na jesienny, szary poranek. Jak przystało na latte, nie obędzie się bez mleka. Ania słynie jednak z niekonwencjonalnego podejścia do składników. Tym razem wybrała opcję wegańską – zamiast mleka krowiego postanowiła użyć mleka roślinnego. Możecie więc wybrać np. spośród mleka sojowego, owsianego czy ryżowego. Dobra wiadomość dla lubiących słodkości – Ania także posłodziła swoje latte. Celebrytka nie byłaby jednak sobą, gdyby użyła do tego zwykłego cukru. Lewandowska postanowiła wykorzystać do swojego latte cukier kokosowy. A oto cały przepis na rozgrzewające, przeciwzapalne latte od Ani Lewandowskiej: Składniki: 400 ml mleka roślinnego (sojowe, owsiane, kokosowe, ryżowe itd.) Łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki cynamonu Odrobina sproszkowanej wanilii (unikajcie cukru wanilinowego) Łyżeczka oleju kokosowego Łyżeczka cukru kokosowego Filiżanka kawy espresso Przygotowanie: Gotujemy mleko na wolnym ogniu. Do mleka dodajemy przyprawy, cukier i olej kokosowy. Przelewamy całość do blendera. Po dolaniu espresso blendujemy i przelewamy do eleganckiej szklanki. Źródło: instagram.com

Przeczytaj