Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy

Zupa gulaszowa Karola Okrasy z ciecierzycą. Zróbcie tak, a nie będzie trzeba trzymać jej w wodzie całą noc

Ten przepis Karola Okrasy zachwyci was swym smakiem. To wspaniała zupa na chłodne dni. Pożywna, esencjonalna i bardzo aromatyczna. Taka zupa to dwa dania w jednym. Mięso, ziemniaki, strączki, moc warzyw i przyprawy. Jesień nie może być bardziej smakowita. 

Karol Okrasa doskonale zna się na kuchni polskiej. Od lat udowadnia, że nie ma ona dla niego żadnych tajemnic i z powodzeniem wykorzystuje rodzime składniki, by gotować smacznie, treściwie i bardzo po męsku.

Zupa, którą nakarmić można całą rodzinę przez więcej niż jeden dzień, to dobry pomysł zwłaszcza dla ludzi zapracowanych. Zobaczcie, jak można jeszcze dodatkowo skrócić czas namaczania cieciorki. 

Jak namaczać i gotować ciecierzycę? 

Ciecierzycę podobnie jak inne strączki trzeba namoczyć przed gotowaniem. Trwa to nawet kilkanaście godzin, dlatego najlepiej zrobić to na noc. Jeżeli jednak z jakichś powodów nie macie na to czasu, zdradzamy wam patent, jak przyspieszyć cały proces.  

Zalejcie ciecierzycę wodą i zagotujcie całość. Gotujcie wszystko na dużym ogniu 3 minuty, a następnie zestawcie z gazu, przykryjcie i pozwólcie jej pomoczyć się przez około godzinę. 

Tak namoczoną ciecierzycę przepłuczcie zimną wodą. Po czym gotujcie przez 1-1,5 godziny. Pod koniec, gdy już będzie prawie idealnie miękka, dodajcie do niej sól. 

Zobacz także
Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Kucharz podzielił się świetnym trikiem

Karol Okrasa zdradził, jak zrobić idealne ciasto na pierogi. Przypomniał stare babcine triki

Puszyste naleśniki: przepis Karola Okrasy na ciasto naleśnikowe

Karol Okrasa radzi, co zrobić, by naleśniki wyszły idealnie. Chodzi o 1 rzecz tuż przed smażeniem

Przepis Karola Okrasy na zupę gulaszową z ciecierzycą 

Składniki: 

  • 300 g ugotowanej ciecierzycy (możecie wykorzystać również cieciorkę z puszki)  

  • 750 g schabu bez kości 

  • 2 cebule  

  • 4 ząbki czosnku  

  • 2 duże czerwone papryki  

  • 2 marchwie  

  • ½ główki małej kapusty  

  • 2 puszki pomidorów 

  • 300 g ziemniaków 

  • 4 liście laurowe  

  • sól, pieprz  

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki  

  • skórka starta z jednej cytryny 

  • 2 łyżeczki kuminu 

  • 2-3 łyżki mąki pszennej 

  • masło do zasmażki 

  • olej rzepakowy do smażenia 

  • natka pietruszki do posypania 

Sposób przygotowania: 

  1. Schab umyjcie i pokrójcie w małe paseczki, otoczcie w mące pszennej. Obsmażcie na oleju. Pod koniec smażenie posypcie solą i pieprzem.  

  1. Pokrójcie cebulę w kostkę i przeciśnijcie przez praskę ząbki czosnku. Do podsmażonego lekko schabu dodajcie najpierw cebulę, a gdy nieco zmięknie czosnek i liście laurowe. 

  1. Podlejcie wszystko niewielką ilością wody, nakryjcie pokrywką i duście przez 10 minut. 

  1. W tym czasie pokrójcie marchewkę w plasterki i paprykę w kostkę. Dodajcie je do schabu z cebulą i duście następne 20 minut. 

  1. Następnie dorzućcie posiekana kapustę i kontynuujcie duszenie jeszcze 10 minut. 

  1. Przełóżcie wszystko do dużego garnka i połączcie z pomidorami z puszki i ugotowaną wcześniej ciecierzycą. Zalejcie wodą i doprawcie. 

  1. Gotujcie do chwili, aż mięso stanie się miękkie. 

  1. Dodajcie jeszcze pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujcie przez 20 minut. 

  1. Przygotujcie zasmażkę z mąki i masła i zagęśćcie nią zupę. 

  1. Zupę podawajcie posypaną zieleniną, np. natką pietruszki. 

  1. Taka ilość zupy spokojnie wystarczy na dwudniowy obiad.  

Smacznego! 

