Karol Okrasa doskonale zna się na kuchni polskiej. Od lat udowadnia, że nie ma ona dla niego żadnych tajemnic i z powodzeniem wykorzystuje rodzime składniki, by gotować smacznie, treściwie i bardzo po męsku.

Zupa, którą nakarmić można całą rodzinę przez więcej niż jeden dzień, to dobry pomysł zwłaszcza dla ludzi zapracowanych. Zobaczcie, jak można jeszcze dodatkowo skrócić czas namaczania cieciorki. 

Jak namaczać i gotować ciecierzycę? 

Ciecierzycę podobnie jak inne strączki trzeba namoczyć przed gotowaniem. Trwa to nawet kilkanaście godzin, dlatego najlepiej zrobić to na noc. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie macie na to czasu, zdradzamy wam patent, jak przyspieszyć cały proces.  

Zobacz także:

Zalejcie ciecierzycę wodą i zagotujcie całość. Gotujcie wszystko na dużym ogniu 3 minuty, a następnie zestawcie z gazu, przykryjcie i pozwólcie jej pomoczyć się przez około godzinę. 

Tak namoczoną ciecierzycę przepłuczcie zimną wodą. Po czym gotujcie przez 1-1,5 godziny. Pod koniec, gdy już będzie prawie idealnie miękka, dodajcie do niej sól. 

Przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z ciecierzycą 

Składniki: 

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (możecie wykorzystać również cieciorkę z puszki)  

  • 750 g schabu bez kości 

  • 2 cebule  

  • 4 ząbki czosnku  

  • 2 duże czerwone papryki  

  • 2 marchwie  

  • ½ główki małej kapusty  

  • 2 puszki pomidorów 

  • 300 g ziemniaków 

  • 4 liście laurowe  

  • sól, pieprz  

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  

  • skórka starta z jednej cytryny 

  • 2 łyżeczki kuminu 

  • 2-3 łyżki mąki pszennej 

  • masło do zasmażki 

  • olej rzepakowy do smażenia 

  • natka pietruszki do posypania 

Sposób przygotowania: 

  1. Schab umyjcie i pokrójcie w małe paseczki, otoczcie w mące pszennej. Obsmażcie na oleju. Pod koniec smażenie posypcie solą i pieprzem.  

  1. Pokrójcie cebulę w kostkę i przeciśnijcie przez praskę ząbki czosnku. Do podsmażonego lekko schabu dodajcie najpierw cebulę, a gdy nieco zmięknie czosnek i liście laurowe. 

  1. Podlejcie wszystko niewielką ilością wody, nakryjcie pokrywką i duście przez 10 minut. 

  1. W tym czasie pokrójcie marchewkę w plasterki i paprykę w kostkę. Dodajcie je do schabu z cebulą i duście następne 20 minut. 

  1. Następnie dorzućcie posiekana kapustę i kontynuujcie duszenie jeszcze 10 minut. 

  1. Przełóżcie wszystko do dużego garnka i połączcie z pomidorami z puszki i ugotowaną wcześniej ciecierzycą. Zalejcie wodą i doprawcie. 

  1. Gotujcie do chwili, aż mięso stanie się miękkie. 

  1. Dodajcie jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujcie przez 20 minut. 

  1. Przygotujcie zasmażkę z mąki i masła i zagęśćcie nią zupę. 

  1. Zupę podawajcie posypaną zieleniną, np. natką pietruszki. 

  1. Taka ilość zupy spokojnie wystarczy na dwudniowy obiad.  

Smacznego! 

Źródło: o2.pl