Źródło: o2.pl 

Magda Gessler odpowiada na pytania

zupa gulaszowa
Gotujmy.pl/misia5
Newsy
Gęsta i rozgrzewająca węgierska zupa gulaszowa. Ugotujcie raz, a pożałujecie, że nie jedliście jej wcześniej
Dzięki swojej konsystencji jest niezwykle sycąca i doskonale nadaje się podczas chłodniejszej pory roku. Wasza rodzina z pewnością pokocha to danie.

Zupa gulaszowa to jedna z najbardziej popularnych potraw na Węgrzech. To uwielbiane przez wielu Polaków danie wspaniale rozgrzewa, dzięki dodatkowi ostrej papryki, a zawiesista konsystencja pełna kawałków mięsa i warzyw doskonale syci. Jeśli nie macie pomysłu na obiad, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Idealnie sprawdzi się jako sycący, a tani obiad. Dobrze sprawdzi się jako danie obiadowe, ale możecie jeść ją również na kolację. Doskonale smakuje podana z grubą pajdą świeżego chleba. Przepis na węgierską zupę gulaszową Składniki na węgierską zupę gulaszową 600 g mięsa wołowego na gulasz 100 g wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 duże czerwone papryki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie zupy gulaszowej W dużym garnku podsmażcie na oleju mięso wołowe pokrojone w kawałki wielkości 1,5x1,5 lub 2x2cm. Gdy będzie gotowe, dodajcie boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodajcie cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy całość się podsmaży, wrzućcie paprykę pokrojoną w grubszą kostkę lub paski. Dodajcie przyprawy i wymieszajcie, żeby dokładnie pokryły warzywa i mięso. Zalejcie składniki gorącą wodą, dodajcie liście laurowe oraz ziele angielskie i gotujcie na średnim ogniu przez 30 minut. Dodajcie ziemniaki pokrojone w kostkę średniej wielkości i gotujcie jeszcze przez 10 minut aż zmiękną. Na koniec dodajcie koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Całość gotujcie, aż mięso będzie miękkie. Źródło: gotujmy.pl

Zupa pomidorowa
gotujmy.pl/olkaaa
Newsy
Gotujecie zupę pomidorową ze świeżych pomidorów? Zróbcie tę 1 rzecz, a będzie obłędna w smaku
Pomidorówkę znają wszyscy, ale nie każdy wie, co zrobić, aby była jeszcze smaczniejsza. Trikiem, który wzbogaci aromat potrawy, jest wcześniejsze zrobienie 1 rzeczy z pomidorami.

Zupy idealnie sprawdzają się w chłodniejsze dni. Świetnie rozgrzewają organizm, a dodatkowo są dość pożywne. Pomidorowa jest w naszym kraju bardzo popularna i należy do najczęściej wybieranych potraw. I wcale się temu nie dziwimy! Jak poprawić smak zupy pomidorowej? Każdy ma swój sposób na przygotowanie zupy pomidorowej. Znaczące jest, aby zawierała dużo warzyw i dobrej jakości mięso. Dzięki temu będzie wartościowa, odżywcza i sycąca. Wielu podkręca smak pomidorówki dodatkiem w postaci cukru. To sprytna sztuczka, ale ważne jest, aby smak pomidorów odgrywał kluczową rolę. By ich aromat był jeszcze mocniejszy, przed dodaniem ich do zupy należy je podsmażyć na odrobinie masła. Tłuszcz wydobywa z warzyw odpowiednie walory smakowe, które przekładają się na cały aromat potrawy. Koniecznie wypróbujcie tego sposobu! Przepis na zupę pomidorową Składniki: 1-2 kg pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 litry wody 200 ml passaty pomidorowej lub 3 łyżki przecieru pomidorowego (opcjonalnie, w razie mniejszej ilości pomidorów) 1 marchewka 1 korzeń pietruszki natka pietruszki kawałek selera 2 skrzydełka z kurczaka natka koperku 100 ml śmietany kremówki makaron liście lubczyku masło sól Wykonanie: Umyjcie i obierzcie marchewkę, korzeń pietruszki oraz seler. Warzywa pokrójcie w niewielką kostkę. Do garnka włóżcie skrzydełka z kurczaka, przygotowaną włoszczyznę. Całość zalejcie zimną wodą, gotujcie na niewielkim ogniu. Liście lubczyku, natkę koperku oraz pietruszki drobno posiekajcie, a następnie dodajcie do garnka razem z passatą pomidorową. W międzyczasie na patelni rozgrzejcie odrobinę masła. Podsmażcie na nim pokrojoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane pomidory. Wszystko duście pod przykryciem przez około 10 minut, aż...

Groch się przypala i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz
Flickr
Newsy
Groch przypala się i przykleja do dna garnka przy gotowaniu grochówki? Wystarczy dodać 1 rzecz
Zapomnijcie o szorowaniu dna garnka po grochówce. Groch więcej się nie przypali, jeśli dodacie do zupy ten składnik.

Kto ma ochotę na zupę grochową? Chętnych do jej zjedzenia jest pewnie wielu, ale do gotowania raczej niekoniecznie - i trudno się dziwić. Zupa ta nie jest trudna do przygotowania, ale zabiera sporo czasu i wymaga czujności. Wystarczy chwila nieuwagi, by przypalić groch na dnie garnka. Jak sobie z tym poradzić? Mamy na to prosty trik.  Co zrobić, by groch nie przywierał do dna garnka? W przypadku zupy grochowej uciążliwa jest konieczność częstego mieszania i pilnowania, by groch się nie przypalał i nie przywierał do dna. Możecie sobie łatwo poradzić z tym problemem. Wystarczy, że dodacie do garnka jedną kromkę białego, pszennego pieczywa. To sprawi, że groch przestanie natychmiast osiadać na dnie i nie będzie się przypalał tak jak wcześniej.  Jak zrobić dobrą grochówkę? Nazwa tej zupy mogłaby sugerować, że jej podstawą jest groch. Nic bardziej mylnego! Choć ten składnik też jest bardzo ważny, za wspaniały smak i aromat grochówki odpowiada dobrej jakości mięso. Zupa ta powinna być gotowana na kościach - najlepiej wędzonych, choć są dość trudno dostępne w sklepach wędzone żeberka i inne kościste rarytasy. Musi się w niej też znaleźć doskonałej jakości kiełbasa, boczek i słonina. To właśnie te dodatki sprawiają, że grochówka tak pięknie pachnie. Sprawdźcie, jak zrobić tę zupę z poniższego przepisu. Przepis na zupę grochową Do przygotowania zupy potrzebujecie składników z poniższej listy: Składniki: 1 kg kości ze schabu 300 g boczku 300 g kiełbasy 100 g słoniny 2 szklanki suchego grochu 4-5 ziemniaków 1 pietruszka 1 marchew 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżki majeranku ziele angielskie sól pieprz Przygotowanie:...

Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez niej zupa nigdy nie będzie udana
AdobeStock
Newsy
Jaka przyprawa najlepiej pasuje do grochówki? Bez tej 1 zupa nigdy się nie uda
Jak zrobić smaczną, sycącą i aromatyczną grochówkę? Czym ją przyprawić, żeby wydobyć jej prawdziwy, swojski smak?

Zupa grochowa na wędzonych żeberkach to doskonała propozycja na smaczny i sycący obiad. Czym ją przyprawić, żeby wydobyć z niej głębię smaku? Jak zrobić idealną grochówkę? W czym tkwi sekret idealnej zupy grochowej? Najsmaczniejsza wychodzi, gdy ugotujemy ją na wędzonych żeberkach i nie zapomnimy o dodaniu podsmażonego na suchej patelni wędzonego boczku. Niezwykle ważnym elementem idealnej grochówki jest też wcześniejsze wymoczenie grochu – najlepiej dzień wcześniej. Warto też przesmażyć na oliwie starte na grubych oczkach warzywa – marchewkę i pietruszkę a następnie dodać je do wywaru. W dobrej grochówce nie może też zabraknąć ugotowanych na miękko ziemniaków. Nie bez znaczenia są też przyprawy. Bez jednej z nich zupa grochowa nigdy nie będzie smakowała tak, jak powinna. Czym przyprawić grochówkę? Najważniejszą przyprawą, bez której nie ma udanej grochówki, jest bez żadnych wątpliwości majeranek. Bez tej przyprawy o charakterystycznym wyglądzie i smaku grochówka po prostu się nie obędzie. Oprócz niej smak grochówki możecie wzmocnić odrobiną takich przypraw jak: lubczyk tymianek czosnek w proszku oregano bazylię estragon kminek Przepis na grochówkę na żeberkach wędzonych Przygotujcie grochówkę z tego przepisu a na stałe zagości w waszym menu. Składniki:  300 gram wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 5 ziemniaków 1 szklanka łuskanego grochu Sól Pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Majeranek 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej do zagęszczenia Przygotowanie: Do większego garnka włóżcie żeberka wędzone, zalejcie 3 litrami wody, dodajcie listki laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz obraną cebulę. Gotujcie do miękkości...